Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak używać klucza dynamometrycznego?

Featured Replies

Napisano

Pytam, bo całkiem zgłupiałem. Mam klucz dynamometryczny, zakres 40-210. Po ustawieniu na pokrętle 0 i wyrównaniu z 40 na skali wiem, że mam 40. Potem w zasadzie wystarczy patrzeć na pokrętło- przekręcę o 13 to mam 53, przekręcę o dalsze 27 to jest 80 i rzeczywiście tyle wychodzi ze skali. I tak aż do końca zakresu. Zasadniczo chodzi o to, że jeśli od 40 do 210 jest 170 jednostek to o tyle właśnie muszę zmienić na pokrętle od min do max. Wszystko jasne, tylko klucz niestety jest niepewny i zaczyna się od zbyt dużego zakresu

Teraz klucz drugi; zakres od min do max mam 95 ale na pokrętle od min do max jest jakieś 70. Czyli ustawiam sobie przykładowo na 40, dodaję 10 i mam 54. Pożyczyłem kolejny klucz, znów coś ma ze skalą. Jak się tego używa?

Napisano

To teraz napisz ile ten klucz kosztowal? jeśli mniej niż 500 to moze sluzyc tylko pogladowo wink.gif

Oczywiście do garazu wystarczy.

Napisano

> To teraz napisz ile ten klucz kosztowal? jeśli mniej niż 500 to moze sluzyc tylko pogladowo

Do dokręcania kół momentem mniej-więcej tak, ale np. do śrub głowicy silnika to tak jak piszesz.

Napisano

> Do dokręcania kół momentem mniej-więcej tak, ale np. do śrub głowicy silnika to tak jak piszesz.

no widzisz - a ja właśnie kluczem za 500 zł (pożyczonym z zaprzyjaźnionego warsztatu) ukręciłm 1 śrubę w głowicy, a kluczem za 20 zł wychyłowym jeszcze nie miałem takiego problemu

Napisano
  • Autor

> To teraz napisz ile ten klucz kosztowal? jeśli mniej niż 500 to moze sluzyc tylko pogladowo

> Oczywiście do garazu wystarczy.

Klucz nr 1 to Yato za 300zł

Klucz nr 2 to chińczyk kupiony jakieś 6 lat temu za 80zł, mam go dłużej niż pierwszy ale właśnie ze względu na dziwną skalę leżał latami raczej nie używany.

Klucz 3 dziś pożyczyłem od kolegi, który pracuje w firmie zajmującej się budową i remontami ciężkich sprzętów. Podobno markowy i regularnie sprawdzany. Ostatnie badanie miał właśnie miesiąc temu i trzyma parametry. Jaka firma nie powiem bo pudełko już nieczytelne a na kluczu nie dostrzegłem.

Ewentualnie inna opcja- kupię nowy i da mi to jakąś pewność. Teng Tools może być?

Napisano

Klucz to może być i za 80zł tylko jest bardzo ważna zasada: po skończonej pracy należy klucz wyluzować czyli odkręcić blokadę jeżeli ma i ustawić na 0 lub nawet mniej.

Jeżeli się tego nie zrobi to "siada" sprężyna która jest w środku i dlatego potem mogą być głupie wartości

Napisano

> no widzisz - a ja właśnie kluczem za 500 zł (pożyczonym z zaprzyjaźnionego warsztatu) ukręciłm 1

> śrubę w głowicy, a kluczem za 20 zł wychyłowym jeszcze nie miałem takiego problemu

Mnie też się zdarzyło niestety crazy.gif

Napisano

Widzę, że przeceniacie sprawę dokładności klucza dynamometrycznego.

Dokładność rzędu 10-20 % jest wystarczająca.

Ważniejsza jest powtarzalność, czyli, gdy dokręcamy kilka śrub w danym elemencie - powinny być dokręcone tak samo - wartość momentu jest drugorzędna. Dlatego lepszy jest klucz z zapadką, niż wychyłowy.

Dodatkowo - im większym momentem przykręca się śrubę, tym dokładność ma mniejsze znaczenie, gdyż tarcie śruby wprowadza czasami błąd 50%, niezależnie, jakim kluczem będziemy to robili.

Dlatego w miejscach, gdzie ważny jest moment dokręcenia śruby nie robi się tego na moment siły, tylko na kąt wkręcenia, bo jest to metoda znacznie dokładniejsza.

