Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II Z14XEP (check engine) Warszawa - serwis

Featured Replies

Napisano

Witam

Asterka z 2005/6 roku silnik Z14XEP dzień wcześniej jeździł jak wariat, zaparkowałem wieczorem samochód, wstaje rano odpalam i silnik a ten przechodzi w tryb awaryjny i pali się kontrolka check engine confused.gif

Autem da się jechać ale bardzo słaby i silnik pracuje nierówno.

Próbowałem odłączyć klemy od akumulatora ale to nic nie pomogło, po odpaleniu silnika natychmiast to samo.

Mogę coś zrobić sam, nie mam interfejsu więc chyba nic?

W związku z tym pytanko, polecacie jakiś warsztat w Warszawie coby dobrze i nie za drogo naprawili Asterkę?

Najlepiej z okolic Pragi Południe.

Asterka po przebiegu ponad 90 tyś. na gazie.

Ale to chyba nie ma znaczenia? icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam Piotrek

Napisano

Spróbuj "wypedałować" błędy, zanim pojedziesz do serwisu, bo może to banał jak wypadnieta wtyczka. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj "wypedałować" błędy, zanim pojedziesz do serwisu, bo może to banał jak wypadnieta wtyczka.

> Pozdr.

a co to znaczy "wypedałować" ? alien.gif

Napisano

Ale to jest Astra G - w niej chyba nie działa ten sposób...

Napisano

> Ale to jest Astra G - w niej chyba nie działa ten sposób...

Działa na 100% zlosnik.gif Mam AG z 2006r z tym silniczkiem i pedałowanie działa wink.gif

Napisano
  • Autor

> FAQ punkt nr 1.

Spróbuje dziękuje.

Mam pomysł taki, aby przed odczytem kodów błędów skasować pamięć błędów?

Chciałbym je wyczyścić, potem uruchomić silnik wygenerować błąd" i zczytać.

W ten sposób będę miał pewność trafienia na przyczynę błędu bo zapiszę się jako pierwszy błąd.

Dobrze kombinuję? wink.gif

Aha, jak rozpoznać jakiej firmy mam układ wtryskowy, bo widzę że kody zależą od zastosowanego układu wtryskowego?

Można to jakoś łatwo odnaleźć pod maską (jakaś tabliczka)?

Napisano

Dobrze kombinujesz.

Pedałowane kody są w formacie OBDII. Opis jest uniwersalny, kwestia występowania, lub nie, w konkretnym silniku.

Twój silnik ma układ Motronic ME 7.6.1.

Napisano

> Chciałbym je wyczyścić, potem uruchomić silnik wygenerować błąd" i zczytać.

odepnij obie klemy, zmostkój je na ok 10 sek i załóż na aku, po tym błędy zostaną wykasowane

Napisano

> odepnij obie klemy

Wystarczy jedną smile.gif

Napisano
  • Autor

Zaraz zabieram się do roboty, ciekaw jestem co tam mi wypika cool.gif

Napisano

> W AG z 2002 z mojego podpisu na 100 % nie działa

bo ty masz diesla

Napisano
  • Autor

mam kod: 0204 - Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 4

Sprawdzam kabelki, jakieś sugestie może macie jeszcze? smile.gif

Edit:

Poprawiłem kabelki niby kontrolka zgasła, zrobiłem jazdę próbną ale nadal coś czuje że nie tak, delikatnie przerywa nie wkręca się na obroty tak dynamicznie.

Po chwili znów check engine zapalały się dwie kontroli w sumie. Zaparkowałem zczytuje błędy i:

0204 - Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 4

0300 - Układ zapłonowy - wypadanie zapłonów

0304 - Zapłon cylindra 4 - wypadanie zapłonów

Co diagnozujecie: cewka, wtryskiwacz???

Napisano

> Co diagnozujecie: cewka, wtryskiwacz???

Niedziałający wtryskiwacz generuje pozostałe błędy. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Niedziałający wtryskiwacz generuje pozostałe błędy. Pozdr.

A co powiesz na taki test:

Silnik rozgrzany, odpinam klemę kasuje błędy.

Włączam zapłon sprawdzam błędy, czysto.

Odpalam silnik, silnik po 1 s przechodzi na paliwo gazowe i jest to samo, krótka jazda testowa błędy identyczne.

Może do listwa/cewka jednak?

Ktoś z Warszawy zgodził by się podmienić na chwilkę cewkę na test? blagam.gif

Oczywiście ja mógłbym podjechać swoim autkiem. smile.gif

Napisano

> odpinam klemę kasuje błędy.

