Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gumy usztywniające

Featured Replies

Napisano

Pany, zwracam się do Was z prośbą. Chciałbym usztywnić tył i znalazłem takie gumy usztywniające.

http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-gwarancja-jakosci-40mm-i3133504031.html

http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-4-szt-nie-niszcz-i3121940013.html

Możecie coś na ten temat powiedzieć, a najlepiej doradzić, które wybrać?

Czy nie warto kupować w ogóle, bo to nic nie da?

Z góry dzięki smile.gif20.GIF

Napisano

ja miałem, ale nie polecam tongue.gif wyjeżdżały co jakiś czas, a miałem w seju i punto, lepiej jakieś sztywniejsze sprżyny

Napisano
  • Autor

Zawias to 70/50, na twardsze amorki na razie nie ma szans, więc pomyślałem o takich gumach hmm.gif

Napisano

w seju też jakiś taki niski zawias był zlosnik.gif nie powiem dokładnie bo to cięte itd. a w punto seria i też porażka, teraz to tylko bym zbierał na sprężyny twardsze, no chyba że na szybko potrzebujesz i na chwile to zda egzamin, ale nie na dłuższą mete smile.gif

Napisano
  • Autor

No w sumie to nie na stałe, bo w planach jest twardszy amor, ale chwilowo musi być jakieś tanie i proste rozwiązanie, więc może spróbuję i zobaczę sam ile to jest warte smile.gif

edyta: a które z tych dwóch byś wybrał? może jakieś miałeś?

Napisano

Te umieszczone w pierwszym linku polecam, nigdy mi nie wypadly czy cos w tym stylu.

Napisano

2 sezony jezdze na gumach z tylu, najpierw z cietymi 2 zwojami pozniej z 3

zadnych problemow ok.gif

Napisano

to chyba ja za bardzo eksploatuje auta hehe.gif a miałem te w pierwszym linku 40mm

Napisano

Daj sobie z tym spokój tragedia, auto z tym czymś jest odczuwalnie twardsze, ale fatalnie się prowadzi. Testowałem na torze w Gostyniu czasy gorsze niż na miękkim zawiasie z serią amorkiem.

Napisano

osobiście bym nawet nie pomyślał aby wkładać gumy w springi do sportu icon_rolleyes.gif jedyna opcja lansowóz z szeroką wystającą felgą po to aby koło nie dobijało ok.gif

PS. ja kupiłem te z pierwszego, towar pierwsza klasa, przesyłka ekspresowa więc śmiało polecam biglaugh.gif

Napisano

> 2 sezony jezdze na gumach z tylu, najpierw z cietymi 2 zwojami pozniej z 3

> zadnych problemow

Których używasz, tych z 1 czy 2 linku?

Napisano

> Których używasz, tych z 1 czy 2 linku?

a sorry ze nie dopsialem, nie sa konkretnie z tej aukcji bo kupilem od Drabka jesli doobrze kojarze , ale wygladaja jak te z 1 linku 40 mm

Napisano

> Pany, zwracam się do Was z prośbą. Chciałbym usztywnić tył i znalazłem takie gumy usztywniające.

> http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-gwarancja-jakosci-40mm-i3133504031.html

> http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-4-szt-nie-niszcz-i3121940013.html

> Możecie coś na ten temat powiedzieć, a najlepiej doradzić, które wybrać?

> Czy nie warto kupować w ogóle, bo to nic nie da?

> Z góry dzięki

Kiedyś miałem takie gumy.

Z przodu po 2szt i nic się nie działo.

Z tyłu po 2 a potem po 3 i też było dobrze aż wsadziłem na tył 2 osoby. Sprężyna pękła.

Potem 2 kolejne pękły i dorosłem do zawiasu sportowego.

Napisano

> Kiedyś miałem takie gumy.

> Z przodu po 2szt i nic się nie działo.

> Z tyłu po 2 a potem po 3 i też było dobrze aż wsadziłem na tył 2 osoby. Sprężyna pękła.

> Potem 2 kolejne pękły i dorosłem do zawiasu sportowego.

ok.gif

to tez zalezy jak kto i po co jezdzi,

do sportu i na tor bym tego nie zalozyl

ja robie 5-7kkm rocznie i z tylu od 3 lat nikt nie jezdzil wiec ja sobie chwale smile.gif

Napisano

Z tyłu mam przy nie ciętych FK -50 po 2 gumy z pierwszego linku ale te najmniejsze 30mm i jest si. Nie miałem żadnych problemów z nimi nigdy.

