Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukniecie przy ruszaniu/hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Co moze powodowac pojedyncze stukniecie przy ruszaniu i hamowaniu w GP. Nie dzieje sie to zawsze i jest slyszalne z przodu prawej strony. Na dolkach nie slychac tego stukania. Obstawiam cos z zawieszenia, przeguby wygladaja na ok. Amortyzator, gorne lozysko macpersona ??

Napisano

a dzieje się to też podczas operowania gazem czy tylko podczas ruszania/hamowania?

mam na mysli 3 bieg 3 tys obr i dodajemy/ujmujemy gazu bez dotykania hamulca hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a dzieje się to też podczas operowania gazem czy tylko podczas ruszania/hamowania?

> mam na mysli 3 bieg 3 tys obr i dodajemy/ujmujemy gazu bez dotykania hamulca

Tylko i wylacznie podczas ruszania oraz hamowania, oczywiscie nie zawsze.

A u Ciebie sa jakies struki podczas jazdy?? Jesli tak, to moze masz problem ze skrzynia biegow M32.

Napisano

> Tylko i wylacznie podczas ruszania oraz hamowania, oczywiscie nie zawsze.

> A u Ciebie sa jakies struki podczas jazdy?? Jesli tak, to moze masz problem ze skrzynia biegow M32.

nie, u mnie cisza wink.gif

ale Ojciec w Ibizie miał podobny problem, stukało coś podczas ruszania/hamowania/silnego hamowania silnikiem

a winna była sprężyna zawieszenia, która potem pękła, ale na szczescie tak ze ułamana część wypadła i autem lekko krzywym, ale udało się dojechać do celu i potem mechanika

Napisano
  • Autor

> nie, u mnie cisza

> ale Ojciec w Ibizie miał podobny problem, stukało coś podczas ruszania/hamowania/silnego hamowania

> silnikiem

> a winna była sprężyna zawieszenia, która potem pękła, ale na szczescie tak ze ułamana część wypadła

> i autem lekko krzywym, ale udało się dojechać do celu i potem mechanika

Sprezyny zmienialem wczesna wiosna, bo w zimie je zalatwilem na dziurach niedaleko domu. Ten element raczej moge wykluczyc, mysle nad gornym mocowaniem (lozyskiem) albo poduszka silnika.

Napisano

> Co moze powodowac pojedyncze stukniecie przy ruszaniu i hamowaniu w GP. Nie dzieje sie to zawsze i

> jest slyszalne z przodu prawej strony. Na dolkach nie slychac tego stukania. Obstawiam cos z

> zawieszenia, przeguby wygladaja na ok. Amortyzator, gorne lozysko macpersona ??

aaaaa to jeszcze mnie się przypomniała taka drobnostka.... końcówka drążka kierowniczego? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> aaaaa to jeszcze mnie się przypomniała taka drobnostka.... końcówka drążka kierowniczego?

Sa ok, tak jak i laczniki stabilizatora. Luzow na lozysku kola takze nie ma.

Amortyzator tez raczej nie bedzie sie tak zachowywal hmm.gif

Napisano

> Sprezyny zmienialem wczesna wiosna, bo w zimie je zalatwilem na dziurach niedaleko domu. Ten

> element raczej moge wykluczyc, mysle nad gornym mocowaniem (lozyskiem) albo poduszka silnika.

nie wiem czy łożysko McPhersona moze cos takiego robic stawiałbym jednak na cos z zawieszeniem silnika/skrzyni w takim razie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy łożysko McPhersona moze cos takiego robic stawiałbym jednak na cos z zawieszeniem

> silnika/skrzyni w takim razie

Pamietam, ze od prawego amortyzatora mialo delikatny luz gdy wymienialem sprezyny. Moze teraz sie wybilo hmm.gif. I tak trzeba je wymienic w najblizszym czasie. Niedlugo zabiore sie za wymiane rozrzadu to bedzie okazja sprawdzic stan poduszki silnika.

Napisano

> Pamietam, ze od prawego amortyzatora mialo delikatny luz gdy wymienialem sprezyny. Moze teraz sie

> wybilo .

No zweryfikuj to... bo może nie daleko padła gruszka od gruszy grinser006.gif

> I tak trzeba je wymienic w najblizszym czasie. Niedlugo zabiore sie za wymiane

> rozrzadu to bedzie okazja sprawdzic stan poduszki silnika.

rada - zmień fiata na auto grinser006.gif

weź przykład z K3 zlosnik.gif

EDIT:

Byłeś na szarpakach? Może tam by co wyszło ok.gif Ja zawsze od tego zaczynałem jak mi w zawieszeniu (albo tak przypuszczałem) tłukło ok.gif

Napisano
  • Autor

> No zweryfikuj to... bo może nie daleko padła gruszka od gruszy

> rada - zmień fiata na auto

> weź przykład z K3

Eee tam, jeszcze jezdzi zlosnik.gif

> EDIT:

> Byłeś na szarpakach? Może tam by co wyszło Ja zawsze od tego zaczynałem jak mi w zawieszeniu

> (albo tak przypuszczałem) tłukło

Moze podjade, ale w roznych samochodach spotkalem sie z przypadkami, ze na szarpakach wszystko wychodzilo ok, a stukalo.

