Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerowanie szyby przedniej

Featured Replies

Napisano

> Przestańcie teoretyzować tylko konkretne argumenty i dowody na ich poparcie

Widzisz, jak podałem dowód, ze miałem takie auto, to stwierdziłeś, że było niefachowo zrobione, z drugiej zaś strony napisałeś sam że wielkiej filozofii nie ma, polerka, pad,tlenek ceru i czas. Jak piszę, że fizyki nie oszukasz, to Ty wiesz lepiej i mówisz że pitolę. No to sorry-taki mamy klimat-tak?Piszesz że szyba twarda, jednak i tak trzeba zebrać warstwę na głębokość najgłębszej rysy, a po całości nie jesteś w stanie tyle samo zebrać itd itd. Moje argumenty do Ciebie nie trafiają, więc dalsza dyskusja jest zbędna.

Napisano

> Mówimy o szybach, nie o zębach.

dobła dobła - rozumiem więc, że jak przedziurawisz oponę na bieżniku, to wymieniasz na nową, w końcu to element pojazdu dużo bardziej odpowiedzialny za bezpieczeństwo palacz.gif

Napisano

> dobła dobła - rozumiem więc, że jak przedziurawisz oponę na bieżniku, to wymieniasz na nową, w

> końcu to element pojazdu dużo bardziej odpowiedzialny za bezpieczeństwo

Dziura to dziura może być w szybie i oponie. Tu bardziej bym przyrównał to do jazdy na wyząbkowanych, albo jeszcze lepiej-z niskim bieżnikiem, i to chyba najwłaściwsze porównanie, bo są tacy co kupują nowe i tacy co kupią dogorywającą używkę i powiedzą że różnicy nie widzą, bo i to się obraca,hamuje i to...

CO do szyb napisałem-spolerowałbym ponownie, ale w samochodzie, kórym prawdopodobnie nigdy nie będę jechał w nocy i deszczu powyżej 100-200 czy 500km, bo to co zupełnie nie przeszkadza na krótkich odcinkach może bardzo męczyć w dalszej trasie, rozumiesz teraz?

Napisano

> krótkich odcinkach może bardzo męczyć w dalszej trasie, rozumiesz teraz?

to inaczej - gdyby ten Twój mierny zakład w tej nieszczęsnej skodzinie spolerował tak, jak być powinno czy nadal byś twierdził, że to zły pomysł?

Napisano

> to inaczej - gdyby ten Twój mierny zakład w tej nieszczęsnej skodzinie spolerował tak, jak być

> powinno czy nadal byś twierdził, że to zły pomysł?

Błędnie założyłeś że tylko raz w życiu widziałem spolerowaną szybę.

Napisano

> Błędnie założyłeś że tylko raz w życiu widziałem spolerowaną szybę.

założyłem tak, jak napisałeś wyżej - miałeś raz w swoim samochodzie.

więc rozumiemy, że na podstawie tego się wypowiadasz => widzieć - dotknąć - przeżyć.

Napisano

> założyłem tak, jak napisałeś wyżej - miałeś raz w swoim samochodzie.

> więc rozumiemy , że na podstawie tego się wypowiadasz => widzieć - dotknąć - przeżyć.

Ty rozumiesz, jak widać błędnie smile.gif

Poza tym odbiegając już czy dobrze usługa wykonana czy nie-jest to ingerencja i koniec. Ja wiem że polscy rzemieślnicy pewne rzeczy robią dobrze, ale nie na darmo w DE polerowanie szyby czołowej jest całkowicie zakazane, jest to właśnie spowodowane bezpieczeństwem, różnicami między grubościami szkła a folią i zmianą zachowania szkła. Rzeczy błahe, ale to jest właśnie ta wspominana przeze mnie fizyka, której żaden polski wykonawca nie jest w stanie oszukać, dlatego też zawsze będą refleksy, nigdy nie będzie spolerowane wszędzie tyle samo itd. A to czy jeden to widzi a drugi nie...w PL na wiele spraw wielu potrafi przymknąć oczy i nie chodzi tu tylko o szyby zlosnik.gif

Napisano

> Ty rozumiesz, jak widać błędnie

dla uspokojenia Twego sumienia niech będzie że ja ok.gif akurat LOTTO mi to

> polscy rzemieślnicy pewne rzeczy robią dobrze, ale nie na darmo w DE polerowanie szyby

> czołowej jest całkowicie zakazane, jest to właśnie spowodowane bezpieczeństwem, różnicami

wiem wiem - niemaszki mają w sobie to, czego nam polaczkom brakuje - szanują swoja pracę. fabryka szyb też musi istnieć, więc jest zakaz dłubania przy szybach grinser006.gif

osobiście widziałem jak w renomowanej niemieckiej firmie pojazdów specjalistycznych jak spadnie śruba lub nakrętka na podłogę (czyściutką) to już jest zakaz jej montażu i trafia na złom.