Ale fakt, że do sportu auto nie używane.

Napisano

ja mam u siebie 60/40 po jednej sztuce na stronę i jest okej...kola mi ocierały o budę przy zakrętach...a wcześniej dobijałem dupa ale miałem 60 kg bagażu teraz jest pusto .... smile.gif i jest git nic nie ociera...mam dwie sztuki w piwnicy jak cus wink.gif

Napisano

70/50 tył cięty i te gumy, springi MTS i nic sie nie dzieje, fajnie twardo jest, nie trze nawet w 3-4 osoby na pokładzie(jeden zwój gumy)

Napisano
  • Autor

Dobra. To wszystko jasne. Zamawiam te z pierwszego. I tak dla pewności, po jednej gumie czy po dwie confused.gif Codziennie jeżdżę 40km do roboty (w obie strony). Rozumiem, że średnica gum to 14 tak? I między które zwoje się je wkłada? Nie znam się, więc pytam 270751858-jezyk.gif

Napisano

ja kupiłem 4szt ale mi koło nieźle będzie wystawać 893goodvibes.gif nie kosztują jakiś majątek, więc kup 4szt wink.gif co do zakładania to raczej w gęsty zwój ich nie wciśniesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No tak, w gesty zwoj nie da rady 270751858-jezyk.gif Czyli wezme 4, w sumie lepiej wiecej najwyzej zaloze 2. A srednica 14mm?

Napisano

Ja kupiłem te średnie 14cm 40mm ale dopiero jutro będę zakładał wink.gif Co do średnicy to nie jest ona tak ważna ( z większej można zawsze zrobić mniejszą grinser006.gif ) jak odległość między zwojami ok.gif

Napisano

> Dobra. To wszystko jasne. Zamawiam te z pierwszego. I tak dla pewności, po jednej gumie czy po dwie

> Codziennie jeżdżę 40km do roboty (w obie strony). Rozumiem, że średnica gum to 14 tak? I

> między które zwoje się je wkłada? Nie znam się, więc pytam

ja jezdze tez 40km do pracy i spowrotem i mam jeden zwój gumy gdzies w środek spreżyny wsadzone

Napisano

No i gumki wskoczyły na swoje miejsce oink.gif

14cm 40mm pasują idelanie wink.gif Dałem narazie po jednej w springa i mam jak coś na zapas ok.gif

Napisano

> Ja kupiłem te średnie 14cm 40mm ale dopiero jutro będę zakładał Co do średnicy to nie jest ona

> tak ważna ( z większej można zawsze zrobić mniejszą ) jak odległość między zwojami

i jak założyłeś???

Napisano
  • Autor

> No i gumki wskoczyły na swoje miejsce

> 14cm 40mm pasują idelanie Dałem narazie po jednej w springa i mam jak coś na zapas

I jak? Znaczna roznica?

Napisano

Musiałem uciąć i tak po gęstym zwoju więc springi out i nie miałem problemów z założeniem ok.gif

Napisano

> I jak? Znaczna roznica?

A tego to Ci nie powiem grinser006.gif Cento całą zimę stoi w garażu, narazie jest na serii stali bo trzeba jechać przegląd zrobić hehe.gif No, a później wpadają KBSy 7J ET5 i będziemy testować. Najwyżej dołożę jeszcze po jednej wink.gif

Napisano

smar i wkręcić nic więcej 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Aha zlosnik.gif To chyba będę sam musiał przetestować, bo w poniedziałek witają 7j ET03, więc sprawdzę na swojej skórze grinser006.gif

Napisano

W takim razie czekam na info jak u Ciebie będzie się sprawować i z jaką ilością wink.gif

PS. co to za felgi ? zlosnik.gif

Napisano

> Oklepane ssf mattig

Ja wczoraj też zakupiłem 4szt tych gum z pierwszego linka i o dziwo już dzisiaj mi doszły. Przy felgach Brock 7j i et 25 z dystansem 15mm mam taki problem, że tył (cięty spring fk -50, o jeden zwój ) trze prze okrutnie, na najmniejszej dziurze bądź przy lekkim skręcie. Jutro się okaże czy gumy pomogą angryfire.gif

Napisano

zaklepałeś ranty błotników ? no i jak potestujesz to zdaj relację na ilu gumkach wink.gif

Napisano

> zaklepałeś ranty błotników ? no i jak potestujesz to zdaj relację na ilu gumkach

Nic jeszcze nie klepałem, na razie wsadzę gumy i zobaczę co będzie .

