Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Optymalny zawias na asfalt

Featured Replies

Napisano

Trochę teoretyzuję, trochę może wejdzie w praktykę.

Ponieważ od jakiegoś czasu nie śledzę zawiasów, co jest na rynku, co nie, to chciałem podpytać.

Załóżmy, że jest chęć zbudowania optymalnego zawieszenia w SC na suchy asfalt, aczkolwiek auto użytkowane również po miejscowych drogach:

- nie ma być beton, jak w pzm, bo szkoda plomb

- opony w aucie 185/50/14 i ma on jeszcze na nich wyglądać sensownie, kozy wyginęły, wahaczem po glebie też nie jest celem

- poliuretany raczej żółte

Rozumiem, że z amortyzatorów raczej B6, widziałem, ze pojawiły się oferty na rynku. A brak chęci przerabiania tego w zerkopolu raczej eliminuje gwint.

(nie upieram się przy b6, jak pisałem, nie śledzę nowinek)

jakie sprężyny?

Jakie długości spreżyn, aby to pojeździło kilka kkm? i jednocześnie charakterystyka była satysfakcjonująca i wyglądało to to smile.gif

era.pl już nie ma, to tam nie pójdę wink.gif

Napisano

B6 do regeneracji to gatunek wymierający, z grubym tłokiem tylko używka. To co jest obecnie na rynku to już "nowy" typ z gotowym nastawem i po zużyciu idzie do śmieci. Zresztą to widać bo ma cienki tłok prawie jak w serii amorze

Napisano

mnie sie dobrze jezdzilo na zestawie APEXa 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> B6 do regeneracji to gatunek wymierający, z grubym tłokiem tylko używka. To co jest obecnie na

> rynku to już "nowy" typ z gotowym nastawem i po zużyciu idzie do śmieci. Zresztą to widać bo

> ma cienki tłok prawie jak w serii amorze

pisząc o obecności na rynku, miałem właśnie to na myśli: auction

Napisano
  • Autor

> mnie sie dobrze jezdzilo na zestawie APEXa

z całym szacunkiem, ale Tobie się dobrze jeździ na 7-letnich zimówkach, do czego ja się nie przekonam 20.GIF

choć moje pierwsze obniżające sprężyny, to byl właśnie apex smile.gif

Napisano

> z całym szacunkiem, ale Tobie się dobrze jeździ na 7-letnich zimówkach, do czego ja się nie

> przekonam

> choć moje pierwsze obniżające sprężyny, to byl właśnie apex

hmm.gif obecne maja dopiero 5 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> obecne maja dopiero 5

ok.gif

Napisano

Ja śmigam na KONI STR.T przód i KONI SPORT tył. Dla mnie na prawde robi robote... wiele razy zdziwiłem się in plus.

Napisano
  • Autor

> Ja śmigam na KONI STR.T przód i KONI SPORT tył. Dla mnie na prawde robi robote... wiele razy

> zdziwiłem się in plus.

cena nie wiele niższa niż b6, a nad b6 zawsze były ochy i achy wink.gif

nie znam koni w ogóle, nie komentuję...

Napisano

Ja smigam na FK gwincie z regulacja twardości a z tyłu mam Koni powiem ci ze jak dla mnie sie bardzo dobrze jeżdzi.

Napisano
  • Autor

gwintu juz nie chce

wole pojsc w sprezyne i rure grinser006.gif

Napisano

> Ja smigam na FK gwincie z regulacja twardości a z tyłu mam Koni powiem ci ze jak dla mnie sie

> bardzo dobrze jeżdzi.

Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni grinser006.gif mam to samo

Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias.

Napisano

> Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni mam to samo

> Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias.

naklejka jest FK ale powiem ze te zzawieszenie jest bardzo sympatyczne

Napisano
  • Autor

> polecam B6

jestem mocno za.

jaki spring do tego?? hmm.gif

Napisano

> Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni mam to samo

> Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias.

Jeździłem na Koni 2 sezony, i polecam na asfalt, dzięki regulacji twardości ustawiłem go pod swoje potrzeby. Przód wybierał bardzo dobrze, natomiast tył... (lub jego brak) był betonowy, ale przewidywalny i nadsterowny, dzięki czemu parę razy udało się wejść i...wyjść z zakrętu w 1 kawałku oink.gif

*tak przy okazji odnośnie bezpieczeństwa naciągu dodam, że opona 165 naciągnięta na 8zoll + 3bar wytrzymała nie kontrolowany uślizg pod kątem 45-60stopni przy wejściu 140 wyjściu 100km/h na równym asfalcie zlosnik2.gif

Napisano

> jestem mocno za.

