Napisano 31 Października 201312 lat Trochę teoretyzuję, trochę może wejdzie w praktykę. Ponieważ od jakiegoś czasu nie śledzę zawiasów, co jest na rynku, co nie, to chciałem podpytać. Załóżmy, że jest chęć zbudowania optymalnego zawieszenia w SC na suchy asfalt, aczkolwiek auto użytkowane również po miejscowych drogach: - nie ma być beton, jak w pzm, bo szkoda plomb - opony w aucie 185/50/14 i ma on jeszcze na nich wyglądać sensownie, kozy wyginęły, wahaczem po glebie też nie jest celem - poliuretany raczej żółte Rozumiem, że z amortyzatorów raczej B6, widziałem, ze pojawiły się oferty na rynku. A brak chęci przerabiania tego w zerkopolu raczej eliminuje gwint. (nie upieram się przy b6, jak pisałem, nie śledzę nowinek) jakie sprężyny? Jakie długości spreżyn, aby to pojeździło kilka kkm? i jednocześnie charakterystyka była satysfakcjonująca i wyglądało to to era.pl już nie ma, to tam nie pójdę
Napisano 31 Października 201312 lat B6 do regeneracji to gatunek wymierający, z grubym tłokiem tylko używka. To co jest obecnie na rynku to już "nowy" typ z gotowym nastawem i po zużyciu idzie do śmieci. Zresztą to widać bo ma cienki tłok prawie jak w serii amorze
Napisano 31 Października 201312 lat Autor > B6 do regeneracji to gatunek wymierający, z grubym tłokiem tylko używka. To co jest obecnie na > rynku to już "nowy" typ z gotowym nastawem i po zużyciu idzie do śmieci. Zresztą to widać bo > ma cienki tłok prawie jak w serii amorze pisząc o obecności na rynku, miałem właśnie to na myśli: auction
Napisano 31 Października 201312 lat Autor > mnie sie dobrze jezdzilo na zestawie APEXa z całym szacunkiem, ale Tobie się dobrze jeździ na 7-letnich zimówkach, do czego ja się nie przekonam choć moje pierwsze obniżające sprężyny, to byl właśnie apex
Napisano 31 Października 201312 lat > z całym szacunkiem, ale Tobie się dobrze jeździ na 7-letnich zimówkach, do czego ja się nie > przekonam > choć moje pierwsze obniżające sprężyny, to byl właśnie apex obecne maja dopiero 5
Napisano 31 Października 201312 lat Ja śmigam na KONI STR.T przód i KONI SPORT tył. Dla mnie na prawde robi robote... wiele razy zdziwiłem się in plus.
Napisano 31 Października 201312 lat Autor > Ja śmigam na KONI STR.T przód i KONI SPORT tył. Dla mnie na prawde robi robote... wiele razy > zdziwiłem się in plus. cena nie wiele niższa niż b6, a nad b6 zawsze były ochy i achy nie znam koni w ogóle, nie komentuję...
Napisano 1 Listopada 201312 lat Ja smigam na FK gwincie z regulacja twardości a z tyłu mam Koni powiem ci ze jak dla mnie sie bardzo dobrze jeżdzi.
Napisano 1 Listopada 201312 lat > Ja smigam na FK gwincie z regulacja twardości a z tyłu mam Koni powiem ci ze jak dla mnie sie > bardzo dobrze jeżdzi. Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni mam to samo Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias.
Napisano 1 Listopada 201312 lat > Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni mam to samo > Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias. naklejka jest FK ale powiem ze te zzawieszenie jest bardzo sympatyczne
Napisano 2 Listopada 201312 lat > Jesli masz Konigsport'a to przednie amory to tez koni mam to samo > Duzo daje regulacja twardosci i mozna z prawie betonu zrobic komfortowy zawias. Jeździłem na Koni 2 sezony, i polecam na asfalt, dzięki regulacji twardości ustawiłem go pod swoje potrzeby. Przód wybierał bardzo dobrze, natomiast tył... (lub jego brak) był betonowy, ale przewidywalny i nadsterowny, dzięki czemu parę razy udało się wejść i...wyjść z zakrętu w 1 kawałku *tak przy okazji odnośnie bezpieczeństwa naciągu dodam, że opona 165 naciągnięta na 8zoll + 3bar wytrzymała nie kontrolowany uślizg pod kątem 45-60stopni przy wejściu 140 wyjściu 100km/h na równym asfalcie
Napisano 2 Listopada 201312 lat > jestem mocno za. > jaki spring do tego?? jak wybierasz B6 to dobrym dodatkiem do tego beda sprezyny Eibach lub OMP
Napisano 2 Listopada 201312 lat Autor > jak wybierasz B6 to dobrym dodatkiem do tego beda sprezyny Eibach lub OMP o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki. OMP ma bardzo dobrą opinię, jak czytam, nawet w porównaniu do Eibacha. Ale nie bardzo mogę znaleźć żadnego źródła do zakupu, aby np. ceny porównać lub zobaczyć, jakie są wersje obniżeń...