Napisano

> Ty rozumiesz, jak widać błędnie

> Poza tym odbiegając już czy dobrze usługa wykonana czy nie-jest to ingerencja i koniec. Ja wiem że

> polscy rzemieślnicy pewne rzeczy robią dobrze, ale nie na darmo w DE polerowanie szyby

> czołowej jest całkowicie zakazane, jest to właśnie spowodowane bezpieczeństwem, różnicami

> między grubościami szkła a folią i zmianą zachowania szkła. Rzeczy błahe, ale to jest właśnie

> ta wspominana przeze mnie fizyka, której żaden polski wykonawca nie jest w stanie oszukać,

> dlatego też zawsze będą refleksy, nigdy nie będzie spolerowane wszędzie tyle samo itd. A to

> czy jeden to widzi a drugi nie...w PL na wiele spraw wielu potrafi przymknąć oczy i nie chodzi

> tu tylko o szyby

Inaczej facepalm%5B1%5D.gif

Marka: Fiat

Model Bravo 2011

2 krotnie polerowana przednia szyba- żadnych efektów ubocznych refleksów soczewek czy innych zjawisk nadprzyrodzonych nie stwierdzono- mam Ci nagrać filmik czy porobić zdjęcia i w dzień i w nocy?

cały czas teoretyzujesz przez pryzmat tylko i wyłącznie jednej spartolonej Skody. Może i tak być - bo znam takich "fachowców" co zwykła pastą do lakieru polerowali szybę i porysowali ją jeszcze bardziej stąd potem takie mity o soczewkach refleksach

edit: parę fotek różnych prac

287502362-5050b.jpg

287502362-aa1.jpg

287502362-aa2.jpg

no i ostatnie foto z tylko pobieżnego przejazdu - pod słońce

287502362-5050a.jpg

post-33228-14352523088353_thumb.jpg

Napisano

> Inaczej

> Marka: Fiat

> Model Bravo 2011

> 2 krotnie polerowana przednia szyba- żadnych efektów ubocznych refleksów soczewek czy innych

> zjawisk nadprzyrodzonych nie stwierdzono- mam Ci nagrać filmik czy porobić zdjęcia i w dzień i

> w nocy?

> cały czas teoretyzujesz przez pryzmat tylko i wyłącznie jednej spartolonej Skody. Może i tak być -

> bo znam takich "fachowców" co zwykła pastą do lakieru polerowali szybę i porysowali ją

> jeszcze bardziej stąd potem takie mity o soczewkach refleksach

Powtarzasz się.A mi się już nie chce...obaj założyliście, że patrzę przez pryzmat tylko 1 egz, ja natomiast tym miałem po prostu okazję jeździć za fajerą dość długo. Nie musisz mnie nawracać, doskonale wiem z czym to się je i czy warto czy nie. W określonych przypadkach tak, w innych nie, co z resztą napisałem.

Gratuluję pracy,w dodatku pokazanej z zewnątrz a nie od środka icon_rolleyes.gif

Napisano

dobra mit pod słońce obalony

proszę od środka:

przed

287502446-przed1.jpg

po

287502446-po1.jpg

no to teraz szukamy rzekomej soczewki zmatowień czy innych refleksów smirk.gif

post-33228-14352523089047_thumb.jpg

Napisano

> no to teraz szukamy rzekomej soczewki zmatowień czy innych refleksów

To jeszcze wytłumacz różnicę w grubościach na szybie czołowej i co się dzieje w miejscach płycej-grubiej, jaki efekt zachodzi, bo chyba każdy zdaje sobie sprawę, że szyba czołowa nie jest płaska tylko obła w obu osiach pionie i poziomie. I dodaj do tego oscylacyjny ruch pada polerskiego Jeśli uważasz, że nie ma zniekształceń to dalsza dyskusja sensu nie ma-wygrywasz.

Napisano

> wiem wiem - niemaszki mają w sobie to, czego nam polaczkom brakuje - szanują swoja pracę. fabryka

> szyb też musi istnieć, więc jest zakaz dłubania przy szybach

Taaa te niemiaszki to gupie som. Co widać z resztą na każdym kroku smirk.gif

Napisano

> Taaa te niemiaszki to gupie som. Co widać z resztą na każdym kroku

też jesteś uparty, Twoje musi być na wierzchu, bo żyjesz z aut i uważasz, że już całą wiedzę posiadłes zlosnik.gif

W Niemczech nie regeneruje się żadnych części ot, mądry i bogaty naród zlosnik.gif

Napisano

> też jesteś uparty,

To fakt.

> Twoje musi być na wierzchu,

Nie musi

> bo żyjesz z aut i uważasz, że już całą wiedzę

> posiadłes

Nie żyję z aut, ani z ich sprzedaży. A do posiadania wiedzy-chyba życia zbraknie, człek się całe życie uczy.

> W Niemczech nie regeneruje się żadnych części ot, mądry i bogaty naród

Ciężko to nazwać regeneracją...Ja już napisałem, chwała że są takie usługi i sam bym z nich ponownie skorzystał, ale napisałem również drugą stronę medalu.