> jaki spring do tego??

jak wybierasz B6 to dobrym dodatkiem do tego beda sprezyny Eibach lub OMP

Napisano
  • Autor

> jak wybierasz B6 to dobrym dodatkiem do tego beda sprezyny Eibach lub OMP

o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki.

OMP ma bardzo dobrą opinię, jak czytam, nawet w porównaniu do Eibacha. Ale nie bardzo mogę znaleźć żadnego źródła do zakupu, aby np. ceny porównać lub zobaczyć, jakie są wersje obniżeń...

Napisano

> o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie

> jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki.

Nie ma żadnego efektu motorówki, na OMP za to jest.

Napisano
  • Autor

> Nie ma żadnego efektu motorówki, na OMP za to jest.

hmm.gif na 40/40 mialem...

pytanie, jak trzymaja producenci się tych parametrow niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> OMP mam na giełdzie za śmieszne pieniądze

jak to te same to nie chcę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pisząc o obecności na rynku, miałem właśnie to na myśli: auction

Zgadza się, to nowy typ, z tym Zerkopol nic nie zrobi. Te nowe mają tłok ze 2cm średnicy, te stare ok. 4cm

i5p2s1.jpg

Napisano

> jestem mocno za.

> jaki spring do tego??

z przodu mam eibacha a z tyłu fk -50 (nie chciałem ciąć eibacha i założyłem fk)

Napisano

> o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie

> jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki.

287290338-NawraG%F3rskiSuperSprint02.10.20111-1.jpg

jak wcześniej pisałem eibach/fk-50

> OMP ma bardzo dobrą opinię, jak czytam, nawet w porównaniu do Eibacha. Ale nie bardzo mogę znaleźć

> żadnego źródła do zakupu, aby np. ceny porównać lub zobaczyć, jakie są wersje obniżeń...

jak się nie mylę to Lampar jeździł na omp

Napisano

> Jeździłem na Koni 2 sezony, i polecam na asfalt, dzięki regulacji twardości ustawiłem go pod swoje

> potrzeby. Przód wybierał bardzo dobrze, natomiast tył... (lub jego brak) był betonowy, ale

> przewidywalny i nadsterowny, dzięki czemu parę razy udało się wejść i...wyjść z zakrętu w 1

> kawałku

> *tak przy okazji odnośnie bezpieczeństwa naciągu dodam, że opona 165 naciągnięta na 8zoll + 3bar

> wytrzymała nie kontrolowany uślizg pod kątem 45-60stopni przy wejściu 140 wyjściu 100km/h na

> równym asfalcie

Zalezy tez jaka sprezyne miales z tylu. Zawias nie bylo tez robiony pod cento z puntym tylem.

Co do naciagu i uslizgu to nie ma prawa sie nic dziac bo auta w drifcie nie powinny jezdzic. Co innego jak opona o cos uderzy wtedy ladnie zchodzi z felgi grinser006.gif

Napisano

> i z przodu jest ten -30?

> masz gdzieś foty nie w zakrętahc?

> http://forum.autokacik.pl/showflat.php?C...e#Post287017468

> dobra, obczaiłem Twoją fotę przed chwilą na giełdzie.... no trochę koza

tak dedykowany do sc

czy koza czy nie, najważniejsze, że się bardzo dobrze prowadzi

1

2

3

4

nie wiem czy to prawda czy nie ale gdzieś ktoś kiedyś mówił, że optymalne obniżenie do sc to właśnie to 30 czy -35

Napisano
  • Autor

> bo ??

> farby nie mają

Lubię nowe... taki kaprys skromny.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy to prawda czy nie ale gdzieś ktoś kiedyś mówił, że optymalne obniżenie do sc to

> właśnie to 30 czy -35

za tą wysokością przemawiać może jeszcze to, do jakiej wysokości jest przeznaczony b6? hmm.gif ale podejrzewam, na to może producent odpowiedzieć, albo gdzieś w katalogach jest.

Nie wiem, czy jakby zapodać za nisko, to po prostu po paru zakrętach nie powiedzą 30.GIF

Napisano

> za tą wysokością przemawiać może jeszcze to, do jakiej wysokości jest przeznaczony b6? ale

> podejrzewam, na to może producent odpowiedzieć, albo gdzieś w katalogach jest.

