Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propozycja układu zamykania centralnego zamka

Featured Replies

Napisano

Skontaktowałem się ostatnio z człowiekiem, który może wykonać układ zamykania centralnego zamka po przekroczeniu jakiejś prędkości. Założenia:

Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED

Astra F/G, Vectra A/B, Corsa B/C, Omega B i pochodne

Otwarcie drzwi - albo naciśnięcie przycisku, albo wyjęcie kluczyka ze stacyjki

Koszt układu to 70 PLN + wysyłka. W cenie gwarancja i faktura. czas oczekiwania: 30 dni, wymagana przedpłata 50%

Sam wezmę dwie sztuki, a od pięciu

będziemy mieli lepszą jakość wykonania - płytka drukowana. Proszę o wpisywanie się do listy chętnych

1. Mihó - 2 szt.

Napisano

Brakuje jednego, IMHO ważnego trybu.

Wyobraźmy sobie taką sytuację. Wjeżdżasz w drzewo i tracisz przytomność. Szyby nienaruszone, ale pod maską zaczyna się palić. A jedynymi świadkami zdarzenia są dwie starsze panie. Dałyby radę wyciągnąć Cię z samochodu, ale nie dadzą rady zbić żadnej szyby, bo jak wiadomo - bez ostrego przedmiotu - nie jest to łatwe.

Brakuje otwarcia zamka wyzwalanego crash datą ze sterownika poduszek, albo przeciążeniem.

Napisano
  • Autor

> Brakuje jednego, IMHO ważnego trybu.

> Wyobraźmy sobie taką sytuację. Wjeżdżasz w drzewo i tracisz przytomność. Szyby nienaruszone, ale

> pod maską zaczyna się palić. A jedynymi świadkami zdarzenia są dwie starsze panie. Dałyby radę

> wyciągnąć Cię z samochodu, ale nie dadzą rady zbić żadnej szyby, bo jak wiadomo - bez ostrego

> przedmiotu - nie jest to łatwe.

> Brakuje otwarcia zamka wyzwalanego crash datą ze sterownika poduszek, albo przeciążeniem.

Fabryczny sterownik centralnego w Astrze G i Vectrze B posiada czujnik przeciążeniowy, który otwiera auto w razie kolizji. Skoro samochód będzie stał, to centralny już się nie zamknie.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Skontaktowałem się ostatnio z człowiekiem, który może wykonać układ zamykania centralnego zamka po

> przekroczeniu jakiejś prędkości. Założenia:

> Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED

> Astra F/G, Vectra A/B, Corsa B/C, Omega B i pochodne

> Otwarcie drzwi - albo naciśnięcie przycisku, albo wyjęcie kluczyka ze stacyjki

> Koszt układu to 70 PLN + wysyłka. W cenie gwarancja i faktura. czas oczekiwania: 30 dni, wymagana

> przedpłata 50%

> Sam wezmę dwie sztuki, a od pięciu

> będziemy mieli lepszą jakość wykonania - płytka drukowana. Proszę o wpisywanie się do listy

> chętnych

> 1. Mihó - 2 szt.

Po co w ogóle taki wynalazek? myślę i jakoś nie mogę znaleźć zastosowania.

Napisano

> Po co w ogóle taki wynalazek? myślę i jakoś nie mogę znaleźć zastosowania.

Po to, by nikt Ci niczego nie wyciągnął np. z tylnego siedzenia lub bagażnika jak powiedzmy stoisz w korku lub na światłach.

Napisano

> Po to, by nikt Ci niczego nie wyciągnął np. z tylnego siedzenia lub bagażnika jak powiedzmy stoisz

> w korku lub na światłach.

''Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED'' Nie sądzę by ktoś stał w korku z prędkością powyżej 11km/h, a jeśli osobnym przyciskiem trzeba było by zamknąć to czy nie łatwiej i taniej wcisnąć rygielek w drzwiach?

