Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe przyśpieszenie !!! Jaka przyczyna ???

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Albo mi się wydaje albo mam brak mocy w mojej bravce. Po naciśnięciu mocniej podału gazu zaczyna się delikatnie zbierać po jakiś 3-5 sekundach. Nie czuć mocy przyśpieszenia. Zastanawiam się co to może być ? niewiem.gif

Napisano

właśnie z tym walczę od dłuższego czasu

Przebadałem cały samochód i wszystko jest ok. swieca.gif

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie im wyższy bieg tym niższe max obroty. Prędkość max 120 z górki z wiatrem w plecy

W poniedziałek wymieniam jeszcze sonde Lambda - miejmy nadzieje że pomoże ideia.gif

któryś tam mechanik/elektryk z kolei stwierdził że może trzeba będzie wymienić cały komputer, ale jakoś nie chce mi się wierzyć czacha.gif

Masz katalizator? Wywal 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

Jak pomoże to powiedz. Nie wiem czego szukac i gdzie? Każdy mechanik rozkłada ręce. Niby wszystko jest ok. i co? nadal to samo.

buu.gif

Napisano

A nie probowales przypadkiem na pych odpalac samochodu bo cos takiego to gdy nie ma innych przyczyn kojarzy mi sie z przeskoczonym paskiem rozrzadu.

Napisano

> A nie probowales przypadkiem na pych odpalac samochodu bo cos takiego

> to gdy nie ma innych przyczyn kojarzy mi sie z przeskoczonym

> paskiem rozrzadu.

nie wiem jak u kolegi wyżej, ale nie miałem potrzeby odpalać na pych bo silnik ma lepsze parametry niż fabryczne (poważnie) screwy.gif i odpala na dotyk.

Poza tym mechanik przy mnie rozbierał rozrząd który robił bo była to jedna z pierwszych rzeczy o których pomyslałem że mogą byc nie tak. Niestety ja się nawku***ałem, facet się narobił i okazało się że punkty na kołach pasowych są ok.

Sprawdzałem też wszystkie ciśnienia, czujniki, uszczelki, i całą resztę... i nic niewiem.gif

Też mi ktoś powiedział że można źle założyć pasek, ale kilku kolejnych fachowców stwierdziło że skoro auto jeździ, tzn że wszystko jest ok. Ja niestety nie pamiętam czy problemy zaczeły się od wymiany rozrządu (wrzesień ubiegłego roku) czy później, ponieważ w mieście rzadko przekraczam 110km/h

Może zapytam jeszcze raz:

Możliwe jest że koła pasowe się zgadzają, a pasek jest źle założony?

czy dynamika może zależeć od sprawności sondy Lambda?

czy komputer główny może się popsuć od jazdy na gazie? screwy.gif (słyszałem taką opinię)

Napisano

> Mam pytanie. Albo mi się wydaje albo mam brak mocy w mojej bravce. Po

> naciśnięciu mocniej podału gazu zaczyna się delikatnie zbierać

> po jakiś 3-5 sekundach. Nie czuć mocy przyśpieszenia.

> Zastanawiam się co to może być ?

Ja bym zobaczył wydech czy nie jest gdzies zapchany (np katalizator mógł sie potłuc i odłamek zapchał wydech)

Napisano

> Ja bym zobaczył wydech czy nie jest gdzies zapchany (np katalizator

> mógł sie potłuc i odłamek zapchał wydech)

dokładnie waytogo.gif

jak już wyżej pisałem: wywalić mlotek.gif

Napisano

> czy dynamika może zależeć od sprawności sondy

Lambda?

Myśle że może zalezec, bo od niej zalezy skład mieszanki paliwowo powietrznej. Jezeli zmniejszyl sie jej zakres działania to mogą byc takie objawy.

> czy komputer główny może się popsuć od jazdy na gazie? (słyszałem taką opinię)

Również może. U mnie zdechł od instalacji LPG. Komp silnika załapał za dużo błędów przez LPG i umarł smiercia nagłą. Ale wtedy nawet nie odpaliłbys fury.

