Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapchana rura

Featured Replies

Napisano

Żona właśnie do mnie z domu zadzwoniła, że włączyła pralkę, a po pewnym czasie zabulgotało i z odpływu w wannie zaczęły się wydobywać ścieki. zlosnik.gif

No to po powrocie czeka mnie zdobycie sprawności hydraulika.

Sytuacja taka: odpływ wanny nieodstępny inaczej niz jak przez korek->planuję aplikację tam jakiegoś kreta.

Odpływ pralki w scianie->mam zamiar kupić jakąś sprężynę i pomiędlić tamtędy. zlosnik.gif

Jakieś rady? hmm.gif

Ktoś poleci najskuteczniejszego kreta?

mar00ha

Napisano

Z kretem to uważaj - łatwo skawalić, a wtedy to już kaplica. swieca.gif

Spróbuj wodą pod ciśnieniem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Z kretem to uważaj - łatwo skawalić, a wtedy to już kaplica.

> Spróbuj wodą pod ciśnieniem.

Kreta w żelu chciałem.

Granulki to zło. czacha.gif

mar00ha

Napisano

> Żona właśnie do mnie z domu zadzwoniła, że włączyła pralkę, a po pewnym czasie zabulgotało i z

> odpływu w wannie zaczęły się wydobywać ścieki.

> No to po powrocie czeka mnie zdobycie sprawności hydraulika.

> Sytuacja taka: odpływ wanny nieodstępny inaczej niz jak przez korek-Odpływ pralki w scianie-Jakieś

> rady?

Kiedyś w Walentynki męczyłem się cały dzień (była niedziela) ze sprężyną, ale o 20.30 puściło. zlosnik.gif

dranio

Napisano

> Ktoś poleci najskuteczniejszego kreta?

A skąd wiesz czy jakaś chustka albo majty nie utknęły w odpływie? Sprężyna panie

Napisano
  • Autor

> Quote:

> kącik dla hobbystów wszelkiej maści

> Twoje hobby to przepychanie rur?

Bynajmniej. Nadgorliwiec jakiś przerzucił.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A skąd wiesz czy jakaś chustka albo majty nie utknęły w odpływie? Sprężyna panie

Kreta to do wanny. W odpływ pralki zapakuję sprężynę. Te rury gdzieś tam w scianie się łączą. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Bynajmniej. Nadgorliwiec jakiś przerzucił.

Aj bo mnożycie tych kuncików zlosnik.gif

Zrób to sam to zrob to sam, przecież tak zamierzałeś wink.gif

Jak mod stąd chce niech zwróci na hp.

> mar00ha

Napisano
  • Autor

> Aj bo mnożycie tych kuncików

> Zrób to sam to zrob to sam, przecież tak zamierzałeś

> Jak mod stąd chce niech zwróci na hp.

A ja nigdy nie byłem na tym kąciku. zlosnik.gif

Myślałem, że HP nie jest aktywnie moderowany.

Trudno, niech już zostanie w imię porządku tematycznego. ok.gif

mar00ha

Napisano

Pytanie godzie sie zatkalo zlosnik.gif Dobra sprezyna kosztuje sporo IMO. zlosnik.gif Moze majty albo skarpety w rurze siedza zlosnik.gif Kretem go w zelu jak nic nie da dzwonic po hydraulika niech wezmie dluga sprezyne i pcha.

Napisano

> Żona właśnie do mnie z domu zadzwoniła, że włączyła pralkę, a po pewnym czasie zabulgotało i z

> odpływu w wannie zaczęły się wydobywać ścieki.

> No to po powrocie czeka mnie zdobycie sprawności hydraulika.

> Sytuacja taka: odpływ wanny nieodstępny inaczej niz jak przez korek-Odpływ pralki w scianie-Jakieś

> rady?

Tylko nie kreta.

Napisano

> Kreta to do wanny.

> W odpływ pralki zapakuję sprężynę. Te rury gdzieś tam w scianie się łączą.

I kretem łapki sobie poparzysz. grinser006.gif

Napisano

> Pytanie godzie sie zatkalo Dobra sprezyna kosztuje sporo IMO. Moze majty albo skarpety w rurze

> siedza Kretem go w zelu jak nic nie da dzwonic po hydraulika niech wezmie dluga sprezyne i

> pcha.