> Nie wiem, czy jakby zapodać za nisko, to po prostu po paru zakrętach nie powiedzą

swojego na -60 nie udało mi się spiąć

sprężyna latała luźno

Napisano
  • Autor

> swojego na -60 nie udało mi się spiąć

> sprężyna latała luźno

icon_eek.gif nieźle

a czemu na tyle -50?

a nie zostawiłeś resztę eibacha?

Napisano

> nieźle

> a czemu na tyle -50?

> a nie zostawiłeś resztę eibacha?

tył za wyskoko stał i nie chciałem eibacha ciąć (fk leżały w garażu)

Napisano
  • Autor

> tył za wyskoko stał i nie chciałem eibacha ciąć (fk leżały w garażu)

czyli jednak koza wink.gif

Napisano

> czyli jednak koza

zalezy do czego auto bedziesz uzytkował

Napisano

> czyli jednak koza

zależy co się komu podoba i do czego służy auto

albo ma się dobrze jeździć albo ma być gleba

jak kupić B6 i zglebić auto to szkoda kasy

Napisano

> zalezy do czego auto bedziesz uzytkował

Ja mam u siebie w 900 zestaw Ta Technix 60/40 i nie narzekam. Jezdze na nim ponad 2 lata, 45kkm i dalej sie sprawuje:)

Napisano
  • Autor

> zależy co się komu podoba i do czego służy auto

> albo ma się dobrze jeździć albo ma być gleba

> jak kupić B6 i zglebić auto to szkoda kasy

no wiem,

dlatego jeszcze biję się z myślami grinser006.gif i znajduję plusy tego, że będzie jeździć, a nie wyglądać tongue.gif

z tym tyłem mnie trochę zmartwiłeś oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> zalezy do czego auto bedziesz uzytkował

no i tu leży pies pogrzebany...

na kjsy nie pojadę, może co jakiś czas na ułęż , jak coś będzie organizowaneok.gif

głównie mam kilka tras wokół wsi, gdzie ładny asfalt leży i parę zakrętów jest...

dodatkowo mam w planie parę wycieczek nim zrobić - bo lubię smile.gif

i tyle IThankYou.gif

także plany są mocno niesprecyzowane skromny.gif

Napisano

> jak wcześniej pisałem eibach/fk-50

> jak się nie mylę to Lampar jeździł na omp

Jeździł, jeździł, ale na samym przodzie OMP bo tył był bardzo sztywny jak na pustą bude i bez 2 zapasówek w bagażniku miotało nim jak szatan. Zdjęć nie daje bo będzie śmiech, że motorówa, ale tak mi sie najlepiej jeździło. smile.gif

Napisano

> no i tu leży pies pogrzebany...

> na kjsy nie pojadę, może co jakiś czas na ułęż , jak coś będzie organizowane

> głównie mam kilka tras wokół wsi, gdzie ładny asfalt leży i parę zakrętów jest...

> dodatkowo mam w planie parę wycieczek nim zrobić - bo lubię

> i tyle

> także plany są mocno niesprecyzowane

To bierz Eibacha i tył se ciachnij tyle ile Ci się będzie podobać.

• 3 miesiące później...
Napisano

> Ja mam u siebie w 900 zestaw Ta Technix 60/40 i nie narzekam. Jezdze na nim ponad 2 lata, 45kkm i

> dalej sie sprawuje:)

mam takie pytanie jak sie jezdzi na tym zawieszeniu ? bo teraz planuje cos zrobic wlasnie prawdopodobnie 60/40 do mattigow i szukam czegos ale szczerze powiem jestem ciemny :/

Napisano

> mam takie pytanie jak sie jezdzi na tym zawieszeniu ? bo teraz planuje cos zrobic wlasnie

> prawdopodobnie 60/40 do mattigow i szukam czegos ale szczerze powiem jestem ciemny :/

Miałem w cc 9-secie 60/40 ale springi FK było w miare ok. W tamtym roku jeździłem na tym setupie w sc 1.2 16v i niestety przód jest cięższy i mi osobiście ten zawias już nie pasuje, dlatego, że spręzyna nie trzyma, auto leży na odbojach, po całkowitym usinięciu odboju był centymetrowy zakres pracy przy dobiciu. Nie wiem jak w 1.1 Przy 1.2 16v nadaje się na gładki asfalt, tor, na codzien i nasze często nierówne drogi nie polecam, chyba że auto na pokaz.