Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tania grzechotka

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie w Castoramie za całe 99 PLN do auta zestaw tanich kluczy nasadowych. O taki. No i grzechotka prawie od razu zaczeła przeskakiwac przy dokręcaniu. Robi sie coraz wiekszy luz pomiedzy częścią obrotową a stałą. Są tam jakieś pierścienie stalowe, ale chyba jest ich za mało. Da sie coś z tym zrobić? oczywiście można reklamowac, ale podejrzewam że w innych zestawach będzie tak samo zlosnik.gif

287042927-Grzechotka.jpg

A klucze są przydatne. Opórcz grzechotki jest też zwykły prętowy oraz obrotowy. Jakby co to mogą też słuzyc do obrony zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

post-147237-14352520980547_thumb.jpg

Napisano

Po samej jakosci powierzchni zewnetrznej widac ze to jakas kiszka - z casto moge polecic narzedzia proline czy jakos. Bardzo dobrze sie spisuja

Napisano

Jak kupujesz klucze ze spieków, to się nie dziw. Klucze kupuje się tylko i wyłączenie ze stali chromowo-wanadowej. A sama jakość grzechotki to pochodna kupowania najtańszego zestawu 270751858-jezyk.gif Przyzwoita grzechotka kosztuje z 30-40zł, jedna końcówka - najmniej 10. Więc sam zastanów się, ile zapłaciłeś i ile to może być warte...

Napisano
  • Autor

> Jak kupujesz klucze ze spieków, to się nie dziw. Klucze kupuje się tylko i wyłączenie ze stali

> chromowo-wanadowej. A sama jakość grzechotki to pochodna kupowania najtańszego zestawu

> Przyzwoita grzechotka kosztuje z 30-40zł, jedna końcówka - najmniej 10. Więc sam zastanów się,

> ile zapłaciłeś i ile to może być warte...

Nie będę kupował do samochodu drogich rzeczy, które ktoś moze ukraść. Kluczy uzywam raczej sporadycznie. Gdy uzywałem tego pręta to mogłem użyc dużej siły (na pręta nakładałem rure stalową jako przedłużke) i nic nie pekło

oczywiście do domowego warsztatu najlepiej kupić porzadne narzedzia, zwłaszcza gdy ich czesto używamy smile.gif

Napisano

Niestety nic z tym nie zrobisz. Jak zacznie przeskakiwać, to już może być tylko gorzej.

Napisano
  • Autor

> To po co ci one?

Czasem sie przydają smile.gif

Napisano

> Da sie coś z tym zrobić?

tak, ja to ospawałem dokładnie z obu stron, może już nie grzechocze, ale z użyciem przedłużki, przenosi większe siły zlosnik.gif

Napisano

> Nie będę kupował do samochodu drogich rzeczy, które ktoś moze ukraść. Kluczy uzywam raczej

> sporadycznie. Gdy uzywałem tego pręta to mogłem użyc dużej siły (na pręta nakładałem rure

> stalową jako przedłużke) i nic nie pekło

> oczywiście do domowego warsztatu najlepiej kupić porzadne narzedzia, zwłaszcza gdy ich czesto

> używamy

to po co Ci grzechotka w aucie? I to jeszcze dosyć nowym - wiele nie zrobisz na poboczu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> grzechotka prawie od razu zaczeła przeskakiwac przy dokręcaniu.

> Da sie coś z tym zrobić? oczywiście można reklamowac, ale podejrzewam że w innych

> zestawach będzie tak samo

Możesz reklamować. Dostaniesz nowy zestaw, albo zwrot kasy (ja dostałem kasę za superhiper ładną dla oka nitownicę STAHLSON z Castoramy właśnie... poległa na nicie zrywalnym nierdzewnym facepalm%5B1%5D.gif a nie była tania: 49zł!! old.gifgrinser006.gif).

Jeśli z pozostałych części zestawu jesteś zadowolony, to dokup pasującą wymiarami porządną grzechotkę - jest tego dość duży wybór, coś dopasujesz.

Napisano

Dobre grzechotki to rzadkie narzędzia. O ile nasadki kupowałem różnych firm "no name" i na przykład do dziś nie połamałem ani jednej z zestawu Rondy kupionego w latach 80/98 we Francji, a niektóre bardzo ciężko pracowały, tak ich grzechotki po pierwsze przepuszczały od razu, a po drugie miały dosyć duży skok. I wtedy bez namysłu kupiłem za prawie równowartość tego dużego zestawu kluczy małą i dużą grzechotkę Facoma, które służą mi także do dziś, podobnie mocno pracując.

Napisano
  • Autor

> Dobre grzechotki to rzadkie narzędzia. O ile nasadki kupowałem różnych firm "no name" i na przykład

> do dziś nie połamałem ani jednej z zestawu Rondy kupionego w latach 80/98 we Francji, a

> niektóre bardzo ciężko pracowały, tak ich grzechotki po pierwsze przepuszczały od razu, a po

> drugie miały dosyć duży skok. I wtedy bez namysłu kupiłem za prawie równowartość tego dużego

> zestawu kluczy małą i dużą grzechotkę Facoma, które służą mi także do dziś, podobnie mocno

> pracując.

