Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PRoblemy z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Mniej więcej od czwartku zauważyłem że Croma ciężej pali, nie tak jak zawsze na dotyk tylko trzeba ją było kręcić 2-3 sek dłużej. Wczoraj to juz prawdziwe apogeum, 3 razy musze krecic i to dosyc dlugo zanim załapie. Zaraz ide z kompem do auta, na desce Checka nie wypluwa. Przebieg 83k km. Olej filtry zmieniane tydzien temu. Filtr paliwa 20k km temu.

Napisano

> Mniej więcej od czwartku zauważyłem że Croma ciężej pali,

Bały dymek z tyłu jest?

Świece żarowe po przekręceniu kluczyka zapalają się na desce?

Napisano
  • Autor

> Bały dymek z tyłu jest?

> Świece żarowe po przekręceniu kluczyka zapalają się na desce?

zapalają i szybko gasną, dymu nie widzialem. Fes niczego niepokojącego nie pokazuje.

Też podejrzewałem świece ale po rozgrzaniu silnika niema wielkiej różnicy w odpalaniu.

Napisano

> zapalają i szybko gasną, dymu nie widzialem. Fes niczego niepokojącego nie pokazuje.

> Też podejrzewałem świece ale po rozgrzaniu silnika niema wielkiej różnicy w odpalaniu.

Hmm to dziwne... sprawdzić trzeba dawki paliwa i chwilowe zużycie na biegu jałowym oraz ciśnienie na CR... może uszczelnienie poleciało na wtryskiwaczu confused.gif A następnie test na przelew jak nic innego nie przyjdzie do głowy ... EGR dawno czyszczony?

Napisano

Takie miałem pierwsze objawy padającego zaworu EGR.

Napisano
  • Autor

> Hmm to dziwne... sprawdzić trzeba dawki paliwa i chwilowe zużycie na biegu jałowym oraz ciśnienie

> na CR... może uszczelnienie poleciało na wtryskiwaczu A następnie test na przelew jak nic

> innego nie przyjdzie do głowy ... EGR dawno czyszczony?

EGR nie czyszczony 83000km. Korekty na wtryskach na zimnym i jałowym od max -1 do max 2.

Moze byc ten EGR bo przerywa w przedziale 1500 2300 obrotów

Napisano

> EGR nie czyszczony 83000km. Korekty na wtryskach na zimnym i jałowym od max -1 do max 2.

> Moze byc ten EGR bo przerywa w przedziale 1500 2300 obrotów

Zaslep go na próbe wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zaslep go na próbe

wywali check napewno, coś pozatym?

Napisano

> wywali check napewno, coś pozatym?

Checka Ci napewno wywali, a po za tym chyba nic wink.gif

Napisano
  • Autor

> Checka Ci napewno wywali, a po za tym chyba nic

samo odpięcie nic nie da? Chodzi mi o to że mam niewiele czasu przed pracą żeby sie bawić w rozbieranie i skłądanie jesli to nie bedzie miało efektu.

Napisano

> Mniej więcej od czwartku zauważyłem że Croma ciężej pali, nie tak jak zawsze na dotyk tylko trzeba

> ją było kręcić 2-3 sek dłużej. Wczoraj to juz prawdziwe apogeum, 3 razy musze krecic i to

> dosyc dlugo zanim załapie. Zaraz ide z kompem do auta, na desce Checka nie wypluwa. Przebieg

> 83k km. Olej filtry zmieniane tydzien temu. Filtr paliwa 20k km temu.

może paliwo dupiate zatankowałeś? smile.gif

Napisano
  • Autor

> może paliwo dupiate zatankowałeś?

zawsze z 1 źródła. Paliwo odpada

Napisano

> samo odpięcie nic nie da? Chodzi mi o to że mam niewiele czasu przed pracą żeby sie bawić w

> rozbieranie i skłądanie jesli to nie bedzie miało efektu.

nie da efektu, bo możesz mieć zawieszony w 1/3 otwarcia.... Chcesz mieć pewność, to tylko zaślepienie blaszką cool.gif

Napisano
  • Autor

> nie da efektu, bo możesz mieć zawieszony w 1/3 otwarcia.... Chcesz mieć pewność, to tylko

> zaślepienie blaszką

jutro moze wstane rano i sie zabiore za dziada. Byl tu kiedys link do regeneracji EGR a teraz nie potrafie go odnaleźć

Napisano

> jutro moze wstane rano i sie zabiore za dziada. Byl tu kiedys link do regeneracji EGR a teraz nie

> potrafie go odnaleźć

A filtr powietrza dawno był wymieniany ?

Napisano
  • Autor

> A filtr powietrza dawno był wymieniany ?

500km temu robilem serwis, olej i filtry. Filtr paliwa tez zamowilem i czekam

Napisano
  • Autor

> 500km temu robilem serwis, olej i filtry. Filtr paliwa tez zamowilem i czekam

egr czesciowo zaslepiony (fabrycznie)? ja tam nic nie grzebalem a zaslepka jest. Widac slady sadzy jakby byl przeduch przez sruby mocujace. rozbieram dalej

Trzpien cewki chodzi miekko i plynnie.

