Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiorczy wątek Mortina odnośnie Astry G

Featured Replies

Napisano

Za radą poszczególnych osób zakładam wątek w którym będę pisał o swoich zmaganiach z moim Astrolotem smile.gif Oto 1 z nich znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/zarowka-diodowa-led-1-2-w-z-oprawka-r5-5-kolorow-i3293884700.html

Myślę ,że jest to łatwiejszy sposób na zmianę podświetlenia licznika oraz MID'a. Planuję kupić białe diody na podświetlenie licznika oraz niebieskie na podświetlenie przebiegu w liczniku oraz MID'a. Przy okazji jak będę rozbierał MID,a chciałbym abyście doradzili mnie co zrobić z taśmą by wyświetlacz nie miał tych umarłych pionowych pasków:P Słyszałem o przycinaniu taśmy, podgrzewaniu, używaniu klinów, taśmy i inne różne cuda. Co polecacie smile.gif ?

Napisano

> Myślę ,że jest to łatwiejszy sposób na zmianę podświetlenia licznika oraz MID'a.

a podświetlenie konsoli środkowej, włączników świateł i przycisków szyb ( o ile posiadasz elektryczne)?

jak już robić to kompleksowo żeby to jakoś wyglądało grinser006.gif

Napisano

Jeśli chodzi o wszelkie modyfikacje podświetlenia to uważam, że sama zmiana diod w liczniku i wyświetlaczu nijak nie pasuje pod względem estetycznym. Jeśli miałoby to mieć przysłowiowe "ręce i nogi" to trzeba by pójść za ciosem i zmienić podświetlenie w przełączniku świateł, od szyb, w sterowaniu kierownicy oraz panelu nawiewów, kończąc na zmianie oświetlenia w lampce podsufitki.

Kiedyś rozważałem zmianę podświetlenia w liczniku i wyświetlaczu bo jest to raptem 6 diod (przy MIDzie 7) ale doszedłem do wniosku jak powyżej, dodatkowo jest to żmudna praca.

EDIT

O widzę, kolega przemty uważa tak samo smile.gif

Napisano

> O widzę, kolega przemty uważa tak samo

no dokładnie

u siebie zmieniałem kompleksowo

podświetlenie zegarów diodami takimi jak podał kol. Mortin

konsola środkowa podobne diody ale na wcisk

przyciski szyb - diody zwykłe kupowane w sklepie elektronicznym, spiłowane na stozek i lutowane wraz z rezystorami ( ufff upchnac to w tak małym przycisku było cieżko)

włącznik swiateł i przeciwmgielnych tak jak dla przycisków szyb

radio fabryczne - jak wyżej

Napisano

Ja dodatkowo wolę w aucie ciepłe światło jakie dają zwykłe żarówki, jedyne co dołożyłem u siebie to podświetlane daszki przeciwsłoneczne z VB i dałem delikatne podświetlenie nóg (taśma led - barwa ciepła) podłączone pod lampkę podsufitki i więcej nic nie grzebałem przy podświetleniu smile.gif Wiele osób jednak lubi zimne światło i zmieniają, każdy ma swój gust, a i producent (Opel) nie każdemu dogodzi smile.gif

Napisano

> Ja dodatkowo wolę w aucie ciepłe światło

ja tez i dlatego dałem takie ( na żywo jest to bardziej krwista czerwień)

DSCF2362.JPG

Napisano
  • Autor

> Ledy PLCC podobno dużo lepsze.

koszt podobny więc mogą być i te smile.gif A co do kompleksowej wymiany można i spróbować ze wszystkim smile.gif we wakacje będę mieć dużo czasu na takie zabawy grinser006.gif Puki co skupił bym się na tym co prostsze czyli licznik i MID.

Napisano

Załącznik nie działa smile.gif

EDIT już działa widzę smile.gif

Ładnie wygląda, czerwony mi się podoba ok.gif A nie myślałeś o podświetleniu licznika oraz wskazówek na biało? Jeśli to możliwe w eFce oczywiście smile.gif

Napisano

> Za radą poszczególnych osób zakładam wątek w którym będę pisał o swoich zmaganiach z moim Astrolotem

proponuję zmianę tytułu na Moja przygoda z igłą za 6 tyś i prośba do chopa ze szmatką o podwieszenie zlosnik.gif

Napisano

> Puki co skupił bym się na tym co prostsze czyli

> licznik i MID.

jak w wiekszości rzeczy w zyciu - jak nie zrobisz wszystkiego odrazu to nie zrobisz tego wogóle później

Napisano
  • Autor

> proponuję zmianę tytułu na Moja przygoda z igłą za 6 tyś i prośba do chopa ze szmatką o

> podwieszenie

Dziękuje za miłe słowa smile.gif

Napisano

> Ładnie wygląda, czerwony mi się podoba A nie myślałeś o podświetleniu licznika oraz wskazówek na

> biało? Jeśli to możliwe w eFce oczywiście

myslałem na początku, ale wiąże to się z większą zabawą przy liczniku i oczy szybko się męczą

ale ilość pracy jaką trzeba włożyć przewyższała moje wymagania co do efektu

z efektu jaki otrzymałem jestem zadowolony, bo oswietlenie jest jednolite przez co nie męczy oczu

Napisano
  • Autor

> ja tez i dlatego dałem takie ( na żywo jest to bardziej krwista czerwień)

Również sądzę, że z białymi wskazówkami lepiej by to wyglądało smile.gif lepszy kontrast.