I o to chodzi. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko nie kreta.

Dlaczego?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> I kretem łapki sobie poparzysz.

Mam na wyposażeniu stosowne gumowe rękawice. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Zwykła guma na kiju powinna wystarczyć - najlepiej taka harmonijkowa - ja opędzam mniej więcej raz

> do roku wszystkie syfony

Od strony wanny będzie to problem - odpływ jakiś taki mocno ciasny jest. crazy.gif

mar00ha

Napisano

> Mam na wyposażeniu stosowne gumowe rękawice.

Ale gdyby kret był tak ekstra skuteczny to ja na przetkanie jeździłbym w białym fartuchu i białych rękawicach.

Spirala, spirala, spirala....................................... ok.gifhehe.gif

Napisano

> Od strony wanny będzie to problem - odpływ jakiś taki mocno ciasny jest.

> mar00ha

Bez znaczenia - od góry powinno dać radę przepchać syfon. Jak dobrze zaciągnie, to wyciągnie zapewne kupę włosów zlosnik.gif

Napisano

> Zwykła guma na kiju powinna wystarczyć - najlepiej taka harmonijkowa - ja opędzam mniej więcej raz

> do roku wszystkie syfony

pad.gif

Napisano

> ale, że co?

Ale że spiralą przepychasz, a taką gumą to przy dobrej aurze to tylko lekko udrożnisz i tyle, albo zatkasz jeszcze bardziej. no.gif

Napisano

> Ale że spiralą przepychasz, a taką gumą to przy dobrej aurze to tylko lekko udrożnisz i tyle, albo

> zatkasz jeszcze bardziej.

nie zdarzyło mi się smile.gif

niech spróbuje

jak nie pomoże, to zacznie syfony rozbierać i kręcić spiralką zlosnik.gif

Napisano

> nie zdarzyło mi się

> niech spróbuje

> jak nie pomoże, to zacznie syfony rozbierać i kręcić spiralką

Z doświadczenia, od razu mechanicznie i spokój na długo. ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale że spiralą przepychasz, a taką gumą to przy dobrej aurze to tylko lekko udrożnisz i tyle, albo zatkasz jeszcze bardziej.

O, widzę, że znasz temat. Te spirale to bywają jakieś cienkie, żeby mi wlazły w odpływ? Zasięgam języka zanim zwizytuję Leruła Merlę w poszukiwaniach. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ale że spiralą przepychasz, a taką gumą to przy dobrej aurze to tylko lekko udrożnisz i tyle, albo

> zatkasz jeszcze bardziej.

No dobra, a jak masz tylko przypchany syfon? icon_rolleyes.gif

Przepychaczka gumowa/woda pod ciśnieniem wystarcza. ok.gif

Napisano

> Jakieś rady?

Jak masz zrealizowane przyłączenie pralki: prymitywna rura fi 50 czy może dedykowany do pralek syfon podtynkowy? Jak by nie było to zrobione - zdemontuj wąż i zatkaj. Słuchawkę prysznicową (jeśli jej nie ma lub jest stała deszczownica - ciągu dalszego nie czytaj grinser006.gif) odkręć i sam koniec węża przytknij do odpływu wanny, odpowiednio uszczelniając starą skarpetą hehe.gif "Woda naprzód !!" - krzyknął by kolega fred77, ale że to Ty będziesz gospodarzem tego wieczoru... 270751858-jezyk.gif

Jeśli to nie pomoże, to jesteś w czarnej dziurze... można poćwiczyć ze sprężonym powietrzem spineyes.gif

Sam osobiście używam TYTAN MAX. Chociaż jest to niby do czyszczenia WC, to jest skuteczny i w innych dziedzinach życia grinser006.gif Wybrałem go po analizie składu chemicznego, gdzie na innych produktach stoi: 5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, to TYTAN ma 15% kwasu fosforowego. icon_eek.gif

Napisano

> O, widzę, że znasz temat. Te spirale to bywają jakieś cienkie, żeby mi wlazły w odpływ? Zasięgam

> języka zanim zwizytuję Leruła Merlę w poszukiwaniach.

