Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

> Świetna sprawa - gdy się jeszcze nie ma albo już nie ma dzieci na głowie.

> Nie wyobrażam sobie wczasów w takiej puszce w czwórkę.

to masz słabą wyobraźnię hehe.gif bardzo fajnie spędza się wakacje w kamperze

Napisano

> Świetna sprawa - gdy się jeszcze nie ma albo już nie ma dzieci na głowie.

> Nie wyobrażam sobie wczasów w takiej puszce w czwórkę.

Biorąc pod uwagę ile czasu spędziłem w życiu w żąglówkach/jachtach na jeszcze mniejszej powierzchni, to chyba się z Tobą nie zgodzę smile.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę ile czasu spędziłem w życiu w żąglówkach/jachtach na jeszcze mniejszej

> powierzchni, to chyba się z Tobą nie zgodzę

Ale jacht to inny klimat. smile.gif

Kamper na PJ kat.B to mobilna wersja namiotu. Fakt że może być lepiej wyposażony i trochę bardziej wygodny niż namiot tego nie zmienia.

Gdybym miał za dużo kasy i chciał kampera zrobiłbym prawko kat. C i zbudował coś na bazie ciężarówki, niech jest trochę przestrzeni w środku.

Jeśli kamper służy tylko jako sypialnia jest ok, ale jeśli pogoda nie dopisuje i w ciągu dnia wszyscy siedzą w środku to jest masakra - wiem bo kiedyś wczasy spędzałem w malutkim domku, obecnie mam duży domek holenderski i zapewnia minimum komfortu gdy na dworze leje a dzieci się nudzą.

Napisano

> Jeśli kamper służy tylko jako sypialnia jest ok, ale jeśli pogoda nie dopisuje i w ciągu dnia

> wszyscy siedzą w środku to jest masakra - wiem bo kiedyś wczasy spędzałem w malutkim domku,

> obecnie mam duży domek holenderski i zapewnia minimum komfortu gdy na dworze leje a dzieci się

> nudzą.

mylisz dwie rzeczy - przyczepę, z nią jedziesz zalegnąć w jednym miejscu na całe wakacje i kampera którym przemieszczasz się całe wakacje

więc opcji siedzenia w środku nie ma za bardzo hehe.gif tym bardziej brzydkiej pogody ziew.gif

Napisano

> Kamper na PJ kat.B to mobilna wersja namiotu. Fakt że może być lepiej wyposażony i trochę bardziej

> wygodny niż namiot tego nie zmienia.

Zbyt luksusowo też nie może być bo wtedy nie ma tego klimatu wyrwania się z domu. Mnie tam docelowo kręci najbardziej opcja przerobienia dostawczaka. Póki co cieszę się opcją spania na kampingach w Ulysse i jestem zadowolony.

Napisano

> Gdybym miał za dużo kasy i chciał kampera zrobiłbym prawko kat. C i zbudował coś na bazie

> ciężarówki, niech jest trochę przestrzeni w środku.

Ja z nadmiaru kasy uratował bym tego STAR-a 660...

Napisano

> mylisz dwie rzeczy - przyczepę, z nią jedziesz zalegnąć w jednym miejscu na całe wakacje i kampera

> którym przemieszczasz się całe wakacje

> więc opcji siedzenia w środku nie ma za bardzo tym bardziej brzydkiej pogody

przecie przyczepą też można się przemieszczać grinser006.gif

za to jak leje, można rozłożyć przedsionek i mieć 2x większą powierzchnie wink.gif

jeżdżę 4m przyczepką z dwójką dzieciaków i jakoś daję radę smile.gif

Napisano

> Ja z nadmiaru kasy uratował bym tego STAR-a 660...

A mi się podoba taki, jakim jeździł Jamie Oliver's

3.jpg

Napisano

> przecie przyczepą też można się przemieszczać

> za to jak leje, można rozłożyć przedsionek i mieć 2x większą powierzchnie

> jeżdżę 4m przyczepką z dwójką dzieciaków i jakoś daję radę

też, ale z przyczepą, zwłaszcza dużą, jest to bardziej utrudnione niż kamperem. Za to wygodniej zwiedza się okolicę samochodem osobowym niż kamperem smile.gif

Napisano

> przecie przyczepą też można się przemieszczać

> za to jak leje, można rozłożyć przedsionek i mieć 2x większą powierzchnie

> jeżdżę 4m przyczepką z dwójką dzieciaków i jakoś daję radę

teoretycznie da radę

ale założenie przyczepy jest bardziej stacjonarne - przedsionki i inne wynalazki tego typu

kamperem zdecydowanie fajniej się włóczy z miejsca na miejsce niż ciągnąć ogon

oczywiście można się zadekować przyczepką i latać holownikiem po okolicy, ale to już nie jest pełna wolność, bo musisz wrócić po cepkę rotfl.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Odkopę trochę.

