gala Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Czy BBM ma takie słabe światła? świecą bardzo słabo i cyba nisko. Istnieje jakiś patent na poprawę świecenia tych lampek? Może umycie odbłyśników albo wymiana żarowek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati6630 Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 ja tam nie wiem co wy chcecie od tych świateł, ja jak kupiłem bravkę to nie narzekałem wcale na światła, później wrzuciłem soczewki i jest już bosko Podstawa to dobre napięcie na żarówce no i altek dobrze by było żeby dawał z min. 14V. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 > Czy BBM ma takie słabe światła? > Może umycie odbłyśników albo wymiana żarowek? Rewelacyjne nie są , ale można to poprawić chociażby w sposób o którym piszesz albo wymienić je na soczewki . Wpisz sobie do szukajki słowo "soczewki" albo "reflektory" i znajdziesz mnóstwo informacji w tym temacie Przykładowy wątek - KLIK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Nie chcę jakoś specjalnie inwestować w moją Bachę - ma wozić tyłek do pracy i nazad. Ewentualnie do posmigania po mojej wiosce. Podniosłem światła na regulacji nieco wyżej bo długie świeciły mi jakieś 10 m przed maską i już jest dużo lepiej. Może w przypływie euforii wypucuję lampy od środka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasso Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 > Może w przypływie euforii wypucuję lampy od środka... A przy okazji mycia dołóż przekaźnik - tak żeby zasilanie lampy szło prosto z akumulatora, a z przełącznika pod kierą tylko sygnał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 > A przy okazji mycia dołóż przekaźnik - tak żeby zasilanie lampy szło prosto z akumulatora, a z > przełącznika pod kierą tylko sygnał. a teraz tak nie jest? z przełącznika pod kierowajką idzie pelny prąd na lampę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cumel Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 > a teraz tak nie jest? > z przełącznika pod kierowajką idzie pelny prąd na lampę? Tak, cały prąd idzie przez przełącznik Mierząc napięcie na żarówce można się mocno zdziwić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 > a teraz tak nie jest? Nie napisałeś w ogóle o jakiego BBM-a chodzi , w niektórych wersjach/opcjach/rocznikach przekaźnik od świateł mijania był montowany fabrycznie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 brava 1.4 12V z 12.1997r. jeśli to ma znaczenie. Chyba coś jest na rzeczy bo żarówki rozpalają się jaśniej po lekkim wciśnięciu pedału gazu, aku ładowany, "zszedł" do prądu łądowania 2A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasso Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 > z przełącznika pod kierowajką idzie pelny prąd na lampę? Gorzej będzie, jak spojrzysz na to tak: cały prąd na lampę idzie przez przełącznik. Efekt podstawowy - wypalenie przełącznika za ciężka kapuchę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 > Gorzej będzie, jak spojrzysz na to tak: cały prąd na lampę idzie przez przełącznik. to właśnie miałem na myśli. Niezła bzdura. Nawet poczciwy kanciak miał przekaźniki... > Efekt podstawowy - wypalenie przełącznika za ciężka kapuchę. Masz może jakiś schemat albo opis, do których przewodów się dobrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wald0 Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 > Masz może jakiś schemat albo opis, do których przewodów się dobrać? KLIKAJ TUTAJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 > brava 1.4 12V z 12.1997r. jeśli to ma znaczenie. Ma znaczenie - więc u siebie przekaźnika na pewno nie masz fabrycznie , ale bez dwóch zdań zdecydowanie warto go dołożyć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrstac Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 > Nie napisałeś w ogóle o jakiego BBM-a chodzi , w niektórych wersjach/opcjach/rocznikach przekaźnik > od świateł mijania był montowany fabrycznie . Właśnie się zastanawiam, czy to nie taka "Urban Legend". Przejrzałem przed chwilą wszystkie dostępne schematy elektryczne BBMów z lat 96-01 (wiki) i na żadnym nie znalazłem przekaźników do świateł mijania i drogowych. Na wszystkich występuje jedynie ten pojedynczy do "poganiaczy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati6630 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 > Właśnie się zastanawiam, czy to nie taka "Urban Legend". Przejrzałem przed chwilą wszystkie > dostępne schematy elektryczne BBMów z lat 96-01 (wiki) i na żadnym nie znalazłem przekaźników > do świateł mijania i drogowych. Na wszystkich występuje jedynie ten pojedynczy do > "poganiaczy". Nie jest to Urban Legend, taki przekaźnik istnieje w ostatnich wypustach BBM, przejrzyj dokładniej serwisówki, a dokładniej szukaj w schematach update 2000 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 > Właśnie się zastanawiam, czy to nie taka "Urban Legend". Nic podobnego - w moim Brava 1,9 JTD SX z 2001' przekaźnik od świateł mijania był zamontowany fabrycznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts