Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś tutaj smarta z automatem? Chce kupic cos takiego do jazdy tylko po mieście,na dojazdy do pracy.Oczywiscie nie nowy tylko używany 00-03.Mozna takiego kupić za 4-7 tyś.WArto,jak to jezdzi.Prosze o rady i opinie od właścicieli.

Napisano

Silnik jest do wymiany po 100 kkm. Skrzynia tak samo. Generalnie to jednorazówka, używek się nie kupuje nono.gif

Napisano

> Ma ktoś tutaj smarta z automatem? Chce kupic cos takiego do jazdy tylko po mieście,na dojazdy do

> pracy.Oczywiscie nie nowy tylko używany 00-03.Mozna takiego kupić za 4-7 tyś.WArto,jak to

> jezdzi.Prosze o rady i opinie od właścicieli.

Masz tu trochę rad, nie dawno był wątek

Napisano

> masz smarta?

Nie, oczywiście że nie! panic.gif Ale siostra miała, uparła się i miała. Koszmar facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Moje dwie Siostry mają.

Jeden ma silnik benzynowy, drugi wysokoprężny. Zdecydowanie lepszy jest wysokoprężny.

Musisz dobrze poszukać i trafić na w miarę zadbany egzemplarz. Samochód jest wymagający i trzeba o niego po prostu dbać.

Ogólnie do miasta bez problemu się nadaje. Dalej też można pojechać ale z komfortem jest już gorzej.

Napisano

> Silnik jest do wymiany po 100 kkm. Skrzynia tak samo. Generalnie to jednorazówka, używek się nie

> kupuje

Sistra ma z przebiegiem ponad 200000km i jeździ. Trzeba po prostu dbać i będzie jeździł długo.

Napisano

> Silnik jest do wymiany po 100 kkm. Skrzynia tak samo. Generalnie to jednorazówka, używek się nie

> kupuje

Silnik po 100 tkm do remontu,, jak mi powiedziano, za około 3 tysięcy. Rozrząd wytrzymuje 50 tkm.

Napisano

> Silnik po 100 tkm do remontu,, jak mi powiedziano, za około 3 tysięcy. Rozrząd wytrzymuje 50 tkm.

Znajomi maja benzyna. Nalatane 130 tys km. Jeżdźony/katowany przez wielu kierowców i na razie dzielnie się trzyma i jestem pod wrażeniem... Jeżeli chodzi o komfort to wg. mnie praktycznie go nie ma. Dla mnie jazda nim jest masakryczna i nawet niebezpieczna z powodu skrzyni biegów.

Napisano

> Sistra ma z przebiegiem ponad 200000km i jeździ. Trzeba po prostu dbać i będzie jeździł długo.

To tak jak kupiłem Clio dci. Cyt. " na 20kkm padnie ci turbina, a najdalej 50kkm obrócą się panewki..." Paaaaanie! Syf nie samochód...! No i co? Przejechałem bezproblemowo ponad 14okkm!

Jak dbasz, tak masz! ok.gif

Napisano

> Znajomi maja benzyna. Nalatane 130 tys km. Jeżdźony/katowany przez wielu kierowców i na razie

> dzielnie się trzyma i jestem pod wrażeniem... Jeżeli chodzi o komfort to wg. mnie praktycznie

> go nie ma. Dla mnie jazda nim jest masakryczna i nawet niebezpieczna z powodu skrzyni biegów.

Jeździłem benzynką 1l turbo przez kilka dni, wziętą jako samochód zastępczy. Sama jazda mi się podobała, wykop to ma bardzo zacny, musiałem pilnować prawej nogi. Niestety już po dwóch dniach jeżdżenia rozregulowało się automatyczne sprzęgło i zaczął mocno szarpać przy ruszaniu, choć nie przy zmianie biegów. Ta skrzynia jest zwykła mechaniczna, tylko zamiast lewarka komputer nią steruje siłownikami, podobnie jak sprzęgłem. Wkurzające jest to, że po przełożeniu z N na D wchodzi w tryb Tiptronic, a nie w Auto i za każdym razem trzeba wcisnąć guzik na wajsze, żeby wszedł w Auto. Ale się szybko przyzwyczaiłem.

Co do niebezpieczeństwa jazdy, to nie ćwiczyłem nim żadnych ostrych zakrętów, bo szanuję pożyczone auta, także z wypożyczalni. Natomiast bardzo go rzucało na nierównościach drogi, jazda trasą Grota w Warszawie przy 100 km/h to było jak jajkiem - rzucało z lewa na prawą, zresztą mnie przed tym ostrzegano.

Natomiast ponieważ pytałem człowieka je wypożyczającego (znajomego kolegi z forum) jak to się sprawia, uczciwie mi odradzał jako samochód do własnego użytku. Ot taka ciekawostka, ma 3 cylindry, ale sześć świec. Trzy się wymienia bez problemu z góry pod podłogą "bagażnika", ale do wymiany pozostałych (bo są po dwie na cylinder), trzeba pół silnika zdemontować.

Napisano

zupełnie nie rozumiem, jaki jest sens kupowania tego auta jeśli ktoś chce male auto do miasta? Nie ma innych malych sensownych aut do miasta? Smarta nie przygarnąłbym nawet za darmo, bardzo zle opinie, u mnie w rodzinie był jeden smart, miał wymieniony silnik z tego co wiem.

już wybrałbym prędzej jakieś male Clio, czy inną Pandę.