Napisano

> To jeszcze wytłumacz różnicę w grubościach na szybie czołowej i co się dzieje w miejscach

> płycej-grubiej, jaki efekt zachodzi, bo chyba każdy zdaje sobie sprawę, że szyba czołowa nie

> jest płaska tylko obła w obu osiach pionie i poziomie. I dodaj do tego oscylacyjny ruch pada

> polerskiego Jeśli uważasz, że nie ma zniekształceń to dalsza dyskusja sensu nie ma-wygrywasz.

icon_eek.gif wiesz o czym piszesz, bo mam coraz większe wątpliwości?

Od kiedy maszyna polerska pracuje ruchami oscylacyjnymi? ? hehe.gif

Nie masz pojęcia o czym piszesz - piszesz tak jakby co najmniej 50 % grubości szyby ubywało poerując no ale masz do tego prawo. Grunt pisać o czymś o czym nie ma się wiedzy.

Napisano

> też jesteś uparty, Twoje musi być na wierzchu, bo żyjesz z aut i uważasz, że już całą wiedzę

> posiadłes

Ba w niemczech się nie naprawia aut tylko sprzedaje pośrednikom tureckim a oni sprzedają je polakom. My je naprawimy na najtańszych częściach, wystawimy jako stan idealny z niemiec (autobany i te sprawy)i wszyscy są szczęśliwi...

Widywałem w niejednym aucie szyby które zniekształcały, i to w nowych autach. Z drugiej strony, by wywołać efekt soczewki to trzeba się dość przyłożyć, w jednym miejscu. Sceptyka nie przekonasz, ktoś kto to robi też nie zrozumie sceptyka. Ot temat nie do rozgryzienia.

Napisano

niedługo mechanik jako pojęcie rzemieślnika zniknie na rzecz podmieniacza- nic tylko wymiana na nową część- znaleźć teraz mechanika, który ma pojęcie o gaźnikach to już przypomina poszukiwania świętego Gralla zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> niedługo mechanik jako pojęcie rzemieślnika zniknie na rzecz podmieniacza- nic tylko wymiana na

> nową część- znaleźć teraz mechanika, który ma pojęcie o gaźnikach to już przypomina

> poszukiwania świętego Gralla

oj pół biedy jak wymieni to co trzeba za pierwszym strzałem - w tej chwili to naprawa przypomina stosowanie metody prób i błędów aż do skutku blush.gifslabiony

Napisano

> niedługo mechanik jako pojęcie rzemieślnika zniknie na rzecz podmieniacza- nic tylko wymiana na

> nową część- znaleźć teraz mechanika, który ma pojęcie o gaźnikach to już przypomina

> poszukiwania świętego Gralla

Kto by teraz używał gaźnika. TDI panie. Ekologia. Po co naprawiać, można wymienić.

Napisano

> Kto by teraz używał gaźnika. TDI panie. Ekologia. Po co naprawiać, można wymienić.

tia - zestaw startowy- dwumas wtryski i turbo i rozrząd- ot eksploatacja spineyes.gifhehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> tia - zestaw startowy- dwumas wtryski i turbo i rozrząd- ot eksploatacja

Troszkę inaczej. Po co wymieniać osłonę przegubu jak można wymienic półoś?

Po co regenerować tłoczek hamulca jak może kupić nowy cały zacisk?

Po co polerować lakier jak można polakierować całość na nowo? albo zamówić element gotowy z fabryki.

Napisano

> wiesz o czym piszesz, bo mam coraz większe wątpliwości?

Wiem wiem...

> Od kiedy maszyna polerska pracuje ruchami oscylacyjnymi?

Nigdy nie widziałeś takiej? yikes.gif To że nie widziałeś, nie znaczy że nie ma...

> Nie masz pojęcia o czym piszesz - piszesz tak jakby co najmniej 50 % grubości szyby ubywało

> poerując no ale masz do tego prawo. Grunt pisać o czymś o czym nie ma się wiedzy.

Nie odpowiedziałeś na moje pytania co się dzieje z szybą po spolerowaniu jakiejś jej warstwy, a właściwie nie z szybą tylko ze światłem które przezeń wpada...Do tego by światło się załamywało nie trzeba zdejmować 50% grubości szyby, poza tym ile się zdejmuje to już ustaliliśmy-tyle co najgłębsza rysa i w każdym miejscu inaczej, bo równiutko się nie da.

Napisano

> Wiem wiem...

wątpię czy "wiesz" waytogo.gif

Czekam na kolejnie "nowości" w stylu jak to "mondre Niemcy nie polerujo a polski naród soczewek "se" na der paśnikach narobił" chipsy.gifwaytogo.gifwaytogo.gifgrinser006.gif*

> Nigdy nie widziałeś takiej? To że nie widziałeś, nie znaczy że nie ma...

