Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem auto, ubezpieczenie kończy sie za 3 dni

Featured Replies

Napisano

Kupiłem wczoraj auto, ubezpieczenie kupione przez poprzedniego własciciela kończy się za 3 dni. Czy muszę je wymawiać jak będę zawierał nowe, czy po prostu stare ubezpieczenie umrze śmiercią naturalną?

Napisano

> Kupiłem wczoraj auto, ubezpieczenie kupione przez poprzedniego własciciela kończy się za 3 dni. Czy

> muszę je wymawiać jak będę zawierał nowe, czy po prostu stare ubezpieczenie umrze śmiercią

> naturalną?

w swietle nowych przepisow , dla nowych nabywcow auta ma sie skonczyc i nie wznowic

Napisano

> Kupiłem wczoraj auto, ubezpieczenie kupione przez poprzedniego własciciela kończy się za 3 dni. Czy

> muszę je wymawiać jak będę zawierał nowe, czy po prostu stare ubezpieczenie umrze śmiercią

> naturalną?

w tym przypadku wygasa "śmiercią" naturalną, nie musisz nic wymawiać.

Napisano

> naturalną?

Przepisy jakie są, każdy wie, ja bym jednak złożył pisemne wymówienie. Już raz płaciłem za jedno auto dwa razy, najlepsze jest to, że TU upomniało się o brak wpłaty prawie po roku i było wesoło, jak mi dowalili jakieś chore stawki.

Napisano

> naturalną?

Sprzedający powinien zgłosić zbycie auta w TU i WK. Kupujący dla własnego spokoju powinien zgłosić zakup auta w TU do przekalkulowania polisy lub rezygnacji z ubezpieczenia.

Wszystko zależy od TU. PZU przepisało na mnie polisę poprzedniego właściciela motoroweru. W Aviva przekalkulowali polisę samochodu na nowo i wysłali mi propozycje. Obie polisy miały jeszcze kilka miesięcy ważności.

Napisano

> naturalną?

jak masz jakiś inspektorat tego TU pod ręką to idź im pokazać umowę, niech postawią pieczątkę, czy co tam chcą i masz święty spokój.

Napisano

> Przepisy jakie są, każdy wie, ja bym jednak złożył pisemne wymówienie. Już raz płaciłem za jedno

> auto dwa razy, najlepsze jest to, że TU upomniało się o brak wpłaty prawie po roku i było

> wesoło, jak mi dowalili jakieś chore stawki.

Nie ma takiej opcji po lutym 2012, tym bardziej z płaceniem podwójnych składek. Nie bądźmy nadgorliwi, ustawa mówi jasno, korzystałem z tego kilkunastokrotnie przez 1.5 roku-działa jak najbardziej, więc nie twórzmy ideologii i nowych "swoich" przepisów. Polisa nabyta z samochodem wygasa z dniem jej skończenia, kupujący musi zadbać o to by ubezpieczyć samochód. Tyle w temacie.

Napisano

> jak masz jakiś inspektorat tego TU pod ręką to idź im pokazać umowę, niech postawią pieczątkę, czy

> co tam chcą i masz święty spokój.

Koledzy wyro76,ozarek i kaczorek79-nie dorabiajcie nowych przepisów, po co robić szambo z wątku i z tematu?Przepis jest nie tylko na papierze, ale już dawno wdrożony w życie i działa skutecznie, więc po co mieszacie innym w głowach???Niezależnie od ubezpieczalni etc. Nawet w tym tyg 2 polisy mi się kończyły i 2 zakładałem nowe w innych firmach, konsultantka sama zapytała kiedy się kończy i poinformowała, że nie trzeba nic składać, spokojnie nową polisę robimy, stare wygasają. TU już się odkopały i działają sprawnie w tym temacie, na samym pocz luty-marzec ubr zdarzały się jeszcze pomyłki, obecnie jest tak jak powinno być. Przez nadgorliwość i niewiedzę tworzą się wszędzie kolejki, bo kobiety z okienek muszą top samo tłumaczyć, kolega zapytał tutaj-dostał odpowiedź zgodną z obowiązującymi przepisami i "życiem", więc proszę nie mieszajcie... 20.GIF

Napisano

> Nie ma takiej opcji po lutym 2012, tym bardziej z płaceniem podwójnych składek. Nie bądźmy

> nadgorliwi, ustawa mówi jasno, korzystałem z tego kilkunastokrotnie przez 1.5 roku-działa jak

> najbardziej, więc nie twórzmy ideologii i nowych "swoich" przepisów. Polisa nabyta z

> samochodem wygasa z dniem jej skończenia, kupujący musi zadbać o to by ubezpieczyć samochód.