Napisano

> Również sądzę, że z białymi wskazówkami lepiej by to wyglądało lepszy kontrast.

każdy ma swój gust i lubi co innego

ja tak jak pisałem wyżej wybrałem tak ( ze względu na szybkie meczenie oczu) bo w okresie przed zmianą podświetlenia jechałem w nocy autem z takim kontrastowym podświetleniem i po 4 godzinach miałem dość dlatego u siebie chciałem mieć podświetlenie jednolite

Napisano

Jeszcze co do podświetlenia licznika, wiele osób chwali jego podświetlenie za pomocą taśmy led. Licznik jest wtedy równo podświetlony co przede wszystkim ładnie wygląda przy białych tarczach.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze co do podświetlenia licznika, wiele osób chwali jego podświetlenie za pomocą taśmy led.

> Licznik jest wtedy równo podświetlony co przede wszystkim ładnie wygląda przy białych

> tarczach.

Więcej z tym roboty smile.gif Raczej zostanie przy żaróweczkach ledowych grinser006.gif ale najpierw muszę zająć się MID'em. Taśma który przyklejona jest do płytki nie łączy zapewne. Będę musiał ją zerwać ? Sądzę, że dociśnięcie nie pomoże gdyż już wcześniej docisnąłem ją drewnianym prostopadłościanem i nie pomogło 270751858-jezyk.gif

Napisano

U mnie tak to wygląda:

Na filmie jedna żaróweczka (pomiędzy prędkościomierzem a obrotomierzem) nie świeciła, szybko zmieniłem i świecą wszystkie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dałem Ci link, gdzie jest napisane co i jak z tą taśmą

Dałeś owszem smile.gif Dziękuje grinser006.gif niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi grinser006.gif tylko zdjęcie klina tak jakby już nie działa 270751858-jezyk.gif

EDIT: Chociaż w sumie pomyliłem się chyba grinser006.gif Sądziłem, że zdjęcie które jest w linku to zdjęcie naprawy z taśmą przez ''profesjonalny'' serwis ale chyba się myliłem

Napisano
  • Autor

> Jak nie działa jak działa, jest klin na zdjęciu.

A z czego zrobić klin ? i czy wcześniej oderwać taśmę, przeczyścić miejsca łączenia taśmy z płytką?

W sumie to rozbiorę go i przy podłączonym MID'ie będę dociskać tą taśmę i sprawdzę czy naprawia się. Jeżeli nie będzie czekać mnie zrywanie taśmy zapewne 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kurcze, nie mogę znaleźć swojego zdjęcia z przeróbki zegarów w eFce. Ale zrobiłem sobie białe podświetlanie, a wskazówki przerobiłem, mianowicie zmyłem tą białą farbę po spodem nich i pomalowałem je od spodu czerwoną farbą fluorescencyjną. Można kupić na allegro za parę złotych, a efekt zawalisty. Białe cyfry i czerwona świecąca wskazówka.

Napisano
  • Autor

> Kurcze, nie mogę znaleźć swojego zdjęcia z przeróbki zegarów w eFce. Ale zrobiłem sobie białe

> podświetlanie, a wskazówki przerobiłem, mianowicie zmyłem tą białą farbę po spodem nich i

> pomalowałem je od spodu czerwoną farbą fluorescencyjną. Można kupić na allegro za parę

> złotych, a efekt zawalisty. Białe cyfry i czerwona świecąca wskazówka.

Domyślam się, że ładnie to musi wyglądać smile.gif Przy białym oświetleniu wskazania licznika nie tracą swoich barw, a wręcz są uwydatniane, a czerwone wskazówki dodają charakteru grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Chciałbym się dowiedzieć czy mam podgrzewacz elektryczny nagrzewnicy grinser006.gif Pomoże ktoś ?

Napisano

> Pomoże ktoś ?

A mamy inne wyjście? Przecież bez nas byś zginął zlosnik.gif

Napisano

> Chciałbym się dowiedzieć czy mam podgrzewacz elektryczny nagrzewnicy Pomoże ktoś ?