Aaha... tylko że nie mi a Tobie przeznaczenie maszyny oscylacyjnej z polerską się totalnie pomieszało- no ale ... masz do tego prawo i je szanuję. 20.GIF

Oby tylko ktoś na serio nie kupił sobie oscylacyjnej maszyny i nie usiłował przy jej pomocy polerować lakieru bo przeczytamy kolejny wątek jak to się lakier u wujka Staszka nie nadawał do polerowania biglaugh.gifok.gif

> Nie odpowiedziałeś na moje pytania co się dzieje z szybą po spolerowaniu jakiejś jej warstwy, a

> właściwie nie z szybą tylko ze światłem które przezeń wpada...Do tego by światło się

> załamywało nie trzeba zdejmować 50% grubości szyby, poza tym ile się zdejmuje to już

> ustaliliśmy-tyle co najgłębsza rysa i w każdym miejscu inaczej, bo równiutko się nie da.

po raz kolejny napiszę - NIC SIĘ NIE DZIEJE!!! 20.GIFgrinser006.gif

Napisano

> Troszkę inaczej. Po co wymieniać osłonę przegubu jak można wymienic półoś?

> Po co regenerować tłoczek hamulca jak może kupić nowy cały zacisk?

> Po co polerować lakier jak można polakierować całość na nowo? albo zamówić element gotowy z

> fabryki.

no dokładnie - tu chodzi o kasę a nie o to czy polerować się da czy nie i bynajmniej nie chodzi o dobro klienta

policzmy:

1. średni czas polerowania szyby to ok 3-4 godzin pracy

2. koszt polerowania to ok 100- 200 pln

3. w czasie 3-4 godzin wprawny szklarz wymieni ok 4 szyb

4. na każdej ma 150 pln zysku za usługę plus marża za szybę

grinser006.gif

na samej usłudze jest 400 pln zakład "do przodu".

o i cała filozofia ok.gif

Napisano

> wątpię czy "wiesz"

> Czekam na kolejnie "nowości" w stylu jak to "mondre Niemcy nie polerujo a polski naród soczewek

> "se" na der paśnikach narobił" *

Ale jakie to nowości, ot fakty...toż nie są to moje wymysły spineyes.gif

> Aaha... tylko że nie mi a Tobie przeznaczenie maszyny oscylacyjnej z polerską się totalnie

> pomieszało- no ale ... masz do tego prawo i je szanuję.

Ale nic mi się nie pomieszało i dobrze wiesz, że każdy szanujący się zakład detailerski ma taką w warsztacie,a wykorzystywana jest w zależności od prowadzonych prac.

> Oby tylko ktoś na serio nie kupił sobie oscylacyjnej maszyny i nie usiłował przy jej pomocy

> polerować lakieru bo przeczytamy kolejny wątek jak to się lakier u wujka Staszka nie nadawał

> do polerowania

Jak ktoś nie ma pojęcia to lepiej w ogóle niech nie bierze się za polerowanie lakieru. Bo widziałem dach punciaka jak chłopak usuwał rysy po gałęziach zlosnik.gif nie wiem czy tam pomogło agresywne mechaniczne polerowanie...Robił to domowymi sposobami..

> po raz kolejny napiszę - NIC SIĘ NIE DZIEJE!!!

ok.gif temat wyczerpany. Albo inaczej-bez sensu dalej ciągnąć, bo jak widać nie dopuszczasz do myśli praw fizyki z racji tego co robisz, więc nie ma sensu przeciągać dalej liny. Dla Ciebie zdjęcie różnej grubości warstwy szkła z obłej szyby nie powoduje żadnych efektów ubocznych.Wszystko zostało już napisane.

Napisano

> Ja zawsze powtarzam tak- trzeba zobaczyć konkretną szybę i wówczas oceniamy czy da się spolerować

> czy też nie

Ale jeśli rysa jest tak głeboka, że da się ją wyczuć palcem, to raczej przypadek do polerowania się nie kwalifikuje. hmm.gif

Moje doświadczenia z polerowaniem szkła kończą się na wypolerowaniu blatu szklanego stołu zlosnik.gif - za szyby samochodowe się nie zabierałem. U mnie w miescie jest warsztat, gdzie wykonuje się taką usługę i faktycznie po polerce szyba wygląda lepiej: drobne ryski niewidoczne od zewnątrz (ale od środka, oswietlone słońcem pod pewnym kątem, już widoczne) znikają. Ogólnie opowieści o "zniekształceniu" szyby to raczej przesądy - trzeba by taką szybę bardzo mocno spolerować w jednym miejscu.

Napisano

> Ale nic mi się nie pomieszało i dobrze wiesz, że każdy szanujący się zakład detailerski ma taką w

> warsztacie,a wykorzystywana jest w zależności od prowadzonych prac.

hehe.gif to ja napisałem o polerowaniu lakieru maszyną oscylacyjną czy Ty? - weź bądź precyzyjny dobrze?

śmiem twierdzić iż skoro zamiennie używasz tych nazw to nie masz zielonego pojęcia do czego służy polerka rotacyjna a do czego oscylacyjna smirk.gif

> Jak ktoś nie ma pojęcia to lepiej w ogóle niech nie bierze się za polerowanie lakieru. Bo widziałem

> dach punciaka jak chłopak usuwał rysy po gałęziach nie wiem czy tam pomogło agresywne

> mechaniczne polerowanie...Robił to domowymi sposobami..

oo - znów "coś" tam widziałeś a czy sam kiedykolwiek polerowałeś? no i jeszcze jedno -co to znaczy "domowymi sposobami"? grinser006.gif

> temat wyczerpany. Albo inaczej-bez sensu dalej ciągnąć, bo jak widać nie dopuszczasz do myśli

> praw fizyki z racji tego co robisz, więc nie ma sensu przeciągać dalej liny. Dla Ciebie

> zdjęcie różnej grubości warstwy szkła z obłej szyby nie powoduje żadnych efektów

> ubocznych.Wszystko zostało już napisane.

