Jump to content

Lampy przednie Brava

Recommended Posts

ja tam nie wiem co wy chcecie od tych świateł, ja jak kupiłem bravkę to nie narzekałem wcale na światła, później wrzuciłem soczewki i jest już bosko zlosnik.gif

Podstawa to dobre napięcie na żarówce no i altek dobrze by było żeby dawał z min. 14V.

> Czy BBM ma takie słabe światła?

> Może umycie odbłyśników albo wymiana żarowek?

Rewelacyjne nie są , ale można to poprawić chociażby w sposób o którym piszesz albo wymienić je na soczewki .

Wpisz sobie do szukajki słowo "soczewki" albo "reflektory" i znajdziesz mnóstwo informacji w tym temacie ok.gif

Przykładowy wątek - KLIK

Nie chcę jakoś specjalnie inwestować w moją Bachę - ma wozić tyłek do pracy i nazad. Ewentualnie do posmigania po mojej wiosce.

Podniosłem światła na regulacji nieco wyżej bo długie świeciły mi jakieś 10 m przed maską i już jest dużo lepiej. Może w przypływie euforii wypucuję lampy od środka...

> Może w przypływie euforii wypucuję lampy od środka...

A przy okazji mycia dołóż przekaźnik - tak żeby zasilanie lampy szło prosto z akumulatora, a z przełącznika pod kierą tylko sygnał.

> A przy okazji mycia dołóż przekaźnik - tak żeby zasilanie lampy szło prosto z akumulatora, a z

> przełącznika pod kierą tylko sygnał.

a teraz tak nie jest?

z przełącznika pod kierowajką idzie pelny prąd na lampę?

brava 1.4 12V z 12.1997r. jeśli to ma znaczenie. Chyba coś jest na rzeczy bo żarówki rozpalają się jaśniej po lekkim wciśnięciu pedału gazu, aku ładowany, "zszedł" do prądu łądowania 2A

> z przełącznika pod kierowajką idzie pelny prąd na lampę?

Gorzej będzie, jak spojrzysz na to tak: cały prąd na lampę idzie przez przełącznik.

Efekt podstawowy - wypalenie przełącznika za ciężka kapuchę.

> Gorzej będzie, jak spojrzysz na to tak: cały prąd na lampę idzie przez przełącznik.

to właśnie miałem na myśli. Niezła bzdura. Nawet poczciwy kanciak miał przekaźniki...

> Efekt podstawowy - wypalenie przełącznika za ciężka kapuchę.

Masz może jakiś schemat albo opis, do których przewodów się dobrać?

> brava 1.4 12V z 12.1997r. jeśli to ma znaczenie.

Ma znaczenie - więc u siebie przekaźnika na pewno nie masz fabrycznie , ale bez dwóch zdań zdecydowanie warto go dołożyć .

> Nie napisałeś w ogóle o jakiego BBM-a chodzi , w niektórych wersjach/opcjach/rocznikach przekaźnik

> od świateł mijania był montowany fabrycznie .

Właśnie się zastanawiam, czy to nie taka "Urban Legend". Przejrzałem przed chwilą wszystkie dostępne schematy elektryczne BBMów z lat 96-01 (wiki) i na żadnym nie znalazłem przekaźników do świateł mijania i drogowych. Na wszystkich występuje jedynie ten pojedynczy do "poganiaczy".

> Właśnie się zastanawiam, czy to nie taka "Urban Legend". Przejrzałem przed chwilą wszystkie

> dostępne schematy elektryczne BBMów z lat 96-01 (wiki) i na żadnym nie znalazłem przekaźników

> do świateł mijania i drogowych. Na wszystkich występuje jedynie ten pojedynczy do

> "poganiaczy".

Nie jest to Urban Legend, taki przekaźnik istnieje w ostatnich wypustach BBM, przejrzyj dokładniej serwisówki, a dokładniej szukaj w schematach update 2000 wink.gif