Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ciezka przyczepe mozna ciagnac?

Featured Replies

Napisano

Auto wg producenta moze maksymalnie ciagnac przyczepe (z hamulcami) do 1500kg.

Czy posiadacz PJ kat BE moze jechac tym autem, i ciagnac przyczepe ktorej dopuszczalna masa calkowita to powiedzmy 3500kg, ale rzeczywista masa (przyczepa z ladunkiem) wazy mniej niz 1500kg?

Napisano

Podales przeciez, ze producent dopuszcza 1500 kg i na tym w przypadku TEGO

Auta sie konczy.

Kat. PJ niema w tym przypadku zastosowania - do 3,5 t.

Napisano

> Podales przeciez, ze producent dopuszcza 1500 kg i na tym w przypadku TEGO

> Auta sie konczy.

ale przecież nie przekroczy tego co producent pozwala

ma 1500 i holuje 1500 grinser006.gif

Napisano

> ale przecież nie przekroczy tego co producent pozwala

> ma 1500 i holuje 1500

W cywilizowanym kraju nie musi miec nawet kat. BE, wystarcza samo B. biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Auto wg producenta moze maksymalnie ciagnac przyczepe (z hamulcami) do 1500kg.

> Czy posiadacz PJ kat BE moze jechac tym autem, i ciagnac przyczepe ktorej dopuszczalna masa

> calkowita to powiedzmy 3500kg, ale rzeczywista masa (przyczepa z ladunkiem) wazy mniej niz

> 1500kg?

no.gif Nie ma takiego prawa jazdy pozwalającego na takie łamanie przepisów.

Czy można prowadzić autobus mając kategorię C, jadąc w pojedynkę, bez pasażerów?

Odp.: NIE MOŻNA

Nieznajomość prawa szkodzi.

Napisano
  • Autor

> Nie ma takiego prawa jazdy pozwalającego na takie łamanie przepisów.

> Czy można prowadzić autobus mając kategorię C, jadąc w pojedynkę, bez pasażerów?

> Odp.: NIE MOŻNA

> Nieznajomość prawa szkodzi.

Ale ja sie wlasnie pytam o to prawo.

Czy to ze auto moze maksymalnie ciagnac 1500kg za soba, oznacza ze nie moge ciagnac przyczepy przystosowanej do wiekszych ladunkow, mimo ze w czasie ciagniecia przyczepa z ladunkiem nie wazy wiecej niz 1500kg?

Napisano

> Ale ja sie wlasnie pytam o to prawo.

> Czy to ze auto moze maksymalnie ciagnac 1500kg za soba, oznacza ze nie moge ciagnac przyczepy

> przystosowanej do wiekszych ladunkow, mimo ze w czasie ciagniecia przyczepa z ladunkiem nie

> wazy wiecej niz 1500kg?

liczy się to co jest w papierach a nie waga rzeczywista

pozdr

Napisano
  • Autor

> liczy się to co jest w papierach a nie waga rzeczywista

> pozdr

A gdzie tak jest napisane?

W sensie jakis przepis?

Napisano

Ale tylko jezeli chodzi o kat.PJ.

Dwie zupelnie inne bajki.

wink.gif

Napisano

Dla niebieskich liczy się dmc niestety, mają gdzies pustą czy pełną przyczepe

Napisano

> Nie ma takiego prawa jazdy pozwalającego na takie łamanie przepisów.

> Czy można prowadzić autobus mając kategorię C, jadąc w pojedynkę, bez pasażerów?

> Odp.: NIE MOŻNA

> Nieznajomość prawa szkodzi.

No patrz, a ja maluchem ciągnąłem pustą lawetę o MW=400kg z DMC=1100kg i policja, która mnie zatrzymała nic nie mówiła (odwoziłem lawetę do wypożyczalni).

Napisano

> pozdr

W papierach masz MMC, a nie DMC. Jeśli RMC<MMC to może ciągnąć.

Co innego PoRD. Tu liczy się DMC, tyle, że ma się nijak do papierów pomijając logikę, że RMC<MMC i RMC<DMC.

Napisano

> No patrz, a ja maluchem ciągnąłem pustą lawetę o MW=400kg z DMC=1100kg i policja, która mnie

> zatrzymała nic nie mówiła (odwoziłem lawetę do wypożyczalni).

no patrz, a ja jechałem 100km/h w zabudowanym i też mi nic nie zrobili hmm.gif

Quote:

W nawiązaniu do maila z dnia 30 marca 2012 roku, dot. problematyki holowania przyczep w odniesieniu do stosownych wpisów w dowodzie rejestracyjnym wyjaśniam, co następuje.

Art. 2 pkt. 54 ustawy Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 roku Nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami) określa, iż dopuszczalna masa całkowita (DMC) – jest największą określoną właściwymi warunkami technicznymi masą pojazdu obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego do poruszania się po drodze.

Z uwagi na fakt, iż wyżej wymieniona ustawa nie definiuje pojęcia maksymalnej masy całkowitej (MMC), o której wspomina Pan w treści maila, należy przywołać jej opis z rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 roku Nr 32, poz. 262 z późniejszymi zmianami). §1 ust. 3 pkt. 7 wspomnianego rozporządzenia stanowi, iż przez maksymalną masę całkowitą należy rozumieć największą masę pojazdu obciążonego określoną w zależności od jego konstrukcji przez producenta”.

