Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II - jaki silnik?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

szukam żonie Scenika, zwykły, nie Grand, na dojazdy do pracy 15 km dziennie,

zakupy, wożenie dziecka do żłoba i takie tam, plus do tego

dwa razy w roku wakacje po jakieś 5000 km max.

Ładować się w diesla, czy 1.6 benzynka?

Diesli jest więcej, szczególnie w 1.9 dci można przebierać, ale boję się kosztów serwisowania... W sumie tylko przez opowieści znajomych się boję, sam miałem 1.5 dci w Clio i bezawaryjny silnik.

Co poradzicie? Rocznik 2003-2004, cena do 15 kpln. Oglądałem już 4 w cenie 12500-14000, dzisiaj nawet takiego 1.9 dci, 2004 rok, 13900 do dogadania, powiem, że stan z obmacania i jazdy próbnej świetny - oczywiście opinia laika... Przebieg 187 tysi, wnętrze kompletnie nie zniszczone, co szokuje w Scenicu, bo pozostałe 3 były mocno dojechane... Ale co z tym silnikiem... brać?

Napisano

dla tych warunków, najrozsądniejszy będzie 1.6. bardzo szybko się nagrzewa, większość problematycznych rozwiązań dla tego silnika jest łatwo i nie tak drogo do rozwiązania (KZFR i Cewki) - poza tym jest to bezawaryjny silnik. Co prawda rozpędzać się to będzie powyżej 12.5 sek do 100km/h ale kto kupuje vana do ścigania się.... z tym silnikiem jest szansa na znalezienie krajowego, zadbanego egzemplarza. Osobiście szukałbym jeszcze 2.0 bo ma 6-cio biegową skrzynię, której mi mocno brakuje w 1.6 waytogo.gif

Napisano

Do turlanie się po miescie to chyba 1.6 będzie OK. Sam mam 2.0 16V (chciałem Turbo ale nie było takiego akurat) i jestem zadowolony. Spalanie w mieście 13 (LPG). Skrzynia 6 fajna ale strasznie krótka na miasto OK w trasie troche brakuje 7ki hehe.gif

W Diesla bym się nie pachał. Kup beznyne z LPG.

Napisano

Do miejskiej jazdy - to albo 1,6 benzynka albo 1,5 dci

Napisano

> ma 6-cio

> biegową skrzynię, której mi mocno brakuje w 1.6

dramatyzujesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Do miejskiej jazdy - to albo 1,6 benzynka albo 1,5 dci

Tyle, że właśnie największy wybór jest wśród 1.9 dci.

Jakieś opinie? Ile pali, co może się zepsuć i ile kosztuje naprawa? zlosnik.gif

Napisano

> Tyle, że właśnie największy wybór jest wśród 1.9 dci.

> Jakieś opinie? Ile pali, co może się zepsuć i ile kosztuje naprawa?

Mogą sie obrócic panewki, może paść turbo, wtryski, egr. A do tego wcale w miescie mało nie spali. Znajomym w Częstochowie wersja grand pali od 8 do ponad 9 litrów ropy.

Nie chcesz drogich problemów kup benzynowca, a 1,6 spokojnie wystarczy do miasta. W trase lepiej 2,0.

Napisano

Quote:

Mogą sie obrócic panewki, może paść turbo, wtryski, egr. A do tego wcale w miescie mało nie spali.

Trzeba wymieniać olej co 10 tys. i minimalizujesz mozliwosć obrócenia panewek,.

EGR - od razu do zaslepienia

Turbo - jak wszedzie moze pasc

Quote:

> Znajomym w Częstochowie wersja grand pali od 8 do ponad 9 litrów ropy.

> Nie chcesz drogich problemów kup benzynowca, a 1,6 spokojnie wystarczy do miasta. W trase lepiej

> 2,0.

fakt, w mieście pali sporo ale w trasie - można nawet zejsc do 5 l /100km

Napisano

> Quote:

> Mogą sie obrócic panewki, może paść turbo, wtryski, egr. A do tego wcale w miescie mało nie spali.

> Trzeba wymieniać olej co 10 tys. i minimalizujesz mozliwosć obrócenia panewek,.

> EGR - od razu do zaslepienia

> Turbo - jak wszedzie moze pasc

> Quote:

> fakt, w mieście pali sporo ale w trasie - można nawet zejsc do 5 l /100km

5L czego? bo chyba nie benzyny...

Napisano
  • Autor

> 5L czego? bo chyba nie benzyny...

piszemy o 1.9 dci

Napisano

> piszemy o 1.9 dci

a to przepraszam... zlosnik.gif

Napisano

> 5L czego? bo chyba nie benzyny...

oczywiscie ON smile.gif

Napisano

> oczywiscie ON

a jak padnie coś w silniku (a to jest więcej niż pewne) to wszystkie oszczędności pójdą się paść.

Już na MK opisywałem jakie Kolega miał przygody ze swoim 1.9dCi... nikomu nie życzę.

Napisano

> a jak padnie coś w silniku (a to jest więcej niż pewne) to wszystkie oszczędności pójdą się paść.

> Już na MK opisywałem jakie Kolega miał przygody ze swoim 1.9dCi... nikomu nie życzę.

Kolega Lysy też miał przejścia z całkiem młodym i z pewnego źródła 1.5 dci w lekkim clio. Też bym nie brał diesla pod uwagę... ok.gif

Napisano

> Kolega Lysy też miał przejścia z całkiem młodym i z pewnego źródła 1.5 dci w lekkim clio. Też bym

> nie brał diesla pod uwagę...