Napisano 2 Listopada 201312 lat > o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie > jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki. Nie ma żadnego efektu motorówki, na OMP za to jest.
Napisano 2 Listopada 201312 lat Autor > Nie ma żadnego efektu motorówki, na OMP za to jest. na 40/40 mialem... pytanie, jak trzymaja producenci się tych parametrow
Napisano 2 Listopada 201312 lat Autor > OMP mam na giełdzie za śmieszne pieniądze jak to te same to nie chcę
Napisano 2 Listopada 201312 lat > pisząc o obecności na rynku, miałem właśnie to na myśli: auction Zgadza się, to nowy typ, z tym Zerkopol nic nie zrobi. Te nowe mają tłok ze 2cm średnicy, te stare ok. 4cm
Napisano 2 Listopada 201312 lat > jestem mocno za. > jaki spring do tego?? z przodu mam eibacha a z tyłu fk -50 (nie chciałem ciąć eibacha i założyłem fk)
Napisano 2 Listopada 201312 lat > o eibachu już czytałem, faktycznie są polecane. ale na stronie producenta zestaw do SC ma obniżenie > jedynie 30/30, to spowoduje efekt motorówki. jak wcześniej pisałem eibach/fk-50 > OMP ma bardzo dobrą opinię, jak czytam, nawet w porównaniu do Eibacha. Ale nie bardzo mogę znaleźć > żadnego źródła do zakupu, aby np. ceny porównać lub zobaczyć, jakie są wersje obniżeń... jak się nie mylę to Lampar jeździł na omp
Napisano 2 Listopada 201312 lat Autor i z przodu jest ten -30? masz gdzieś foty nie w zakrętahc? http://forum.autokacik.pl/showflat.php?C...e#Post287017468 dobra, obczaiłem Twoją fotę przed chwilą na giełdzie.... no trochę koza
Napisano 2 Listopada 201312 lat > Jeździłem na Koni 2 sezony, i polecam na asfalt, dzięki regulacji twardości ustawiłem go pod swoje > potrzeby. Przód wybierał bardzo dobrze, natomiast tył... (lub jego brak) był betonowy, ale > przewidywalny i nadsterowny, dzięki czemu parę razy udało się wejść i...wyjść z zakrętu w 1 > kawałku > *tak przy okazji odnośnie bezpieczeństwa naciągu dodam, że opona 165 naciągnięta na 8zoll + 3bar > wytrzymała nie kontrolowany uślizg pod kątem 45-60stopni przy wejściu 140 wyjściu 100km/h na > równym asfalcie Zalezy tez jaka sprezyne miales z tylu. Zawias nie bylo tez robiony pod cento z puntym tylem. Co do naciagu i uslizgu to nie ma prawa sie nic dziac bo auta w drifcie nie powinny jezdzic. Co innego jak opona o cos uderzy wtedy ladnie zchodzi z felgi
Napisano 2 Listopada 201312 lat > i z przodu jest ten -30? > masz gdzieś foty nie w zakrętahc? > http://forum.autokacik.pl/showflat.php?C...e#Post287017468 > dobra, obczaiłem Twoją fotę przed chwilą na giełdzie.... no trochę koza tak dedykowany do sc czy koza czy nie, najważniejsze, że się bardzo dobrze prowadzi 1 2 3 4 nie wiem czy to prawda czy nie ale gdzieś ktoś kiedyś mówił, że optymalne obniżenie do sc to właśnie to 30 czy -35
Napisano 3 Listopada 201312 lat Autor > nie wiem czy to prawda czy nie ale gdzieś ktoś kiedyś mówił, że optymalne obniżenie do sc to > właśnie to 30 czy -35 za tą wysokością przemawiać może jeszcze to, do jakiej wysokości jest przeznaczony b6? ale podejrzewam, na to może producent odpowiedzieć, albo gdzieś w katalogach jest. Nie wiem, czy jakby zapodać za nisko, to po prostu po paru zakrętach nie powiedzą
Napisano 3 Listopada 201312 lat > za tą wysokością przemawiać może jeszcze to, do jakiej wysokości jest przeznaczony b6? ale > podejrzewam, na to może producent odpowiedzieć, albo gdzieś w katalogach jest. > Nie wiem, czy jakby zapodać za nisko, to po prostu po paru zakrętach nie powiedzą swojego na -60 nie udało mi się spiąć sprężyna latała luźno
Napisano 3 Listopada 201312 lat Autor > swojego na -60 nie udało mi się spiąć > sprężyna latała luźno nieźle a czemu na tyle -50? a nie zostawiłeś resztę eibacha?