Napisano

> ''Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED'' Nie

> sądzę by ktoś stał w korku z prędkością powyżej 11km/h, a jeśli osobnym przyciskiem trzeba

> było by zamknąć to czy nie łatwiej i taniej wcisnąć rygielek w drzwiach?

Ruszasz z pod domu przekraczasz 11 km/h i drzwi się ryglują. Odryglować można je otwierając drzwi od środka lub w razie wypadku odblokują się same. Czyli nie musisz pamiętać o zaryglowaniu drzwi.

Napisano

Tobie taki patent w aucie nie jest potrzebny, tornistra z książkami do szkoły nikt ci nie porwie rotfl.gif

Napisano

> Ruszasz z pod domu przekraczasz 11 km/h i drzwi się ryglują. Odryglować można je otwierając drzwi

> od środka lub w razie wypadku odblokują się same. Czyli nie musisz pamiętać o zaryglowaniu

> drzwi.

Ale jak staniesz na swiatłach to się odryglowują czy dalej są zaryglowane?

Napisano

> Ale jak staniesz na swiatłach to się odryglowują czy dalej są zaryglowane?

Dalej są zaryglowane

Napisano

Ja na tą chwilę mam guzik do ryglowania, w sumie ciekawe czy nie można w komputerze ustawić samoryglowania niewiem.gif

Napisano

> Ja na tą chwilę mam guzik do ryglowania, w sumie ciekawe czy nie można w komputerze ustawić

> samoryglowania

Jeśli masz REC to możesz. Przytrzymaj wcisniety przycisk zamka na desce przez kilka sekund i sprawdź potem czy zamki się zamykają po ruszeniu.

Napisano

> Jeśli masz REC to możesz. Przytrzymaj wcisniety przycisk zamka na desce przez kilka sekund i

> sprawdź potem czy zamki się zamykają po ruszeniu.

Potwierdzam w Oplu standard.

Tylko kwestia aktywacji ręcznej przy pomocy przycisków drzwi i chyba kluczyka. Sam sobie ta uaktywniłem, ale nie pamiętam jak. Na pewno wg informacji z internetu. Na forach gdzieś jest opisane, więc Wujek Googla trzeba zapytać.

Napisano

> ''Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED'' Nie

> sądzę by ktoś stał w korku z prędkością powyżej 11km/h, a jeśli osobnym przyciskiem trzeba

> było by zamknąć to czy nie łatwiej i taniej wcisnąć rygielek w drzwiach?

Bo czytać to trzeba całą wypowiedź (i to ze zrozumieniem):

"Otwarcie drzwi - albo naciśnięcie przycisku, albo wyjęcie kluczyka ze stacyjki"

Napisano

> am sobie ta

> uaktywniłem, ale nie pamiętam jak.

no ja na przykład info brałem stąd

Napisano

> Skontaktowałem się ostatnio z człowiekiem, który może wykonać układ zamykania centralnego zamka po

> przekroczeniu jakiejś prędkości. Założenia:

> Drzwi zamykane po przekroczeniu 11km/h, lub naciśnięciu przycisku, sygnalizowane diodą LED

> Astra F/G, Vectra A/B, Corsa B/C, Omega B i pochodne

> Otwarcie drzwi - albo naciśnięcie przycisku, albo wyjęcie kluczyka ze stacyjki

> Koszt układu to 70 PLN + wysyłka. W cenie gwarancja i faktura. czas oczekiwania: 30 dni, wymagana

> przedpłata 50%

> Sam wezmę dwie sztuki, a od pięciu

> będziemy mieli lepszą jakość wykonania - płytka drukowana. Proszę o wpisywanie się do listy

> chętnych

> 1. Mihó - 2 szt.

uruchomiłem taką opcję w swoim golfie - wkurzająca i wyłączyłem biglaugh.gif

IMO nie warto wydawać kasy biglaugh.gif