Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu hamulcowego metodą podcisnienia (strzykawki)

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo sposoby na wymianę płynu hamulcowego są dwa, albo wytwarzamy ciśnienie w układzie pompując pedałem hamulca i luzujemy odpowietrznik albo wytwarzamy ciśnieni podpinając odpowiednie urządzenie pod zbiorniczek wyrównawczy.

Ale przyszło mi do głowy czy innym dobrym sposobem nie byłoby najpierw raz wytworzenie ciśnienia w układzie przez pompowanie hamulcem potem założenie wężyka z dużą strzykawką i po prostu odciągnięcie płynu z danego "koła"? Oczywiście druga osoba monitoruje i dolewa płyn do zbiorniczka na bieżąco. Praktykował już to ktoś?

Napisano

Sam to widziałem w warsztacie. Co prawda było to dawno i u przysłowiowego Pana Mietka (możecie nie wierzyc, ale facet naprawde tak miał na imię)

Napisano
  • Autor

> widziałem i nawet używałem takiego cosia podpinanego pod kompresor. Bardzo fajna sprawa

super! ale chodzi o to, zeby nie kupować żadnych dodatkowych sprzętów poza ew. wężykiem i strzykawką.

Napisano

> super! ale chodzi o to, zeby nie kupować żadnych dodatkowych sprzętów poza ew. wężykiem i

> strzykawką.

A czym różni się sposób ze strzykawką od pierwszego opisanego w Twoim poście.

I tu i tu potrzebne są 2 osoby do wymiany. Jedna depta pedał a druga odkręca odpowietrznik. Tylko że w jednym jest wężyk do pjemnika gdzie pod wpływem ciśnienia spływa płyn a zaproponowany przez Ciebie to już wyższa szkoła jazdy.

Napisano

> super! ale chodzi o to, zeby nie kupować żadnych dodatkowych sprzętów poza ew. wężykiem i

> strzykawką.

Jakąś pompką musisz wytworzyć pod lub nadciśnienie.

Generalnie są takie niedrogie ustrojstwa do niby tylko odpowietrzania, ale pewnie i wymienić płyn by się dało. za niecałe 18 złociszy

Napisano

> Jak wiadomo sposoby na wymianę płynu hamulcowego są dwa, albo wytwarzamy ciśnienie w układzie

> pompując pedałem hamulca i luzujemy odpowietrznik albo wytwarzamy ciśnieni podpinając

> odpowiednie urządzenie pod zbiorniczek wyrównawczy.

> Ale przyszło mi do głowy czy innym dobrym sposobem nie byłoby najpierw raz wytworzenie ciśnienia w

> układzie przez pompowanie hamulcem potem założenie wężyka z dużą strzykawką i po prostu

> odciągnięcie płynu z danego "koła"? Oczywiście druga osoba monitoruje i dolewa płyn do

> zbiorniczka na bieżąco. Praktykował już to ktoś?

A jak by zrobic odwrotnie?

1 Odessac w miare mozliwosci jak najwiecej plynu ze zbiorniczka

2 Napelnic duza strzykawke nowym plynem

3 Podlaczyc strzykawke do odpowietrznika cylinderka hamulcowego

4 Poluzowac odpowietrznik i wepchnac zawartosc strzykawki do ukladu.

5 Ponownie odessac nadmiar starego plynu ze zbiorniczka.

Wydaje mi sie ze powinno zadzialac i mozna to zrobic samemu o ile zadziala biglaugh.gif

Napisano

> A jak by zrobic odwrotnie?

> 1 Odessac w miare mozliwosci jak najwiecej plynu ze zbiorniczka

> 2 Napelnic duza strzykawke nowym plynem

> 3 Podlaczyc strzykawke do odpowietrznika cylinderka hamulcowego

> 4 Poluzowac odpowietrznik i wepchnac zawartosc strzykawki do ukladu.

> 5 Ponownie odessac nadmiar starego plynu ze zbiorniczka.

> Wydaje mi sie ze powinno zadzialac i mozna to zrobic samemu o ile zadziala

Ale najwięcej syfu gromadzi się w zaciskach. Więc lepiej spuścić go odpowietrznikami niż przepychać do układu, w tym do bloku ABS.

Tak sądzę.

Napisano
  • Autor

> A czym różni się sposób ze strzykawką od pierwszego opisanego w Twoim poście.

> I tu i tu potrzebne są 2 osoby do wymiany. Jedna depta pedał a druga odkręca odpowietrznik. Tylko

> że w jednym jest wężyk do pjemnika gdzie pod wpływem ciśnienia spływa płyn a zaproponowany

> przez Ciebie to już wyższa szkoła jazdy.

ostatnio przy wymianie płynu hamulcowego tradycyjną metodą zapowietrzylem siłownik sprzęgła, znacznie ciężej wyczuć opór kiedy już sie wytworzy ciśniene deptając niż w przypadku pedału hamulca. Chodzi o to aby tego uniknąć następnym razem

Napisano

> ostatnio przy wymianie płynu hamulcowego tradycyjną metodą zapowietrzylem siłownik sprzęgła,

Też popełniłem taki błąd, lecz teraz już wiem, że to była moja wina, bo siłownik sprzęgła ma dość wysoko umieszczone "ujęcie" płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego. Wystarczyło, by poziom się nieznacznie obniżył przy odpowietrzaniu i już zasysało powietrze. Przypuszczam, że to jest celowo tak zrobione, by w razie uszkodzenia szlaucha od sprzęgła nie zostać też bez hamulców...

Może to też wystąpiło u Ciebie?

Napisano
  • Autor

> Też popełniłem taki błąd, lecz teraz już wiem, że to była moja wina, bo siłownik sprzęgła ma dość

> wysoko umieszczone "ujęcie" płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego. Wystarczyło, by poziom się

> nieznacznie obniżył przy odpowietrzaniu i już zasysało powietrze. Przypuszczam, że to jest

> celowo tak zrobione, by w razie uszkodzenia szlaucha od sprzęgła nie zostać też bez

> hamulców...

> Może to też wystąpiło u Ciebie?

zdziwiło mnie to, że przy odciąganiu płynu ze zbiorniczka odciągałem i odciągałem a na dnie wciąż było. Następnym razem nie będe odciągał płynu ze zbiorniczka wcale, jedynie dolewał