Napisano

połaczenie elektryczne silnik/bateria

pompa paliwa

przepustnica/linka gazu

wtryskiwacz

ciśnienie paliwa

dziurawy kolektor wydechowy przed sondą

walniety katalizator

Napisano

ja w marysi mialem ten sam problem , wymienilem tylko sonde na nową i problem znikł

Napisano
  • Autor

Nigdy nie odpalałem na popych. Nie miałem takiej potrzeby. pompe paliwa zmieniałem 2 tygodnie temu wraz ze sterownikami i przewodami. i to samo. czyli brak mocy. Moze rzeczywiście katalizator. ale czy badanie wydzielin spalin wykryłby to ? bo badałem wydzieliny z rury wydechowej są ok. I co dalej? A jaki wpływ mają na moc Sonda Lmbda i przewody WN ? Nie wiem co jeszcze jestem głupi

mlot.gif

Napisano

Quote:

bo badałem wydzieliny z rury wydechowej są ok. I co dalej? A jaki wpływ mają na moc Sonda Lmbda i przewody WN ? Nie wiem co jeszcze jestem głupi

Sonda ma niebagatelny wpływ.

Ona na podstawie składu gazów wylotowych z silnika

"dobiera" skład mieszanki do kolejnych wtrysków. Jesli wykryje ze nie całe paliwo jest spalane w garach to zubozy mieszanke a przez to moze ognizyc osiagi silnika. Wadliwe działanie lambdy ( zbyt bogata mieszanka, zle spalana przy zaplonie ) moze spowodować odkładanie sie nagaru w cylindrach i wydechu a co za tym idzie zapychanie sie coniektórych elementów silnika. Niektóre brutalne metody tuningu polegają na wszelkim oszukiwaniu lambdy i zapodawaniu silnikowi bogatszej mieszanki ( ma to jednak swoje granice, gdyż nie kazdą ilość paliwa silnik jest w stanie spalić ). Uszkodzenie lamby raczej byś wykrył przy badaniu spalin.

Tyle moich wypocin.

Co do wpływu kalbli WN na osiągni nic mi nie wiadomo.

One tylko... a moze aż...przewodzą prąd:) jesli nie stykają to osiągów nie ma. Jak sobie kupisz czerowne to bedziesz miał 2KM więcej smile.gif szczególnie przy podniesionej masce smile.gif

Napisano

to na koniec jeszcze jedno, kluczowe a za razem banalne pytanie:

za wymianę sondy elektryk/mechanik życzy sobie 30zł screwy.gif

tak czy inaczej muszę się do niego dostać w celu wykasowania błędów z komputera na examinerze

1. czy mogę wymienić sondę w domu, przejechać 15km, do elektryka i nie uszkodzić w ten sposób nowej sondy?

2. czy lepiej wymienić sondę na podjeździe u elektryka?

przecież nie dam 30zł za 15 sekund roboty pad.gif

Napisano

No ja mam ten sam problem z moją marysią. Jechałem na tygodniowy wyjazd w góry (4 osoby + załadowany po brzegi kufer) i jego prędkość maksymalna to 120 km/h :/ Powiem też że przy podjazdach pod góre musiałem się wlec na 2 biegu, ponieważ nie miał siły, gdzie mój znajomy jadący golfem 3 z silnikiem 1.8 cioł sobie spokojnie na 3-4 biegu!!

Teraz mówicie że to ta sonda, a gdzie ona jest dokładnie umiejscowiona i ile kosztuje nowa (jak macie linka to dajcie, bo najchętniej to bym kupił przez neta z zaufanego źródła). A mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę ją wymienić sam, czy po przełożeniu sondy trzeba zrobić coś jeszcze ??

Napisano

Quote:

tak czy inaczej muszę się do niego dostać w celu wykasowania błędów z komputera na examinerze

1. czy mogę wymienić sondę w domu, przejechać 15km, do elektryka i nie uszkodzić w ten sposób nowej sondy?

przecież nie dam 30zł za 15 sekund roboty
pad.gif

Wiesz, w ASO płacisz 50 zika za podpiecie do Examinera

do są jakieś 2 sekundy roboty:)A mechanior sobie za to nie liczy?