No tak.

Niktóre firmy oferują także zestawy naprawcze grzechotek, przykład

Jest też manual

IMO dałoby się tam wstawic pierścień Segera i luz by zniknał

Wlaściwie temat ciekawi mnie teraz od strony technicznej niż ekonomicznej

Napisano

> No tak.

> Niktóre firmy oferują także zestawy naprawcze grzechotek, przykład

> Jest też manual

> IMO dałoby się tam wstawic pierścień Segera i luz by zniknał

> Wlaściwie temat ciekawi mnie teraz od strony technicznej niż ekonomicznej

Powiem tak - dobrej grzechotki nie udało mi się zniszczyć, bo przestrzegam zasady, że nie stosuję ich do prac naprawdę siłowych, choć nieco silniejszych niż by się należało się zdarza.

Kiepskiej grzechotki nie ma co nawet naprawiać, po prostu należy wyrzucić jeżeli się kupiło w zestawie (albo wcale nie kupować). Dla mnie grzechotka przede wszystkim powinna mieć bardzo drobne ząbki, a za tym mały skok i to Facomy mi doskonale zapewniają.

Napisano

> Po samej jakosci powierzchni zewnetrznej widac ze to jakas kiszka - z casto moge polecic narzedzia

> proline czy jakos. Bardzo dobrze sie spisuja

również na Proline nie mogę złego słowa powiedzieć ok.gif

Napisano

Kup nową markową grzechotkę i będziesz miał dobry zestaw.

Napisano
  • Autor

> Powiem tak - dobrej grzechotki nie udało mi się zniszczyć, bo przestrzegam zasady, że nie stosuję

> ich do prac naprawdę siłowych, choć nieco silniejszych niż by się należało się zdarza.

> Kiepskiej grzechotki nie ma co nawet naprawiać, po prostu należy wyrzucić jeżeli się kupiło w

> zestawie (albo wcale nie kupować). Dla mnie grzechotka przede wszystkim powinna mieć bardzo

> drobne ząbki, a za tym mały skok i to Facomy mi doskonale zapewniają.

I jeszcze trzymanie nasadek. Tu niestety mają tendencję do wylatywania - chyba zbyt luźno wchodzą w grzechotkę. A wypadanie nasadek do komory silnika jest wkurzające zlosnik.gif

Dobra, najwyżej będę używał pręta oink.gif A może kupie Proline smile.gif

Napisano

> I jeszcze trzymanie nasadek. Tu niestety mają tendencję do wylatywania - chyba zbyt luźno wchodzą w

> grzechotkę. A wypadanie nasadek do komory silnika jest wkurzające

Kwestia wykonania trzpienia grzechotki i kulki ze sprężyną. W Facomach miewam odwrotny problem - czasem mając palce śliskie od smaru trudno jest nasadkę ściągnąć.

Napisano

> Kwestia wykonania trzpienia grzechotki i kulki ze sprężyną. W Facomach miewam odwrotny problem -

> czasem mając palce śliskie od smaru trudno jest nasadkę ściągnąć.

W grzechotkach Honitona wystarczy nacisnąć guziczek i nasadka sama zeskakuje ok.gif

Napisano

> W grzechotkach Honitona wystarczy nacisnąć guziczek i nasadka sama zeskakuje

w YATO też tak jest, a do tego ta świetnie wygięta rączka - YATO IS THE BEST - dla mnie oczywiście

Napisano

> w YATO też tak jest, a do tego ta świetnie wygięta rączka - YATO IS THE BEST - dla mnie oczywiście

Mało tego są jeszcze z rączką teleskopowa devil.gif

Napisano
  • Autor

> Kwestia wykonania trzpienia grzechotki i kulki ze sprężyną. W Facomach miewam odwrotny problem -

> czasem mając palce śliskie od smaru trudno jest nasadkę ściągnąć.

Fakt. Z ciekawości załozyłem na grzechotkę pieścień Segera 22, ale niewiele to pomogło zlosnik.gif

Napisano

> Mało tego są jeszcze z rączką teleskopowa

wiesz ten patent przetestowałem na narzędziach KING TONY - mnie to wnerwia jakoś

Napisano

> wiesz ten patent przetestowałem na narzędziach KING TONY - mnie to wnerwia jakoś

Bo z taką rączką można fajnie "odjechać" i nawet na plecy polecieć zlosnik.gif

Napisano

> Bo z taką rączką można fajnie "odjechać" i nawet na plecy polecieć

chyba coś musiałeś mieć zepsute.

w yato jest pierścień który trzeba osciągnąć by odblokować wydłużenie rączki

Napisano

> chyba coś musiałeś mieć zepsute.

> w yato jest pierścień który trzeba osciągnąć by odblokować wydłużenie rączki

Bawiłem się takim teleskopowym kluczem do kół, bez blokady zlosnik.gif