Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak zgloszenia do urzedu o sprzedazy auta.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie nie zostalo zgloszone w terminie frown.gif mozna to zglosic po tym czasie bez konsekwencji ???

Napisano

> Jak w temacie nie zostalo zgloszone w terminie mozna to zglosic po tym czasie bez konsekwencji ???

Zazwyczaj tak, nie czepiają się.

Napisano

> Jak w temacie nie zostalo zgloszone w terminie mozna to zglosic po tym czasie bez konsekwencji ???

Do jakiego urzędu?Piszesz o wydziale komunikacji?Jeśli tak to bez problemu, to powiadomienie, a nie jakiś przymus, sankcji za to miał nie będziesz.

Napisano
  • Autor

> Do jakiego urzędu?Piszesz o wydziale komunikacji?Jeśli tak to bez problemu, to powiadomienie, a nie

> jakiś przymus, sankcji za to miał nie będziesz.

No to oki

Napisano

IMO tak, jak chciałem zgłosić to pani sprawdziła, że auto już przerejestrowane i nie chciała ode mnie dokumentów czy zgłoszenia.

Napisano

> nie chciała ode mnie dokumentów czy zgłoszenia.

A w jaki sposób zgłaszacie do ubezpieczyciela zbycie pojazdu? Ja u 3 ubezpieczycieli jak zgłaszałem sprzedaż to każdy wymagał potwierdzenia zgłoszenia zbycia z WK ...

Napisano

> A w jaki sposób zgłaszacie do ubezpieczyciela zbycie pojazdu? Ja u 3 ubezpieczycieli jak zgłaszałem

> sprzedaż to każdy wymagał potwierdzenia zgłoszenia zbycia z WK ...

W mbanku nie wymagają. Wysłałem tylko skan umowy i po temacie.

Napisano

> A w jaki sposób zgłaszacie do ubezpieczyciela zbycie pojazdu? Ja u 3 ubezpieczycieli jak zgłaszałem

AFAIR wysłałem skan pisma w którym to nowy kupujący zrzeka się ubezpeiczenia +umowę K-S. Nie było problemu, zwrócili resztę ok.gif

Napisano

Ponad rok temu sprzedałem swojego: "czarnucha" i nawet nie wiedziałem, że powinno się sprzedaż zgłosić w WK. Dopiero niedawno ktoś mnie uświadomił, więc zadzwoniłem... Miła pani sprawdziła, że już dawno przerejestrowany i nie ma tematu.

Niemniej jednak lepiej zgłosić bo jeśli nabywca nie przerejestruje to bez zgłoszenia chyba trochę trudniej wybronić się przed fotkami? Chociaż w sumie jest umowa, więc nie powinno być problemu, ale może mniej zachodu jeśli zgłoszone?

BTW: ubezpieczyciela w ogóle takie zgłoszenie nie interesowało.

Napisano

Nigdy mi się nie zdarzyło, a mam z różnymi ubezpieczycielami, nie raz zawaliłem sprawę i zapomniałem, po pół roku coś tam przysyłali, zazwyczaj telefon+faktura sprzedaży (w Waszym wypadku umowa KS) załatwia sprawę. Spokojnie można zgłaszać telefonicznie+mailem, tylko w trakcie rozmowy poprosić o potwierdzenie że dotarło. Nie ma z tym problemów większość ubezpieczycieli.