Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż wojewódzka I-VI 2013r. w PL

Featured Replies

Napisano

Sprzedaż w pierwszym półroczu 2013r. w Polsce z podziałem na województwa:

Gdyby wziąć Polskę jak książkę do ręki, akapit przypada na woj. zachodniopomorskie i miasto Szczecin. Najchętniej kupowanym modelem - poza kutrem rybackim - jest Skoda Octavia (123 szt.). Drugie miejsce zajmuje Polo (115 szt.), a trzecie Clio (103 szt.).

Kolejny region to woj. pomorskie i miasto Solidarności. Tutaj liderem jest VW Golf (588 szt.). Na Monciaku dobrze jest się też pokazać w Fabii (406 szt.) i Focusie (346 szt.)

W polskiej Finlandii czyli w woj. warmińsko-mazurskim najlepiej sprawdza się Skoda Fabia (131 szt.). Lubiana jest też Kia Cee'd (98 szt.), a na szutrach w drodze po okonia na kolację, najlepsza będzie Kia Sportage (94 szt.).

Na biegunie zimna w woj. podlaskim, unijnej granicy broni Octavia (83 szt.). Do pomocy ma Astrę (76 szt.) i Fabię (71 szt.).

Kolejny wiersz...

Jedno z ciekawszych województw w Polsce to lubuskie. Chwała mieszkańcom, że nie dali się rozgrabić przez mafię Skody (zachodniopomorskie, wielkopolskie, dolnośląskie) i w ogóle istnieją. A co kupują? Nr 1 to...Dacia Duster (131 szt.). Nr 2 to Toyota Yaris, a nr 3 to znów...Dacia! Tym razem model Sandero (89 szt.). Mam taką teorię, że są tak znudzeni Volkswagenami i Oplami importowanymi zza miedzy, że jak nowe to...tylko nie niemieckie. zlosnik.gif

Kolejna kraina to Poznań i woj. wielkopolskie. Od razu mówię, że wszystkie województwa skażone dużym miastem są nudne. Prowadzi Fabia (839 szt.), za nią większa siostra (609 szt.), a trzeci Qashqai (459 szt.).

Dalej mamy woj. kujawsko-pomorskie. Przepraszam za anegdotę, ale może ona ma znaczenie... Kiedyś byłem w Grudziądzu. Po prostu przystanek w podróży nad morze. Podchodzi do mnie lokalny pijaczek i mówi: "tylko nie mów jo na wybrzeżu bo ci zaje.jo". hehe.gif Nie znam kujawsko - pomorskich antagonizmów, ale jak nad morzem kupują Golfy to tu kupują Astry (207 szt.). Poza tym Fabie (186 szt.) i Sportage (181 szt.). Coś w tym jest... wink.gif

Woj. mazowieckie i stolica. A właśnie, że nie Octavia! 270751858-jezyk.gif Tu Warszawa jest oryginalna, ale zrozumieć za nic nie mogę, że numerem jeden jest Focus (1871 szt.). Dalej dwie Skody, fakt. Fabia (1766 szt.) i Octa (1693 szt.), ale jak przeanalizujecie te wszystkie "pudła" to prawie nigdzie nie lubią Forda.

Teraz czas na małe, fajne woj. lubelskie. Jedyny region, w którym dominatorem jest auto japońskie. Qashqai (181 szt.) Drugie też japońskie. Swift (143 szt.). Trzecie też japońskie. SX4 (142 szt.).

Przechodzimy na południe...

Na ziemiach odzyskanych (woj. dolnośląskie) jest pięknie, ale samochodowo...nudno. Prowadzi Octavia (452 szt.) i Fabia (348 szt.). To może na trzecim miejscu ktoś kto pamięta, że Wrocław nazywał się Breslau? A nieee. Nr 3 to Clio (319 szt.).

Dalej mamy woj. opolskie. No to tu już na pewno są niemieckie fury. Ciekawe czym jeździłby mój pra pradziadek ze Strzelc Op. hmm.gif Eeee... Citroen C4 (115 szt.). shocked.gif Dziadku! No co ty!? Zobacz, sąsiad ma Yarisa (111 szt.), a dyrektor szkoły Fiestę (111 szt.).