Wstępne dociągnięcie śruby jest drugorzędne (wartość) - ważne aby było takie samo w każdej śrubie. A potem kręcimy kluczem z kątomierzem.

W głowicach stosuje się też inne śruby - które się rozciągają aby siła dokręcenia była równa.

Dlatego te śruby są jednorazowe.

Napisano

> no widzisz - a ja właśnie kluczem za 500 zł (pożyczonym z zaprzyjaźnionego warsztatu) ukręciłm 1

> śrubę w głowicy, a kluczem za 20 zł wychyłowym jeszcze nie miałem takiego problemu

A od kiedy się śruby w głowicy wkręca na moment, a nie na kąty?

Napisano

> A od kiedy się śruby w głowicy wkręca na moment, a nie na kąty?

Może od kiedy na kąty? - bo najpierw było na moment.

Napisano

> Może od kiedy na kąty? - bo najpierw było na moment.

To nie kącik zabytków motoryzacji hehe.gif

Napisano

> To nie kącik zabytków motoryzacji

No to najpierw wypadałoby się dowiedzieć w czym tę głowicę dociągał DZIDA.

Napisano

> Jak się tego używa?

Każdy klucz ma instrukcję z tabelką ile ustawić dla danego momentu. Przed użyciem "poprzeciągać" trochę na niskim momencie, po użyciu odkręcić blokadę.

Napisano

> No to najpierw wypadałoby się dowiedzieć w czym tę głowicę dociągał DZIDA.

Racja.

Mógł to być też motor.

Napisano

> W głowicach stosuje się też inne śruby - które się rozciągają aby siła dokręcenia była równa.

> Dlatego te śruby są jednorazowe.

Oczywiście masz rację, ale dobrze, że śruby w moim aucie nie wiedziały tego. Dzięki temu zostały dokręcone już co najmniej 3 razy i nadal żyją hehe.gif

Napisano

> Oczywiście masz rację, ale dobrze, że śruby w moim aucie nie wiedziały tego. Dzięki temu zostały

> dokręcone już co najmniej 3 razy i nadal żyją

Są śruby, które to przeżyją i wystarczy zmierzyć ich długość a są takie, które trzeba bezwzględnie wymieniać za każdym razem.

http://www.elring.de/fileadmin/Dateiabla...axis_web_pl.pdf

Napisano

Hmmm...Śruby w głowicy ZAWSZE dokręca się najpierw na moment (choćby niewielki) a dopiero póżniej na kąty. Chociaż kiedyś wystarczało na moment i było dobrze, ale...sprzedaje się przecież dodatkowy, "niezbędny" przyrząd w postaci kątomierza...

Napisano

> Hmmm...Śruby w głowicy ZAWSZE dokręca się najpierw na moment (choćby niewielki) a dopiero póżniej

> na kąty. Chociaż kiedyś wystarczało na moment i było dobrze, ale...sprzedaje się przecież

> dodatkowy, "niezbędny" przyrząd w postaci kątomierza...

Wietrzysz spisek, tam gdzie go nie ma.

Po prostu dokręcanie na moment ma błąd dochodzący do 50% ze względu na tarcie śruby o gwint i obudowę.

Dlatego dokręcasz na dość mały moment, gdy jeszcze tarcie nie ma wpływu na wkręcanie a potem kręci się na kąty, aby każda śruba była wkręcona tak samo.

W trakcie takiego wkręcania śruba się rozciąga.

Zależnie od typu śruby jest to

-rozciągnięcie sprężyste, które nie niszczy śruby, ale daje gorszą powtarzalność.

-rozciągnięcie plastyczne - śruba zostaje trwale odkształcona, ale tak jest zrobiona aby to odkształcenie kompensowało nierównomierność dokręcenia.

Śruba, która się rozciągnie plastycznie już nie nadaje się do ponownego wkręcenia wg tej samej procedury, gdyż jej ponowne odkształcanie ją po prostu zerwie.

Aby sprawdzić, czy śruba się odkształciła plastycznie należy ją zmierzyć i porównać wymiar z nową śruba.

A wszystko to zostało opracowane po to, aby głowica była równomierniej dokręcona.

Napisano

> Śruba, która się rozciągnie plastycznie już nie nadaje się do ponownego wkręcenia wg tej samej

> procedury, gdyż jej ponowne odkształcanie ją po prostu zerwie.

Dość często świece zapłonowe się tak wkręca - ale tylko za pierwszym razem.