To działa w Twoim silniku? IMO błędy skasować można tylko programowo lub po iluś tam włączeniach zapłonu bez błędu...

Zauważ, że po przejściu na LPG elektronika LPG odcina ci wtryskiwacze benzynowe, tu szukaj źródła błędu!!!

Sprawdź, czy podczas jazdy tylko na noPb pojawiają się błędy?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To działa w Twoim silniku?

Tak działa, jak odczytuję błędy po odpięciu klem (hamulec-gaz-zapłon) check engine miga jednostajnie bez końca, a jak są błędy wypikuje błędy dokładnie tak jak opisaliście to w FAQ , po wypikaniu błędów kontrolka gaśnie smile.gif

Testy wyglądały tak:

(1)

wykasowanie błędów,

test tylko na benzynie,

zczytanie błędów

(2)

wykasowanie błędów,

test tylko na gazie,

zczytanie błędów

Podczas obu testów zapisują się ponownie te same kody błędów:

0300 - Układ zapłonowy - wypadanie zapłonów

0304 - Zapłon cylindra 4 - wypadanie zapłonów

Napisano

Zacząłbym od końca czyli od cewki zapłonowej. Wypadanie zapłonów sugeruje awarię cewki. Jeśli chodzi o wtryskiwacze to na początek przetrzepałbym dokładnie instalację od wtrysków, całą, a nie tylko kostkę przy wtryskiwaczu.

Napisano
  • Autor

> Zacząłbym od końca czyli od cewki zapłonowej.

Też był zaczął od cewki to najszybsze i najprostsze rozwiązanie, ale nie mam od kogo pożyczyć? frown.gif

Napisano

Skoro po poprawieniu kabelków było dobrze przez chwilę, to idź tym tropem. Jak wtryskiwacz nie poda paliwa, to na samym powietrzu nie pojedzie.

Napisano
  • Autor

> Skoro po poprawieniu kabelków było dobrze przez chwilę, to idź tym tropem. Jak wtryskiwacz nie poda

> paliwa, to na samym powietrzu nie pojedzie.

No właśnie chyba nie bardzo pomogło, kontrolka zgasła ale jednocześnie wykasowałem błędy.

Dzwoniłem do serwisu powiedzieli mi że jeszcze nie wymieniali nikomu wtryskiwaczy więc te chyba są trwałe, no to albo połączenie elektryczne albo cewka.

Czy ktoś z Wa-wy z Twinportem zgodził by się na chwilową podmianę cewki? blagam.gif20.GIFsmile.gif

Napisano

Jeżeli jest błąd uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza tzn że ECU widzi przerwę lub zwarcie w obwodzie elektrycznym. Wg mojej oceny błędy wypadania zapłonu są rzeczą wtórną i konsekwencją awarii wtrysku. Masz LPG? Co to za instalacja? Bo nigdzie konkretnie nie piszesz a jak znam życie tu jest pies pogrzebany.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest błąd uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza tzn że ECU widzi przerwę lub zwarcie w

> obwodzie elektrycznym. Wg mojej oceny błędy wypadania zapłonu są rzeczą wtórną i konsekwencją

> awarii wtrysku. Masz LPG? Co to za instalacja? Bo nigdzie konkretnie nie piszesz a jak znam

> życie tu jest pies pogrzebany.

Możesz mieć racje, niedawno ok. miesiąca temu wymieniałem wtryskiwacze gazowe na Barracudy może oni coś skoncili.

Tylko czemu przez miesiąc było OK?

Instalacje mam Staga 300, przelot już ponad 90.000 na gazie.

Napisano

> Możesz mieć racje, niedawno ok. miesiąca temu wymieniałem wtryskiwacze gazowe na Barracudy może oni

> coś skoncili.

> Tylko czemu przez miesiąc było OK?

> Instalacje mam Staga 300, przelot już ponad 90.000 na gazie.

Jak jest tam ciasno to mogli coś naderwać lub odpadło z czasem. Instalacja LPG ingeruje w oryginalną wiązkę przewodów sterujących wtryskiwacz NoPB. Rozcina się przewód sterujący wtryskiwacz benzynowy i w to miejsce wpina się kablarnię od sterownika LPG. Tu masz schematy instalacji STAG m.in. STAG300 Szukaj usterki podłączenia przewodów do tego wtryskiwacza, ewentualnie sprawdź czy złączka całej wiązki do STAGa siedzi solidnie i nie wypsnęła się gdzieś. Nie można też wykluczyć usterki kanału tego cylindra w sterowniku LPG.