> Po kilku miesiącach poszukiwań zarówno dostawczaków jak i kamperów znalazłem blaszaka.

> Nissan Interstar, 2004, 2.5 dCi, długi i wysoki. Zatem będzie mozna poszaleć

trochę cięższa liga ale fajna fotorelacja z przebudowy autobusu wink.gif

zrób coś podobnego będzie fajna pamiątka ok.gif

Napisano

> trochę cięższa liga ale fajna fotorelacja z przebudowy autobusu

> zrób coś podobnego będzie fajna pamiątka

w Polsce też takie przeróbki robią smile.gif

Napisano

> trochę cięższa liga ale fajna fotorelacja z przebudowy autobusu

> zrób coś podobnego będzie fajna pamiątka

ilość pracy i kasy jaka poszła na to pozwoliłaby pewnie na zakup czegoś nowszego w lepszym stanie i bardziej dostosowanego do zadania

pomijając oczywiście hamerykański gust facepalm%5B1%5D.gif i sens budowy czegoś tak szkaradnego przez pięć lat

"nasza " milka też nie lepsza - kupa kasy i pracy a efekt również kupa frown.gif

Napisano

> ilość pracy i kasy jaka poszła na to pozwoliłaby pewnie na zakup czegoś nowszego w lepszym stanie i

> bardziej dostosowanego do zadania

> pomijając oczywiście hamerykański gust i sens budowy czegoś tak szkaradnego przez pięć lat

> "nasza " milka też nie lepsza - kupa kasy i pracy a efekt również kupa

wiesz, to pewnie chodziło też o pewne sprawdzenie się, możliwość samej budowy, itp. W sumie jak się popatrzy na niektórych tutejszych zapaleńców to wrażenie może być podobne. Ale to jest właśnie hobby.

Milki na żywo nigdy nie widziałem, osobiście nie widzę sensu w jeżdżeniu tej wielkości "kamperem", ale co kto lubi wink.gif Sam coraz bardziej się skłaniam do camper-vana, właśnie ze względu na mobilność.

Napisano

> Sam coraz bardziej się skłaniam do camper-vana, właśnie ze względu na

> mobilność.

to tak jak ja cool.gif

w zimę w Lyonie spotkałem gościa w vanie - podróżował cały rok - z zewnątrz niczym się nie wyróżniał , pełny blaszak ze szklonymi drzwiami , reszta okien i kominek na dachu - przez ten kominek zainteresował mnie - w środku normalna "koza" na drewno yikes.gifhehe.gif plus wyposazenie "domowe - szafa, wersalka, szafka kuchenna hehe.gif

Napisano

> to tak jak ja

> w zimę w Lyonie spotkałem gościa w vanie - podróżował cały rok - z zewnątrz niczym się nie

> wyróżniał , pełny blaszak ze szklonymi drzwiami , reszta okien i kominek na dachu - przez ten

> kominek zainteresował mnie - w środku normalna "koza" na drewno plus wyposazenie "domowe -

> szafa, wersalka, szafka kuchenna

No cóż, można i tak wink.gif Bardzo poważnie myślałem o T4 westfalii, jednak czasami przydałaby się łazienka i możliwość wyprostowanie się we wnętrzu. Z kamperami nie mam dużego doświadczenia, ale mocno odpowiadała mi możliwość zatrzymania się raz na jakiś czas gdzieś dyskretnie na parkingu, bez konieczności szukania kempingu. W przypadku takich kompaktów jak t4 to chyba niezbyt możliwe właśnie ze względu na warunki sanitarne i wygodę. Muszę to jeszcze przemyśleć.

BTW, jeździsz westfalią z n126 na ogonie, czy z reguły samym busem?

Napisano

> BTW, jeździsz westfalią z n126 na ogonie, czy z reguły samym busem?

t4 solo na łikęd lub z bagażówką na dłużej bo westfalia prawie bagażnika nie ma w moim układzie

126 targam tylko nad bałtyk na posiedzenie młodych z dziadkiem , poza tym służy jako magazyn hehe.gif

Napisano

> t4 solo na łikęd lub z bagażówką na dłużej bo westfalia prawie bagażnika nie ma w moim układzie

Nie wygodniej byłoby box'a na dach? Pojemność porównywalna, a chyba wygodniej jechać bez piłki podskakującej na haku wink.gif

Napisano

> Nie wygodniej byłoby box'a na dach? Pojemność porównywalna, a chyba wygodniej jechać bez piłki

> podskakującej na haku

box jest za ciężki jak się do napcha i nie da rady podnieść dachu do spania , poza tym w busie niezbyt wygodnie się grzebie w boxie na dachu bez drabinki hehe.gif

Napisano

> box jest za ciężki jak się do napcha i nie da rady podnieść dachu do spania ,

no tak, zapomniałem że masz podnoszony dach wink.gif

> poza tym w busie niezbyt wygodnie się grzebie w boxie na dachu bez drabinki

to prawda waytogo.gif