Na wolnych obrotach otwarcie EGR 35-55%.

Dawka paliwa na wolnych 7,1 mm/w.

Po wizycie u Cinka diagnoza 3 wtryskiwacz przelewa :/

Napisano

> Dawka paliwa na wolnych 7,1 mm/w.

U mnie jest koło 5,8 mm3/w na zagrzanym silniku

> Po wizycie u Cinka diagnoza 3 wtryskiwacz przelewa :/

Do cylindra czy na przelewy ?

Napisano

> zapalają i szybko gasną, dymu nie widzialem. Fes niczego niepokojącego nie pokazuje.

> Też podejrzewałem świece ale po rozgrzaniu silnika niema wielkiej różnicy w odpalaniu.

Świece przy obecnych temperaturach nie mają wielkieg znaczenia do odpalania. Bez też będzie palić idealnie.

Wtryski ??

Napisano
  • Autor

> Świece przy obecnych temperaturach nie mają wielkieg znaczenia do odpalania. Bez też będzie palić

> idealnie.

> Wtryski ??

juz pisalem w ost poście. 3 wtrysk.

Napisano

> juz pisalem w ost poście. 3 wtrysk.

A widzisz nie doczytałem. Jak nic, potwierdzenie teorii, że diesel to skarbonka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A widzisz nie doczytałem. Jak nic, potwierdzenie teorii, że diesel to skarbonka

jak narazie 1 wrzutka

Napisano

> A widzisz nie doczytałem. Jak nic, potwierdzenie teorii, że diesel to skarbonka

Jakby cromki w NoPb mialy wiekszy wybor to w zyciu diesla bym nie kupil

Mi klekot zupelnie nie pasuje nawet patrzac przez Nm

Do cromki pasowalby jakies 2.0 NoPb turbo i z 200KM

no ale i te marne 140KM mogloby byc ale i tego jak na lekarstwo:(

Napisano

> jak narazie 1 wrzutka

kox i jak się skończyła sprawa ? naprawione i śmiga ? wymieniałeś wtrysk ? nówka czy używka ? ile złota naprawa ?

Napisano
  • Autor

> kox i jak się skończyła sprawa ? naprawione i śmiga ? wymieniałeś wtrysk ? nówka czy używka ? ile

> złota naprawa ?

śmiga, śmiga. 3 wtrysk zregenerowany. Szlag trafił jakiś zaworek. 500zł naprawa

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> śmiga, śmiga. 3 wtrysk zregenerowany. Szlag trafił jakiś zaworek. 500zł naprawa

problem powrócił. Samochod bardzo ciężko pali. FES nie pokazuje błędów. Korekcje na wtryskach max 1,8 mm3 na plus lub minus.

Przy 2000obr ale niestety na ciepłym silniku

2000obrjp_neqexxa.jpg

PRzy rozruchu wygląda to tak

rozruchkj_neqexnn.jpg

PRzy porannym rozruchu silnik potrafi "zabałaganić" tak jakby na 3 cylindry chodzil

2000obr +klima

2000obr-k_neqexnx.jpg

PRzy porannym rozruchu silnik potrafi "zabałaganić" tak jakby na 3 cylindry chodzil

Napisano

> problem powrócił. Samochod bardzo ciężko pali. FES nie pokazuje błędów. Korekcje na wtryskach max

> 1,8 mm3 na plus lub minus.

> Przy 2000obr ale niestety na ciepłym silniku

> PRzy rozruchu wygląda to tak

> PRzy porannym rozruchu silnik potrafi "zabałaganić" tak jakby na 3 cylindry chodzil

> 2000obr +klima

> PRzy porannym rozruchu silnik potrafi "zabałaganić" tak jakby na 3 cylindry chodzil

Zrób wykres z oczekiwaqnym i rzeczywistym cisnieniem na railu.

Napisano
  • Autor

> Zrób wykres z oczekiwaqnym i rzeczywistym cisnieniem na railu.

a co o korektach sadzisz?

oczekiwane i rzeczywiste jest bardzo zblizone. Nic niepokojącego nie pokazuje

Napisano

> problem powrócił. Samochod bardzo ciężko pali.

Pali ciężko na zimnym czy na gorącym... czy po minucie pracy i ponownym uruchomieniu znowu pali ciężko? dymi na niebiesko przy odpalaniu? świece grzeją?

Napisano

> a co o korektach sadzisz?

> oczekiwane i rzeczywiste jest bardzo zblizone. Nic niepokojącego nie pokazuje

Nie są najlepsze, co z zaworem EGR?

Napisano

> a co o korektach sadzisz?

Problem występuje bez względu na temp. silnika ?

Masz logi z korekt na zimnym zaraz po odpaleniu ?