A to zainteresował Cię ten problem wolnego rozgrzewania zimą? smile.gif Raczej nie masz, ale można takie coś sobie zrobić wink.gif

Nawet Twój mentor przemty pytał o to:

http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=286533721&page=0&vc=1

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A mamy inne wyjście? Przecież bez nas byś zginął

taaak 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Patrzyłem na bezpieczniki pod maską są ok. 4 80 A i mniejsze

Napisano
  • Autor

Planując wymianę podświetlenia licznika oraz mida, zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem w podsufitce. Z przodu mam 4 żaróweczki ( nie rurkowe ) a z tyłu 2 i w bagażniku 1. Chciałbym wymienić je na ledy, by było trochę jaśniej i oszczędniej dla aku. Jakie mocowanie żaróweczek jest z przodu w podsufitce ?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wasz kochany Mortinek chciał się pochwalić, że udało mu się wymienić chłodnicę klimatyzacji, zaworek i nabić klime czynnikiem chłodzącym ( oczywiście w warsztacie). Efekt? powietrze wylatujące z kratek ma nawet 7,4 stopnia C. Według warsztatu mam wydajną klimatyzację ;P Wskazówka dla tych co nie chcą zdejmować zderzaka: Wentylator i chłodnicę polecam wyciągać dołem. Wystarczy odkręcić 3 wkręty trzymające zderzak od spodu. Polecam to robić w 2 osoby. Oczywiście wyciągamy najpierw wentylator dopiero potem chłodnicę. Tak samo wkładamy dołem wink.gif

P.S. wybaczcie, że was zaniedbywałem, ale byłem na stażu 270751858-jezyk.gif Postaram się nadrobić swoje wypowiedzi grinser006.gif

Napisano

>Wskazówka dla tych co nie chcą zdejmować zderzaka: Wentylator i chłodnicę polecam wyciągać

> dołem. Wystarczy odkręcić 3 wkręty trzymające zderzak od spodu. Polecam to robić w 2 osoby.

> Oczywiście wyciągamy najpierw wentylator dopiero potem chłodnicę. Tak samo wkładamy dołem

klik grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> klik

Zgadza się widziałem to, ale tam nie było wspomniane o tym, że można dołem wyjąć wink.gif

Napisano

> Zgadza się widziałem to, ale tam nie było wspomniane o tym, że można dołem wyjąć

ale bez kanału dołem wyjdzie?

Napisano

> ale bez kanału dołem wyjdzie?

A co ma nie wyjść? Wystarczy najazd albo podnośnik hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> A co ma nie wyjść? Wystarczy najazd albo podnośnik

No ja z kolegą bez kanału, bez najazdu i bez lewarka wyciągnęliśmy 270751858-jezyk.gif jak ktoś mały, zwinny, gibki to da rade ;>

Napisano

> No ja z kolegą bez kanału, bez najazdu i bez lewarka wyciągnęliśmy jak ktoś mały, zwinny, gibki to

> da rade ;

to jeszcze powiedz ile wam to zajęło biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> to jeszcze powiedz ile wam to zajęło

Kolega pracuje w zakładzie gdzie robią klimatyzacje. Wymiana chłodnicy zajęła ok 2 h z przerwami. Następnego dnia wiadomo sprawdzenie nieszczelności, dodanie jeszcze jedno oringu, ponowne sprawdzenie i nabicie.

Napisano
  • Autor

> Kolega pracuje w zakładzie gdzie robią klimatyzacje. Wymiana chłodnicy zajęła ok 2 h z przerwami.

> Następnego dnia wiadomo sprawdzenie nieszczelności, dodanie jeszcze jedno oringu, ponowne

> sprawdzenie i nabicie.

Mam zapytanie 270751858-jezyk.gif przy jakiej temp. cieczy chłodzącej załącza się wentylator chłodnicy wody ?

Mając astre F nigdy się nie załączył ale temp nie była większa niż 90 stopni. W astrze g też jeszcze mi się nie załączył nigdy (działa bo po odpięciu czujnika temp. włącza się) również nie przekroczyłem 90 stopni według wskazania na liczniku.

Napisano

Z mojego doświadczenia wychodzi, że to jest zależne od włącznika w chłodnicy. Obecnie mam 95 start i 92 stop.

Napisano
  • Autor

> Z mojego doświadczenia wychodzi, że to jest zależne od włącznika w chłodnicy. Obecnie mam 95 start

> i 92 stop.

A jak często Ci się włącza wentylator?

Napisano
  • Autor

Czysto teoretycznie pytanie odnośnie X20dtl

Prędkość obrotowa mocy maksymalnej: 4300 obr/min

Prędkość obrotowa momentu maksymalnego: 1800 obr/min

Oznacza to, że maks mocy uzyskuje się przy 4300 obrotów, ale ale największą siłę silnik ma przy 1800 obrotów. Oznacza to, że montując większe opony, zmniejszyły by się obroty silnika przy tej samej prędkości, a co za tym idzie silnik mógł by osiągnąć większą prędkość maksymalną bo działała by większa siła ? Dobrze myślę?

Napisano

Silnik jest przymocowany do samochodu, a ten - z większymi oponami - mógłby osiągnąć większą prędkość maksymalną, więc - technicznie rzecz biorąc - masz rację.