Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra 2.0DTI 16v pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam jestem posiadaczem samochodu Opel Astra 2.0DTI 16v, mam problem z nia gdyz po jednym dniu staniu bez odpalania auto na nastepny dzien nie chce ruszyc silnik kreci ale nie odpala, bylem u mechanika, posprawdzal wszystko, podlaczyl przezroczyste kable by sprawdzic czy paliwo nie wraca do baku, nic takiego nie zachodzi sam on powiedzial ze nie wie co jest grane. prosze o pomoc dzieki

Napisano

1. uzupełnij profil

2. napisz z którego roku auto

3.kącik astry piętro niżej

4.błędy jakieś są?

Napisano

> Witam jestem posiadaczem samochodu Opel Astra 2.0DTI 16v, mam problem z nia gdyz po jednym dniu

> staniu bez odpalania auto na nastepny dzien nie chce ruszyc silnik kreci ale nie odpala, bylem

> u mechanika, posprawdzal wszystko, podlaczyl przezroczyste kable by sprawdzic czy paliwo nie

> wraca do baku, nic takiego nie zachodzi sam on powiedzial ze nie wie co jest grane. prosze o

> pomoc dzieki

Generalnie to typowy problem 2.0 dti .... Zapowietrza się , skoro paliwo nie wraca.

Sprawdź szczelność obudowy filtra paliwa

Często również nieszczelne są wtryski (podkładki do wymiany)

W ostateczności winny może być sterownik pompy paliwa

Tymczasowo pomaga stawanie samochodem z górki (przodem w dół).

Napisano

> Witam jestem posiadaczem samochodu Opel Astra 2.0DTI 16v, mam problem z nia gdyz po jednym dniu

> staniu bez odpalania auto na nastepny dzien nie chce ruszyc silnik kreci ale nie odpala

TOP 4:

1. uszczelnienia trawersów (uchwytów) wtryskiwaczy

2. przelewy

3. filtr paliwa

4. pompa

Napisano
  • Autor

autko z roku 2000, bledow zadnych nie ma bo podlaczal do komputera nic nie znalazlo, auto postalo, moze sie to wziac z dnia na dzien zawse odpalal po nawet 2dniach, a teraz noc postoi i nie odpala rano, pytanie czy da rade go samemu odpalic, jakos jesli tak to prosze o pisanie.

Napisano

> autko z roku 2000, bledow zadnych nie ma bo podlaczal do komputera nic nie znalazlo, auto postalo,

> moze sie to wziac z dnia na dzien zawse odpalal po nawet 2dniach, a teraz noc postoi i nie

> odpala rano, pytanie czy da rade go samemu odpalic, jakos jesli tak to prosze o pisanie.

Może się stać z dnia na dzień .... Jak masz problem z odpaleniem siknij PLAKA do czyszczenia deski w dolot (zdejmij filtr powietrza i sikaj w rure) i zakręć od razu rozrusznikiem, odpali od strzała

ps. jeżeli nie ma błędów to na 99% masz nieszczelność na wtryskach lub obudowie filtra , również możliwe przelewy jak kolega wcześniej pisał.

Napisano

> siknij PLAKA do czyszczenia deski w dolot

Nie doradzaj mu takich rzeczy bo wysadzi auto w powietrze zlosnik.gif

Napisano

> Nie doradzaj mu takich rzeczy bo wysadzi auto w powietrze

hahaha grinser006.gif poradzi sobie grinser006.gif żarty żartami , ale ten sposób działa zawsze na każdego diesla grinser006.gif jakby zapowietrzony nie był , zawsze odpali wink.gif

Najlepiej mieć do tego drugą osobę , bo szybko się ulatnia.... Do dziś pamiętam jak biegałem jak głupi , sikałem w dolot i jak najszybciej za kluczyk ,żeby odpalić grinser006.gif

Napisano
  • Autor

tak, jak odpali to chodzi caly dzien, jak go zostawie poprostu na kilkanascie godzin, np na noc to juz nie odpali, albo odpale rano przejade sie i w na noc pojde odpalic to juz go nie odpale,

Napisano
  • Autor

a takie pytanie raz byl wyciagany filter powietrza i zeby spr jego stan i w sumie potym wyciagnieciu i zalozeniu na nowo zaczynalo sie takie cos dziac czy to moze byc przyczyna ze zle zalozony filter powietrza, nie znam sie przyszlo mi to do glowy i to powiazalem z tym, moze byc cos zwiazane z tym??

