Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koszt montażu nowych wtrysków?

Featured Replies

Napisano

W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta, mam do wymiany/regeneracji wtryski ,trzeba też wymienić oba filtry i przewody i przymocowac listwę do silnika. Obecnie są czerwone valteki po przebiegu ca 76 kkm, stag 300-4, reduktor tomasetto. Za taką operację z wyminą na Regf Fasty i ustawieniem tego wszystkiego powiedzieli 350PLN, zupełnie nie znam się na cenach części do LPG i cenach usług. Czy to akceptowalny koszt? Zakład raczej renomowany, autoryzowany przez stag.

Napisano

Jesli planujesz dłużej pojeździć autem ja bym dołozył do Hany, ja za wymianę "waldemarów" na Hane w Punto płaciłem 460zł bez wymiany filtrów (sam zrobiłem to wczesniej) + wymiana przewodu od reduktora do filtrów.

Napisano

> W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta, mam do wymiany/regeneracji wtryski ,trzeba też wymienić

> oba filtry i przewody i przymocowac listwę do silnika. Obecnie są czerwone valteki po

> przebiegu ca 76 kkm, stag 300-4, reduktor tomasetto. Za taką operację z wyminą na Regf Fasty i

> ustawieniem tego wszystkiego powiedzieli 350PLN, zupełnie nie znam się na cenach części do LPG

> i cenach usług. Czy to akceptowalny koszt? Zakład raczej renomowany, autoryzowany przez stag.

Przyzwoita cena.

U mnie za coś podobnego (wtryski AC) ale z hamownią zaśpiewali 450PLN.

Za Hany już było 700PLN.

Napisano

> W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta, mam do wymiany/regeneracji wtryski ,trzeba też wymienić

> oba filtry i przewody i przymocowac listwę do silnika. Obecnie są czerwone valteki po

> przebiegu ca 76 kkm, stag 300-4, reduktor tomasetto. Za taką operację z wyminą na Regf Fasty i

> ustawieniem tego wszystkiego powiedzieli 350PLN, zupełnie nie znam się na cenach części do LPG

> i cenach usług. Czy to akceptowalny koszt? Zakład raczej renomowany, autoryzowany przez stag.

dobra cena

Napisano
  • Autor

super, dzięki za odpowiedź, jutro zakładam zlosnik.gif

Napisano

> super, dzięki za odpowiedź, jutro zakładam

RegFasty to ~130PLN, filtry 30PLN. Cena w miarę rozsądna.

Napisano
  • Autor

zamontowane, niestety nie dało się wysterować, bo silnik złapał wysokie obroty (zawieszony silnik krokowy lub rozszczelnił się dolot). I na tak częściowo ustawionym gazie kiepsko się jeździ tzn. dławi się przy przyspieszaniu... muszę zrobić porządek ze sterowaniem silnika i wrócić na ustawianie LPG...

Napisano

> zamontowane, niestety nie dało się wysterować, bo silnik złapał wysokie obroty (zawieszony silnik

> krokowy lub rozszczelnił się dolot). I na tak częściowo ustawionym gazie kiepsko się jeździ

> tzn. dławi się przy przyspieszaniu... muszę zrobić porządek ze sterowaniem silnika i wrócić na

> ustawianie LPG...

co za problem odkrecic krokowca i go wyczyscic?

stawiam na lewe powiettrze w dolocie

Napisano
  • Autor

> co za problem odkrecic krokowca i go wyczyscic?

> stawiam na lewe powiettrze w dolocie

problem z czasem zlosnik.gif

Napisano

> problem z czasem

jak tyle kasy wywaliłeś za wymianę to chyba nie problem,

takie cyrki na starych wtryskach teez były?

wezyki dali nowe czy stare?

Napisano
  • Autor

> jak tyle kasy wywaliłeś za wymianę to chyba nie problem,

> takie cyrki na starych wtryskach teez były?

> wezyki dali nowe czy stare?

wężyki nowe,

na starych było znaczenie gorzej, tu po prostu nie ma mocy, zobaczymy co będzie po zrobieniu obrotów

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Obrotki zrobione, ale ciągle jest kiepsko....

wtryski RegFast 2mm dawały mnożnik ok 1, więc gazownik wymienił na 1,8mm i było jeszcze gorzej, tzn mnożnik mniejszy icon_eek.gifhmm.gif

Stwierdził, że zachodzi "odwrotna korekta" i komp skraca czasy zamiast wydłużać. Wrócił do wtrysków 2mm i wystroił podczas jazdy. I wtedy samochód jechał naprawdę dobrze. Po kilkunastu km wrócił problem przerywania i strzałów w wydech przy niskich obrotach i dużym obciążeniu silnika. Ale to nie zawsze się dzieje, czasem jedzie dobrze, czasem strzela i szarpie. Dodatkowo często śmierdzi gaz...