Napisano 4 Listopada 201312 lat > nieźle > a czemu na tyle -50? > a nie zostawiłeś resztę eibacha? tył za wyskoko stał i nie chciałem eibacha ciąć (fk leżały w garażu)
Napisano 4 Listopada 201312 lat Autor > tył za wyskoko stał i nie chciałem eibacha ciąć (fk leżały w garażu) czyli jednak koza
Napisano 4 Listopada 201312 lat > czyli jednak koza zależy co się komu podoba i do czego służy auto albo ma się dobrze jeździć albo ma być gleba jak kupić B6 i zglebić auto to szkoda kasy
Napisano 4 Listopada 201312 lat > zalezy do czego auto bedziesz uzytkował Ja mam u siebie w 900 zestaw Ta Technix 60/40 i nie narzekam. Jezdze na nim ponad 2 lata, 45kkm i dalej sie sprawuje:)
Napisano 4 Listopada 201312 lat Autor > zależy co się komu podoba i do czego służy auto > albo ma się dobrze jeździć albo ma być gleba > jak kupić B6 i zglebić auto to szkoda kasy no wiem, dlatego jeszcze biję się z myślami i znajduję plusy tego, że będzie jeździć, a nie wyglądać z tym tyłem mnie trochę zmartwiłeś
Napisano 4 Listopada 201312 lat Autor > zalezy do czego auto bedziesz uzytkował no i tu leży pies pogrzebany... na kjsy nie pojadę, może co jakiś czas na ułęż , jak coś będzie organizowane głównie mam kilka tras wokół wsi, gdzie ładny asfalt leży i parę zakrętów jest... dodatkowo mam w planie parę wycieczek nim zrobić - bo lubię i tyle także plany są mocno niesprecyzowane
Napisano 4 Listopada 201312 lat > jak wcześniej pisałem eibach/fk-50 > jak się nie mylę to Lampar jeździł na omp Jeździł, jeździł, ale na samym przodzie OMP bo tył był bardzo sztywny jak na pustą bude i bez 2 zapasówek w bagażniku miotało nim jak szatan. Zdjęć nie daje bo będzie śmiech, że motorówa, ale tak mi sie najlepiej jeździło.
Napisano 4 Listopada 201312 lat > no i tu leży pies pogrzebany... > na kjsy nie pojadę, może co jakiś czas na ułęż , jak coś będzie organizowane > głównie mam kilka tras wokół wsi, gdzie ładny asfalt leży i parę zakrętów jest... > dodatkowo mam w planie parę wycieczek nim zrobić - bo lubię > i tyle > także plany są mocno niesprecyzowane To bierz Eibacha i tył se ciachnij tyle ile Ci się będzie podobać.
Napisano 25 Lutego 201412 lat > Ja mam u siebie w 900 zestaw Ta Technix 60/40 i nie narzekam. Jezdze na nim ponad 2 lata, 45kkm i > dalej sie sprawuje:) mam takie pytanie jak sie jezdzi na tym zawieszeniu ? bo teraz planuje cos zrobic wlasnie prawdopodobnie 60/40 do mattigow i szukam czegos ale szczerze powiem jestem ciemny :/
Napisano 27 Lutego 201412 lat > mam takie pytanie jak sie jezdzi na tym zawieszeniu ? bo teraz planuje cos zrobic wlasnie > prawdopodobnie 60/40 do mattigow i szukam czegos ale szczerze powiem jestem ciemny :/ Miałem w cc 9-secie 60/40 ale springi FK było w miare ok. W tamtym roku jeździłem na tym setupie w sc 1.2 16v i niestety przód jest cięższy i mi osobiście ten zawias już nie pasuje, dlatego, że spręzyna nie trzyma, auto leży na odbojach, po całkowitym usinięciu odboju był centymetrowy zakres pracy przy dobiciu. Nie wiem jak w 1.1 Przy 1.2 16v nadaje się na gładki asfalt, tor, na codzien i nasze często nierówne drogi nie polecam, chyba że auto na pokaz.