Ja osobiscie bym odzalowal te 30 zł, szczególnie ze jest zima a nie mam garazu:)ale sondy raczej przez 15 km nie uszkodzisz ( a w ogole dlaczego miałbys uszkodzic? ) wiec... decyduj:)

Napisano

Quote:

Teraz mówicie że to ta sonda, a gdzie ona jest dokładnie umiejscowiona i ile kosztuje nowa (jak macie linka to dajcie, bo najchętniej to bym kupił przez neta z zaufanego źródła). A mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę ją wymienić sam, czy po przełożeniu sondy trzeba zrobić coś jeszcze ??

W twoim aucie dokładnie nie wiem gdzie ale jest wkręcona zapewne gdzie przy wylocie spalin z silnika ale przed katalizatorem. Wygląda troszkę jak... świeca zapłonowa - wychodzi z niej przewód w którym powinny być 4 kable ( 2xczarny,szary i biały - albo jakoś tak ) i ten przewód powinien być wpięty w jakaś wtyczke. Wkręcasz starą, wkręcasz nową, podłączasz do wtyczki - ot cała filizofia. Wejdz na motoallegro wpisz w wyszukiwaniu "sonda lambda" i bedziesz miał. Mozna znalezc duzo uniwersalnych sond ( koniecznie 4 przewodowa ! ) - głowy nie dam ale koło 100-150zł.

Napisano
  • Autor

Mam prośbe do "camel00" . Jak wymienisz sonde Lmbda to napisz czy coś dało. Jakie zmiany i czy są. Może nam to coś pomoże. ok ? Jak nie to będziemy dalej szukać.

Napisano

> Powiem też że przy podjazdach pod góre musiałem się wlec na 2 biegu, ponieważ nie miał siły,

dokładnie to samo. Byłem w górach i im dłużej/wyżej podjeżdżałem tym bardziej musiałem redukować biegi spineyes.gif

w zeszłym roku po tych samych podjazdach śmigałem bez najmniejszego problemu

sonde kupiłem od tego faceta

w poniedziałek powinna przylecieć wink.gif

co do wymiany sondy w silniku 1.4 to jest to kwestia poluzowania nakrętki, wykręcenia sondy, wypięcia kabelków z kostki i powtórzenia czynności z nową sondą (tyle że odwrotnie) biglaugh.gif łącznie 15sek roboty

elektryk też bierze 50zł za egzaminer.

Ale chyba lepiej wydać 50zł niż 80zł smirk.gif

Napisano

> sonde kupiłem od tego faceta

> w poniedziałek powinna przylecieć

> co do wymiany sondy w silniku 1.4 to jest to kwestia poluzowania

> nakrętki, wykręcenia sondy, wypięcia kabelków z kostki i

> powtórzenia czynności z nową sondą (tyle że odwrotnie) łącznie

> 15sek roboty

czy sonda NTK to dobra firma? jakas promocja niby - 99zl

tak sie zastanawiam moze tez kupie - bedzie w razie czego

Napisano

> czy sonda NTK to dobra firma?

wydaje mi się że lepsza niż Bosch wink.gif

poza tym jaka to róźnica czy sonda wytrzyma 100.000 czy 110.000 ? smirk.gif

> jakas promocja niby - 99zl

+ 8zł kosztów przesyłki

promocja - jak to promocja.

Ostatnia taka ...ale to samo pisało na każdej jego poprzedniej aukcji hahaha.gif

Napisano

> wydaje mi się że lepsza niż Bosch

> poza tym jaka to róźnica czy sonda wytrzyma 100.000 czy 110.000 ?

> + 8zł kosztów przesyłki

> promocja - jak to promocja.

> Ostatnia taka ...ale to samo pisało na każdej jego poprzedniej

> aukcji

no to normalne ze tak pisza ,ale moje pytanie tyczy sie tego ile taka sonda kosztuje normalnie w sklepie?? orientujesz sie moze ? lub ktokolwiek inny ?