Gdzie szukać problemu, czy jest to wina instalacji, czy jak twierdzi gazownik silnika (zapłon albo podwieszające się zawory) - na benzynie silnik pracuje bez problemów. Nie wiem dokładnie jak typ reduktora mam, ale chyba alaskę i ponoć alaski lubią puszczać gaz w podciśnienie... a może wtryski benzynowe leją? Co o tym myślicie?

Napisano

> Obrotki zrobione, ale ciągle jest kiepsko....

> wtryski RegFast 2mm dawały mnożnik ok 1, więc gazownik wymienił na 1,8mm i było jeszcze gorzej, tzn

> mnożnik mniejszy

> Stwierdził, że zachodzi "odwrotna korekta" i komp skraca czasy zamiast wydłużać. Wrócił do wtrysków

> 2mm i wystroił podczas jazdy. I wtedy samochód jechał naprawdę dobrze. Po kilkunastu km wrócił

> problem przerywania i strzałów w wydech przy niskich obrotach i dużym obciążeniu silnika. Ale

> to nie zawsze się dzieje, czasem jedzie dobrze, czasem strzela i szarpie. Dodatkowo często

> śmierdzi gaz...

> Gdzie szukać problemu, czy jest to wina instalacji, czy jak twierdzi gazownik silnika (zapłon albo

> podwieszające się zawory) - na benzynie silnik pracuje bez problemów. Nie wiem dokładnie jak

> typ reduktora mam, ale chyba alaskę i ponoć alaski lubią puszczać gaz w podciśnienie... a może

> wtryski benzynowe leją? Co o tym myślicie?

zmien gazownika smile.gif

Napisano
  • Autor

> zmien gazownika

polecany, autoryzowany stag oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

nie macie pomysłów od czego zacząć szukanie problemu?

Napisano

> nie macie pomysłów od czego zacząć szukanie problemu?

a w czym to w ogole zamontowane ?

jaka skale czasoew wtryskow silnik ma?

wtrysk benzynowy sekwencyjny czy fullgrupa?

alaska czasem puszcza podcisnieniem, latwo to sprawdzic

czy wtryski pb leja tez latwo mozna dojsc

po zmianie dysz na mniejsze mnoznik wyszedl jeszcze mniejszy?

no to cos tu nie halo, zakladam ze przy tym nie krecil cisnieniem

ale skoro zaklad autoryzowany stag to powinni ogarnac a przynajmniej podac przyczyne i koszty naprawy stad moje "zmien gazownika" wink.gif

Napisano
  • Autor

> a w czym to w ogole zamontowane ?

megfane 1.6 8v 90hp

> jaka skale czasoew wtryskow silnik ma?

nie wiem

> wtrysk benzynowy sekwencyjny czy fullgrupa?

sekwencyjny, a co to jest fullgrupa?

> alaska czasem puszcza podcisnieniem, latwo to sprawdzic

jak?

> czy wtryski pb leja tez latwo mozna dojsc

jak?

> po zmianie dysz na mniejsze mnoznik wyszedl jeszcze mniejszy?

tak

> no to cos tu nie halo, zakladam ze przy tym nie krecil cisnieniem

nie kręcił, ciśnienie było chyba ok 1.2

> ale skoro zaklad autoryzowany stag to powinni ogarnac a przynajmniej podac przyczyne i koszty

> naprawy stad moje "zmien gazownika"

mały hint, wymieniałem przewód wodny doprowadzający ciecz do parownika (odpowietrzak przpuszał, był popękany) i przedmuchałem część wodną reduktora. Po złożeniu rurek zaczął zdecydowanie mniej przerywać...

teraz trochę teorii...

zakładam, że parownik nie pracuje właściwie. Czy, możliwe, że mimo dobrego ciśnienia i temperatury nie ogrzewa gazu wystarczająco wydajnie? Co może być z nim nie tak, że daje takie objawy?

A może brać się za zapłon, ale kurcze na benzynie wszystko działa dobrze... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> mozesz masz zapoiwetrzony reduktor?

nie jest to wykluczone...

spróbuje znów go porządnie odpowietrzyć, zobaczymy czy pomoże

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

odgrzewam kotleta - problem rozwiązany

Jako, że samochód zaczął coraz częściej przerywać na gazie postanowiłem zając się problemem na poważnie.

pojeździłem po gazownikach/ mechanikach, uzyskałem takie porady:

1. autoryzowany STAG - pewnie nieszczelny parownik bo Alaska to syf i puszcza podciśnieniem, ew pada Ci silnik. (w domyśle kup 6cylindrowe BMW to pomożemy zlosnik.gif) - w sumie 4 wizyty

2. Polecany gazownik - na pewno nie wina instalacji tylko przesunięty zapłon ew wypalony tłok.

3. Mechanik - zawory odpadają - zdiagnozuj zapłon.

4. Gazownik - niepolecany, szopa zamiast garażu - na pewno uwalone przewody WN i świece (co z tego, ze oryginalne nówki) - jak założę wszystko NGK to mu przejdzie. Podpowiedział mi też, że jest sklep w którym mogą sprawdzić cewki

