Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopisanie wspołmałżonka do dowodu rejestracyjnego

Featured Replies

Napisano

Jak wygląda sprawa dopisania małżonka (mnie) do dowodu rejestracyjnego auta żony, w przypadku gdy chciałbym samochód ubezpieczyć na siebie? Auto kupione przez żonę przed ślubem. Swoje auto sprzedałem półtora roku temu, jak mają mi zniżki przepaść (50%) to wolę wybrać taką opcję niż 10% zniżek żony.

Przerabiał to ktoś ?

Napisano

jak kupione przed ślubem przez nią to musisz napisać umowę darowizny (choćby 1%) i udać sie do WK, tam nowy dowod (chyba 90zł) i tyle. Oczywiście pierw dostaniesz miekki, po ok 10 dniach twardy.

Napisano

> jak kupione przed ślubem przez nią to musisz napisać umowę darowizny (choćby 1%) i udać sie do WK,

> tam nowy dowod (chyba 90zł) i tyle. Oczywiście pierw dostaniesz miekki, po ok 10 dniach

> twardy.

Dwa lata temu dopisywałem współwłaścicieli to zapłaciłem tylko 5 złotych od łebka.

Napisano

> jak kupione przed ślubem przez nią to musisz napisać umowę darowizny (choćby 1%) i udać sie do WK,

> tam nowy dowod (chyba 90zł) i tyle. Oczywiście pierw dostaniesz miekki, po ok 10 dniach

> twardy.

a nie wystarczy w WK wpisać długopisem współwłaściciela i przybić pieczątkę?... chyba tak.

Napisano

no ale tutaj nie można podciągnąć pod to, że np. żona może korzystać ze zniżek męża ?

Napisano

Jak nie macie rozdzielności majątkowej, to nie trzeba żadnych współwłaścicieli robić, żeby sobie podarować pełne zniżki w OC. Żona z mężem i odwrotnie mogą sobie przekazywać zniżkę.

Napisano

> Jak nie macie rozdzielności majątkowej, to nie trzeba żadnych współwłaścicieli robić, żeby sobie

> podarować pełne zniżki w OC. Żona z mężem i odwrotnie mogą sobie przekazywać zniżkę.

Potwierdzam. Tak zwana pierwsza grupa pokrewieństwa.

Napisano

> Potwierdzam. Tak zwana pierwsza grupa pokrewieństwa.

jeżeli samochód był nabyty przed ślubem stanowi majatek odrębny tongue.gif

Napisano

> Potwierdzam. Tak zwana pierwsza grupa pokrewieństwa.

Jakiego pokrewieństwa grinser006.gif

Napisano

> a nie wystarczy w WK wpisać długopisem współwłaściciela i przybić pieczątkę?... chyba tak.

Właściwie to najlepiej byłoby tak, jak piszesz. Dwa lata temu urzędniczka wpisywała długopisem sama, to dwie cyfry PESEL przepadły podczas tej operacji. Chyba ostro skacowana była, bo pismo takie, że ja już lewą ręką ładniej bym wpisał.

Napisano

> jeżeli samochód był nabyty przed ślubem stanowi majatek odrębny

No i? Nie rozmawiamy o majątku tylko zniżkach.