Są różne, cienkie grubsze i takie bardziej pancerne. Musisz od czegoś zacząć. Czyli najpierw sprawdzić z czego jeszcze nie spływa, i ładować w miarę grubą spiralę i odpowiednio długą ale, taką którą później będziesz mógł z powrotem wyciągnąć.

Napisano
  • Autor

> Jak masz zrealizowane przyłączenie pralki: prymitywna rura fi 50 czy może dedykowany do pralek

> syfon podtynkowy?

Podtynkowy.

> Jak by nie było to zrobione - zdemontuj wąż i zatkaj. Słuchawkę prysznicową

> (jeśli jej nie ma lub jest stała deszczownica - ciągu dalszego nie czytaj ) odkręć i sam

> koniec węża przytknij do odpływu wanny, odpowiednio uszczelniając starą skarpetą "Woda

> naprzód !!" - krzyknął by kolega fred77, ale że to Ty będziesz gospodarzem tego wieczoru...

> Jeśli to nie pomoże, to jesteś w czarnej dziurze... można poćwiczyć ze sprężonym powietrzem

> Sam osobiście używam TYTAN MAX. Chociaż jest to niby do czyszczenia WC, to jest skuteczny i w

> innych dziedzinach życia Wybrałem go po analizie składu chemicznego, gdzie na innych

> produktach stoi: 5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, to TYTAN ma 15% kwasu fosforowego.

Dzięki. Zawsze mozna spróbować. smile.gif

mar00ha

Napisano

Jak nie stoi na amen tylko powoli spływa to nie jest źle. Najpierw wrzątek, dużo wrzątku - potem jakiś żel kiblowy/kret w żelu. A potem klasyczna przepychaczka i pompujemy.

Jak stoi na dębowo to tylko sprężyna / żmijka.

Napisano

> No dobra, a jak masz tylko przypchany syfon?

> Przepychaczka gumowa/woda pod ciśnieniem wystarcza.

Lepiej rozebrać, wymyć, poskładać....

Napisano

> Lepiej rozebrać, wymyć, poskładać....

A to wiadomo. ok.gif

Ale czasem jest kiepski dostęp... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Są różne, cienkie grubsze i takie bardziej pancerne. Musisz od czegoś zacząć. Czyli najpierw

> sprawdzić z czego jeszcze nie spływa, i ładować w miarę grubą spiralę i odpowiednio długą ale,

> taką którą później będziesz mógł z powrotem wyciągnąć.

Przyjrzę się. Dzięki za wspomnienie o ostatniej kwestii - nie brałem pod uwagę, że może być problem z powrotnym wydobyciem spirali. Będę o tym pamietał.. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Ale gdyby kret był tak ekstra skuteczny to ja na przetkanie jeździłbym w białym fartuchu i białych

> rękawicach.

> Spirala, spirala, spirala.......................................

A Ty nie prundem się parasz? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jak masz zrealizowane przyłączenie pralki: prymitywna rura fi 50 czy może dedykowany do pralek

> syfon podtynkowy? Jak by nie było to zrobione - zdemontuj wąż i zatkaj. Słuchawkę prysznicową

> (jeśli jej nie ma lub jest stała deszczownica - ciągu dalszego nie czytaj ) odkręć i sam

> koniec węża przytknij do odpływu wanny, odpowiednio uszczelniając starą skarpetą "Woda

> naprzód !!" - krzyknął by kolega fred77, ale że to Ty będziesz gospodarzem tego wieczoru...

> Jeśli to nie pomoże, to jesteś w czarnej dziurze... można poćwiczyć ze sprężonym powietrzem

> Sam osobiście używam TYTAN MAX. Chociaż jest to niby do czyszczenia WC, to jest skuteczny i w

> innych dziedzinach życia Wybrałem go po analizie składu chemicznego, gdzie na innych

> produktach stoi: 5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, to TYTAN ma 15% kwasu fosforowego.

Takich samych mam klientów jak Ty, ale 90 procent po jakimś czasie odpuszcza. Jeszcze raz, spiiiiraaaalaaaa...

