Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to skrócić?

Featured Replies

Napisano

Drzwi zdjąłem, a własciwie, wyrwałem grinser006.gif siłowo.

Żeby je założyć bezproblemowo, powinienem skrócić trzpien zawiasu o 3-5 mm, ale jest mało miejsca. Kątówką natnę max 3 mm wgłąb trzpienia - pozostaje reszta... confused.gif. Drzwi nie podniosę wyżej bo pawlacz pod sufitem wisi. Cięcie drzwi odpada.

No to słucham Was mądre głowy - jak to zrobić.

287369845-PC070004%28Small%29.JPG

Napisano

> Drzwi zdjąłem, a własciwie, wyrwałem siłowo.

> Żeby je założyć bezproblemowo, powinienem skrócić trzpien zawiasu o 3-5 mm, ale jest mało miejsca.

> Kątówką natnę max 3 mm wgłąb trzpienia - pozostaje reszta... . Drzwi nie podniosę wyżej bo

> pawlacz pod sufitem wisi. Cięcie drzwi odpada.

> No to słucham Was mądre głowy - jak to zrobić.

spiłuj zlosnik.gif

Napisano

> Drzwi zdjąłem, a własciwie, wyrwałem siłowo.

> Żeby je założyć bezproblemowo, powinienem skrócić trzpien zawiasu o 3-5 mm, ale jest mało miejsca.

> Kątówką natnę max 3 mm wgłąb trzpienia - pozostaje reszta... . Drzwi nie podniosę wyżej bo

> pawlacz pod sufitem wisi. Cięcie drzwi odpada.

pilnik lub brzeszczot

Napisano

Ten trzpień jest zdaje się wbijany, wybij go, skróć i wbij z powrotem.

Napisano
  • Autor

> przeciez to takie proste

Trzeba mieć.

Podejrzewam że jednak ten element tnący, to bardziej modelarski, niż zdolny do przecięcia 8 mm szpeja.

Napisano
jesli ta czesc z dziura, ktora masz na drzwiach jest glebsza niz ten trzpien, to ja skroc. ok.gif
Napisano
  • Autor

> Wyrwać futrynę i kupić nową z krotszymi trzpieniami.

Wiesz jak budowali w 70'?

Futryna zalana betonem, kiedy w fabryce domów robili wielką płytę. Trzeźwi pewnie nie byli, bo przekoszona na maxa.

A podczas prac dojrzałem, że wewnątrz niej idzie przewód elektryczny icon_eek.gif do gniazda na ścianie.

Nie planuję jej ruszania. Dom zawali się, a ona będzie stała.

Napisano

> Trzeba mieć.

> Podejrzewam że jednak ten element tnący, to bardziej modelarski, niż zdolny do przecięcia 8 mm

> szpeja.

Tarcza tnąca korundowa o średnicy 1.5cm, tnie metal jak zwykła tylko wolniej.

Napisano
  • Autor

> jesli ta czesc z dziura, ktora masz na drzwiach jest glebsza niz ten trzpien, to ja skroc.

No i to dobry pomysł! zew sam na to nie wpadłem!

tylko podkładki bede musiał przygotować zeby drzwi były na tej samej wysokości.

THX.

Napisano

Yebnąć młotkiem z góry i powinien wyjść trzpień razem z grzybkiem od dołu, docinasz i nabijasz od góry, max 5 min roboty grinser006.gif

Napisano

> No i to dobry pomysł! zew sam na to nie wpadłem!

jak skrocisz tego dydolka, to i tak zawias sie oprze na zawiasie i bedzie na tej samej wysokosci.

ps. mam inzyniera, mozesz mi zaufac. wink.gif

Napisano

> Yebnąć młotkiem z góry i powinien wyjść trzpień razem z grzybkiem od dołu, docinasz i nabijasz od

> góry, max 5 min roboty

Dokładnie ,nic prostszego ok.gif

Napisano

> Ten trzpień jest zdaje się wbijany, wybij go, skróć i wbij z powrotem.

zgadza się, bij młotkiem od góry horse.gif

Napisano

> Yebnąć młotkiem z góry i powinien wyjść trzpień razem z grzybkiem od dołu, docinasz i nabijasz od

> góry, max 5 min roboty

Nawet nie musi wybijać całkiem, tylko zbić w dół o tyle, żeby mu drzwi weszły.

