Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczenie OC - czy mogę nie odnawiać polisy?

Featured Replies

Napisano

Pod koniec listopada kupiłem auto od pewnej firmy. Faktura VAT Marża.

Do auta dostałem odcinek potwierdzający zawarcie polisy OC. Polisa na osobę, która sprzedała auto pośrednikowi.

12 grudnia miałem stłuczkę - polisa wygasła 15 grudnia. Auto zostało przerejestrowane na mnie natomiast nie zdążyłem przepisać polisy - zresztą nawet ni miałoby to sensu ponieważ i tak planowałem kupić nową od 16 grudnia w tym samym TU.

Samochód w wyniku kolizji został uszkodzony na tyle, że nie ma sensu go naprawiać. Tylko złom lub sprzedaż.

Co teraz z polisą?

Czy muszę zapłacić za czas od dnia wygaśnięcia polisy do momentu sprzedaży / złomowania samochodu? Mogę to jakoś obejść?

Podkreślę, że polisa stoi na pierwszego właściciela samochodu.

Jak to wygląda od strony formalnej?

Napisano

> Pod koniec listopada kupiłem auto od pewnej firmy. Faktura VAT Marża.

> Do auta dostałem odcinek potwierdzający zawarcie polisy OC. Polisa na osobę, która sprzedała auto

> pośrednikowi.

> 12 grudnia miałem stłuczkę - polisa wygasła 15 grudnia. Auto zostało przerejestrowane na mnie

> natomiast nie zdążyłem przepisać polisy - zresztą nawet ni miałoby to sensu ponieważ i tak

> planowałem kupić nową od 16 grudnia w tym samym TU.

> Samochód w wyniku kolizji został uszkodzony na tyle, że nie ma sensu go naprawiać. Tylko złom lub

> sprzedaż.

> Co teraz z polisą?

> Czy muszę zapłacić za czas od dnia wygaśnięcia polisy do momentu sprzedaży / złomowania samochodu?

> Mogę to jakoś obejść?

> Podkreślę, że polisa stoi na pierwszego właściciela samochodu.

> Jak to wygląda od strony formalnej?

Czyli od 15 grudnia nie masz OC, co skutkuje karą od UFG. Samochód jeżeli jest zarejestrowany to ma mieć opłacone OC. Nawet jak ukradną Ci auto to do momentu otrzymania papierów z policial.gif i wyrejestrowaniu go w WK musisz mieć opłacone OC.

Napisano
  • Autor

> Czyli od 15 grudnia nie masz OC, co skutkuje karą od UFG. Samochód jeżeli jest zarejestrowany to ma

> mieć opłacone OC. Nawet jak ukradną Ci auto to do momentu otrzymania papierów z i

> wyrejestrowaniu go w WK musisz mieć opłacone OC.

Rozwiń temat proszę.

Co masz na myśli z tą kara od UFG?

Jeśli dobrze rozumiem, to muszę zapłacić powiedzmy pierwszą ratę a potem ubiegać się o zwrot niewykorzystanej części?

Napisano
  • Autor

a inne pytanie:

kupuje auto i zrzekam się polisy bo zabieram auto na lawecie.

Skąd wiadamo potem, że nie mam polisy? UFG to sprawdza?

Skoro tak to co z tysiącami samochodów i ich polisami sprzedanymi podsklepowym pijaczkom, które dawno poszły w świat w postaci części?

Napisano

> Czy muszę zapłacić za czas od dnia wygaśnięcia polisy do momentu sprzedaży / złomowania samochodu?

Tak.

> Mogę to jakoś obejść?

Lepiej nie

> Podkreślę, że polisa stoi na pierwszego właściciela samochodu.

Jeśli nie wypowiedziałeś, to formalnie przeszła na Ciebie.

> Jak to wygląda od strony formalnej?

Napisano

> Jeśli nie wypowiedziałeś, to formalnie przeszła na Ciebie.

Bzdura, jeśli kupisz auto z ważną polisą OC i po terminie jej sam nie przedłużysz lub nie kupisz nowej w innym TU to nic się nie przedłuża skromny.gif

Napisano

> Bzdura, jeśli kupisz auto z ważną polisą OC i po terminie jej sam nie przedłużysz lub nie kupisz

> nowej w innym TU to nic się nie przedłuża

A co wypowiedzenie ma wspólnego z automatycznym odnowieniem?

Napisano

> A co wypowiedzenie ma wspólnego z automatycznym odnowieniem?

Wypowiadać nie trzeba, po zakończeniu trwania polisy OC nie przedłuża się automatycznie.

Napisano
  • Autor

> Bzdura, jeśli kupisz auto z ważną polisą OC i po terminie jej sam nie przedłużysz lub nie kupisz

> nowej w innym TU to nic się nie przedłuża

A mozesz to jakos udowodnic, poprzec jakims stosownym linkiem?

Napisano

szukaj brokera który podłoży ciało i ci ubezpieczy auto bo nic nie przedłużyli... Przy złomowaniu pani w urzedzie cię poinformuje że zgłasza cię do ufg za brak oc..

Napisano

> A mozesz to jakos udowodnic, poprzec jakims stosownym linkiem?

Teraz nie chce mi się szukać, ale we wrześniu kupiłem auto z ważną polisą OC do maja 2014 roku. Przepisując na siebie pani w PZU powiedziała, żebym pamiętał wykupić nową, gdyż ta się nie przedłuży. Koleżanka z Uniqi mi tą informację potwierdziła i na razie tej wersji się trzymam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szukaj brokera który podłoży ciało i ci ubezpieczy auto bo nic nie przedłużyli... Przy złomowaniu

> pani w urzedzie cię poinformuje że zgłasza cię do ufg za brak oc..

