Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aparat zaplonowy - Polonez wersja na eksport.

Featured Replies

Napisano

Ogladalem legendy PRL i pokazywali poloneza z winylowym dachem - wersja na eksport. Ale zaintereowalo mnie cos innego. Mianowicie apart zaplonowy. Ja mam taki dynks Unitry taki jak w Polonezie ale tam byl jakiejs innej firmy. No wlasnie jaki? Chcialbym go zalozyc do fiata + czy tam byl seryjny gaznik?

Napisano

> Ogladalem legendy PRL i pokazywali poloneza z winylowym dachem - wersja na eksport. Ale

> zaintereowalo mnie cos innego. Mianowicie apart zaplonowy. Ja mam taki dynks Unitry taki jak w

> Polonezie ale tam byl jakiejs innej firmy. No wlasnie jaki? Chcialbym go zalozyc do fiata +

> czy tam byl seryjny gaznik?

Można - tylko po co ? niewiem.gif

Seryjny dobrze wyregulowany gaźnik + dobrze ustawiony zapłon i masz dobre osiągi i spalanie na poziomie 7 litrów w trasie palacz.gif

Napisano

> Ogladalem legendy PRL i pokazywali poloneza z winylowym dachem - wersja na eksport. Ale

> zaintereowalo mnie cos innego. Mianowicie apart zaplonowy. Ja mam taki dynks Unitry taki jak w

> Polonezie ale tam byl jakiejs innej firmy. No wlasnie jaki? Chcialbym go zalozyc do fiata +

> czy tam byl seryjny gaznik?

"Dynks Unitry" czyli co? Ja np. nie wiem o czym w ogóle piszesz, może jakiś szerszy opis o co chodzi... grinser006.gif

Napisano

> "Dynks Unitry" czyli co? Ja np. nie wiem o czym w ogóle piszesz, może jakiś szerszy opis o co

> chodzi...

Zapewne chodzi mu o moduł zapłonowy

Napisano
  • Autor

> Można - tylko po co ?

> Seryjny dobrze wyregulowany gaźnik + dobrze ustawiony zapłon i masz dobre osiągi i spalanie na

> poziomie 7 litrów w trasie

To po co w wersjach eksportowych montowali inny? Cos u mnie jest nie tak przy gwaltownym dodaniu gazu ma chwile zawahania.

Napisano
  • Autor

> "Dynks Unitry" czyli co? Ja np. nie wiem o czym w ogóle piszesz, może jakiś szerszy opis o co

> chodzi...

Taki modul. grinser006.gif

83571883_2_644x461_modul-zaplonowy-polonez-fiat-125p-unitra-telpod-gl-118-zdjecia.jpg

Napisano

> Polonezie ale tam byl jakiejs innej firmy. No wlasnie jaki?

Zapewne Magneti Marelli

Napisano

> Taki modul.

Miałem takie cus w 125p ME z 85r. Można było jeździć na uboższej mieszance podobno, iskra była fest jego ......ć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne Magneti Marelli

Przejrzalem internet i to chyba jest nie do kupienia.

Napisano

> Cos u mnie jest nie tak przy gwaltownym dodaniu

> gazu ma chwile zawahania.

Wyreguluj czułość podciśnieniowego ok.gif Zakładam, że reszta jest dobrze ustawiona

Napisano
  • Autor

> Wyreguluj czułość podciśnieniowego Zakładam, że reszta jest dobrze ustawiona

Napisalem do fso w sprawie modulu. Zobacze czy ktos odpisze.

Napisano

> Napisalem do fso w sprawie modulu. Zobacze czy ktos odpisze.

Ale po co ci on? Normalne moduły dają mocną iskrę. Ten jest z wczesnych wersji LE

Napisano

> To po co w wersjach eksportowych montowali inny? Cos u mnie jest nie tak przy gwaltownym dodaniu

> gazu ma chwile zawahania.

Obstawiam aparat zapłonowy ich "jakość" wiele pozostawia do życzenia crazy.gif

Napisano

> Obstawiam aparat zapłonowy ich "jakość" wiele pozostawia do życzenia

Dlatego czułość trzeba ustawić żeby nie miał zadławień ok.gif

Napisano

Ja bym powiedział, że raczej gaźnik.

Przejechałem takim fiatem (1,5ME-rocznik 1990) prawie 200kkm i jakoś z aparatem problemów nie było. Raz padł moduł a raz cewka w aparacie i chyba sprężynki w odśrodkowym były zmieniane.

Ponadto nie wydaje mi się by iskra miała zależeć od modułu, prędzej od cewki. Przy elektronicznym zapłonie jest inna cewka niż przy przerywaczowym.

W sumie najsłabsze to było sprzęgło w tym aucie, rozpadło się chyba ze 3 czy 4 razy i oczywiście korozja w bardziej zaawansowanym wieku i strasznie wiotka buda oslabiony.gif

Napisano

> Zapewne Magneti Marelli

oglądałem ten program, tak to było MM

Napisano

> Dlatego czułość trzeba ustawić żeby nie miał zadławień

Miałem to ustawiane i "tuningowane" była znaczna poprawa ale do ideału i tak daleko

Napisano

> Miałem to ustawiane i "tuningowane" była znaczna poprawa ale do ideału i tak daleko

Do tego obróbka głowicy + kolektor od GSI i hula ok.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze gaznik zobacze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dotalem odpowiedz z Biura Zarzadu FSO. "Niestety nie potrafimy pomoc (...) Nie pracuje juz nikt ze strefy produkcyjno-technologicznej. " I skierowali mnie na gielde samochodowa.

To dokumetacji tez nie ma? Rozumiem, ze sa zajeci ale zeby dokumentacji nei bylo. crazy.gif

Napisano

> Dotalem odpowiedz z Biura Zarzadu FSO. "Niestety nie potrafimy pomoc (...) Nie pracuje juz nikt ze

> strefy produkcyjno-technologicznej. " I skierowali mnie na gielde samochodowa.

> To dokumetacji tez nie ma? Rozumiem, ze sa zajeci ale zeby dokumentacji nei bylo.

Nie zajęci tylko w pupie mają takie pytania grinser006.gif