Napisano

> no to normalne ze tak pisza ,ale moje pytanie tyczy sie tego ile taka

> sonda kosztuje normalnie w sklepie?? orientujesz sie moze ? lub

> ktokolwiek inny ?

wg. tego co napisał facet - 400zł

na allegro.pl sondy tej firmy kosztują 150zł - 220zł

z tego co się orientowałem po sklepach i serwisach, ceny oryginalnej (cokolwiek to znaczy) sondy to:

w warsztacie -300zł

w sklepie (koło w/w warsztatu) - 210zł screwy.gif

w sklepie (koło w/w warsztatu) po znajomości - 120zł zamiennik . 150zł oryginalna oink.gif

w sklepie fiata - ok.250/300zł

Napisano

>a benzol dostaje jak powinien?

Napisano

> wg. tego co napisał facet - 400zł

> na allegro.pl sondy tej firmy kosztują 150zł - 220zł

> z tego co się orientowałem po sklepach i serwisach, ceny oryginalnej

> (cokolwiek to znaczy) sondy to:

> w warsztacie -300zł

> w sklepie (koło w/w warsztatu) - 210zł

> w sklepie (koło w/w warsztatu) po znajomości - 120zł zamiennik .

> 150zł oryginalna

> w sklepie fiata - ok.250/300zł

aha czyli zdecydowanie taniej smile.gif o skoro juz drazymy ten temat to ostatnie pytanie , czy ta sonda jest tak jak on pisze do wszystkich modeli bravy ? chodzi o silniki

na stronie ngk\ntk (teraz dopiero zalapalem ze to ngk jest smile.gif ) znalazlem cos takiego

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&a...iat&m=Brava

(hiperlacze nie dziala wiec sorry ze tak )

i tam opisane ze do poszczegolnych silnikow rozne sondy ... zglupialem troche - czy tez ta jego sonda to jakas uniwersalna czy cos bo na tej liscie jej nie ma w kazdym razie ....

dzieki za odpowiedzi

Napisano

ktoś tu kiedyś pisał, że w innych silnikach niż 1.4 są dwie sondy (jedna za katalizatorem)

może o to chodzi confused.gif

tak czy inaczej w poniedziałek/wtorek będę wiedział czy ta konkretna pasuje smirk.gif

[EDIT]

właśnie zauważyłem że ta sonda którą kupiłem to ...Bosch rotfl.gif

Napisano

U mnie jest dokładnie to samo. Niedawno sprawdziłem sprężanie i okazało się, że na jednym cylindrze mam brak

oslabiony.gif. Uznałem właśnie to za przyczynę słabych osiągów, a także opisanego "wolnego zbierania". Niecierpliwie czekam na informację czy pomogła wymiana sondy. Może chociaż trochę poprawi się osiągi przed remontem silnika.

Napisano

az jestem ciekaw po jakim przebiegu twoja fura stracila sprawnosc lsilnika. heh to tragedia jest normalnie z tymi fiatami

Napisano

Jeśli wymieniasz sonde to rozumiem że sprawdzałes spaliny i na nich wyszło?? Bo chyba nie domyslasz się tylko że to ona??

Napisano

> az jestem ciekaw po jakim przebiegu twoja fura stracila sprawnosc

> lsilnika. heh to tragedia jest normalnie z tymi fiatami

Tragedią jest to, że kupiłem samochód totalnie zajechany, bez uprzedniego sprawdzenia. Ma 130.000km.

Napisano

> czy sonda NTK to dobra firma? jakas promocja niby - 99zl

> tak sie zastanawiam moze tez kupie - bedzie w razie czego

NTK to dział NGK(potentata od świec zapł)zajmujący się technologiami ceramicznymi (m.inn. sondy,katal.) smile.gif

Napisano

> Może zapytam jeszcze raz:

> Możliwe jest że koła pasowe się zgadzają, a pasek jest źle założony?

mozliwe - jezeli walek byl demontowany z glowicy - mogl zostac zle zalozony - i nigdy si enie bedzie zgadzal

> czy dynamika może zależeć od sprawności sondy Lambda?