Ja Ci kilkukrotnie podałem fakty wynikające z mojego osobistego doświadczenia, a nie zasłyszanych nie wiadomo gdzie legend powtarzanych jak mantrę. Ty ciągle teoretyzujesz i uważasz że masz monopol na wszelką wiedzę- nie po raz pierwszy. JA podałem Ci konkretne przykłady wraz ze zdjęciami obalając wszystkie Twoje teorie po kolei. Dla mnie dalsza dyskusja jest bezcelowa. ok.gif

Napisano

> Ale jeśli rysa jest tak głeboka, że da się ją wyczuć palcem, to raczej przypadek do polerowania się

> nie kwalifikuje.

Daniel- trzeba zobaczyć konkretnie jakie masz uszkodzenie - Generalnie taka rysa nie nadaje się do spolerowania nie z powodu obaw o zrobienie z szyby soczewki czy innych wad lecz z braku technicznych możliwości usunięcia tak głębokiej rysy metodą warsztatową.

> Moje doświadczenia z polerowaniem szkła kończą się na wypolerowaniu blatu szklanego stołu - za

> szyby samochodowe się nie zabierałem. U mnie w miescie jest warsztat, gdzie wykonuje się taką

> usługę i faktycznie po polerce szyba wygląda lepiej: drobne ryski niewidoczne od zewnątrz (ale

> od środka, oswietlone słońcem pod pewnym kątem, już widoczne) znikają.

Dlatego przy polerowaniu szyby patrzymy na nią nie tylko od zewnątrz ale także od środka używając rożnych źródeł oświetlenia i pod rożnymi kątami- dlatego tego typu usługa jest tak czasochłonna i jak wykazałem nieopłacalna dla typowego zakładu zajmującego się wymianą szyb samochodowych.

> Ogólnie opowieści o "zniekształceniu" szyby to raczej przesądy - trzeba by taką szybę bardzo mocno spolerować w

> jednym miejscu.

wytłumacz to kilku osobom wyżej- ja już nie mam siły w obalaniu urban legend. grinser006.gif

Napisano

> to ja napisałem o polerowaniu lakieru maszyną oscylacyjną czy Ty? - weź bądź precyzyjny dobrze?

No właśnie Ty, ja nie wspominałem o lakierze smirk.gif

> śmiem twierdzić iż skoro zamiennie używasz tych nazw to nie masz zielonego pojęcia do czego służy

> polerka rotacyjna a do czego oscylacyjna

Znów na szczęście jest to tylko Twoje zdanie, widzę że lubujesz się do wkładania ludziom w usta słów których nie powiedzieli.

> Ja Ci kilkukrotnie podałem fakty wynikające z mojego osobistego doświadczenia, a nie zasłyszanych

> nie wiadomo gdzie legend powtarzanych jak mantrę. Ty ciągle teoretyzujesz i uważasz że masz

> monopol na wszelką wiedzę- nie po raz pierwszy.

Monopol na wiedzę?Po napisaniu osobistych doświadczeń z szybami polerowanymi zakrzyczałeś mnie, że wygaduję niestworzone rzeczy, więc o jakim monopolu Ty piszesz?To właśnie Ty się tak zachowujesz, że NIC SIĘ NIE DZIEJE i nikt nie ma prawa myśleć inaczej.

> JA podałem Ci konkretne przykłady wraz ze

> zdjęciami obalając wszystkie Twoje teorie po kolei. Dla mnie dalsza dyskusja jest bezcelowa.

Co niby z tych zdjęć wynika?Ze ze światłem do wnętrza pojazdu są porobione?Przeczytaj mojego 1 posta i zobacz co tam napisałem odnośnie polerowanej szyby, że nic nie było widać, do czasu aż nastąpiły pewne warunki atmosferyczne, ale niestety to nie dotarło do Ciebie i wolałeś robić głupkowate przypisy lub pisać nie bo nie.

Napisano

> Znów na szczęście jest to tylko Twoje zdanie, widzę że lubujesz się do wkładania ludziom w usta

> słów których nie powiedzieli.

Nie - po prostu wypowiadam się w tematach w których mam wiedzę a nie wypowiadam się w sprawach o których nie mam zielonego pojęcia. Weź sobie to także pod uwagę.

> Monopol na wiedzę?Po napisaniu osobistych doświadczeń z szybami polerowanymi zakrzyczałeś mnie, że

> wygaduję niestworzone rzeczy, więc o jakim monopolu Ty piszesz?To właśnie Ty się tak

> zachowujesz, że NIC SIĘ NIE DZIEJE i nikt nie ma prawa myśleć inaczej.

jakie masz osobiste doświadczenia? zajmujesz się polerowaniem szyb i lakieru zawodowo że tak kategorycznie się wypowiadasz? Wszystko negujesz przez pryzmat jednej spartolonej roboty i jesteś odporny na argumenty osób które tym się ZAWODOWO zajmują.