Napisano

> a takie pytanie raz byl wyciagany filter powietrza i zeby spr jego stan i w sumie potym

> wyciagnieciu i zalozeniu na nowo zaczynalo sie takie cos dziac czy to moze byc przyczyna ze

> zle zalozony filter powietrza, nie znam sie przyszlo mi to do glowy i to powiazalem z tym,

> moze byc cos zwiazane z tym??

Filtr powietrza nie ma na to wpływu ... dalej jest przepływomierz, jakby coś się z nim działo miałbyś błąd odczytany lub na desce komunikat check engine wink.gif ....

Chyba, że byłby totalnie zapchany na AMEN .... spróbuj odpalić bez filtra powietrza i będziesz wiedział co i jak grinser006.gif tylko się upewnij ,że nic ci do dolotu nie wpadnie ;p

Napisano

> tak, jak odpali to chodzi caly dzien, jak go zostawie poprostu na kilkanascie godzin, np na noc to

> juz nie odpali, albo odpale rano przejade sie i w na noc pojde odpalic to juz go nie odpale,

tak to jest typowy objaw nieszczelności w układzie... Zapowietrza się pompa... tak jak mówię, stawiaj go przodem w dół górki i nie będzie problemu wink.gif Ale to tylko doraźnie.... U mnie przyczyną była nieszczelna obudowa filtra paliwa... Ale często również co u mnie też lekko daje znaki do wymiany są trawersy.

Napisano
  • Autor

> tak to jest typowy objaw nieszczelności w układzie... Zapowietrza się pompa... tak jak mówię,

> stawiaj go przodem w dół górki i nie będzie problemu Ale to tylko doraźnie.... U mnie

> przyczyną była nieszczelna obudowa filtra paliwa... Ale często również co u mnie też lekko

> daje znaki do wymiany są trawersy.

hmm, jakie to moga byc koszty te trawersy ?? teraz mi nie odpala bede musial holowac bo nie wiem jak go odpalic !

Napisano

> hmm, jakie to moga byc koszty te trawersy ??

Koszty żadne, jak sam będziesz sprawdzał. Ale z tego co widzę to nie za bardzo, więc musisz oddać do magika coby sprawdził wszystkie połączenia względem szczelności. Najlepiej takiego, który zna te silniki. Bo nie każdy je ogarnia.

Napisano
  • Autor

Zobaczymy w poniedzialek oddaje samochodzik to typa co bardziej ogarnia diesle, wiec zobaczymy, jest jakis sposob zeby odpalic te autko, bo pewno mi nie odpali po 3 dniach na plaka?? w ostatecznosci bedzie holowany, dzieki za pomoc, przynajmniej wiem ze to nie wina pompy to byloby wiekszym kosztem slinka.gif dam znac, dzieki narazie

Napisano

W razie czego masz tu kolego numer katalogowy uszczelniaczy trawersów, BOSCH 2 430 223 003 dostaniesz w auto landzie. Koszt około 25zł sztuka jak dobrze pamiętam. I jeśli będziesz je wymieniał wymień od razu oringi uszczelniające trawersy w głowicy. Kup oryginalne w aso bodajże 3zł sztuka.

Napisano

> hmm, jakie to moga byc koszty te trawersy ?? teraz mi nie odpala bede musial holowac bo nie wiem

> jak go odpalic !

ciężko o zamiennik ... tylko bosch ... mam je po 16zł szt. jakbyś był ze śląska to sie odezwij wink.gif oringi wtrysków dokładnie 3zł jak kolega napisał

Napisano

> hmm, jakie to moga byc koszty te trawersy ?? teraz mi nie odpala bede musial holowac bo nie wiem

> jak go odpalic !

już ci mówiłem jak odpalić , jak tak nie umiesz to musisz odkręcić metalowe przewody paliwowe , kręcić i czekać aż ropa zacznie cieknąć i zakręcić ... odpalić smile.gif

Napisano

> Zobaczymy w poniedzialek oddaje samochodzik to typa co bardziej ogarnia diesle, wiec zobaczymy,

> jest jakis sposob zeby odpalic te autko, bo pewno mi nie odpali po 3 dniach na plaka??

a czemu miałbym nagle po 3 dniach na plaka nie odpalić? ..... tak awaryjnie się odpala diesle i nieważne ile stał

Napisano

> tak, jak odpali to chodzi caly dzien, jak go zostawie poprostu na kilkanascie godzin, np na noc to

> juz nie odpali, albo odpale rano przejade sie i w na noc pojde odpalic to juz go nie odpale,

Szwagier miał to samo, czasami jak odpalał to zostawiał chmurę za sobą na pół osiedla. Ubywało też oleju w silniku.