Napisano
  • Autor

> Jak nie stoi na amen tylko powoli spływa to nie jest źle. Najpierw wrzątek, dużo wrzątku - potem

> jakiś żel kiblowy/kret w żelu. A potem klasyczna przepychaczka i pompujemy.

> Jak stoi na dębowo to tylko sprężyna / żmijka.

Powoli spływa. ok.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Lepiej rozebrać, wymyć, poskładać....

Tyle to i ja wiem. Problem polega na tym, że odpływ jest na środku wanny narożnej o promieniu ~2 m. I nie ma tam dostępu - musiałbym wyrwać wannę z korzeniami. zlosnik.gif

Ja bym tak nie zbudował łazienki, ale tak juz kupiłem...

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Do czasu.

No dobra. Nastraszyłeś mnie. zlosnik.gif

Teraz napisz coś, żeby mnie pocieszyć. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> No dobra. Nastraszyłeś mnie.

> Teraz napisz coś, żeby mnie pocieszyć.

W przypadku zatkania nie ma pocieszenia. Jak się już przytkało to wcześniej czy później trzeba to solidnie udrożnić. Mogę Cię jeszcze dobić że jak mieszkasz w bloku i "korek"przesunie się z odpływu do pionu, to jeszcze zalejesz sąsiadów poniżej, a Twoje mieszkanie będzie pływać w fekaliach.

Gdyby było bliżej to bym Ci pokazał jak to wygląda w praktyce.

Napisano

> No dobra. Nastraszyłeś mnie.

> mar00ha

Następnym razem będziesz wiedział, co robić biglaugh.gif

Napisano

W razie czego tadek b podjedzie i przepcha Ci Twoją rurę... grinser006.gif270751858-jezyk.gifhehe.gif

W końcu nie takie rury przepychał... biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Gdyby było bliżej to bym Ci pokazał jak to wygląda w praktyce.

Marek, jak widzisz Tadek chce Ci osobiście przetkać rurę oink.gifbiglaugh.gif

Napisano

> W razie czego tadek b podjedzie i przepcha Ci Twoją rurę...

Rułę. grinser006.gif

> W końcu nie takie rury przepychał...

No ba hehe.gif.

Napisano

> Tyle to i ja wiem. Problem polega na tym, że odpływ jest na środku wanny narożnej o promieniu ~2 m.

> I nie ma tam dostępu - musiałbym wyrwać wannę z korzeniami.

> Ja bym tak nie zbudował łazienki, ale tak juz kupiłem...

opukaj czy nie ma gdzies ukrytej rewizji

Ja tez mam narozna wanne i rewizje zamurowana ale tylko plytkami

Napisano
  • Autor

> opukaj czy nie ma gdzies ukrytej rewizji

> Ja tez mam narozna wanne i rewizje zamurowana ale tylko plytkami

Rewizja jest - trzeba wydłubać fugę i 4 płytki wypadną. Ale i tak wygląda mi na to, że dostęp nie będzie łatwy. Wywalanie płytek zostawiam na plan B. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> mar00ha

Kret jest słaby, znajomy spłukał w muszli odpaloną petardę zlosnik.gif

Miał debil szczęście że dom jednorodzinny bo dziura w pionie powstała spora grinser006.gif

Tobie pozostaje sprężyna i lub wąż do przepychania podłączony do myjki ciśnieniowej wink.gif

Napisano

> Kret jest słaby, znajomy spłukał w muszli odpaloną petardę

> Miał debil szczęście że dom jednorodzinny bo dziura w pionie powstała spora

> Tobie pozostaje sprężyna i lub wąż do przepychania podłączony do myjki ciśnieniowej

Można też wrzucić do kibla kawałek sodu biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> Można też wrzucić do kibla kawałek sodu

Jak to na wsi bywało dawniej gość miał szambo. Przyjechała szambiarka żeby wypompować, niestety właz pod warstwą lodu.

Właściciel polał mieszanką benzyny i ropy bo kuć się nie chciało zlosnik.gif

Dalej możesz sobie wyobrazić zlosnik.gif

Smaczku dodaje obecność teściowej w łazience podczas wybuchu grinser006.gif czy akurat siedziała nie zostało ujawnione ale fakt faktem gość tam jakiś czas nie mieszkał ze względu na stosunki z teściową grinser006.gif