> Tyle w temacie.

Nie wiedziałem, a podwójne OC płaciłem w 2011r, bo agent zmienił mi ubezpieczalnię z HDI na Hestię i nie wypowiedział w HDI. Ci natomiast upomnieli się po czasie. Z agentem współpracowałem 8 lat i wierzyłem mu na słowo, że wypowiedział umowę, a tego nie zrobił. Jego telefon milczał, później dowiedziałem się, że narobił przekrętów w całym Trójmieście i słuch po nim zaginął.

Napisano

> naturalną?

Jak byłem wymawiać stare ubezpieczenie poprzedniego własciciela( po tym jak wcześniej przerejestrowałem i ubezpieczylem gdzie indziej już na siebie ) to miła pani powiedziała, że jakoś od lutego czy marca tego roku wszedł przepis zniósł obowiazek wypowiadania starego ubezpieczenia.Ale na wymówieniu mi pieczatke przybiła w razie W zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Koledzy wyro76,ozarek i kaczorek79-nie dorabiajcie nowych przepisów, po co robić szambo z wątku i z

> tematu?Przepis jest nie tylko na papierze, ale już dawno wdrożony w życie i działa skutecznie,

> więc po co mieszacie innym w głowach???Niezależnie od ubezpieczalni etc. Nawet w tym tyg 2

> polisy mi się kończyły i 2 zakładałem nowe w innych firmach, konsultantka sama zapytała kiedy

> się kończy i poinformowała, że nie trzeba nic składać, spokojnie nową polisę robimy, stare

> wygasają. TU już się odkopały i działają sprawnie w tym temacie, na samym pocz luty-marzec ubr

> zdarzały się jeszcze pomyłki, obecnie jest tak jak powinno być. Przez nadgorliwość i niewiedzę

> tworzą się wszędzie kolejki, bo kobiety z okienek muszą top samo tłumaczyć, kolega zapytał

> tutaj-dostał odpowiedź zgodną z obowiązującymi przepisami i "życiem", więc proszę nie

> mieszajcie...

dzięki za zainteresowanie ok.gif Wykupiłem OC w Liberty i pośród dokumentów które przysłali mi mailem jest tez druk wypowiedzenia:

Quote:

WYPOWIEDZENIE UMOWY OBOWIĄZKOWEGO UBEZPIECZENIA

odpowiedzialności cywilnej posiadaczy

pojazdów mechanicznych za szkody

powstałe w związku z ruchem tych pojazdów

Ja niżej podpisany

PESEL

zamieszkały pod adresem

niniejszym:

- na podstawie art. 31 ust. 1 Ustawy* (dotyczy przypadku sprzedaży pojazdu i wypowiedzenia umowy przez nabywcę pojazdu),

- na podstawie art. 28 ust.1 Ustawy* (dotyczy przypadku wypowiedzenia umowy przed końcem trwania ochrony w celu uniknięcia tzw. automatycznego przedłużenia się

umowy na kolejny 12-miesięczny okres),

(proszę zaznaczyć właściwą opcję)

wypowiadam umowę obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy

pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów

Numer i seria polisy................................................. ochrona od dnia ;. do dnia

. dotyczącej następującego pojazdu:

Marka

; o numerze rejestracyjnym

Czytelny podpis

Czy pierwszy punkt dotyczy wypowiadania oc przez sprzedającego gdy kupujący bierze oc od innego dostawcy długo przed zakończeniem ubezpieczenie które dostał z samochodem?