> Co niby z tych zdjęć wynika?Ze ze światłem do wnętrza pojazdu są porobione?Przeczytaj mojego 1

> posta i zobacz co tam napisałem odnośnie polerowanej szyby, że nic nie było widać, do czasu aż

> nastąpiły pewne warunki atmosferyczne, ale niestety to nie dotarło do Ciebie i wolałeś robić

> głupkowate przypisy lub pisać nie bo nie.

Daruj sobie osobiste wycieczki dobrze? Wypowiadaj sie na temat.

1. pisałeś że pod słońce na szybie nadal będa rysy- oki dostałeś foto że pod słońce nie ma praktycznie nic ok.gif

2. Pisałeś że potrzebujesz foto od środka bo od zewnątrz nie widać tylko od środka- oki dostałeś foto że od środka także nic nie widać ok.gif

3. pisałeś że powstają zmatowienia w miejscach polerowania- oki dostałeś foto ostrego porysowania szyby po uszkodzonej wycieraczce ok.gif

jakie fotki jeszcze chcesz? bo naprawdę zaczynasz szukać kwadratowych jaj

Napisano
  • Autor

U mnie te 3 rysy są tego typu:

287502362-aa1.jpg

Tylko kurcze daje się je wyczuć palcem, to mnie martwi frown.gif

Napisano

> Nie - po prostu wypowiadam się w tematach w których mam wiedzę a nie wypowiadam się w sprawach o

> których nie mam zielonego pojęcia. Weź sobie to także pod uwagę.

Wziąłem o czym pisałem nie raz i nie negowałem tego co robisz.

> jakie masz osobiste doświadczenia? zajmujesz się polerowaniem szyb i lakieru zawodowo że tak

> kategorycznie się wypowiadasz? Wszystko negujesz przez pryzmat jednej spartolonej roboty i

> jesteś odporny na argumenty osób które tym się ZAWODOWO zajmują.

Kategorycznie?To Ty nie przyjmujesz żadnych argumentów tu podanych przez użytkowników na zasadzie-JA ROBIĘ, NIC SIĘ NIE DZIEJE I KONIEC, nawet jak to sprzeczne jestw jakimś tam stopniu z nauką spineyes.gif

> Daruj sobie osobiste wycieczki dobrze? Wypowiadaj sie na temat.

Jakie wycieczki kolego?To ja w każdym poście mam ton drwiący i robiący przytyki do mnie by mnie zakrzyczeć czy Ty? Wypowiedziałem się na temat, to podsumowałeś że na pewno przez spartoloną robotę (ciekawe założenie nie widząc) i że nie ma prawa tak być przy dobrze wykonanej robocie, a właśnie że takie prawo jest jak najbardziej możliwe, co nie tylko ja tu napisałem. Poza tym dla swoich wypowiedzi założyłeś sobie, że tylko raz w życiu widziałem polerowaną szybę-brawo.

> 1. pisałeś że pod słońce na szybie nadal będa rysy- oki dostałeś foto że pod słońce nie ma

> praktycznie nic

> 2. Pisałeś że potrzebujesz foto od środka bo od zewnątrz nie widać tylko od środka- oki dostałeś

> foto że od środka także nic nie widać

> 3. pisałeś że powstają zmatowienia w miejscach polerowania- oki dostałeś foto ostrego porysowania

> szyby po uszkodzonej wycieraczce

> jakie fotki jeszcze chcesz? bo naprawdę zaczynasz szukać kwadratowych jaj

A czy ja Cię prosiłem o jakiekolwiek fotki?Rzucasz się jak piskorz, próbując na każdym kroku się czepić moich wypowiedzi, że nie mam racji, że nie może być itd, zamiast po prostu to uszanować, że ktoś może mieć odmienne zdanie, do Ciebie to nie dociera, że ktoś może nie chcieć polerować szyby, bo w deszczu nocą robią się drażniące efekty w czasie dłuższych podróży, bo Ty masz argument, że robisz to 2 razy do roku icon_rolleyes.gif Zastanów się troszeczkę i przeczytaj wszystko jeszcze raz, w którym momencie oczerniłem robotę polerowacza, w którym momencie zrobiłem do Ciebie podjazd osobisty (jakże daleko mi do tego w tym wątku). Ty masz swoje argumenty, które do mnie trafiają i ja je akceptują, choć mam wybór i mogę zastosować lub nie, natomiast argumenty drugiej strony, że jednak szyba się ściera i to nienaturalnie w każdym miejscu, że mogą przez to powstawać załamania światła i dziwne odbicia, że nawet fizyka jasno na ten temat mówi, że dlatego też w de zabronione jest polerowanie szyb czołowych itd itd-żaden argument do Ciebie nie dociera i grasz cały czas tylko swoją melodię.

