Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lexus IS od roku 2005 - jakie opinie?

Featured Replies

Napisano

Taki lexus IS jak w temacie mi wpadl w oko.

Jakie opinie to zbiera?

Lepsze silniki benzynowe czy diesel?

Jak ewentualnie wspolpracuja benzyny z LPG?

Jak z cenami podstawowych czesci exploatacyjnych (klocki, filtry)?

Czy to technologia raczej kosmiczna, czy jednak te podstawowe sprawy mozna samemu ogarnac pod tzw. blokiem?

Przegladajac otomoto i rocznik dajmy na to 2008 z benzyna mozna zauwazyc ciekawe ceny: od 53 do 90 tys. Rozrzut niezly. Pominalem w rozwazaniach wersje IS-F ...

Dzieki za odpowiedzi.

Napisano

> Taki lexus IS jak w temacie mi wpadl w oko.

> Jakie opinie to zbiera?

> Lepsze silniki benzynowe czy diesel?

> Jak ewentualnie wspolpracuja benzyny z LPG?

> Jak z cenami podstawowych czesci exploatacyjnych (klocki, filtry)?

> Czy to technologia raczej kosmiczna, czy jednak te podstawowe sprawy mozna samemu ogarnac pod tzw.

> blokiem?

> Przegladajac otomoto i rocznik dajmy na to 2008 z benzyna mozna zauwazyc ciekawe ceny: od 53 do 90

> tys. Rozrzut niezly. Pominalem w rozwazaniach wersje IS-F ...

> Dzieki za odpowiedzi.

Silniki 2.5V6 i 3.5 v6 nie do zajechania. Diesle podobno nienajlepsze. Klocki i tarcze sam zmieniam. Filtry tez.

Napisano

> Silniki 2.5V6 i 3.5 v6 nie do zajechania. Diesle podobno nienajlepsze. Klocki i tarcze sam

> zmieniam. Filtry tez.

Diesle D4D mają jakąś wadę konstrukcyjną poprawioną podobno w okolicach 2009r.

Napisano

> Diesle D4D mają jakąś wadę konstrukcyjną poprawioną podobno w okolicach 2009r.

Z tego co czytam na forum Lexusa to ten diesel zupełnie nie pasuje do samochodu. Klekocze, trzęsie sie itp.

Napisano

> Z tego co czytam na forum Lexusa to ten diesel zupełnie nie pasuje do samochodu. Klekocze, trzęsie

> sie itp.

Bez przesady, aż takiej tragedii nie było. Jak ja pamiętam swoją 2 letnią przygodę z Lexusem, to benzyny miały się ok, diesle - różnie. Ale to w sumie były początki nowego IS-a

Problem z dieslem stanowiło w pierwszym kontakcie ruszenie bez zgaszenia zlosnik.gif oraz to, że do 1600-1800 nic się nie działo, a max moment to chyba miał przy 2000-2200, więc płynnie tym jeździć na początku było ciężko. Ale po chwili przyzwyczajenia...

Przy w miarę spokojnej jeździe paliły ok. 7,5 - 8, ale bez problemu potrafiły wciągnąć 11 - 12 icon_rolleyes.gif

Generalnie jak miałem okazję porównywać w tamtym czasie z BMW3 i A4 to trochę jeszcze Lexowi brakowało (automat, diesle - w Lexusie tylko jeden, prowadzenie na korzyść niemców)

Napisano

> Silniki 2.5V6 i 3.5 v6 nie do zajechania. Diesle podobno nienajlepsze. Klocki i tarcze sam

> zmieniam. Filtry tez.

W Europie nie ma 3,5 niestety.

Napisano

> Klocki i tarcze sam zmieniam. Filtry tez.

Wiemy. Już się tak nie chwal. Zresztą pewnie wymiana tego przez serwis Leksusa

wcale nie jest jakaś strasznie droga...

Napisano

> Z tego co czytam na forum Lexusa to ten diesel zupełnie nie pasuje do samochodu. Klekocze, trzęsie

> sie itp.

Ja z kolei jeździłem i dieslem i było cicho grinser006.gif Za to sam samochód ciasny przeokrutnie

Napisano

> Ja z kolei jeździłem i dieslem i było cicho Za to sam samochód ciasny przeokrutnie

To jest dwuosobowy samochód w ktorym dodano tylne drzwi dla obniżenia kosztów ubezpieczenia.

Napisano

> To jest dwuosobowy samochód w ktorym dodano tylne drzwi dla obniżenia kosztów ubezpieczenia.

Ale teoria hehe.gif

Napisano

Silniki benzynowe 2.5 mają wtrysk bezpośredni, co praktycznie uniemożliwia montaż LPG.

Sam silnik też bezawaryjny nie jest. Problemem są przedmuchy oleju i osadzanie nagaru na trzonkach zaworów. Prowadzi to do nierównej pracy i wypadania zapłonów. Producent prowadził akcję polegającą na wymianie tłoków z pierścieniami albo całego motoru.

Miejsca jak w kompakcie, przynajmniej z przodu. Prowadzenie też nie powala. Za to jakość wnętrza zadowalająca(nie trzeszczą plastiki).