Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie w silniku .. albo i nie w silniku?

Featured Replies

Napisano

Pisze tutaj, bo ruch na terenowych prawie zaden.

Pacjentem jest Jeep Cherokee XJ '93 4.0 HO .. ma zmieniony silnik na taki sam ale z 96 roku od Grand Cherokee. Wymiana byla w zwiazku z dziwnymi odglosami panewek, ale po zmianie silnika te odglosy znow powracaja ... Nie wierze w to ze to znow problem z panewkami, no chyba nie mozna miec takiego pecha ... <pad_na_cyce>

Objawy: Na postoju, w dowolnym polozeniu skrzyni biegow po rozkreceniu silnika do ok. 2.5tys obrotow i szybkim puszczeniu pedalu gazu wydobywa sie taki dzwiek jak na filmiku. Terkotanie spada wraz ze spadkiem obrotow po czym zanika. W czasie jazdy to raczej nie wystepuje.

Mialem juz ten dzwiek wczesniej i zostal zmieniony silnik w zwiazku z przekreconymi panewkami (opinia mechanika, ja sie nie znam). Tam dzwiek wystepowal stale i mial nieco inne brzmienie, ale efekt podobny tez wystepowal - czyli po wkreceniu go lekko na obroty i zabraniu nogi z pedalu gazu nastepowalo terkotanie. Byc moze faktycznie padly tam panewki a oba dzwieki wystepowaly niezaleznie - nie wiem.

Silnik byl zmieniony miesiac temu, za duzo nim nie najezdzilem bo inne duperele byly jeszcze robione no i dzis sie odezwalo terkotanie... rece mi opadly.

Sledze sobie w pamieci kiedy co zaczelo wystepowac i wiem jedno - poprzedni dzwiek w tamtym silniku pojawil sie po tym jak zostal zmieniony olej w silniku i jednoczesnie byla wyjmowana skrzynia biegow w celu wymiany uszczelniacza na wale. I teraz pytanie do kumatych bardziej niz ja, bo ja nie kumam wcale, ale staram sie szukac jakiegos logicznego oparcia:

1. Czy w czasie wyjmowania/wkladania/naprawy moglo cos zostac uszkodzone w skrzyni co daje taki dzwiek?

2. Czy skrzynia mogla zostac zle zamocowana?

3. Czy cos ze skrzyni moglo uszkodzic tamte panewki i teraz robi to samo z nowymi?

4. Czy pekniete kolo zamachowe moze dawac taki dzwiek? To puszczanie gazu mnie nurtuje, dlaczego wlasnie wtedy slychac a nie przy dodawaniu go?

Dodam jeszcze ze podobno mam delikatny luz na lancuchu w reduktorze - nie wiem czy ma to zwiazek bo o mechanice wiem tyle co nic.

Moze ktos ma jakis pomysl?

Napisano

Moim zdaniem to raczej nie panewki, zresztą przy wywalonej panewce przeważnie jest problem z ciśnieniem oleju.

Co do samej skrzyni to można ją wyeliminować robiąc próbę przy wciśniętym sprzęgle, o ile skrzynia manualna.

Napisano

>

> Moze ktos ma jakis pomysl?

Dawno temu we Fiacie 125p miałem przypadek poluzowania się łapy zawieszenia silnika. Też powstawały różne dziwne łomotania podczas dodawania lub puszczania gazu na postoju i podczas zmiany biegów.

Czy można uszkodzić skrzynię biegów przy jej zdejmowaniu zakładaniu? Nie wiem jak jest u Jeep-a, ale np w Mitsubishi możliwe.

Swoją drogą, czy zajrzeliście do starego silnika przed jego wymianą, żeby sprawdzić czy rzeczywiście ma poprzekręcane panewki?

Napisano

> Pisze tutaj, bo ruch na terenowych prawie zaden.

A to czasem nie z okolic altka gdzieś?Kiedyś w maryśce mi się tak jarmoliło po "naprawie" alternatora, okazało się że majster źle go poskładał i walił wirnik po obudowie.

Rozrząd w jaki sposób tam masz rozwiązany?W explorerach lubią się wywalać takie ślizgi przy rozrządzie i też hałasują.

Napisano

Rozumiem że silnik był wymieniany, a osprzęt ? Jak dla mnie jest to jakieś koło pasowe czy cuś z osprzętu. Dzwięk nie jest stłumiony tylko taki "wierzchni" i występuje przy konkretnym rezonansie. Ciekawe czy jest róznica przy zmianie obciążenia ( światła , kręcenie kierownicą )

Napisano

a jak ten silnik ma rozwiazana regulacje luzu zaworow, sa tam jakies cuda przy rozrzadzie (wariator etc)?

Napisano

Mam wrażenie, że to nie jest stricte odgłos z samego silnika.

Panewka tym bardziej, a raczej jeśli w silniku to przy zaworach coś.

Przejrzeć rozrząd, alternator, koło pasowe i inny osprzęt.

Napisano

ciężko powiedzieć po filmiku ale trochę głośno jak na panewkę IMO

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi. Panewka to to raczej nie jest, bo dzwiek nie wystepuje caly czas, a jedynie po odjeciu nogi z gazem w danym przedziale obrotow. Mozliwe ze cos ze skrzynia a raczej kolem zamachowym... w poniedzialek bede sprawdzal wszystkie pomysly.