Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o fundament

Featured Replies

Napisano

taki 'pi x drzwi' wink.gif

jaki powinien być fundament do posadowienia na nim elementu (infokiosk) o wadze około 170KG i wymiarach: wysokośc 200 cm, szerokość 85 cm, głebokość 15 cm. Sam infokiosk będzie przykręcony 6 śrubami zakotwionymi w betonie.

Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie jaki ma być do tego fundament ? Jaka szer/dług/głebokość ??

Napisano

> jaki powinien być fundament do posadowienia na nim elementu (infokiosk) o wadze około 170KG i

> wymiarach: wysokośc 200 cm, szerokość 85 cm, głebokość 15 cm.

> Jaka szer/dług/głebokość ??

Śruby mocujące "zawierają" się w wymiarze 85x15 cm, czy też są poza obrysem kiosku?

Więc co do głębokości - dał bym 1 metr, by posadowić fundament poniżej linii przemarzania gruntu. Co do szer/długość - jeśli mocowanie zawiera się w obrysie, to dał bym 90x25~30 cm, jeśli zaś mocowanie jest poza obrysem, to 100x35~50 cm, z pustym środkiem. Podobnie puste są fundamenty pod rozdzielnie elektryczne i latarnie uliczne.

A może coś podpatrzysz?

287359269-fundament-f120na43.jpg

post-109606-14352522532961_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

śruby zawierają się w wymiarze

rozumiem że ten fundament co podałes linka to kupuje się gotowy i wkopuje w ziemię ? znasz może mniej więcej koszta takiego fundamentu ?

dzięki wielkie za odpowiedź wink.gif20.GIF

Napisano

> Śruby mocujące "zawierają" się w wymiarze 85x15 cm, czy też są poza obrysem kiosku?

> Więc co do głębokości - dał bym 1 metr, by posadowić fundament poniżej linii przemarzania gruntu.

albo metr, albo poniżej poziomu przemarzania gruntu... O ile pamiętam, to na południu to będzie ponad metr...

EDIT: W Katowicach głębokość przemarzania gruntu wynosi dokładnie metr. IMO dobre byłoby dać spód fundamentu nieco niżej.

Napisano

> rozumiem że ten fundament co podałes linka to kupuje się gotowy i wkopuje w ziemię ?

Tak to wygląda.

> znasz może mniej więcej koszta takiego fundamentu ?

Niestety nie, widziałem tylko te "gotowce" przy okazji prowadzonych prac w mojej okolicy.

Napisano

Z tego co pamiętam, pod maszty fotoradarów wylewają kostkę 1 x 1 x 1 m.

Napisano

> taki 'pi x drzwi'

> jaki powinien być fundament do posadowienia na nim elementu (infokiosk) o wadze około 170KG i

> wymiarach: wysokośc 200 cm, szerokość 85 cm, głebokość 15 cm. Sam infokiosk będzie przykręcony

> 6 śrubami zakotwionymi w betonie.

> Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie jaki ma być do tego fundament ? Jaka

> szer/dług/głebokość ??

Pod taką popierdułkę zdjąłbym tylko trochę humusu i wylał odrobinę betonu z siatką. Jedyne co mnie zastanawia to te 15cm głębokości i jego umiejscowienie w stosunku do wiatru. Bo być może będziesz potrzebował odpowiedniego ciężaru żeby Ci tego nie wywróciło. Tak czy siak, jakieś 10-15cm betonu załatwiłoby sprawę.

Napisano

też uważam, że taki pawilonik to wystarczy na paru betonowych płytach położyć i wystarczy do stania. Na wypadek wichury można by na rogach wylać głębsze stopy fundamentowe i jakieś kotwy dołożyć.

Napisano

> też uważam, że taki pawilonik to wystarczy na paru betonowych płytach położyć i wystarczy do

> stania. Na wypadek wichury można by na rogach wylać głębsze stopy fundamentowe i jakieś kotwy

> dołożyć.

Dla pewności wylałbym 1m x 1m o grubości np. 20cm. Takie coś będzie ważyło pół tony - żadna wichura tego nie wywróci.

Napisano

Sąsiad z mojej ulicy, który handluje częsciami na allegro postawił sobie koło domu taki kiosk ( do przyjmowania klientów ) o wymiarach ok. 4 x 2m. Postawił go na kilku betonowych bloczkach,.. z tego co pamiętam.

Napisano

> Sąsiad z mojej ulicy, który handluje częsciami na allegro postawił sobie koło domu taki kiosk ( do

> przyjmowania klientów ) o wymiarach ok. 4 x 2m. Postawił go na kilku betonowych bloczkach,.. z

> tego co pamiętam.

