Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Thalia vs Aveo

Featured Replies

Napisano

Rocznik 2008 - oba sedany, przebieg ok 60 tys km. bezwypadkowe, cena podobna.

Thalia 1.2 16v - Aveo 1.2 8v . Który lepszy / mniej pali/ mniej awaryjny. Auto typowo do miasta - czasem wycieczka max 150 km w jedną stronę

Napisano

> Rocznik 2008 - oba sedany, przebieg ok 60 tys km. bezwypadkowe, cena podobna.

> Thalia 1.2 16v - Aveo 1.2 8v . Który lepszy / mniej pali/ mniej awaryjny. Auto typowo do miasta -

> czasem wycieczka max 150 km w jedną stronę

Thalia jest starszą konstrukcją (clio 2) więc będzie ciaśniej z tyłu.Silnik jest bardo fajny i (przynajmniej w kliówkach) mało pali. Chevy będzie palił więcej i w tej wersji będzie bardziej mułowaty. Reasumując:

silnik - lepszy w reno

wnętrze - większe aveo

wyposażenie - to chyba jednak łatwiej znaleźć lepiej wyposażoną thalie niż aveo

awaryjność - podobnie, koszty napraw w obu przypadkach niskie

bagażnik - thalia wymiata zlosnik.gif

Zaleta thalii to brak rozbitków z niemiec

Oba mają "dziwny" wygląd. Kupuj ten który Ci się bardziej podoba

Napisano

> Thalia 1.2 16v - Aveo 1.2 8v . Który lepszy / mniej pali/ mniej awaryjny. Auto typowo do miasta -

moze fiat linea lub yaris?

Napisano

clio 3 z tym silnikiem to paliwożerny muł. Thalia ma pewno podobną wagę więc będzie masakra

1.2 16v w clio 2 jeździło fajnie. Ale masa 3jki dobiła ten silnik

Napisano

> clio 3 z tym silnikiem to paliwożerny muł. Thalia ma pewno podobną wagę więc będzie masakra

> 1.2 16v w clio 2 jeździło fajnie. Ale masa 3jki dobiła ten silnik

Ale przecież Thalia jest na bazie Clio II. Różnica między Clio II i Thalią to zaledwie kilkadziesiąt kg.

Co do Yarisa... to co ma Yaris wspólnego z Thalią, Aveo sedan i Lineą? :/

Napisano

> Ale przecież Thalia jest na bazie Clio II. Różnica między Clio II i Thalią to zaledwie

> kilkadziesiąt kg.

> Co do Yarisa... to co ma Yaris wspólnego z Thalią, Aveo sedan i Lineą? :/

Pewnie chodziło o wersje sedan

YARIS06.JPG

Napisano

> 1.2 16v w clio 2 jeździło fajnie.

i tak też jest w thalii. Jeśli dobrze pamiętam, to thalia pomimo większego nadwozia nie jest cięższa od clio z racji gorszego wyposażenia.

1.2 16v w clio to była już "lepsza wersja", podczas gdy w thalii mogło to być bida edyszyn zlosnik.gif

Napisano

> Thalia 1.2 16v - Aveo 1.2 8v . Który lepszy / mniej pali/ mniej awaryjny.

Thalia rdzewieje i jest niesprzedawalna za normalne pieniądze. Kilka osób z otoczenia miało i dłuuugo czekali na kupca

Napisano

> Thalia rdzewieje i jest niesprzedawalna za normalne pieniądze. Kilka osób z otoczenia miało i

> dłuuugo czekali na kupca

9 lat i ano grama rdzy, (nigdzie nie było, a nie, że nie widziałem).

Sprzedałem ją 2 dni od wystawienia w necie. Cena była jedną z wyższych na allegro. Więc nie wiem o czym piszesz... yikes.gif

Mam teraz inne dwunastoletnie reno i też nie chce zardzewieć, pomimo, że parkuje na ulicy (nie w garażu). Więc jeśli chodzi o korozję to reno wymiata yay.gif(pozytywnie)

Napisano

Witam wszystkich (tak przy okazji, bo jestem tu nowy smile.gif)

Jeśli chodzi o Aveo to użytkuje taki rocznik. Aktualnie mam przejechane 120kkm. Jeśli dobrze pamiętam to do około 60kkm trzy razy w serwisie w ramach gwarancji i wymiana jakiś elementów gumowych w zawieszeniu przednim. Poza tym miesiąc temu tuleje tylnej belki. To wszystko. Pali gazu około 8,5-9 litrów. Benzyny to już dawno nie miałem okazji sprawdzić

Daje radę również na dłuższych trasach ~1000km zawsze dojeżdża na miejsce smile.gif. Trzeba się przyzwyczaić tylko do niewielkich osiągów i tyle.

