Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

roleta na oknie - sciana przeszkadza

Featured Replies

Napisano

No wlasnie - roleta jest na oknie balkonowym i nie mozna do konca drzwi otworzyc.

Czym to najlepiej zrobic, zeby wykonac luke na mechanizm rolety?

Foto w zal. Juz troche sciana jest uszkodzona nawet. A dzis calkiem sie zlamalo to od rolety.

post-26119-14352520755307_thumb.jpg

Napisano

> Czym to najlepiej zrobic, zeby wykonac luke na mechanizm rolety?

Musisz podkuć trochę i wyrzeźbić gipsem, żeby było ładnie. Młotek, majzel, jakaś szpachla i kilogram gipsu musisz mieć pod ręką. Dasz radę ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

Kujesz większą dziurę wypełniasz gipsem na równo. Plastik smarujesz ludwikiem i otwierasz okno zanim gips stwardnieje zlosnik.gif Masz idealne miejsce na roletę grinser006.gif

Napisano

> Musisz podkuć trochę i wyrzeźbić gipsem, żeby było ładnie. Młotek, majzel, jakaś szpachla i

> kilogram gipsu musisz mieć pod ręką. Dasz radę .

mesel chyba

Napisano

masz Kolego najtanszy typ rolety dlatego tak sie robi, kazda roleta o polke wyzej niz makretowa po I ma "nizsza" kasete a po II sa kasety ktore montuesz w "swiatlo" okna i na luzie otworzysz okno na jakies 85 c

Napisano

> mesel chyba

Nie wiem jak to się pisze grinser006.gif, tutaj na południu fachowcy mówią "majzel".

Napisano

> masz Kolego najtranszy tyb rolety dlatego tak sie robi, kazda roleta o polke wyzej niz makretowa po

Ale to jest standardowa bezinwazyjna roleta okienna i żadne półki nic tu nie zmienią. To o czym piszesz wymaga wiercenia dziur w oknie.

Z dwojga złego lepiej chyba wykuć kieszeń na kasetę w ścianie niż okno zniszczyć.

Napisano

> Nie wiem jak to się pisze , tutaj na południu fachowcy mówią "majzel".

Po naszymu majzel, bez majzla i młota to wuj, nie robota grinser006.gif po warszawskiemu to jest przecinak biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Po naszymu majzel, ...

bo to z niemieckiego Der Meissel...

Napisano

> Ale to jest standardowa bezinwazyjna roleta okienna i żadne półki nic tu nie zmienią. To o czym

> piszesz wymaga wiercenia dziur w oknie.

> Z dwojga złego lepiej chyba wykuć kieszeń na kasetę w ścianie niż okno zniszczyć.

Nie w oknie tylko listwie między szybą a ramą - w razie czego wymiennej.

Napisano

> Ale to jest standardowa bezinwazyjna roleta okienna i żadne półki nic tu nie zmienią. To o czym

> Z dwojga złego lepiej chyba wykuć kieszeń na kasetę w ścianie niż okno zniszczyć.

Przykręciłem te rolety wkrętami do okna jak mnie wnerwiły te gówniane mocowania bezinwazyjne i jakoś okno dalej działa.

Napisano

> Nie wiem jak to się pisze , tutaj na południu fachowcy mówią "majzel".

to prowda

Napisano

nie niszczysz okna tylko mocuja dwoma wkretami do listwy przyszybowej i tyle. Wiekszosc producentow okien nawet na gwarancji zezwala na takie rozwiazanie

Napisano

> No wlasnie - roleta jest na oknie balkonowym i nie mozna do konca drzwi otworzyc.

> Foto w zal. Juz troche sciana jest uszkodzona nawet. A dzis calkiem sie zlamalo to od rolety.

Też tak mam. Znalazłem rozwiązanie problemu niewymagające kucia.

plisy2.jpg

Napisano

> Też tak mam. Znalazłem rozwiązanie problemu niewymagające kucia.

Cienias!

Mam żaluzje między szybami zlosnik.gif

Napisano

> Też tak mam. Znalazłem rozwiązanie problemu niewymagające kucia.

zamwiałeś lokalnie, czy z allego bo też takich szukam.

Dobrze trafiłem, że to się nazywa roleta plisowana?

Napisano

> zamwiałeś lokalnie, czy z allego bo też takich szukam.

Można kupić na allegro albo w marketach. Ale jak zamówisz to masz pod wymiar okna. Minus taki, że będzie ze dwa razy drożej.

> Dobrze trafiłem, że to się nazywa roleta plisowana?

Rolety plisowane, plisy itp.

Napisano

> No wlasnie - roleta jest na oknie balkonowym i nie mozna do konca drzwi otworzyc.

> Foto w zal. Juz troche sciana jest uszkodzona nawet. A dzis calkiem sie zlamalo to od rolety.

A nie lepiej było przed założeniem pomyśleć?

Napisano

A planujesz to okno dalej sprzedawać ? niewiem.gif

Ja założyłem właśnie rolety montowane na stałe tj. dokręcane wkrętami.

Skrzydło otwiera się do ok. 80 stopni.

Napisano

> Musisz podkuć trochę i wyrzeźbić gipsem, żeby było ładnie. Młotek, majzel, jakaś szpachla i

> kilogram gipsu musisz mieć pod ręką. Dasz radę .

Oczywiście żartujesz pad.gif

Pomysł rodem z filmu

sasiedzi.gif

Napisano

najlepiej w takiej sytuacji zamontować plisy. Roletka okienna jest w dwóch wersjach. Profil mini i standard, profil mini jest montowany na swietle okna i przeważnie jest z PCV. Standard jest dostępny w każdym markecie(nie polecam, mechanizmy przy normalnym użytkowaniu po miesiącu się same opuszczają). W Polsce wracają do trendow zaluzje aluminiowe dostępne w wielu kolorach i montowane w swietle okna nie przeszkadzaja przy niczym i nie halasuja jak kiedyś maja mocowanie na dole które je trzyma smile.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście żartujesz

> Pomysł rodem z filmu

Czemu? Tak zamiaruję zrobić właśnie. Tylko wcześniej nawiercę otwory, żeby pół ściany nie popsuć tym "meselkiem".

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej było przed założeniem pomyśleć?

W jaki sposób twoja odpowiedź pomaga w temacie?

• 4 tygodnie później...