Napisano

> U mnie te 3 rysy są tego typu:

> Tylko kurcze daje się je wyczuć palcem, to mnie martwi

To są typowe zmatowienia od uszkodzonych piórek wycieraczek- powinny zejść bez problemu. ok.gif

Napisano

> Kategorycznie?To Ty nie przyjmujesz żadnych argumentów tu podanych przez użytkowników na

> zasadzie-JA ROBIĘ, NIC SIĘ NIE DZIEJE I KONIEC, nawet jak to sprzeczne jestw jakimś tam

> stopniu z nauką

Daj spokój - Przyjmuję argumenty, ale poparte konkretnymi dowodami ,że jest inaczej a nie za przeproszeniem pisanie w stylu, że u wujka Staszka w skodzie spartolono robotę.

Nie wiesz jaką metodą ktoś polerował szybę, przy pomocy jakiego urządzenia, jakiego pada a nawet przy pomocy jakiego środka ściernego- czyli nie wiesz nic.

Wielu kozaków usiłowało polerować pastami do polerowania karoserii samochodowych, pastami gresowymi a nawet pastami do zębów przy pomocy gąbek założonych na wiertarkach/wkrętarkach - cóż pomysłowość ludzka nie zna granic, tylko potem przez takich partaczy trzeba czytać bzdury na forach o soczewkach załamaniach światła hologramach i Bóg wie o czym jeszcze spowodowanych nieumiejętnym polerowaniem.

Co do nauki -no popatrz 500 lat temu też myślano że ziemia jest płaska, a za inne poglądy groziło spalenie na stosie. grinser006.gif

> Jakie wycieczki kolego?To ja w każdym poście mam ton drwiący i robiący przytyki do mnie by mnie

> zakrzyczeć czy Ty? Wypowiedziałem się na temat, to podsumowałeś że na pewno przez spartoloną

> robotę (ciekawe założenie nie widząc) i że nie ma prawa tak być przy dobrze wykonanej robocie,

Bo przy dobrze wykonanej pracy nie ma prawa tak być - zrozum - pisze to praktyk nie teoretyk !! smirk.gif

> a właśnie że takie prawo jest jak najbardziej możliwe, co nie tylko ja tu napisałem. Poza tym

> dla swoich wypowiedzi założyłeś sobie, że tylko raz w życiu widziałem polerowaną szybę-brawo.

> A czy ja Cię prosiłem o jakiekolwiek fotki?Rzucasz się jak piskorz, próbując na każdym kroku się

> czepić moich wypowiedzi, że nie mam racji, że nie może być itd, zamiast po prostu to

> uszanować, że ktoś może mieć odmienne zdanie, do Ciebie to nie dociera, że ktoś może nie

> chcieć polerować szyby, bo w deszczu nocą robią się drażniące efekty w czasie dłuższych

> podróży, bo Ty masz argument, że robisz to 2 razy do roku

Znów kategorycznie stwierdzasz - robią się "drażniące efekty" i koniec - Ty wiesz najlepiej nie mając o tym żadnego pojęcia praktycznego, a mi zarzucasz kategoryzm- zlituj się chłopie smirk.gif.

> Zastanów się troszeczkę i

> przeczytaj wszystko jeszcze raz, w którym momencie oczerniłem robotę polerowacza, w którym

> momencie zrobiłem do Ciebie podjazd osobisty (jakże daleko mi do tego w tym wątku). Ty masz

> swoje argumenty, które do mnie trafiają i ja je akceptują, choć mam wybór i mogę zastosować

> lub nie, natomiast argumenty drugiej strony, że jednak szyba się ściera i to nienaturalnie w

> każdym miejscu, że mogą przez to powstawać załamania światła i dziwne odbicia, że nawet fizyka

> jasno na ten temat mówi, że dlatego też w de zabronione jest polerowanie szyb czołowych itd

> itd-żaden argument do Ciebie nie dociera i grasz cały czas tylko swoją melodię.

Sam się zastanów co piszesz- podałem Ci konkretne przykłady, konkretne fotografie Ty oprócz frazesów żadnych dowodów na poparcie tez nie podałeś oprócz hasła typu fizyka. Znajdź te przepisy o zakazie polerowania szyb proszę, wrzuć zdjęcia czy też filmik tych refleksów i soczewek - chętnie zobaczę ja i zapewne wielu userów na forum - będziesz wówczas wiarygodny choć trochę ok.gif

Nie będę Cię przekonywał bo to jak kopać się z koniem ale niestety kolego ośmieszasz się na całej linii.

offtopic.gif

Napisano

> Sam się zastanów co piszesz- podałem Ci konkretne przykłady, konkretne fotografie Ty oprócz

> frazesów żadnych dowodów na poparcie tez nie podałeś oprócz hasła typu fizyka. Znajdź te

> przepisy o zakazie polerowania szyb proszę, wrzuć zdjęcia czy też filmik tych refleksów i

> soczewek - chętnie zobaczę ja i zapewne wielu userów na forum - będziesz wówczas wiarygodny

> choć trochę

> Nie będę Cię przekonywał bo to jak kopać się z koniem ale niestety kolego ośmieszasz się na całej

> linii.