Napisano

> Więc nie wiem o

> czym piszesz...

O tym co moi znajomi doświadczyli

Napisano

> Thalia 1.2 16v - Aveo 1.2 8v . Który lepszy / mniej pali/ mniej

Jak Aveo to raczej 16v a nie 8 .. różnica bardzo duża.

Napisano

Thalia zapewni Ci już jako taki komfort jazdy (a jak na klasę B to zupełnie niegłupi), jak poszukasz to znajdziesz z wyposażeniem takim, że nic brakować do szczęścia nie będzie - typu klima, elektryka, fabryczne audio. Zawieszenie proste jak budowa cepa, silniki - do wyboru poza owym 1.2 masz jeszcze zwykłe proste 1.4 8V (co rozważałbym szczerze mówiąc o wiele bardziej niż wspomnianą "szesnastkę" 1,2) lub nawet 1.4 16V 98KM co w tym nadwoziu będzie już szybsze od większości innych miejskich aut. Jest też diesel 1.5 - jak ktoś lubi.

O Aveo się nie wypowiem, bo ja z tych jestem, którzy zakupu Chevroleta nigdy nie rozważali i chyba tak zostanie. Można powiedzieć że uprzedzony jestem, ale jak obejrzałem nówkę Aveo 5d, jakie kupił znajomy to moja niechęć się jakby pogłębiła. Ale znowuż - jednemu słowik, drugiemu sowa.

Napisano

Z ciekawosci, ile kosztuje tego typu auto? Tzn 4d, bezwypadkowe, maly przebieg, silnik 1.2.

Napisano
  • Autor

> Z ciekawosci, ile kosztuje tego typu auto? Tzn 4d, bezwypadkowe, maly przebieg, silnik 1.2.

max. 150 władysławów II jagiełło

Napisano

Thalia pęka na dachu lakier, piszczy i telepie...

Silnik 1.5dci 65KM rocznik 2005 przebieg 190 tyś

Auto służbowe, nikt nie dba, nic się nie popsuło mechanicznie jeszcze ( zlosnik.gif )

Sprzedają teraz u mnie w robocie za 5 tyś i nikt nie chce z pracowników kupić... ciekawe dlaczego ? devil.gif

Napisano

Z tym pękaniem lakieru to zapewne pęka na łączeniach tylnych słupkach z dachem. W Clio tak samo mi pękało a nic poza tym się z tym nie działo, więc sprawa kosmetyczna można powiedzieć.

Napisano

Mój ojciec ma Aveo 1.2 8V.

Silnik jest beznadziejny. Jest baaardzo ospały. Bardzo znaczy w tym przypadku rzeczywiście BARDZO, a nie tylko że się czepiam wink.gif No i pali to stosunkowo dużo. Każdemu auta palą różnie, ale moim zdaniem Aveo chla 1l/100km zbyt dużo wink.gif

A tak to autko całkiem przyjemne. Jest bardzo komfortowo zestrojone, nie męczy w trasie. Nie czuć też "miejskich dróg" ok.gif

Jest też całkiem cicho w środku. Miejsca z przodu bardzo dużo, z tyłu na nogi tak średniawo, ale np w porównaniu z Punto 2 jest zdecydowanie lepiej ok.gif

W sedanie to mocowanie bagażnika włazi do środka, więc ogranicza to załadunek.

O Thalii wiem niewiele. Jeździłem kiedyś okazjonalnie służnowo Clio 2. Clio mniej paliło niż Aveo (jeździłem wersją 1.2 8V) i było twardze. Lpesze prowadzenie kosztem komfortu jazdy. Kto co woli. Z tyłu miejsca na nogi nie ma wcale i co ciekawe nie ma też miejsca na głowę zlosnik.gif

Ja bym chyba wybrał Aveo.

Aha, Aveo chociaż w wersji sedan nie jest specjalnie piękne, to jednak......patrz Thalia zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jak Aveo to raczej 16v a nie 8 .. różnica bardzo duża.

różnica wcale nie taka duża i w dodatku odczuwalna powyżej 3,5-4k obr ...