Mój kolega ma thalię z 1,5 dci i już go nawet nie pytam ile kasy utopił. Auto od nowości, przebieg 180kkm, dwa razy wtryski, pompa, egr i jakieś inne cuda. Leje tylko na Orlenie.

Dziękuję za diesla.

Napisano

> Kolega Lysy też miał przejścia z całkiem młodym i z pewnego źródła 1.5 dci w lekkim clio. Też bym

> nie brał diesla pod uwagę...

Diesel do miasta jest zupełnie bezsensowny. Miałem Diesla i jak sobie usiadlem z kalkulatorem to mi wyszło że LPG wychodzi sporo taniej.

Napisano

> Diesel do miasta jest zupełnie bezsensowny. Miałem Diesla i jak sobie usiadlem z kalkulatorem to mi

> wyszło że LPG wychodzi sporo taniej.

4 lata jeździłem fabią z TDIkeim i strasznie ciężko było mi zejść poniżej 7L/100km w mieście - więc zysku tu praktycznie nie ma w porównaniu z np benzyną 1.4 16v

Napisano

No mi w Passacie 1.9 TDI wychodziło w mieście 8-8.5. Za to w trasie w granicach 5l spalał.

Napisano

zdecydowanie polecam BENZINKĘ ponieważ preferencje jezdne mamy podobne więc w tym temacie mogę obiektywnie się wypowiedzieć

ja mam benzyna+gaz 1,6 16V 113KM i jestem mega zadowolony, spalanie po mieście koło 11 trasa 9. mam go juz 8 miesięcy i nawet raz nie byłem u mechanika po za oczywiście oleje płyny i filtry co 15 tys km. Szczerze polecam jako ktoś kto użytkuje na codzien taki wóz a nie teoretyzuje zza fotela:) disle może i też są fajne tylko znlaeźć jakiegoś w tych pieniądzach co chcesz przeznaczyć w normalnym stanie to jest niemożliwe(przebieg powyżej 200tys turbo do roboty wtryski i wiele wiele innych )

Napisano

8 miesięcy bez wizyty u mechanik to żaden wyczyn hehe.gif

Napisano

> 8 miesięcy bez wizyty u mechanik to żaden wyczyn

że niby tez ci się tak udaje ze swoim autkiem? grinser006.gif

Napisano

> że niby tez ci się tak udaje ze swoim autkiem?

ja dobijam do 6 miesięcy zlosnik.gif

Napisano

> 8 miesięcy bez wizyty u mechanik to żaden wyczyn

znam jednego gościa który też nie jeździł do mechanika .........

byłem też przy sprzedaży tego samochodu - sprawdzanko u mechanika - i .................. kur .......... byłem przerażony jak można było taką kupą złomu jeździć ........

ale .................

do mechanika nie jeździł wink.gif

Napisano

pisałem raczej o tym, że w naszych francuzikach lubi się coś raz na jakiś czas sypnąć: KZFR, cewki, czujniki ciśnienia, HF... ale 8 miesięcy to bez nieplanowanej wizyty to żaden wyczyn waytogo.gif

zaimponowałby mi jakby napisał, że od 3 lat i 80kkm wymieniał w SC tylko olej i filtry i ciągle wszystko ma sprawne

Napisano

> zaimponowałby mi jakby napisał, że od 3 lat i 80kkm wymieniał w SC tylko olej i filtry i ciągle

> wszystko ma sprawne

W SC? żaden problem ( o ile o tym samym myślimy pisząc SC zlosnik.gif )

Co prawda w owym SC które ja mam na myśli trzeba było jeszcze czyścić zaciski hamulców, ale spokojnie przez 3 lata nie trzeba było nic robić, tylko lać, zmieniać olej, lać, zmieniać opony

Napisano

> W SC? żaden problem ( o ile o tym samym myślimy pisząc SC )

> Co prawda w owym SC które ja mam na myśli trzeba było jeszcze czyścić zaciski hamulców, ale

cfaniaczek.gif czyli jednak...

wyszło na moje hehe.gifok.gif

Napisano

> czyli jednak...

> wyszło na moje

Może to wina przemęczenia ale nie łapię dowcipu. zlosnik.gif

Czyszczenie jarzm to normalna czynność obsługowa, tak jak wspomniana wymiana oleju.

Napisano

> zaimponowałby mi jakby napisał, że od 3 lat i 80kkm wymieniał w SC tylko olej i filtry i ciągle

> wszystko ma sprawne

Mój poprzedni SC I - tak się sprawował - tyle że przejachane było 60 tys w 4 lata smile.gif

Napisano

> Mój poprzedni SC I - tak się sprawował - tyle że przejachane było 60 tys w 4 lata

megane/scenic I w porównaniu do II jest zdecydowanie bardziej trwały/mniej awaryjny - takie mam obserwacje grinser006.gif

Napisano

> megane/scenic I w porównaniu do II jest zdecydowanie bardziej trwały/mniej awaryjny - takie mam

> obserwacje

też tak uważam, ale to jak większość samochodów

Napisano

> a jak padnie coś w silniku (a to jest więcej niż pewne) to wszystkie oszczędności pójdą się paść.

To prawda !

Miałem 1.9 TDI.

W trasie palił 5,3-5,5 l/100km przy prędkościach do 120 km/h.

W mieście 7-8 brał spokojnie (zimą więcej).

Ja p...ła turbina (2100 pln wyjąłem z kieszeni) to wszystkie oszczędności poszły się .......... grinser006.gifsick.gifhehe.gifrotfl.gif

Z diesła (używanego) wyleczyłem się na całe życie 30.GIF