Przyczyna - uszkodzone uszczelniacze na trawersach

przez uszkodzone uszczelniacze olej z silnika cofał się do zbiornika i zabił pompę wtryskową.

Do dokładnego sprawdzenia całe zasilanie (szczelność) i moim zdaniem profilaktycznie do wymiany uszczelniacze trawersów, tylko znajdź ogarniętego mechanika bo potrzebne jest rozbebeszenie rozrządu i niektórzy mają z tym problemy.

Napisano
  • Autor

no zobaczymy, dzis oddalem samochodzik zobaczymy czy ogarnie to ten mechanik mam nadzieje ze tak bo juz ponad miesiac bez auta i 3mechanik slinka.gif,

Napisano

> Do dokładnego sprawdzenia całe zasilanie (szczelność) i moim zdaniem profilaktycznie do wymiany

> uszczelniacze trawersów, tylko znajdź ogarniętego mechanika bo potrzebne jest rozbebeszenie

> rozrządu i niektórzy mają z tym problemy.

Ogarniałem temat w Vectrze B. Rozpinanie rozrządu nie było konieczne. Odkręciłem podpory wałka, a ten ładnie uniósł się do góry na tyle że można było odkręcić trawersy i wymienić uszczelniacze ok.gif. Wiem .., to trochę hardkor ale udało się, zrobiłem po tym ponad 50kkm i nie było problemów z zapowietrzaniem itp.

Napisano

> jak go odpalic !

Takim dość dobrym wyznacznikiem padniętych trawersów jest zaolejony-czarny filtr paliwa. Ja wymieniałem wszystko z tym związane 4 lata temu, od tego czasu zrobione 100kkm i nie ma problemów z odpalaniem. W załączniku ceny części, w serwisie Opla. Robocizna we własnym zakresie, ale trochę do rozbierania jest, więc jak w warsztacie, to pewnie z 200zł-300zł za robociznę jeszcze trzeba będzie dać.

287288154-trawersy.png

post-56930-14352522173524_thumb.png

Napisano

> ile taki mechanik to moze robic jak myslicie? ?

Mechanik, który robił to już kiedyś? Myślę, że pół szychty powinno wystarczyć.

Napisano
  • Autor

siema, narazie dostalem info tylko takie ze mechanik sprawdza dlaczego paliwo sie cofa, mam nadzieje ze nie bedzie tak ze kolejnego mechanika przerosnia ta sprawa slinka.gif ktos jest moze ze slaska a dokladniej z rybnika i ma mechanika ktory by to ogarnal ??

Napisano
  • Autor

jakis mechanik na slasku sie znajdzie z co by to ogarnal ??

Napisano

> jakis mechanik na slasku sie znajdzie z co by to ogarnal ??

Ludwik Śmietana w Kobiórze

albo Andrzej Grobosz z Przegędzy (tera chyba zmienil lokalizacje http://www.agdieselserwis.pl/ )

My tu wiemy co jest powodem, a MECHANIK dopiero SPRAWDZA czemu sie paliwo cofa? hehe.gif

Napisano
  • Autor

dobra chlopy zobaczymy jutro ide po autko pouszczelnial niby pali zobaaczymy czy naprawil ;p

Napisano

> pouszczelnial niby pali zobaaczymy czy naprawil ;p

czyli usunął efekt a nie przyczynę wink.gif

Napisano

> My tu wiemy co jest powodem, a MECHANIK dopiero SPRAWDZA czemu sie paliwo cofa?

Dokładnie, a to znaczy się, że nie zna za dobrze tych silników zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no zobaczymy jutro jade odebrac, powiedzcie mi stestuje go tak ze pojade gdzies po czym zostawie go na 2dni jesli odpali to znaczy ze naprawil, bo mam zamiar jechac tym autkiem w dlugo trase w poniedzialek grinser006.gif, i nie chce sie zaskoczyc, a jak nie odpali to chyba go zawiaze do Groborza, zapytam sie co pouszczelnial i napisze jutro grinser006.gif

Napisano
  • Autor

jakas pomoc w pytaniach o co mam zapytac mechanika zeby sie upewnic czy na 100% usunal przyczyne ? dzieki z gory

Napisano

No nie wiem, to chyba proste. Widziałeś co jest nie tak i ma tego nie być.

Napisano
  • Autor

siemka, auto odebrałem koszt 250zl, uszczelnione na filtrze i na pompie + założone zaworki zwrotne, u mechanika auto stało półtora dnia i odpalał na dotyk tak mówił, u mnie autko stało od 21 do dzisiaj 13 odpalił za 1razem ale z 2sekundy go przydusiło,zostawię go na dłużej i zobaczymy co z tego wyniknie.