Ośmieszam się ja, ośmieszają się inni, a Twoje dowody to 2 zdjęcia na krzyż, gdzie żadne nie jest w nocy i w deszczu, z resztą nie wiem czy przy lampie aparatu cokolwiek by było widać, nie mówiąc już o zniekształceniach światła pojazdu nadjeżdżającego facepalm%5B1%5D.gif

Znowu sobie założyłeś, że warsztat nijaki, że wujek Staszek, którego sobie wymyśliłeś i wspominasz już po raz kolejny w tej dyskusji. Nie musisz tak bronić swego, naprawdę ok.gif Napisałem tu już, że ja akceptuję taką robotę z pewnymi ograniczeniami, poza tym do poczytania w sieci masz mnóstwo materiałów odnośnie polerowania szyb, zarówno użytkowników, którzy sa jak Ty-zadowoleni jak również tych co mają inne zdanie. No ale internet się ośmiesza pisząc zdanie odmienne od Twojego, bo w końcu 500 lat temu... icon_rolleyes.gif

Z mojej strony temat wyczerpany. Pozdrawiam. 30.GIF

Napisano

Dareek smile.gif A weź może zaproponuj, że komuś chętnemu spolerujesz szybę za darmo w ramach reklamy. Albo za jakąś bardzo niską cenę. Komuś z AK. Ktoś potem opisze jak efekty, jak się jeździ nocą. Jak będzie pozytywna opinia, to się od klientów nie odgonisz. Jak negatywna - no cóż, bronisz swojej racji tak zaciekle że sam jestem ciekaw.

Napisano

> Dareek A weź może zaproponuj, że komuś chętnemu spolerujesz szybę za darmo w ramach reklamy. Albo

> za jakąś bardzo niską cenę. Komuś z AK. Ktoś potem opisze jak efekty, jak się jeździ nocą. Jak

> będzie pozytywna opinia, to się od klientów nie odgonisz. Jak negatywna - no cóż, bronisz

> swojej racji tak zaciekle że sam jestem ciekaw.

To może ja kiedyś samochód jakiś ufunduję do tego celu, on spoleruje, a potem ruszymy w sztrase z jakimś protokolantem z AK i będzie widać smile.gif

Napisano

> Dareek A weź może zaproponuj, że komuś chętnemu spolerujesz szybę za darmo w ramach reklamy. Albo

> za jakąś bardzo niską cenę. Komuś z AK. Ktoś potem opisze jak efekty, jak się jeździ nocą. Jak

> będzie pozytywna opinia, to się od klientów nie odgonisz. Jak negatywna - no cóż, bronisz

Zgłaszam się chętnie zlosnik.gif

Śledzę wątek od dawna i wcześniej miałem to zaproponować ale tak głupio mi jakoś było hehe.

Napisano

nie ma problemu- jak ktoś jest w stanie podrzucić bolid w któryś weekend na Podkarpacie jak najbardziej. grinser006.gif

w tym tygodniu jest plan zrobienia testu na naszym firmowym SC z przebiegiem 416 tkm

Szyba będzie zrobiona 50/50 aby porównać efekt. Oczywiście postaram się o zdjęcia i film.

Napisano

> też jesteś uparty, Twoje musi być na wierzchu, bo żyjesz z aut i uważasz, że już całą wiedzę

> posiadłes

ooo nie ja jedyny zauważyłem zlosnik.gifok.gif

Napisano

Od kiedy? Bo oni byli właśnie prekursorami elementów i zespołów regenerowanych.

Napisano
  • Autor

> To są typowe zmatowienia od uszkodzonych piórek wycieraczek- powinny zejść bez problemu.

Czyli to nie to frown.gif u mnie tak jak pisałem krople wody na tym się zatrzymują, są wgłębienia wyczuwalne palcem frown.gif

Napisano
  • Autor

To ja mogę podjechać zlosnik.gifyaya.gif

Napisano

Się wtrącę. Polerowałem szybę nie mając żadnej wiedzy na ten temat.

Materiały to: jakieś cóś z zakładu optycznego prowadzonego przez kolegę,kawałek filcu, nakrętka od banki plastikowej 20l, śrubka M10x80 i nakrętka. Nakrętkę przewierciłem i zamontowałem śrubkę . Następnie do środka nakrętki włożyłem gruby kawałek filcu. Całość do wiertarki woda pasta i jazda. Efekt spolerowane rysy po wycieraczkach i zadnych refleksów soczewek itp.

Napisano

> Się wtrącę. Polerowałem szybę nie mając żadnej wiedzy na ten temat.

> Materiały to: jakieś cóś z zakładu optycznego prowadzonego przez kolegę,kawałek filcu, nakrętka od

> banki plastikowej 20l, śrubka M10x80 i nakrętka. Nakrętkę przewierciłem i zamontowałem śrubkę

> . Następnie do środka nakrętki włożyłem gruby kawałek filcu. Całość do wiertarki woda pasta i

> jazda. Efekt spolerowane rysy po wycieraczkach i zadnych refleksów soczewek itp.

ok.gifclaps.gif szczególnie za zmontowanie pomysłowego pada smile.gif