Rzeczpospolita Śląska. Panie prezesie Kaczyński Jarosławie. Skoro to jest zakamuflowana opcja niemiecka to zobacz jakie auto sprzedaje się w twojej, rodzinnej Warszawie. Bo na Śląsku panie prezesie nr 1 jest czeska Skoda Octavia (789 szt.). Druga jest produkowana w Polsce Astra (716 szt.), a trzecie miejsce jest mało istotne... Corsa (679 szt.). wink.gif

Na samym dole mamy woj. małopolskie. Boszzz...co za modele. facepalm%5B1%5D.gif Pamiętajmy, że ta ziemia królów polskich rodzi mistrzów kierownicy, F1, rajdów, skoków narciarskich czy tenisa. No...i...tak... Octavia (504 szt.), Fabia (443 szt.), Astra (411 szt.). icon_rolleyes.gif

Na wschodnim krańcu autostrady A4 leży sobie woj. podkarpackie. Piękne lasy, piękne góry i okropne samochody. Octavia (151 szt.) not again. oslabiony.gifAstra (129 szt.) i hipersensacja...Fabia (116 szt.). grinser006.gif

Nie zapominamy oczywiście o mieście Liroya i mieście fabrycznym. Ale jakże ciekawe są te regiony!

Woj. łódzkie. Już wiem dlaczego lubię SUVy! Część mojej rodziny pochodzi ze Zgierza, a tam co kochają? Kię Sportage (382 szt.). Brawo za odwagę! Dalej jest słabo, Fabia (374 szt.) i Octavia (336 szt.), ale wszyscy pamiętają tylko zwycięzców.

W woj. świętokrzyskim jest to dla mnie autentyczna megasensacja. A więc kolebka polskiego hip-hopu (wbrew temu co tam nawijał ten koleś o BMW) jeździ...Peugeotem 3008 (105 szt.)! Łał! W ogóle Polska centralna od zachodu po wschód lubi fajne auta. Drugie miejsce ma Yaris (93 szt.), a trzecie P208 (65 szt.).

Niestety, floty niszczą krajobraz dużych skupisk ludzi i firm. Ambitniejsze wybory w dużych miastach nie będą widoczne i zginą w potoku Skód, Fordów, Opli i Volkswagenów.

Pozdrowienia od mnie dla województw lubuskiego i lubelskiego. Macie gust! waytogo.gif

Napisano

> Ambitniejsze wybory w dużych

> miastach nie będą widoczne i zginą w potoku Skód, Fordów, Opli i Volkswagenów.

> Pozdrowienia od mnie dla województw lubuskiego i lubelskiego. Macie gust!

Faktycznie, japońskie wozidła to szczyt ekstrawagancji... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Dodać można tyle, że sprzedaż aut w PL w tym roku stoi całkiem dobrze. Miał być wielki kryzys i zapaść, tymczasem od stycznia do lipca sprzedało się kilka % więcej nowych samochodów niż rok temu. W czasie gdy sprzedaż w większości krajów Europy spada

Napisano

> Dodać można tyle, że sprzedaż aut w PL w tym roku stoi całkiem dobrze. Miał być wielki kryzys i

> zapaść, tymczasem od stycznia do lipca sprzedało się kilka % więcej nowych samochodów niż rok

> temu. W czasie gdy sprzedaż w większości krajów Europy spada

Po prostu w Polsce sprzedaż osiągnęła dno już jakiś czas temu i siłą rzeczy teraz ślizgamy się po mule 270751858-jezyk.gif A co do rankingu... Rzeczywiście niektóre wyniki są bardzo ciekawe, tylko kolega zadał dobre pytanie... na ile zaburzają tą sprzedaż floty, bo wystarczy, ze np. w Warszawie ktoś zrobi zakup flotowy dla Coca Coli w Polsce. I nagle sprzedaż Yarisów rośnie o 200 egzemplarzy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Po prostu w Polsce sprzedaż osiągnęła dno już jakiś czas temu i siłą rzeczy teraz ślizgamy się po

> mule A co do rankingu... Rzeczywiście niektóre wyniki są bardzo ciekawe, tylko kolega zadał

> dobre pytanie... na ile zaburzają tą sprzedaż floty...