Na 90% to gdzieś tu będzie przyczyna.

Napisano
  • Autor

Asterka naprawiona, winny był wtryskiwacz 4 cylindra.

Napisano

> Asterka naprawiona, winny był wtryskiwacz 4 cylindra.

Sugestia że to coś z wokół wtryskiwacza a nie cewka była prawidłowa. Natomiast usterka elektryczna samego wtryskiwacza - hmm rzadkość ale jak widać zdarza się. Ważne że auto znów sprawne.

Napisano
  • Autor

Jednego tylko nie rozumiem, dlaczego na gazie jeździł tak samo "źle".

Jak ma się uszkodzony wtryskiwacz benzynowy do pracy wtryskiwacza gazu?

Napisano

> Jednego tylko nie rozumiem, dlaczego na gazie jeździł tak samo "źle".

> Jak ma się uszkodzony wtryskiwacz benzynowy do pracy wtryskiwacza gazu?

bo oprócz gazu lało się noPb?

Napisano

> Jednego tylko nie rozumiem, dlaczego na gazie jeździł tak samo "źle".

> Jak ma się uszkodzony wtryskiwacz benzynowy do pracy wtryskiwacza gazu?

No dziwne hmm.gif. Jesteś pewny że wymienili ci ten wtryskiwacz?

Napisano
  • Autor

> No dziwne . Jesteś pewny że wymienili ci ten wtryskiwacz?

Tak, nawet mechanik sam się dziwił, ale w końcu stwierdził że na gazie to się nie zna.

A może po prostu zamienił dobry na dobry a w trakcie coś załapało jakiś styk/połączenie? Aczkolwiek na początek logika podpowiadała by aby sprawdzić właśnie "okablowanie".

Napisano

> Tak, nawet mechanik sam się dziwił, ale w końcu stwierdził że na gazie to się nie zna.

> A może po prostu zamienił dobry na dobry a w trakcie coś załapało jakiś styk/połączenie? Aczkolwiek

> na początek logika podpowiadała by aby sprawdzić właśnie "okablowanie".

A widziałeś że wymieniał i oddał ci ten zepsuty?

hmm.gifChoć teoretycznie byłoby to możliwe. Cewka wtryskiwacza ma zwarcie międzyzwojowe czyli bardzo mocno obciąża driver lub tworzy wręcz zwarcie. ECU ten fakt wykrywa, wywala błąd i nie steruje już tym wtryskiem, to raczej na pewno. Więc i sterownik gazu nie otrzymuje impulsów do sterowania wtryskiwaczem gazowym. Pytanie tylko czy sterownik LPG nie powinien wykryć też braku impulsów z jednego kanału i w takiej sytuacji nie przełączyć się na LPG?

Napisano
  • Autor

> A widziałeś że wymieniał i oddał ci ten zepsuty?

Nie widziałem, ale mechanik wyglądał na uczciwego i solidnego smile.gif

> Choć teoretycznie byłoby to możliwe. Cewka wtryskiwacza ma zwarcie międzyzwojowe czyli bardzo

> mocno obciąża driver lub tworzy wręcz zwarcie. ECU ten fakt wykrywa, wywala błąd i nie steruje

> już tym wtryskiem, to raczej na pewno. Więc i sterownik gazu nie otrzymuje impulsów do

> sterowania wtryskiwaczem gazowym. Pytanie tylko czy sterownik LPG nie powinien wykryć też

> braku impulsów z jednego kanału i w takiej sytuacji nie przełączyć się na LPG?

Myślisz że wtryskiwacz w ogóle nie pracował czy pracował ale źle?

Wtryskiwacz gazowy sterowany jest przez sterownik gazu, a ten skąd bierze sygnał z ECU silnika czy wtryskiwacza benzyny?

Napisano

> Nie widziałem, ale mechanik wyglądał na uczciwego i solidnego

Uczciwy powinien oddać wymienioną uszkodzoną część lub przynajmniej się spytać czy jesteś nią zainteresowany.

> Myślisz że wtryskiwacz w ogóle nie pracował czy pracował ale źle?

Wystarczy że ECU zdiagnozował go że jest walnięty (np za duży pobór prądu przez wewnętrzne zwarcia między zwojowe) i ECU wyłącza w takiej sytuacji sterownie takim wtryskiem.

> Wtryskiwacz gazowy sterowany jest przez sterownik gazu, a ten skąd bierze sygnał z ECU silnika czy

> wtryskiwacza benzyny?

Wtryskiwacza benzyny oczywiście. Nie masz połączenia z ECU. Nie w tej instalce.