Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile zarabiają hurtownie !!!???

Featured Replies

Napisano

take swobodne przemyślenie garażowe

ile zarabiają hurtownie skoro przy cenie "dla ludu" 589 zł można kupić po rabacie to samo za 309 zł

a przecież nawet przy cenie 309 mają na tym zarobek oink.gif

na alledrogo i w innych hurtowniech cena wyższa minimum 30 zł plus ewentualnie wysyłka

Napisano

Wczoraj klient powiedział mi ile kosztował go przegląd samochodu z materiałami w innym warsztacie. Po zsumowaniu wszystkich materiałów brutto po maksymalnych rabatach wartość przekroczyła koszt całkowity razem z robocizną. Czyli warsztat za friko pracuje zlosnik.gif Polska to jest dziwny kraj.

Napisano

zarobia jak sprzedadza. Cena jest zaporowa zeby sie lud z ulicy nie gromadzil. A jak sie znajdzie taki co za tyle kupi to tym lepiej bo wpada wiecej kasy.

Napisano

> ile zarabiają hurtownie skoro przy cenie "dla ludu" 589 zł można kupić po rabacie to samo za 309 zł

Zależy jakie i zależy od produktu wink.gif

Są takie że mają marżę maks 10%, a są takie jakie sam wymieniłeś wink.gif

Napisano

hurtownia jak sama nazwa wskazuje nie jest skierowana w klienta detalicznego, stad ceny takie by detalista tam nie kupowal..

Napisano

> Pewnie min 100% zarobku

Żeby nie było,że odpowiadam samymi emotami to najpierw proponuję sciana.gif,a później ideia.gif Jak nie mam pojęcia to nie klepę na MK bo admin.gifzlosnik.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Żeby nie było,że odpowiadam samymi emotami to najpierw proponuję ,a później Jak nie mam pojęcia

> to nie klepę na MK bo

To ile zarabiają? Chętnie poznam tajemnice.

Napisano

5% - sprzedaż towaru innej hurtowni

10% - sprzedaż towaru firmie

15-100% i więcej - biedny klient detaliczny zlosnik.gif

Napisano

> hurtownia jak sama nazwa wskazuje nie jest skierowana w klienta detalicznego, stad ceny takie by

> detalista tam nie kupowal..

to samo tyczy detalu - marze na poziomie 50% sa bardzo czeste

wiec czy to detalista czy hurtownik zawsze rznie koncowego klienta tak ostro jak tylko sie da

Napisano

> To ile zarabiają? Chętnie poznam tajemnice.

nikt Ci tego za bardzo nie powie bo nie bedzie mogl ponarzekac jak to mizernie idzie i ze doklada do biznesu.... tak jak to ma w zwyczaju niemalze kazdy "biznesmen"

Napisano

> nikt Ci tego za bardzo nie powie bo nie bedzie mogl ponarzekac jak to mizernie idzie i ze doklada

> do biznesu.... tak jak to ma w zwyczaju niemalze kazdy "biznesmen"

fakt...pewnie dokładają do interesu oslabiony.gif

Napisano

> nikt Ci tego za bardzo nie powie bo nie bedzie mogl ponarzekac jak to mizernie idzie i ze doklada

> do biznesu.... tak jak to ma w zwyczaju niemalze kazdy "biznesmen"

Jest wolny rynek,możesz przecież dołączyć do branży motoryzacyjnej jak czujesz się taki poszkodowany. 275123014-zielony.gif

Napisano

i trzepac kasiore skoro to taka super branza, prawda zlosnik.gif

Napisano

co TY branza moto ma sie mega dobrze, zarobki takie ze narzekac nie mozemy....

Zejdz na ziemie, spojrz ile firm z tej branzy przez pierwszy kwartal sie zamknelo, jest lipa....

Napisano

> co TY branza moto ma sie mega dobrze, zarobki takie ze narzekac nie mozemy....

> Zejdz na ziemie, spojrz ile firm z tej branzy przez pierwszy kwartal sie zamknelo, jest lipa....

To nie jest moja branża, ale u mnie jest 5sklepów motoryzacyjnych i każdy się utrzymuje. I nie widzę aby klepali biedę, wręcz przeciwnie wink.gif

Więc wygląda na to ze dobrze im idzie.

Napisano

no coz, nic tylko zazdroscic, poza tym klepania biedy nie widac na pierwszy rzut oka...

Napisano

> no coz, nic tylko zazdroscic, poza tym klepania biedy nie widac na pierwszy rzut oka...

Hmm, widząc ich wozy i to nie jeden to raczej nie klepią grinser006.gifzlosnik.gif

ale może to zależy od rejonu i przedsiębiorczości devil.gif

Napisano

> Zejdz na ziemie, spojrz ile firm z tej branzy przez pierwszy kwartal sie zamknelo, jest lipa....

Dokładnie tak jest. Uczciwi ale mający spore koszty z powodu wynajmu już się pozamykali. A szkoda bo często naprawdę super fachowcy z wieloletnim doświadczeniem praktycznym.

Napisano

Same hurtownie nie mają jakiś mega marży, nadrabiają obrotem.

Kilka lat temu handlowałem nowymi oponami, zysk był naprawdę niewielki - żeby dostać duży upust trzeba brać masę opon. Żeby sprzedawać dużo trzeba mieć tanio. A skoro nie masz dużego upustu to też niespecjalnie jest z czego zejść. I koło się zamyka.

Wiem że ten mechanizm działa w większości firm zajmujących się handlem.

W sklepach z szerszym asortymentem różnie bywa, co z tego że coś tam kupisz tanio jak na innej części Cię orżną. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> hurtownia jak sama nazwa wskazuje nie jest skierowana w klienta detalicznego, stad ceny takie by

> detalista tam nie kupowal..

po czym detalista dostaje "na dzieńdobry"przwie max rabat hehe.gif

Napisano

Dowiedziałem się z w miarę pewnego źródła, ile hurtownia płaci u producenta za łożysko firmy FAG (referencji nie będę podawał). Cena detaliczna w hurtowni 201zł, hurtownia dla mnie to łożysko sprzedaje za 116zł, a od producenta bierze za niecałe 80zł. Czyli sprzedając stałym klientom zarabiają około 50%.

Napisano

> take swobodne przemyślenie garażowe

> ile zarabiają hurtownie skoro przy cenie "dla ludu" 589 zł można kupić po rabacie to samo za 309 zł

> a przecież nawet przy cenie 309 mają na tym zarobek

> na alledrogo i w innych hurtowniech cena wyższa minimum 30 zł plus ewentualnie wysyłka

Ile zarabiają to ich sprawa. Żeby dyskutować o zarobku trzeba uczciwie i rzetelnie porównać dwie strony medalu czyli:

- Koszty uzyskania przychodu

- Marżę na częściach

Wtedy dopiero sens ma dyskusja czy hurtownie zarabiają dużo czy mało.

Dodatkowo, średnia ,,przybitka'' na cenach to zwykle max 15-20%, a nie prawie 50 jak w Twoim przykładzie.

Żeby nie było, sam chcę płacić jak najmniej, ale mam świadomość drugiej strony medalu.