Napisano

> Ale na ich mocowaniach czy same klocki sa luzne??

to i to do wyjaśnienia zlosnik.gif

prędzej luźne klocki do sprawdzenia.

Napisano
  • Autor

> to i to do wyjaśnienia

> prędzej luźne klocki do sprawdzenia.

Dzis po pracy zauwazylem, ze odglosy pojawiaja sie nie od razu, a po przejechaniu kilku-kilkunastu km (cykl miejski) po dluzszym postoju hmm.gif

Napisano

> Dzis po pracy zauwazylem, ze odglosy pojawiaja sie nie od razu, a po przejechaniu kilku-kilkunastu

> km (cykl miejski) po dluzszym postoju

to póki co radio sobie podgłoś grinser006.gif

z czasem samo wyjdzie co.. jak się rozleci palacz.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> to póki co radio sobie podgłoś

Nie mozna tak ciagle jezdzic zlosnik.gif

> z czasem samo wyjdzie co.. jak się rozleci

Nie mam zamiaru czekac do tego czasu. Dzis rano pierwsze odglosy stukania pojawily sie po okolo 5km jazdy, wczesniej byla cisza. Im dluzej sie jezdzi tym glosniej stuka, czyli pewnie nagrzewanie sie ma na to wplyw. Obstawiam, ze to cos z ukladu hamulcowego albo poduszka silnika, ktora przeciez tez sie nagrzewa.

Napisano

> Co moze powodowac pojedyncze stukniecie przy ruszaniu i hamowaniu w GP. Nie dzieje sie to zawsze i

> jest slyszalne z przodu prawej strony. Na dolkach nie slychac tego stukania. Obstawiam cos z

> zawieszenia, przeguby wygladaja na ok.

Zrób taki manewr:

na postoju skręcasz maksymalnie w prawo.

Na skreconych kolach cofasz kilka metrów.

Kręcisz kierownicą max w lewo.

Ruszasz do przodu.

To samo powtórz najpierw w praw, później w lewo.

U mnie przy ruszaniu do przodu było pojedyncze, głuche stuknięcie.

Okazało się, że wymieniona 10kkm temu tulejka główna wahacza wyrobiła się i wahacz tłukł. Po wymianie cisza.

Napisano
  • Autor

Sprobuje, ale wahacze juz przegladalem przy uzyciu loma, na gumach nie ma luzow.

EDIT: Zrobilo sie zimno i dzis rano nie stukalo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Problem rozwiazany. Wymienione lozysko macpherson'a, bo mialo lekki luz, ale chyba glownym powodem bylo za slabo dokrecone kolo, sadzac po sladach na tarczy hamulcowej. Zimne nie stukalo, a zaczynalo po rozgrzaniu przez uklad hamulcowy. Zastanawiam sie tylko jakim cudem bylo slabo dokrecone, skoro ja tak nie mocuje kola i zawsze uzywam wiekszej sily. Moze ktos mi grzebal cos przy kole hmm.gif

Napisano

> zawieszenia, przeguby wygladaja na ok. Amortyzator, gorne lozysko macpersona ??

u mnie winna była gałka kierownicza wink.gif

Napisano

Też nie dawno wymieniałem lożysko, co ciekawe mało który mechanik w ogóle patrzy, czy wszystko z nim ok, a to baaaardzo częsta usterka w GP.

Napisano
  • Autor

> Też nie dawno wymieniałem lożysko, co ciekawe mało który mechanik w ogóle patrzy, czy wszystko z

> nim ok, a to baaaardzo częsta usterka w GP.

Czy ja wiem, u mnie pierwszy raz siadlo dopiero po ostatniej zimie. Dostala sie woda i zaczely sie problemy. Wytrzymalo cos okolo 85kkm, mysle, ze to calkiem dobry wynik jak na twarde zawieszenie i ciezki silnik 1.9

Wtedy zaraz po zimie wymienilem lewe, bo ono padlo, a teraz dla swietego spokoju zmienilem tez prawe, ktore mialo delikatny luz.

Napisano

U mnie padło po 65tkm, a w internecie sporo osób to nawet tyle nie wytrzymało. Koronnym efektem padu jest stukanie podczas kręcenia kierownicą, wtedy cała kolumna sobie skacze, czuć jak się przyloży rękę do spręzyny. Niemniej w większości aut ludzie jeżdżą po 100+tkm i nic się z tym nie dzieje.