Napisano

> Dość często świece zapłonowe się tak wkręca - ale tylko za pierwszym razem.

Ale w świecy nie rozciągasz gwintu tylko gnieciesz podkładkę.

Troszkę to co innego.

Napisano

najpierw się dokręca momentem a potem o kąt - przynajmniej w tym aucie w którym robiłem

Napisano

> najpierw się dokręca momentem a potem o kąt - przynajmniej w tym aucie w którym robiłem

też się spotkałem właśnie z takim zapisem, że najpierw powiedzmy 25Nm, potem 2x 90 stopni waytogo.gif

Napisano

> najpierw się dokręca momentem a potem o kąt - przynajmniej w tym aucie w którym robiłem

Ale nie powiesz mi, że ukręciłeś śrubę momentem 20-30 Nm, skoro robiłeś to zgodnie ze sztuką.

Quote:

a ja właśnie kluczem za 500 zł (pożyczonym z zaprzyjaźnionego warsztatu) ukręciłm 1 śrubę w głowicy

Napisano

> Pytam, bo całkiem zgłupiałem. Mam klucz dynamometryczny, zakres 40-210. Po ustawieniu na pokrętle 0

> i wyrównaniu z 40 na skali wiem, że mam 40. Potem w zasadzie wystarczy patrzeć na pokrętło-

> przekręcę o 13 to mam 53, przekręcę o dalsze 27 to jest 80 i rzeczywiście tyle wychodzi ze

> skali. I tak aż do końca zakresu. Zasadniczo chodzi o to, że jeśli od 40 do 210 jest 170

> jednostek to o tyle właśnie muszę zmienić na pokrętle od min do max. Wszystko jasne, tylko

> klucz niestety jest niepewny i zaczyna się od zbyt dużego zakresu

> Teraz klucz drugi; zakres od min do max mam 95 ale na pokrętle od min do max jest jakieś 70. Czyli

> ustawiam sobie przykładowo na 40, dodaję 10 i mam 54. Pożyczyłem kolejny klucz, znów coś ma ze

> skalą. Jak się tego używa?

W niektórych kluczach podziałka jest co 2 Nm, w innych co 1 Nm. Patrzysz zawsze na ramię klucza (element nieobrotowy) i dokręcasz do zadanej wartości ustawiając 0 na elemencie obrotowym.

Czy kupisz klucz za 500 zł, czy za 80 zł, to i tak większej różnicy nie ma. W tym droższym dłużej wytrzyma grzechotka. W tańszym, jak grzechotka zacznie przepuszczać, to ją zaspawasz i dalej używasz klucza dynamometrycznego. Tak jak pisał maras77, ważna jest powtarzalność (nawet w tym chińskim będzie dobrze), precyzyjne prace wykonuje się i tak na zasadzie kątów dokręceń, a koła to możesz sobie dokręcać momentem.

Jedna ważna zasada - nie smarować śrub tam, gdzie tego nie nakazują, bo psu w dupę cały moment obrotowy. Co do głowic, to tam, gdzie serwisówka mówi "renew bolt", dajemy nowe śruby, bo to oznacza, że stare mogą zostać zerwane lub dociągnięcie głowicy nie będzie równomierne.

Napisano

> Ale nie powiesz mi, że ukręciłeś śrubę momentem 20-30 Nm, skoro robiłeś to zgodnie ze sztuką.

Pewnie było to drugie lub trzecie życie śruby, która ma tylko jedno życie smile.gif

Napisano
  • Autor

> W niektórych kluczach podziałka jest co 2 Nm, w innych co 1 Nm. Patrzysz zawsze na ramię klucza

> (element nieobrotowy) i dokręcasz do zadanej wartości ustawiając 0 na elemencie obrotowym.

Czekałem aż się wypowiesz bo posty lecą ale już na inny temat smile.gif

Sprawdziłem podziałkę, dalej nic konkretnego. Dokładnie to wygląda tak, że klucz ma zakres 28-210, ustawiam na 28 (ósemka się pokrywa) i kręcę aż do 210 (zero pasuje). W sumie przeskoczyłem o 210-28=182. Niestety licząc po ilości podziałek przebytych na pokrętle wychodzi mi 158 od min do max. Wartości pomiędzy min a max trudno jest zgrać z pokrętłem. W moim Yato 40-210 nie ma takich jaj, wartości na ramieniu mam co 10 i osiągam je kolejno przeskakując o 10 jednostek na pokrętle, czyli po ustawieniu 40 i przeskoczeniu 170 podziałek klucz jest idealnie na 210.