Napisano

> Nie wiedziałem, a podwójne OC płaciłem w 2011r, bo agent zmienił mi ubezpieczalnię z HDI na Hestię

> i nie wypowiedział w HDI. Ci natomiast upomnieli się po czasie. Z agentem współpracowałem 8

> lat i wierzyłem mu na słowo, że wypowiedział umowę, a tego nie zrobił. Jego telefon milczał,

> później dowiedziałem się, że narobił przekrętów w całym Trójmieście i słuch po nim zaginął.

ok.gif Luzik, kiedyś też kopałem się z Compensą, ubezpieczyli mi 2x samochód raz z AC i raz samo OC a potem kazali płacić za oba (czyli 2x OC)...

Napisano

> dzięki za zainteresowanie Wykupiłem OC w Liberty i pośród dokumentów które przysłali mi mailem

> jest tez druk wypowiedzenia:

Przesyłają, bo to z automatu idzie (też w tamtym tyg w Liberty ubezpieczałem, przez tel z konsultantem, a potem i tak przysłali mimo, że w moim przypadku stare wygasło). To jest na wypadek gdybyś np nie miał zniżek i duża różnica w cenach OC byłaby między firmami, wtedy rezygnujesz z jednej i bierzesz u nich, chodzi o to by po rekalkulacji np dużo do płacenia nie przyszło, bo to, że nabywasz OC nie znaczy że ze zniżkami klienta co ustalał polisę, TU ma zawsze prawo zrekalkulować, tylko często odpuszczają w trosce o dobry kontakt z klientem i nie robią rekalkulacji.

Napisano

> dzięki za zainteresowanie Wykupiłem OC w Liberty i pośród dokumentów które przysłali mi mailem

> jest tez druk wypowiedzenia:

Jak już jesteśmy w temacie OC, opłacało się brać w Liberty?

Ja kupiłem Stilo miesiąc temu i handlarz ubezpieczył mi właśnie u nich, po tygodniu miałem już w innym TU, bo dzwonili z Liberty, czy będę kontynuował. Wyliczyli mi po pełnych zniżkach 710zł za rok. U konkurencji płacę 340zł.

Napisano

> Jak już jesteśmy w temacie OC, opłacało się brać w Liberty?

> Ja kupiłem Stilo miesiąc temu i handlarz ubezpieczył mi właśnie u nich, po tygodniu miałem już w

> innym TU, bo dzwonili z Liberty, czy będę kontynuował. Wyliczyli mi po pełnych zniżkach 710zł

> za rok. U konkurencji płacę 340zł.

Nie wiem jak te firmy wyliczają, mi np teraz opłacało się w Liberty (samo oc) bo za 4 latka zapłaciłem (w ratach) 2x175zł, a za 3 latka 2x185, przy jednorazowej wpłacie jeszcze taniej z 30zł jest. Przy wcześniejszym jak podliczyłem w liberty wychodziło 500zł, najtaniej natomiast było w MTU (tylko tu był młody kierowca, poniżej 3l prawko), wcześniejsze samochody mi wychodziły najtaniej w HDI,MTU, InterRisk. Teraz przestałem łazić do agenta, pomimo, że miałem znajomego i robię to w 15 min z domu, korzystam od jakiegoś czasu z rankomatu, zanim jeszcze zaczął się reklamować na szeroką skalę i jest ok, tylko po wyliczeniu dzwonię osobiście bo po zamówieniu rozmowy z konsultantem wcześniej dzwonili nawet po kilku h, teraz chyba 5 czy 6 dni im zajęło, gdzie już byłem ubezpieczony.

Napisano
  • Autor

> Jak już jesteśmy w temacie OC, opłacało się brać w Liberty?

> Ja kupiłem Stilo miesiąc temu i handlarz ubezpieczył mi właśnie u nich, po tygodniu miałem już w

> innym TU, bo dzwonili z Liberty, czy będę kontynuował. Wyliczyli mi po pełnych zniżkach 710zł

> za rok. U konkurencji płacę 340zł.

opłacało się ok.gif - wszędzie było ok 500zł a w liberty dodatkowo był kod znizkowy na 50zł i pakiet "mini assistance"