Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiatraczek Scenic II

Featured Replies

Napisano

Witam

Moje wozidło to Scenic II phI '04 1.6 16v

Ostatnio napotkałem problem w postaci okresowo niedziałającego wentylatora nawiewu kabiny. Czasami nie działa cały dzień czasami po jakichś 2-3h jazdy się nagle włącza. Czy ktoś miał podobny problem? Gdzie można szukać usterki? Proszę o pomoc. panic.gif

PS. czy lampy z phII (i tył i przód) pasują do phI ?

Napisano

Standard tongue.gif Poszukaj sobie na googlach o rezystorze dmuchawy, dużo o tym piszą i są manuale na różnych forach

Napisano

jak widać nie dotyczy to tylko Renault, w BMW to też standardowy problem w starszych modelach gdzie obroty wentylatora sterowane są rezystorem.

Napisano

okresowo niedziałającego wentylatora nawiewu kabiny.

> problem? Gdzie można szukać usterki? Proszę o pomoc. sprawdź jego wtyczkę

> PS. czy lampy z phII (i tył i przód) pasują do phI ? Nie

Napisano
  • Autor

> Standard Poszukaj sobie na googlach o rezystorze dmuchawy, dużo o tym piszą i są manuale na

> różnych forach

Ok, dzięki za info, tylko teraz w ramach upewnienia się czy takie coś to pasuje do mojej francy ?

http://allegro.pl/nowy-rezystor-dmuchawy-scenic-ii-oryginal-i3666150049.html

na allegro i w googlach znalazłem od groma różnych pierdółek które niby pasowały do opisu ale ta wydaje mi się najbardziej trafiona, jeśli macie orientację jak to wygląda to proszę o potwierdzenie.

Napisano

ciekawe kto to robi grinser006.gif

Bo czuje ze ryzem wali na kilometr...

Napisano

> ciekawe kto to robi

> Bo czuje ze ryzem wali na kilometr...

Wali, nie wali... ważne, żeby działał zlosnik.gif

Napisano

Ostatnio taki naprawiałem do Scenica producent Valeo zdziełano w China .Ale jakość wykonania dobra.

Napisano

> Ostatnio taki naprawiałem do Scenica producent Valeo zdziełano w China .Ale jakość wykonania dobra.

tak na przyszłość trudno się to to wymienia ? zlosnik.gif

Napisano

> Jak dojdziesz do wprawy, to 20 min.

trzeba wyrwać tylko schowek od str. pasażera

Napisano

> tak na przyszłość trudno się to to wymienia ?

Dostałem już wyjety.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info Panowie, muszę z tym powalczyć... dziś franca osiągnęła szczyt bezczelności! Wychodzę z domu tu -2st. Odpalam włączam grzanie a po przejechaniu 20 metrów wiatraczek stanął a do pracy 35km !!! Jak tu się nie wkur#%@

Napisano

> Dzięki za info Panowie, muszę z tym powalczyć... dziś franca osiągnęła szczyt bezczelności!

> Wychodzę z domu tu -2st. Odpalam włączam grzanie a po przejechaniu 20 metrów wiatraczek stanął

> a do pracy 35km !!! Jak tu się nie wkur#%@

No nie wiem, ja to mam tak, że jak się coś popsuje to naprawiam, a nie czekam na CUD, a jak go nie ma to się wkur#%@

Napisano
  • Autor

> No nie wiem, ja to mam tak, że jak się coś popsuje to naprawiam, a nie czekam na CUD, a jak go nie

> ma to się wkur#%@

tongue.gif no w sumie racja, nie będę się tu rozpisywał dlaczego wcześniej się tym nie zająłem, ale suma sumarum wszystko rozkręcone rezystor sprawdzony i zamówiony nowy. Jutro jak będę składał to porobię fotki a jak się ogarnę w robocie to może jakiś manualik się zrobi zlosnik.gif (bo jak szukałem na necie to tak naprawdę porządnej instrukcji "step-by-step" to nie znalazłem)

Napisano

> no w sumie racja, nie będę się tu rozpisywał dlaczego wcześniej się tym nie zająłem, ale suma

> sumarum wszystko rozkręcone rezystor sprawdzony i zamówiony nowy. Jutro jak będę składał to

> porobię fotki a jak się ogarnę w robocie to może jakiś manualik się zrobi (bo jak szukałem

> na necie to tak naprawdę porządnej instrukcji "step-by-step" to nie znalazłem)

super

Napisano

u mnie niestety przy takich objawach nie wystarczyła wymiana rezystora. musiałem ściągać całą deskę i wentylator nowy założyć frown.gif a było to równo rok temu.. też mnie mrozy zaskoczyły i skrobanie szyb od środka oslabiony.gif

Napisano

Poszukałbys we francowatych dobrze i znalazłbyś drugi wcześniejszy temat o tym. Pisałem tam krok po kroku co trzeba zrobić. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukałbys we francowatych dobrze i znalazłbyś drugi wcześniejszy temat o tym. Pisałem tam krok po

> kroku co trzeba zrobić.

No cóż po tematach nie znalazłem, a niestety (?) nie mam czasu siedzieć i czytać od deski do deski każdego wątku