Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Zmiana z 5W40 na 5W30 - warto?

Featured Replies

Napisano

Zbliża się pora pierwszej (u mnie) wymiany oleju w Lacetti. Z książki serwisowej wynika, że do tej pory ASO wlewało 5W40 Shella. Czy warto zmieniać na GM 5W30? Co za, co przeciw?

Auto w chwili wymiany będzie miało 42kkm przelotu. Na obecnym oleju czasem rano potrafi sobie chwilę postukać (chyba) popychaczami - czy 5W30 ograniczy to zjawisko?

Drugi Chevrolet jeździ od początku na GM 5W30, stąd pomysł zalewania obu z tych samych baniek. zlosnik.gif

Napisano

> Zbliża się pora pierwszej (u mnie) wymiany oleju w Lacetti. Z książki serwisowej wynika, że do tej

> pory ASO wlewało 5W40 Shella. Czy warto zmieniać na GM 5W30? Co za, co przeciw?

> Auto w chwili wymiany będzie miało 42kkm przelotu. Na obecnym oleju czasem rano potrafi sobie

> chwilę postukać (chyba) popychaczami - czy 5W30 ograniczy to zjawisko?

> Drugi Chevrolet jeździ od początku na GM 5W30, stąd pomysł zalewania obu z tych samych baniek.

Nie zaszkodzi. Ja zmieniłem z jakiegoś Mobila 0w40. Przejechałem prawie 40 tys (wkrótce trzecia wymiana) i wszystko OK. Ale pod koniec żywota oleju też się sporadycznie zdarza że przez sekundę zaklekoce. Ten olej ma tą zaletę że jest tani i można bezboleśnie wymieniać go częściej jak się ma ochotę wink.gif

Napisano

Jak ja kupiłem laćka poprzedni własciciel lał Mobil 1 5w/50 zmieniłem go po paru miesiącach na 5w30 ,auto ciszej pracowało i trochę mniej paliło.Po prostu ten olej był zbyt gęsty i silnik męczył się .Uważam że trzeba lać to co zaleca producent (w przypadku laćka 5/30) i lepiej kupić tańszy olej ale częściej go zmieniać.Silnik laćka jest prosty i niewysilony,nie potrzebuje jakiegoś specjalnego oleju.

Napisano
  • Autor

> Masz diesla czy benzynę ?

1.4 BiFuel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Więc IMO lepiej zostań przy 5W40.

Co za tym przemawia?

Napisano

Nie Lacek, ale Epica w dieslu...

Ktoś kiedyś próbował przeforsować temat, że 5W-30 zniszczy silnik - musi być 5W-40 grinser006.gif

Auto lata na bezpopiołowym Total Ineo ECS. Olej drogi, ale zdecydowanie go polecam ok.gif

Generalnie - jak auto nie jeździ non stop w trasy z butem w podłodze to 5W-30 będzie dobrym wyborem.

Napisano

Miałem Shell'a 5W40, teraz mam Motula i Motul wydaje mi się lepszy. Kumpel pracował w serwisie ASO Hondy i tam na Shella bardzo narzekali.

Napisano

TO zalezy. ASO lalo to co mieli. Lac to co jest w instrukcji. 5W50 w aveo palil ponad 1l na 100km wiecej PB. Po wlaniu 5w30 taki jak w instrukcji spalanie spadlo.

Napisano

> Miałem Shell'a 5W40, teraz mam Motula i Motul wydaje mi się lepszy.

Ponieważ?

> Kumpel pracował w serwisie ASO

> Hondy i tam na Shella bardzo narzekali.

W ASO to najwyżej na łatwość odkręcania butli mogą narzekać bo nic innego nie porównają grinser006.gif

Napisano

> Ponieważ?

Silnik ciszej pracuje. ok.gif

> W ASO to najwyżej na łatwość odkręcania butli mogą narzekać bo nic innego nie porównają

No jak uważasz, widzę że znasz wszystkie ASO i ludzi tam pracujących. ok.gif Akurat kumpel tam pracował, bardzo dobry mechanik i wie chłop co mówi, a próbę samochodów miał "nieco" większą niż ja czy Ty.

Napisano

> Silnik ciszej pracuje.

Zazwyczaj po wymianie oleju silnik ciszej pracuje. Mnie po zmianie z GM 5w30 na shell zlosnik.gif 5w40 silnik bardzo przycichł.

> No jak uważasz, widzę że znasz wszystkie ASO i ludzi tam pracujących. Akurat kumpel tam pracował,

> bardzo dobry mechanik i wie chłop co mówi, a próbę samochodów miał "nieco" większą niż ja czy

> Ty.

Ale, co się działo? silniki się zacierały i musieli robić remonty? Pytam bo odpowiedz nie bo nie jest słabo informująca o problemach.

Wiem, że nissan miał swego czasu problemy z braniem oleju w silnikach 1,8 i 1,5 w almerze i 1,8 primierze. Z tego co wiem były to problemy z silnikiami a nie z olejem. Tyle tylko, że wtedy zalecanym oleje był shell. Może dlatego powstała urban legend

Ale teraz całkowicie bez powodu i tak zmienię olej na inny zlosnik.gif może mobil 0w40 icon_rolleyes.gif

Napisano

> Generalnie - jak auto nie jeździ non stop w trasy z butem w podłodze to 5W-30 będzie dobrym

> wyborem.

Właśnie będzie złym wyborem. Niby dlaczego powstają oleje 10W60 z oznaczeniami RACE, rajdowy itp? Otóż dlatego, że przy jeździe z butem w podłodze zerwanie filmu olejowego jest bardziej prawdopodobne, a im wyższy numerek po W, tym wytrzymałość na zerwanie filmu większa.

5W30 powstają głównie z myślą o ekonomicznej i ekologicznej jeździe, są dobrymi olejami, bo pozwalają obniżyć spalanie, ale z moich doświadczeń silniki na nich minimalnie głośniej pracują. Mimo wszystko do tych silników producent zaleca właśnie 5W30 i tego z GM bym zalewał (zalewam z resztą do Lacetti ojca).

Napisano

> Silnik ciszej pracuje.

Kiepski wyznacznik

> No jak uważasz, widzę że znasz wszystkie ASO i ludzi tam pracujących. Akurat kumpel tam pracował,

> bardzo dobry mechanik i wie chłop co mówi, a próbę samochodów miał "nieco" większą niż ja czy

> Ty.

Weź się zastanów. Żadne ASO nie naprawia silników więc co za próba? To, że na wymianę oleju ktoś przyjedzie?

Poważniejsze naprawy w ASO to wymiany uszczelniaczy itp