Napisano

> Ja wczoraj też zakupiłem 4szt tych gum z pierwszego linka i o dziwo już dzisiaj mi doszły. Przy

> felgach Brock 7j i et 25 z dystansem 15mm mam taki problem, że tył (cięty spring fk -50, o

> jeden zwój ) trze prze okrutnie, na najmniejszej dziurze bądź przy lekkim skręcie. Jutro się

> okaże czy gumy pomogą

A po co Ci taki duzy dystans z tylu ?

Mi wchodzily w cc na dystansie 5 mm z poldolota,a po szlifie wahacza mozesz dystansow sie calkiem pozbyc smile.gif

Napisano

A po to Darku, żeby było po równo tył z przodem, miałem 6mm dystans ale to kupwato wyglądało. Przód szeroko a dupa schowana . Wsadziłem właśnie dwie gumy i cisza, ale niestety auto poszło w górę ... Cóż na razie musi być, dorwę maszynkę to ładnie nadkola zrobię i będzie elegancja francja grinser006.gif Jak coś to wieczorem wrzucę foto jak wyszło zlosnik.gif A teraz zmykam dalej działać, bo ładna pogoda spineyes.gif

Napisano

U mnie przy wsadzeniu jednej gumy i ciachnięcu zwoja poszedł w dół wink.gif Mam nadzieje, że nie bedzie mi trzeć bo nie po to pozbyłem się zwoja, zeby gumami go podnosic smirk.gif

Napisano

> U mnie przy wsadzeniu jednej gumy i ciachnięcu zwoja poszedł w dół Mam nadzieje, że nie bedzie mi

> trzeć bo nie po to pozbyłem się zwoja, zeby gumami go podnosic

Jak masz klepnięte ranty to będzie ok, mi na jednej gumie lekko jeszcze tarło więc wsadziłem na razie dwie 270751858-jezyk.gif

Napisano

tylko u mnie jest 5mm koło jeszcze bardziej wysunięte + opona 175/50 zlosnik.gif co tu gdybać, trzeba testować grinser006.gif

Napisano

> tylko u mnie jest 5mm koło jeszcze bardziej wysunięte + opona 175/50 co tu gdybać, trzeba

> testować

Zdaj relacje, jak już po testujesz 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Ciekaw jestem jak u mnie to wyjdzie. Mam -50 z tylu i balwanek ciety i z zimowymi balonami 145/80 trze na wybojach grinser006.gif Mam nadzieje, ze gumy na tyle pomoga, ze nie bede klepac rantow, aczkolwiek jestem do tego przygotowany smile.gif W poniedzialek powinienem montowac wszystko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pomogło yay.gif

Tak było normalnie:

20130415155803.jpg

Po założeniu dwóch gum stał jak na serii biglaugh.gif

Wygląda jakby stał na lewarku, ale był spuszczony i stał na kole, tylko lewarek nie odsunięty 270751858-jezyk.gif

20130415155819.jpg

A na jednej gumie wygląda to tak:

20130415163114.jpg

Jest różnica w twardości i powinno się obejść bez klepania rantów, ale tego będę pewien dziś/jutro jak przyjdą śruby i założę koła smile.gif

Napisano

> Pomogło

> Tak było normalnie:

> Po założeniu dwóch gum stał jak na serii

> Wygląda jakby stał na lewarku, ale był spuszczony i stał na kole, tylko lewarek nie odsunięty

> A na jednej gumie wygląda to tak:

> Jest różnica w twardości i powinno się obejść bez klepania rantów, ale tego będę pewien dziś/jutro

> jak przyjdą śruby i założę koła

A ja się ostatnio dowiedziałem, że jeszcze lepszym rozwiązaniem będą odboje od maluszka. Są dłuższe niż te od seja i nie będzie dobijać bo buda oprze się na odboju grinser006.gif