Z czym wiaze sie wpis do ufg? Nadmienie, ze mam drugie auto, ktore jest ubezoieczane w pelnym pakiecie

Napisano

> Z czym wiaze sie wpis do ufg?

Nie tyle wpis, co kara finansowa:

Od 1 stycznia 2013 r. wzrosły stawki kar za brak obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu (OC).

Obecnie kary wynoszą:

*dla pojazdów osobowych

do 3 dni - 640 zł

od 4 do 14 dni - 1 600 zł

powyżej 14 dni - 3 200 zł

Napisano

Nie trzeba linków, zapoznaj się ze zmianami w ustawie ubezpieczeniowej od 11.02.2012. Wszystkie polisy zawarte po tym terminie z automatu się nie odnawiają (jeśli jest zmiana właściciela) więc właściciel sam musi pamiętać o ubezpieczeniu takiego samochodu.

Ogarnij to sobie jak najszybciej, może jakiś ubezpieczyciel pójdzie Ci na rękę i ubezpieczy z datą wsteczną, bo jeśli zostawisz to na "po świętach" wpadniesz w okres gdzie brak OC powyżej 2 tygodni, co skutkuje karą 3000 zł.

Błędne jest też myślenie, że masz polisę poprzedniego właściciela. Z dniem zakupu jest to Twoja polisa, o czym masz obowiązek powiadomienia ubezpieczyciela, to że na świstku jest tamten, o niczym nie świadczy.

Napisano

> Z czym wiaze sie wpis do ufg? Nadmienie, ze mam drugie auto, ktore jest ubezoieczane w pelnym

> pakiecie

ze sorą kara kolego, pogooglaj

Napisano

> a inne pytanie:

> kupuje auto i zrzekam się polisy bo zabieram auto na lawecie.

> Skąd wiadamo potem, że nie mam polisy? UFG to sprawdza?

W UFG chodzi sobie taki automat, który po VIN'ie sprawdza przerwy w ubezpieczeniu i na ich podstawie wystawia "polecenia zapłaty".

> Skoro tak to co z tysiącami samochodów i ich polisami sprzedanymi podsklepowym pijaczkom, które

> dawno poszły w świat w postaci części?

Wezwania są wysyłane do pijaczków, a potem do komornika który umarza, z powodu niemożności ściągnięcia.

Napisano

> szukaj brokera który podłoży ciało i ci ubezpieczy auto bo nic nie przedłużyli... Przy złomowaniu

> pani w urzedzie cię poinformuje że zgłasza cię do ufg za brak oc..

Na 99% w tej chwili nikt się nie podłoży z polisą o tydzień wstecz - dzień, może dwa i to pod warunkiem, że nie są "on-line".

Napisano

znam takiego który za tauzena by to zrobił. Kolega ma już i tk wyższą kare

Napisano

> A mozesz to jakos udowodnic, poprzec jakims stosownym linkiem?

Quote:

"Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Napisano

> Na 99% w tej chwili nikt się nie podłoży z polisą o tydzień wstecz - dzień, może dwa i to pod

> warunkiem, że nie są "on-line".

A teraz to w ogóle jest opcja papierowej polisy?

Napisano

> A teraz to w ogóle jest opcja papierowej polisy?

Oczywiście. Online są wszystkie directy, reszta działa jak wcześniej. Poza tym od firm direct też dostajesz na maila papierową polisę, tylko niejako Twoja zgoda to nie podpis a nagrane oświadczenie woli a potem zapłata, bo zazwyczaj wystawiane jest na 2 tyg (30 dni) i w tym czasie jak opłacasz to automatycznie jest na rok przedłużana a jak nie opłacisz to wygasa.

Napisano

> ... Tylko złom lub

> sprzedaż.

> Co teraz z polisą?

> ...

> Mogę to jakoś obejść?

Oficjalnie masz ponad 3 tyś kary. I raczej sie nie wywiniesz bo mialeś "świeżą" polisę tzn taką która była zawarta i zarejestrowana w UFG gdy już działał wirtualny policjant.

Możesz rozważyć "sprzedaż" wink.gif auta jakiemuś Ukraińcowi czy innemu obcokrajowcowi ze Wschodu dnia 15 grudnia.

Napisano

> Oczywiście. Online są wszystkie directy, reszta działa jak wcześniej.

Wcale nie, reszta w zdecydowanej większości jest on-line i polisa w momencie jak jest drukowana jest już w systemie i następnego dnia jest w UFG.

Napisano

> Wcale nie, reszta w zdecydowanej większości jest on-line i polisa w momencie jak jest drukowana

> jest już w systemie i następnego dnia jest w UFG.

Potwierdzam byłem w małej wiosce w 3 firmach i zanim dojechałem do siedziby firmy numer 2 juz były dane że zrezygnowałem z oc w firmie 1 i proponowali u nich. Postanowiłem wszystko przepisac do jednego ubezpieczyciciela i w szoku byłem jak to do przodu poszło.

Napisano

> Możesz rozważyć "sprzedaż" auta jakiemuś Ukraińcowi czy innemu obcokrajowcowi ze Wschodu dnia 15

> grudnia.

dla niego to na chwilę obecną jedyna nadzieja

Napisano

> Wcale nie, reszta w zdecydowanej większości jest on-line i polisa w momencie jak jest drukowana

> jest już w systemie i następnego dnia jest w UFG.

No to mówimy o różnym znaczeniu słowa online. Ty piszesz o wymianie informacji między ubezpieczalniami-tu masz rację, bo kilka lat wstecz praktycznie nie miały info między sobą lub musieli zapytania do siebie składać, teraz wymusza to ustawa, w której jest zapis, o niedublowaniu się polis, co często wcześniej miało miejsce.