Napisano

> jak skrocisz tego dydolka, to i tak zawias sie oprze na zawiasie i bedzie na tej samej wysokosci.

> ps. mam inzyniera, mozesz mi zaufac.

To może pogłębić wiertłem otwór w żeńskiej części zawiasu w drzwiach. Do tego inż nie jest potrzebny hehe.gif

Napisano

>

Kątówką natniesz tyle, ile się da, resztę jak najmniejszą tarczą, muliszlifierką. Możesz użyć zamiast pilnika frezu widiowego z wiertarką. Możesz też napunktować od góry trzpień i następnie go potraktować wiertłem. Jest też jeszcze jedna możliwość, ale to już desperacja i hardkor: odciąć zawias i przyspawać go niżej... grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

> To może pogłębić wiertłem otwór w żeńskiej części zawiasu w drzwiach. Do tego inż nie jest

> potrzebny

Ale on nie chce obniżać drzwi, tylko chce je założyć, a unieść wyżej nie może przez pawlacz zabudowany nad nimi zlosnik.gif

Napisano

> Ale on nie chce obniżać drzwi, tylko chce je założyć, a unieść wyżej nie może przez pawlacz

> zabudowany nad nimi

Ale ja zdaję sobie z tego sprawę, odniosłem się jedynie do tego, co napisał jakiś inż...

Quote:

jak skrocisz tego
dydolka
, (cokolwiek to jest?)
to i tak zawias sie oprze na zawiasie i bedzie na tej samej wysokosci. ps. mam inzyniera, mozesz mi zaufac
.

Napisano

Tak jak koledzy napisali, przyjrzyj się dokładnie tam gdzie jest dół zawiasu bo pewnie pod warstwą farby jest widoczne takie "wcięcie" a to oznacza że ten bolec jest wbijany i zapewne wystarczy go wybić a po założeniu wbić z powrotem

Napisano

> Trzeba mieć.

> Podejrzewam że jednak ten element tnący, to bardziej modelarski, niż zdolny do przecięcia 8 mm

> szpeja.

Da radę. Taką zabawką z Lidla przeciąłem mufę calowej rury od pompy ogrodowej. Nie mogłem odkręcić jej z rury to przeciąłem na dwie części po długości w sumie 10 cm. Trwało to dość długo ale dało radę.

Napisano

>

> Kątówką natnę max 3 mm wgłąb trzpienia - pozostaje reszta... .

Może spróbuj mocno zużytą tarczą. Ma znacznie mniejszą średnicę i można wcisnąć kątówkę w ciaśniejsze zakamarki.

Napisano

> Może spróbuj mocno zużytą tarczą. Ma znacznie mniejszą średnicę i można wcisnąć kątówkę w

> ciaśniejsze zakamarki.

Stuknij z góry młotkiem, na pewno trzpienie się obniżą w dół.

Maksymalnie zajmie Ci to minutę. Możesz mi zaufać, jestem Mistrzem Ciesielstwa hehe.gif

Napisano

Było już, żeby zbudować nowy dom? hehe.gif

Napisano

> wystarczy go wybić a po założeniu wbić z powrotem

jakie "wybic" jak juz pomalowane na gotowo jest?

Toost: obawiam sie, ze ten lokal jest niesprzedawalny, gdyz posiada istotna wade ukryta. legalnie sie nie da. jedynie burzyc... cfaniaczek.gif

Napisano

> Było już, żeby zbudować nowy dom?

No... nie było, ale - mimo, że to raczej ostateczność - też jest to jakiś pomysł, dość radykalny, ale jest. grinser006.gifhehe.gif