Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamowanie retarderem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Banalna sprawa która mnie trochę "męczy" i zastanawia.

Czy w czasie hamowania retarderem zapalają się światła stopu z tyłu?

Z góry dzięki

Napisano

> Witam.

> Banalna sprawa która mnie trochę "męczy" i zastanawia.

> Czy w czasie hamowania retarderem zapalają się światła stopu z tyłu?

> Z góry dzięki

zAlezy podobno od auta. W renaulcie i manie nie wink.gif

Napisano

> Witam.

> Z góry dzięki

w DAFach CFkach, którymi jeździłem (automaty) zapalały się.

W stralisie chyba też...

To pewnie zależy od "siły" danego retardera.

Słychać przekaźnik w razie czego wink.gif

Napisano

> zAlezy podobno od auta. W renaulcie i manie nie

W Renaulcie sie zapalają światła stoppod warunkiem ,że retarder bądź inny zwalniacz działa w zakresie obrotów swojej pracy ,czyli pow 1500 obr /min. tak, aby zwalniacz działał skutecznie , należy mieć obroty pomiedzy 1500 a 2000 obr/min. w manualnej skrzyni wiąże się to z redukcją o cały bieg w dół.

Napisano

> W Renaulcie sie zapalają światła stoppod warunkiem ,że retarder bądź inny zwalniacz działa w

> zakresie obrotów swojej pracy ,czyli pow 1500 obr /min. tak, aby zwalniacz działał skutecznie

> , należy mieć obroty pomiedzy 1500 a 2000 obr/min. w manualnej skrzyni wiąże się to z redukcją

> o cały bieg w dół.

ok.gif

Napisano

> W Renaulcie sie zapalają światła stoppod warunkiem ,że retarder bądź inny zwalniacz działa w

> zakresie obrotów swojej pracy ,czyli pow 1500 obr /min. tak, aby zwalniacz działał skutecznie

> , należy mieć obroty pomiedzy 1500 a 2000 obr/min. w manualnej skrzyni wiąże się to z redukcją

> o cały bieg w dół.

hamuje Telma w zakresie obrotow 800-1500 - stopy sie zapalaja i zwalniacz dziala skutecznie....

Napisano

> Witam.

> Z góry dzięki

różnie to bywa, zależy od marki auta

w Solarisach:

- jak używasz "nożnego" to się zapalają

- jak używasz "ręcznego" to nie

a są takie wynalazki, że jak uruchomisz silnik i masz załączony hamulec pomocniczy to się świecą "stopy"

Napisano

> Witam.

> Z góry dzięki

Załącz retarder w nocy i popatrz w lusterka ok.gif

Tak jak koledzy pisali zależy od marki a lusterka prawdę w nocy powiedzą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Załącz retarder w nocy i popatrz w lusterka

> Tak jak koledzy pisali zależy od marki a lusterka prawdę w nocy powiedzą

Nie pomykam takimi ciągnikami/dużymi autami także nie sprawdzę w naturze.

Dzięki za odpowiedzi smile.gif

Napisano

> hamuje Telma w zakresie obrotow 800-1500 - stopy sie zapalaja i zwalniacz dziala skutecznie....

moc hamowania telmy nie jest zalezna od obrotów silnika. włączając kolejne stopnie telmy zwieksza się siła pola elektromagnetycznego działającego odwrotnie niż obroty wału napedowego. w telmie stop zapali się także na stojącym aucie. mascott ( wiesz pewnie który ) też tak miał. w retarderach , intarderach , hamulcach górskich , jakobsa - siła hamowania uzalezniona jest od wielkości obrotów silnika.

Napisano

> moc hamowania telmy nie jest zalezna od obrotów silnika. włączając kolejne stopnie telmy zwieksza

> się siła pola elektromagnetycznego działającego odwrotnie niż obroty wału napedowego. w telmie

> stop zapali się także na stojącym aucie. mascott ( wiesz pewnie który ) też tak miał. w

> retarderach , intarderach , hamulcach górskich , jakobsa - siła hamowania uzalezniona jest od

> wielkości obrotów silnika.

Retarder czy intarder (róznica tylko w nazwie handlowej) działa na wał napędowy i silnik możesz mieć nawet wysprzęglony.

Napisano

> moc hamowania telmy nie jest zalezna od obrotów silnika. włączając kolejne stopnie telmy zwieksza

> się siła pola elektromagnetycznego działającego odwrotnie niż obroty wału napedowego.

> w

> retarderach , intarderach , hamulcach górskich , jakobsa - siła hamowania uzalezniona jest od

> wielkości obrotów silnika.

nie musisz mi tego tlumaczyc....

> w telmie

> stop zapali się także na stojącym aucie. mascott ( wiesz pewnie który ) też tak miał.

nie w kazdej, najnowsze nie wlacza sie na postoju, lub wylacza przy predkosci ponizej 15km/h zlosnik.gif

Napisano

> Nie pomykam takimi ciągnikami/dużymi autami także nie sprawdzę w naturze.

> Dzięki za odpowiedzi

Aha no to w takim razie bardziej dokładnie volvo fh 12 2005 rok zapala światła stopu ok.gif

Pozdro cool.gif

Napisano

> Witam.

> Z góry dzięki

HA, HA, HA - ja też się ostatnio zastanawiałem i dalej nie wiem rotfl.gif

Czasami jeżdżę czteroosiówką i się zastanawiam czy mi ktoś w dupę wjedzie grinser006.gif

Napisano

> Czasami jeżdżę czteroosiówką i się zastanawiam czy mi ktoś w dupę wjedzie

Martwi cię to? zlosnik.gif

• 11 lat później...
Napisano

Cześć,

No pewnie, że stopy się zapalają jak hamujesz retarderem. Muszą! Czy to Telma, czy inny wynalazek, czy hamulec silnikowy – jak wytracasz prędkość, to ci z tyłu muszą o tym wiedzieć. Inaczej nieszczęście gotowe, zwłaszcza że retarder potrafi naprawdę mocno zwolnić auto.

Ważne tylko, żeby to wszystko działało jak należy. Jakbyś miał jakieś jazdy konkretnie ze swoją Telmą, że np. nie jesteś pewien czy działa OK albo czy te stopy faktycznie się palą przy jej użyciu, to słyszałem, że firma Renz to ogarnia. Znalazłem kiedyś ich stronę https://renz.pl/oferta/serwis-telma/, bo są niby oficjalnym Serwis Telma w Polsce. Może akurat się przyda taka informacja.