> Czy kupisz klucz za 500 zł, czy za 80 zł, to i tak większej różnicy nie ma. W tym droższym dłużej

> wytrzyma grzechotka. W tańszym, jak grzechotka zacznie przepuszczać, to ją zaspawasz i dalej

> używasz klucza dynamometrycznego. Tak jak pisał maras77, ważna jest powtarzalność (nawet w tym

> chińskim będzie dobrze), precyzyjne prace wykonuje się i tak na zasadzie kątów dokręceń, a

> koła to możesz sobie dokręcać momentem.

Mam do dokręcenia świece żarowe 15Nm, kilka rolek napędu rozrządu w okolicach 40Nm i po drugiej stronie koło zamachowe 50Nm. Wszystkie te elementy są dość niewdzięczne- niedokręcenie może przynieść fatalne skutki, tak samo przekręcenie gwintu. Dodatkowo do wszystkich jest dostęp tylko teraz, po włożeniu silnika można zapomnieć o poprawkach. Chciałem dokręcić solidnym kluczem, żeby mieć pewność a z natury śruby urywam kręcąc "na oko". Masz jakiś inny pomysł?

> Jedna ważna zasada - nie smarować śrub tam, gdzie tego nie nakazują, bo psu w dupę cały moment

> obrotowy. Co do głowic, to tam, gdzie serwisówka mówi "renew bolt", dajemy nowe śruby, bo to

> oznacza, że stare mogą zostać zerwane lub dociągnięcie głowicy nie będzie równomierne.

Zapewnione ok.gif

Napisano

> Mam do dokręcenia świece żarowe 15Nm, kilka rolek napędu rozrządu w okolicach 40Nm i po drugiej

> stronie koło zamachowe 50Nm. Wszystkie te elementy są dość niewdzięczne- niedokręcenie może

> przynieść fatalne skutki, tak samo przekręcenie gwintu. Dodatkowo do wszystkich jest dostęp

> tylko teraz, po włożeniu silnika można zapomnieć o poprawkach. Chciałem dokręcić solidnym

> kluczem, żeby mieć pewność a z natury śruby urywam kręcąc "na oko". Masz jakiś inny pomysł?

Do prac bieżących używam klucz wychyłowy za 30 zl.

Jest wygodny - ma długie ramie, nic nie trzeba ustawiać - po prostu klucz do prac bieżących tylko z wskaźnikiem momentu.

Do prac precyzyjnych mam klucz nastawny, ale używam go tylko do prac typu pokrywa zaworów, głowica, rozrząd itp.

Napisano

> Mam do dokręcenia świece żarowe 15Nm, kilka rolek napędu rozrządu w okolicach 40Nm i po drugiej

> stronie koło zamachowe 50Nm. Wszystkie te elementy są dość niewdzięczne- niedokręcenie może

> przynieść fatalne skutki, tak samo przekręcenie gwintu.

Świece żarowe dokręcam nie za mocno standardową grzechotką 1/4 i nigdy się nic nie wykręciło. Rolki rozrządu 40 Nm to pewnie jakieś śruby M10, bo przy M8 to za duży moment. Jak M10 lub M12 to trzeba mocno dokręcić standardową grzechotką 1/2. Ciężko tak wytłumaczyć, bo człowiek przez kilka lat nabiera wprawy i moment +-10 Nm ma wyczuty w rękach.

Napisano
  • Autor

> Świece żarowe dokręcam nie za mocno standardową grzechotką 1/4 i nigdy się nic nie wykręciło. Rolki

> rozrządu 40 Nm to pewnie jakieś śruby M10, bo przy M8 to za duży moment. Jak M10 lub M12 to

> trzeba mocno dokręcić standardową grzechotką 1/2. Ciężko tak wytłumaczyć, bo człowiek przez

> kilka lat nabiera wprawy i moment +-10 Nm ma wyczuty w rękach.

Dla mnie pojęcie "nie za mocno" kończy się zerwaniem śruby grinser006.gif Kupiłem wczoraj fajny klucz, zakres 8-60, działa prawo-lewo i ma dożywotnią gwarancję. I tym samym nie mam wątpliwości czy dokręciłem za mocno czy zbyt słabo skromny.gif

EDIT:

I ma zupełnie inną, czytelną skalę: okienko w pokrywającymi się kreseczkami; zupełnie inna jakość pracy 001.gif