5. Sklep z cewkami - dostałem zestaw kluczy i jak sobie wymontuje cewki to mogą mi sprawdzić ich stan smile.gif - cewki wymontowałem. Jedna BERU druga chińczyk - tu Pan się usniechnął, że taki chińczyk to na pewno dobrze nie będzie działał. Wziął do sprawdzenia okazało się, że padnięta jest Beru hehe.gif i wg nich samochód nie powinien jeździć, a jeździł prawie normalnie zlosnik.gif

Cewka wymieniona - problem rozwiązany 001.gifyay.gif za 95PLN

Napisano

> ... Cewka wymieniona - problem rozwiązany za 95PLN

Napisz czy na benzynie jeździł normalnie, bo skupiłeś się na lpg i w sumie tutaj szukana była przyczyna ...

Napisano
  • Autor

> Napisz czy na benzynie jeździł normalnie, bo skupiłeś się na lpg i w sumie tutaj szukana była

> przyczyna ...

tak, na benzynie jeździł normalnie miał moc. Do setki rozpędzał się zgodnie z katalogiem. Stąd moje poszukiwania skupiły się na LPG. Cewka musiała być tak słaba, że przy gazie iskra nie zawsze zapalała mieszanki. Na benzynie nie było tego problemu. Wyczytałem na forum renault, że ten model cewek często sypie się w ten sposób, że jak cewka jest zimna to działa i zaczyna szwankować jak się nagrzeje. U mnie często przerywał na gorącym silniku.

Napisano

> Cewka wymieniona - problem rozwiązany za 95PLN

W takim razie przepłaciłeś 95 zł bo pomogło by zmniejszenie przerwy na swiecy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie przepłaciłeś 95 zł bo pomogło by zmniejszenie przerwy na swiecy

świece nowe... bez sensu

Napisano

> świece nowe... bez sensu

Zmniejszenie przerwy nawet na nowych świecach potrafi dać drugie życie słabej cewce. Gaz potrzebuje mocniejszej iskry a tą dasz dopiero na mniejszej przerwie. Ćwiczyłem temat w Oplu i module cewek DIS. Na benzynie OK. Na gazie słabo. Nowe świece i tabuny mechaników nie pomogły. Dopiero zmniejszenie przerwy załatwiło temat. W swoim Oplu też zmniejszam przerwy i odczuwam że silnik lepiej pracuje. A łatwo nie mam bo świece 2 elektrodowe...

Napisano

> ... ten model cewek często sypie się w ten sposób, że jak cewka jest zimna to działa i zaczyna szwankować jak się nagrzeje...

Sagem jam się domyślam ...

Napisano
  • Autor

> Sagem jam się domyślam ...

u mnie padło beru, a oryginalnie to pewnie sagemy padaja

Napisano

>A łatwo nie mam bo świece 2 elektrodowe...

Takie świece łatwiej w ten sposób popsuć niż poprawić.

Napisano
  • Autor

> Zmniejszenie przerwy nawet na nowych świecach potrafi dać drugie życie słabej cewce. Gaz

> potrzebuje mocniejszej iskry a tą dasz dopiero na mniejszej przerwie.

Dla mnie to druciarstwo no.gif

Napisano

> Dla mnie to druciarstwo

Spoko. Dla mnie to innowacyjne podejście do tematu słabej cewki. Sprawdzone na przestrzeni kilku lat biglaugh.gif

Napisano

> Takie świece łatwiej w ten sposób popsuć niż poprawić.

Jak ktoś ma łapska jak kowal to nie wątpię. Ja mam delikutaśne rąsie i sobie radze biglaugh.gif A na poważnie to zanim zaczałem zmniejszać przerwy to po 15- 20 tyś km pojawiały sie pierwsze symptomy padających świec. Zmniejszenie przerwy poprawiało istotnie sytuację. Teraz robie to na nówkach i 30 tyś bez szarpnięcia jest osiągane po czym i tak je wymieniam.

Napisano

> ... innowacyjne podejście ...

To innowacyjne podejście stosowali prawie wszyscy mechanicy w czasach PRLu, jak nie było nic w sklepach, w tym nowych świec.

Według mnie to dobre podejście i jedynym przeciwwskazaniem jest zużycie innych elementów cewki, które mogą popękać i oderwać się od świecy. Skutkuje to uszkodzeniem gładzi cylindrów, tłoków i pewnie czegoś jeszcze ...

Osobiście wydłużałem czas działania świec 2x właśnie poprzez dostosowanie odstępu elektrod i wszystko było ok.

Napisano

> Takie świece łatwiej w ten sposób popsuć niż poprawić.

W ogóle świece wieloelektrodowe bardzo średnio nadają się do gazu. Przy zmniejszaniu szczeliny powinno się także dawać zimniejsze świece. Poza tym nie zawsze pomaga. Wymiana cewki to w sumie najlepsze co mógł zrobić. Bo prędzej czy później na benzynie też by miał problemy.