> czy komputer główny może się popsuć od jazdy na gazie? (słyszałem

> taką opinię)

popsuc si enie popsuje ale niekiedy instali podlaczana sa w ciekawy sposob - zamiast emulacji jest np zwarcie do masy sygnalu z sondy

ECU benzynowe zalapuje wtedy permanenta i uwaza ze sonda jest uwalona i nie bedzie z nia gadał

naprawia sie to poprzez walniecie np 500km na benzynce tylko smile.gif

Napisano

> Jeśli wymieniasz sonde to rozumiem że sprawdzałes spaliny i na nich wyszło?? Bo chyba nie domyslasz się tylko że to ona??

podłączyłem pod examiner i wywaliło błędy sondy Lambda

>ECU benzynowe zalapuje wtedy permanenta i uwaza ze sonda jest uwalona i nie bedzie z nia gadał naprawia sie to poprzez walniecie np 500km na benzynce tylko

no niestety przejechałem 500km na benzynie z domieszką shell power do czyszczenia wtryskieaczy i nic się nie poprawiło

Przyszła dzisiaj sonda. Zaraz się zabieram za jej wymianę. Okazało się że nie trzeba podłączać pod examiner w celu wykasowania błędów, ponieważ powinny się zresetować same po 10 poprawnych (tzn "bez błędów") odpaleniach silnika

Wieczorem, albo jutro napiszę co i jak

Trzymać kciuki ok.gif

Napisano

Mam ten sam problem. Tez mi wywalilo blad sondy lambda. Ale stwierdzono, ze to moze byc katalozator zapchany.

Pytanie. Gdzie (ogolnie zaklad lub zaklad w Trojmiescie) sprawdzic te spaliny, aby wyeliminowac zapchany katalozator i stweirdzic, ze to sonda padnieta?

Konio

Napisano

Sonda wymieniona.

-Kabelek okazał się 1cm krótszy niż oryginalny. Wyobraźcie sobie moją minę: wszystko gotowe, sonda wkręcona, już tylko ostatnie 'klik' łączące kostki, i.... pad.gif Musiałem trochę powalczyć żeby przyciągnąć kostkę z silnika do tej od sondy zlosnik.gif

-Ciężko powiedzieć czy coś się poprawiło hmm.gif

-Na początku w ogóle nie chciał się wkręcać na obroty sciana.gif

-Im więcej razy go odpalałem tym lepiej chodził waytogo.gif

Reasumując:

-sonda od tego faceta do którego podałem link gdzieś wyżej, pasuje do 1.4 zlosnik.gif

- Na pewno poprawił się dźwięk silnika. Pracuje równiej brawo.gif

- Muszę trochę pojeździć żeby nowa sonda się zaaklimatyzowała drive.gif

- nauczyłem się że nie można sprawdzać gołymi palcami czy sonda jest na pewno dobrze wkręcona w kolektor ...na rozgrzanym silniku screwy.gif

Generalnie:

Jest poprawa 001.gif

ale

...to jeszcze nie jest "to" smirk.gif

myślę że jeżeli ma się coś poprawić, to nastąpi to dopiero po kilku przejażdżkach wink.gif

Napisano

> Sonda wymieniona.

> -Kabelek okazał się 1cm krótszy niż oryginalny. Wyobraźcie sobie moją

> minę: wszystko gotowe, sonda wkręcona, już tylko ostatnie 'klik'

> łączące kostki, i.... Musiałem trochę powalczyć żeby

> przyciągnąć kostkę z silnika do tej od sondy

> -Ciężko powiedzieć czy coś się poprawiło

> -Na początku w ogóle nie chciał się wkręcać na obroty

> -Im więcej razy go odpalałem tym lepiej chodził

> Reasumując:

> -sonda od tego faceta do którego podałem link gdzieś wyżej, pasuje do

> 1.4

> - Na pewno poprawił się dźwięk silnika. Pracuje równiej

> - Muszę trochę pojeździć żeby nowa sonda się zaaklimatyzowała

> - nauczyłem się że nie można sprawdzać gołymi palcami czy sonda jest

> na pewno dobrze wkręcona w kolektor ...na rozgrzanym silniku

> Generalnie:

> Jest poprawa

> ale

> ...to jeszcze nie jest "to"

> myślę że jeżeli ma się coś poprawić, to nastąpi to dopiero po kilku

> przejażdżkach

W każdym razie napisz jeszcze po tych kilku przejezdzkach czy naprawde to była sonda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.