Dlaczego zaburzają? Dlaczego tylko sprzedaż prywatna miała być być ciekawa? Wybory flot też o czymś świadczą

Napisano

> Dlaczego zaburzają? Dlaczego tylko sprzedaż prywatna miała być być ciekawa? Wybory flot też o czymś

> świadczą

Bo nie odpowiada to rzeczywistemu rozmieszczeniu aut w Polsce. Przykładowo 200 Yarisów kupione dla Coca Coli w Warszawie, przy ogólnej sprzedaży w Województwie Mazowieckim rzędu (strzelam) 150. Oczywiście powiesz, że z prywatnymi jest tak samo, bo nie każdy kupuje w najbliższym salonie. Prawda, ale co innego kupić jedno auto, a co innego kilkaset.

Napisano

> Bo nie odpowiada to rzeczywistemu rozmieszczeniu aut w Polsce. Przykładowo 200 Yarisów kupione dla

> Coca Coli w Warszawie, przy ogólnej sprzedaży w Województwie Mazowieckim rzędu (strzelam) 150.

> Oczywiście powiesz, że z prywatnymi jest tak samo, bo nie każdy kupuje w najbliższym salonie.

> Prawda, ale co innego kupić jedno auto, a co innego kilkaset.

w sumie racja, w sensie geograficznym to trochę zaburza obraz. Ale wiesz, mój tata tez kiedyś prywatnie kupił samochód w Krakowie, mieszkając pod Warszawą

Napisano

> w sumie racja, w sensie geograficznym to trochę zaburza obraz.

biglaugh.gif

> Ale wiesz, mój tata tez kiedyś

> prywatnie kupił samochód w Krakowie, mieszkając pod Warszawą

Właśnie o tym pisałem w drugiej części mojej wypowiedzi... Ale jeden, a nie kilkaset 270751858-jezyk.gif A Ktoś z Warszawy kupił w Krakowie - i się "wyrównuje" - w przybliżeniu oczywiście 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ...a dyrektor szkoły Fiestę (111 szt.). ...

Nowy ford fiesta ( po liftingu ) dopiero w grudniu 2012 roku zawitał do salonów, więc może poprawić się ten wynik ok.gif. Z drugiej strony fajnie jest jeździć "mniejszościowym" autem cool.gif, a nie kubłowatą fabią sick.gif.

Poza tym na takiego forda fiestę trza mieć "ciut" więcej kasy, niż np. na fiata...

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, japońskie wozidła to szczyt ekstrawagancji...

Nie chodzi o to, że japońskie, ale modele jak Qashqai czy SX4 to nie są zwykłe, banalne i nudne pudła z kołami. Bo te najpopularniejsze pudła z kołami są jak gaz. Nie mają zalet, ale są tanie.

Napisano

> Dlaczego zaburzają? Dlaczego tylko sprzedaż prywatna miała być być ciekawa? Wybory flot też o czymś

> świadczą

Tylko dobrze by było gdyby były osobno floty, osobno prywata ok.gif

Napisano

> Nowy ford fiesta ( po liftingu ) dopiero w grudniu 2012 roku zawitał do salonów, więc może poprawić

> się ten wynik . Z drugiej strony fajnie jest jeździć "mniejszościowym" autem , a nie

> kubłowatą fabią .

> Poza tym na takiego forda fiestę trza mieć "ciut" więcej kasy, niż np. na fiata...

W przypadku Fiesty trzeba się nie bać, że połknie Cię ten przód od Maserati grinser006.gif

Napisano

mam odpowiedź na Focusa w mazowieckim smile.gif lesingowe floty robią całe zamieszanie