> oczekiwane i rzeczywiste jest bardzo zblizone.

A podczas odpalania na zimnym/ciepłym po jakim czasie narasta ciśnienie do wymaganego ?

Napisano
  • Autor

> Pali ciężko na zimnym czy na gorącym... czy po minucie pracy i ponownym uruchomieniu znowu pali

> ciężko? dymi na niebiesko przy odpalaniu? świece grzeją?

pali ciezko bez wzgledu na temperature "silnika". Swiece gasną po sekundzie moze 2. Czy dymi? Co najwyzej bączek po odpaleniu

Napisano
  • Autor

> Nie są najlepsze, co z zaworem EGR?

czyszczony 2 miesiące temu, częściowo zaślepiony kryzą.

Napisano

> czyszczony 2 miesiące temu, częściowo zaślepiony kryzą.

Zaślep całkowicie, to pierwszy podejrzany.

Napisano
  • Autor

> Zaślep całkowicie, to pierwszy podejrzany.

przy poprzedniej awarii Cinek zaślepiał bez rezultatów.

Napisano

> przy poprzedniej awarii Cinek zaślepiał bez rezultatów.

W takim razie pozostaje reklamować wtrysk lub naprawić kolejny, jeśli objawy są takie same. Jaki ma kolega filtr paliwa?

Napisano
  • Autor

> W takim razie pozostaje reklamować wtrysk lub naprawić kolejny, jeśli objawy są takie same. Jaki ma

> kolega filtr paliwa?

wymieniony 5k km temu. Champion

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Mniej więcej od czwartku zauważyłem że Croma ciężej pali, nie tak jak zawsze na dotyk tylko trzeba

> ją było kręcić 2-3 sek dłużej. Wczoraj to juz prawdziwe apogeum, 3 razy musze krecic i to

> dosyc dlugo zanim załapie.

Mało kto o tym pomyśli, ale miałem dwa takie przypadki.

Winny był padający czujnik obrotów wału korbowego.

Pogarszało się, aż czasem potrafił zgasnąć i dawał się odpalić po kilkunastu minutach...

Nie wywalał błędów.

Raz to było w maryśce 105KM, a raz w alfie 115KM (1,9 JTD)

W maryśce wywaliło błąd dopiero jak padł i nie dał się uruchomić, a w alfie co któryś raz....

Napisano

W maryśce wywaliło błąd dopiero jak padł i nie dał się uruchomić, a w alfie co któryś raz....

jasny gwint, napakowali czujnikow i ino klopot bo jak nie urok to....

dobrze, z emoj czujnik dziala poprawnie

Napisano
  • Autor

> Mało kto o tym pomyśli, ale miałem dwa takie przypadki.

> Winny był padający czujnik obrotów wału korbowego.

> Pogarszało się, aż czasem potrafił zgasnąć i dawał się odpalić po kilkunastu minutach...

> Nie wywalał błędów.

> Raz to było w maryśce 105KM, a raz w alfie 115KM (1,9 JTD)

> W maryśce wywaliło błąd dopiero jak padł i nie dał się uruchomić, a w alfie co któryś raz....

niestety u mnie znów wtryskiwacze. PRoblem dawno zniknął

Napisano

Nie ma raczej możliwości by były to świece, sprawny JTD pali bez sprawnych świec nawet przy niewielkich przymrozkach, przy dodatnich temp. w zasadzie nie zauważysz większej różnicy ze świecami czy bez.

Obawiam się, że albo wtryski, lub coś z rozrusznikiem. Bywały przypadki, że w Cromach rozrusznik ,,przycierał się'' i kręcił zbyt wolno co powodowało problemy z rozruchem. Trochę było by to dziwne bo masz mały przebieg z tego co pamiętam.

Ech te ,,zagadki''

Napisano
  • Autor

> Nie ma raczej możliwości by były to świece, sprawny JTD pali bez sprawnych świec nawet przy

> niewielkich przymrozkach, przy dodatnich temp. w zasadzie nie zauważysz większej różnicy ze

> świecami czy bez.

> Obawiam się, że albo wtryski, lub coś z rozrusznikiem. Bywały przypadki, że w Cromach rozrusznik

> ,,przycierał się'' i kręcił zbyt wolno co powodowało problemy z rozruchem. Trochę było by to

> dziwne bo masz mały przebieg z tego co pamiętam.

> Ech te ,,zagadki''

no właśnie swiece odpadły po pierewszych konsultacjach. Faktycznie kolejny wtrysk dał o sbie znać, dlatego zrobiłem wszystkie i jezdze. Przebieg mam ok 94 k km.

Napisano

> no właśnie swiece odpadły po pierewszych konsultacjach. Faktycznie kolejny wtrysk dał o sbie znać,

> dlatego zrobiłem wszystkie i jezdze. Przebieg mam ok 94 k km.

Szybko popadały one, przebieg zaden w sumie.

To ja juz sie boje majac na blacie 160 tkm niemal panic.gif