Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niepokojący odgłos po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Auto nocuje w garażu podziemnym, w ktorym panuje dodatnia temp. Ostatnio serwisowano bramę która byla otwarta powodujac spadek temp w garażu. Auto ciężko ale odpaliło. Najbardziej jednak zmartwil mnie odgłos głośnego klekotania.. po chwili wszystko wróciło do normy. Co może być źródłem w/w problemow z rozruchem i głośnej a wręcz warkoczacej pracy silnika?

Auto pojechało ze mną do pracy i po ok 7 godz postoju na mrozie ok -8 stopni odpaliło ciężko. Na głośną prace silnika nie zwróciłem uwagi ale auto nie chciało wejść na obroty. Po naciśnięciu gazu obroty rosły z dużym oporem do ok 1500 i silnik się nie kręcił. Próbowałem kilka razy i nic niewiem.gif bardzo mnie to zaniepokoilo..

Po 2 min wszystko jak ręką odjąć. Grzeje się, przyspiesza normalnie.

Aku ma rok (centra futura), świece żarowe maja rok. Ostatnio wymienione sprzęgło i dwumas.. w baku rezerwa, może 3 litry ropy.. od razu zatankowalem vpower do pełna zlosnik.gif

Czy ktoś ma jakiś pomysł na diagnozę takiej usterki? Z autem nigdy nie było żadnych problemów, komp nie wyplul żądnych błędów

Napisano

Filtr paliwa, słaba ropa no i na pustym w zimie chyba się nie jeździ grinser006.gif

Napisano

stawiam na paliwo - kup jakiś dodatek to paliwa i profilaktycznie zlej wodę z filtra lub go wymień

ps. jak OGR jeszcze nie zaślepiony to należało by też mu się przyjrzeć

Napisano

syfne paliwo... woda, parafina i inne scierwo musi przelknac a ty go od razu chcesz na obroty wkrecac. Dolej jakiegos uszlachetniacza i uzupelnij ropki do fulla ok.gif

Napisano

Diesel Skydd pomoże + dotankowanie świeżego paliwa(może 2T warto spróbować jak nie próbował), zimą zawsze głośniej klekocze jak zmarznie, Ty "zębami nie dzwonisz" jak zmarzniesz ?

Napisano
  • Autor

Nastepnego dnia auto po 10 godz na mrozie już nie odpaliło..

Pojechało na lawecie do ASO. Stwierdzono zamarzniecie wody w filtrze paliwa..

Wymieniono filtry paliwa, powietrza, olej i filtr, dodano uszlachetniacz ori fiat, olej Selenia ok.gif

Przy okazji sprawdzili wtryski, hamulce i zawieszenie. Wszystko igła zlosnik.gif

700 zł za serwis w tym 500 materiały.

Można zamknąć piaskownica.gifzlosnik.gif

Napisano

> stawiam na paliwo - kup jakiś dodatek to paliwa i profilaktycznie zlej wodę z filtra lub go wymień

> ps. jak OGR jeszcze nie zaślepiony to należało by też mu się przyjrzeć

a jak się zlewa wodę z filtra? mam taki objaw że stilacz działa owszem, ale mam wrażenie ze silnik jakoś tak twardziej chodzi. Olej jest grinser006.gif

Napisano

> a jak się zlewa wodę z filtra? mam taki objaw że stilacz działa owszem, ale mam wrażenie ze silnik

> jakoś tak twardziej chodzi. Olej jest

Filtr od dołu ma pokrętło z którego odchodzą przewody ( to czujnik )

luzujesz i upuszczasz troszkę....

Napisano

> Filtr od dołu ma pokrętło z którego odchodzą przewody ( to czujnik )

> luzujesz i upuszczasz troszkę....

ok.gif trzeba do tego mieć kanał?

Napisano

> trzeba do tego mieć kanał?

nie trzeba mieć kanalu!!!

700 sciana.gifno ładnie skosili hehe to było do zrobienia zaoszczędziłbyś grinser006.gif

Napisano
  • Autor

>700 no ładnie skosili hehe to było do zrobienia zaoszczędziłbyś

1) olej 250 (Selenia WR 5W-40)

2)dodatek Tutela 15

3)filtr paliwa 140

4)nowy korek spustowy i uszczelka 48

5)filtr oleju 17

6)filtr kabinowy 80

7)filtr powietrza 37

same części to koszt 587 PLN. Oczywiście można kupić przez neta trochę taniej ale tu wszytko jest ori, nie czkeasz na przesyłkę. Zapłaciłem równo 750 PLN więc robocizna to 167 w tym rozebranie hamulców przód i tył (coś mi tam obcierało i piszczało)..

za 160 nawet nie kupiłbym narzędzi, nie mówiąc o mrozie i bruzeniu rąk więc myślę, że cena nie jest wygórowana ok.gif