To niech uważa, by ten kiosk mu kiedyś nie odfrunął biglaugh.gif

Napisano

> To niech uważa, by ten kiosk mu kiedyś nie odfrunął

Musiałby być baaardzo silny wiatr. Szopka na budowie, którą samodzielnie wykonałem w ten sposób, przetrwała 8 lat, nawet porywy do ponad 100km/h. Ponieważ to wygwizdowie, to wieje tutaj: "jak w kieleckim".

Tu ją widać po lewej:

budowa84.jpg

Kiedyś, kiedy mieszkałem już, był taki podmuch przez minute, że myślałem, że dach odfrunie z domu. Wycie wiatru było złowieszcze. Więźba zaczęła trzeszczeć.

Sąsiadom wychodek tylko przewróciło. Na niektórych domach dachówki odfrunęły. Szopka się oparła. A stała tylko na czterech kawałkach gruzu.

Napisano

> Sąsiad z mojej ulicy, który handluje częsciami na allegro postawił sobie koło domu taki kiosk ( do

> przyjmowania klientów ) o wymiarach ok. 4 x 2m. Postawił go na kilku betonowych bloczkach,.. z

> tego co pamiętam.

Wiele zależy od lokalizacji. Jeśli stoi np. między budynkami zwrócony węższą krawędzią w stronę z której może wiać to problemu nie ma. Największy napór będzie w kierunku prostopadłym do największej powierzchni kiosku i ja bym sobie zrobił fundament o takim kształcie, żeby właśnie te siły najlepiej przenosił.

Napisano

> Musiałby być baaardzo silny wiatr. Szopka na budowie, którą samodzielnie wykonałem w ten sposób,

> przetrwała 8 lat, nawet porywy do ponad 100km/h. Ponieważ to wygwizdowie, to wieje tutaj: "jak

> w kieleckim".

> Tu ją widać po lewej:

> Kiedyś, kiedy mieszkałem już, był taki podmuch przez minute, że myślałem, że dach odfrunie z domu.

> Wycie wiatru było złowieszcze. Więźba zaczęła trzeszczeć.

> Sąsiadom wychodek tylko przewróciło. Na niektórych domach dachówki odfrunęły. Szopka się oparła. A

> stała tylko na czterech kawałkach gruzu.

Ja w blaszaku stojącym na bloczkach powbijałem pręty w ziemię i przyspawałem do nich ramę blaszaka smile.gif

Napisano

> Ja w blaszaku stojącym na bloczkach powbijałem pręty w ziemię i przyspawałem do nich ramę blaszaka

U mnie na budowie wiatr przerzucił blaszak przez płot. hehe.gif

Ale blaszak nie był mój - a mówiłem wykonawcy żeby go umocował, to myślał że jest mądrzejszy.

rotfl.gif

Napisano

> Ja w blaszaku stojącym na bloczkach powbijałem pręty w ziemię i przyspawałem do nich ramę blaszaka

Blaszaki to odrębna historia. Fruwają jak parasole ;-)

Napisano

Do tego celu można zastosować kotwy sadownicze KLIK >>

Wytrzymują naprawdę bardzo dużo. Taka siatka podczas wiatru, to jest jak żagiel, a sprawdza się.

Do małej budowli wystarczy w każdym narożu wkręcić taką kotwę pod kątem, przykręcić konstrukcję i IMO to wystarczy, jeśli chodzi o wiatr.

287365645-_DSC7116-web.jpg

287365645-_DSC7107-web.jpg

post-61095-14352522551765_thumb.jpg

Napisano

> Do tego celu można zastosować kotwy sadownicze KLIK

> Wytrzymują naprawdę bardzo dużo. Taka siatka podczas wiatru, to jest jak żagiel, a sprawdza się.

> Do małej budowli wystarczy w każdym narożu wkręcić taką kotwę pod kątem, przykręcić konstrukcję i

> IMO to wystarczy, jeśli chodzi o wiatr.

Dobre ok.gif

Napisano

> Dobre

Tylko że na terenie "zurbanizowanym" bałbym się wkręcić kotwę w nieznany teren. Teoretycznie jeżeli ma mniej, niż 60 cm długości, nie powinno być zagrożenia wkręceniem się w podziemny kabel elektryczny, ale w praktyce widziałem takie kable położone znacznie płyciej.

Napisano

> Tylko że na terenie "zurbanizowanym" bałbym się wkręcić kotwę w nieznany teren. Teoretycznie jeżeli

> ma mniej, niż 60 cm długości, nie powinno być zagrożenia wkręceniem się w podziemny kabel

> elektryczny, ale w praktyce widziałem takie kable położone znacznie płyciej.

U mnie na wsi można obawiać się tylko pozostałości po budowie fortu IV twierdzy MOdlin - wtedy raczej żadnych instalacji nie kładli w ziemi zlosnik.gif