Napisano
  • Autor

i teraz sie rodzi pytanie czy zawiesc go znowu do tego samego mechanika, zeby skonczyl co zaczal, ale do konca nie wie gdzie lezy przyczyna, albo tez do nowego mechnika Andrzej Grobosz z Przegędzy ktorego naziwkos padlo w jednym z odpowiedzi

Napisano

Jak nie wie, gdzie leży przyczyna, to tego nie zrobi. Szukaj innego.

O tym z Przegędzy niech powie ktoś kto go zna.

Napisano

> i teraz sie rodzi pytanie czy zawiesc go znowu do tego samego mechanika,

jak teraz nie wiedział co zrobić to dalej też nie bedzie wiedział

no chyba, że palcem mu pokażesz co ma zrobić hmm.gif

Napisano
  • Autor

zadzwonilem powiedzialem mu jak wyglada srpawa to mi powiedizal ze prawdopodobnie musialby cala pompe wyciagnac i w srodku jej uszczelnic, wiec chyba jednak zmienie mechanika na tego groborza, czekam na odpowiedz DamianaB bo on go polecil czy cos wiecej wie na jego temat.

Napisano
  • Autor

> Ludwik Śmietana w Kobiórze

> albo Andrzej Grobosz z Przegędzy (tera chyba zmienil lokalizacje http://www.agdieselserwis.pl/ )

> My tu wiemy co jest powodem, a MECHANIK dopiero SPRAWDZA czemu sie paliwo cofa?

DamianB jakies informacje na temat tego mechanika, znasz go ?? ogarnie moj problem czy to kolejny z serii u tych co bylem.

Napisano
  • Autor

a teraz takie pytanie czy jakbym mechanikowi przedstawil problem przez telefon to ogarniety mechanik powinnien wiedziec w czym lezy przyczyna, bo mam dwoch do wyboru i obu przedstawil bym problem... MASAKRA juz dzisiaj nie odpalilo, ........

Napisano

> a teraz takie pytanie czy jakbym mechanikowi przedstawil problem przez telefon to ogarniety

> mechanik powinnien wiedziec w czym lezy przyczyna

jeżeli bedzie ogarnięty to bedzie wiedział

a jak nie bedzie ogarniety to nie bedzie wiedział

inaczej na twoje pytanie nie można odpowiedzieć... wink.gif

jednak wątpię aby któryś z nich tylko na podstawie rozmowy telefonicznej odrazu powiedział w czym leży przyczyna

to tak jak by lekarz leczył przez telefon

Napisano

przerabiałem ten problem z miesiąc temu ,pompy nie ruszaj ,jak pozmieniane masz przelewy to moim zdaniem problem tkwi w obudowie filtra paliwa ,kup używkę za 60 dyszek , ja to przerabiałem z miesiąc temu wycieków z filtra nie zobaczysz

po zmianie obudowy filtra autko pali na dotyk a stał 4 dni i odpalił bez problemu

Napisano
  • Autor

> przerabiałem ten problem z miesiąc temu ,pompy nie ruszaj ,jak pozmieniane masz przelewy to moim

> zdaniem problem tkwi w obudowie filtra paliwa ,kup używkę za 60 dyszek , ja to przerabiałem z

> miesiąc temu wycieków z filtra nie zobaczysz

> po zmianie obudowy filtra autko pali na dotyk a stał 4 dni i odpalił bez problemu

ale co cala obudowe filtra czy jak ?? co mam powiedziec mechanikowi bo dzis oddaje go do innego zeby co zrobil

Napisano

> ale co cala obudowe filtra czy jak ?? co mam powiedziec mechanikowi bo dzis oddaje go do innego

> zeby co zrobil

Pokrywka obudowy filtra.

Ale z tego co widzę zacznij jeszcze raz od dobrego i obeznanego w temacie oplowskich diesli mechanika. Zleć mu wymianę uszczelniaczy trawersów, wężyków przelewowych wraz z trójnikami - to jest podstawa. Wymienić pokrywkę obudowy fitra paliwa zawsze zdążysz. Nie jeździj po dłubaczach co im się wydaje, że się znają. To co już wydałeś na naprawy zapewne wystarczyłoby na naprawę w sprawdzonym warsztacie, o czasie bez auta nie wspomnę.Chcesz opanować temat to słuchaj rad osób które wiedzą o czym piszą.