W dowodzie rejestracyjnym pojazdu mmc jest określone w pkt. F1, dmc w pkt. F2, natomiast mmc dla przyczepy w punktach O.1 i O.2. Pierwszy z nich odnosi się do przyczepy z hamulcem, drugi zaś do przyczepy bez hamulca.

Mając powyższe na uwadze należy podkreślić, że pojęcia maksymalnej masy całkowitej i dopuszczalnej masy całkowitej nie są tożsame. Maksymalna masa całkowita pojazdu, zwana potocznie konstrukcyjną dopuszczalną masą całkowitą, jest określana przez producenta przed właściwą homologacją pojazdu dokonywaną przez Instytut Transportu Drogowego i co ważne podlega ona dalszej weryfikacji. Drugie pojęcie zwane potocznie administracyjną dopuszczalną masą całkowitą jest już wartością określoną po homologacji pojazdu, czyli ostateczną i niepodważalną. W chwili obecnej producenci pojazdów samochodowych, tak określają mmc – „nie zawyżając jej wartości” – że po homologacji takiego pojazdu jego dmc jest najczęściej równe mmc. Należy jednak mieć świadomość, że
w trakcie policyjnej kontroli funkcjonariusz sprawdzając zapisy w dowodzie rejestracyjnym „ciągnika” znajdujące się w polach oznaczonych O.1 bądź O.2 będzie odnosił się do dmc przyczepy (pole F2) a nie do jej mmc (pole F1). Wynika to z faktu, iż mmc w żadnym razie nie może stanowić odniesienia do sprawdzenia czy dany pojazd może ciągnąć stosowną przyczepę czy też nie
.

Odnosząc się do przypadku, przywołanego w treści maila, tj.: pojazd – masa własna=1150 kg, maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem=800 kg; przyczepa – dmc=900 kg, MW=700kg należy stwierdzić, że nie może Pan przedmiotowym pojazdem ciągnąć przyczepy o dmc równej 900 kg.

to jest oficjalne pismo z policji, jak widzisz podczas kontroli będzie sprawdzane DMC przyczepy a nie RMC

pytałem o podobną sytuację, tzn w dowodzie auta jest MMC przyczepy 800kg

holujemy przyczepę o RMC 800kg, ale z DMC 900kg

piszę to do Ciebie już po raz kolejny, a Ty dalej wyciągasz wnioski z "mnie się udało"

kilka lat jeździłem przyczepą 1T z łódką na B (bez hamulca), też mi się udawało, mimo że wszystkie zasady były złamane grinser006.gif

Napisano

> W nawiązaniu do maila z dnia 30 marca 2012 roku, dot. problematyki holowania przyczep w odniesieniu

> do stosownych wpisów w dowodzie rejestracyjnym wyjaśniam, co następuje.

I nie zauważyłeś ani jednej sprzeczności w ich mailu? Że sami sobie zaprzeczają i interpretują przepisy na swoją korzyść, zamiast brać je wprost? Przeczytaj jeszcze raz początek akapitu, który wyboldowałeś. To, że im jest wygodniej, wcale nie oznacza, że to zgodne z obowiązującymi przepisami. Dlatego taką interpretację można sobie w buty wsadzić. Policja ma obowiązek opierać się na obowiązujących przepisach. I tyle w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> I nie zauważyłeś ani jednej sprzeczności w ich mailu? Że sami sobie zaprzeczają i interpretują

> przepisy na swoją korzyść, zamiast brać je wprost? Przeczytaj jeszcze raz początek akapitu,

> który wyboldowałeś. To, że im jest wygodniej, wcale nie oznacza, że to zgodne z obowiązującymi

> przepisami. Dlatego taką interpretację można sobie w buty wsadzić. Policja ma obowiązek

> opierać się na obowiązujących przepisach. I tyle w tym temacie.

Ale niespojnosc w ich mailu moze co najwyzej dotyczyc roznicy miedzy MMC a DMC.

Natomiast z tego co napisali wynika ze ciagniecie przyczepy o rzeczywistej masie mniejszej niz ogranieczenie auta, natomiast o MMC lub DMC wiekszej niz to ogranicznie raczej nie jest zdodne z przepisami.

Tylko jeszcze pytanie ktorymi?

Napisano
  • Autor

> no patrz, a ja jechałem 100km/h w zabudowanym i też mi nic nie zrobili

> Quote:

> W nawiązaniu do maila z dnia 30 marca 2012 roku, dot. problematyki holowania przyczep w odniesieniu

> do stosownych wpisów w dowodzie rejestracyjnym wyjaśniam, co następuje.

> Art. 2 pkt. 54 ustawy Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 roku Nr 108, poz. 908, z późniejszymi

> zmianami) określa, iż dopuszczalna masa całkowita (DMC) – jest największą określoną

> właściwymi warunkami technicznymi masą pojazdu obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego

> do poruszania się po drodze.

> Z uwagi na fakt, iż wyżej wymieniona ustawa nie definiuje pojęcia maksymalnej masy całkowitej

> (MMC), o której wspomina Pan w treści maila, należy przywołać jej opis z rozporządzenia

> Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów

> oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 roku Nr 32, poz. 262 z późniejszymi

> zmianami). §1 ust. 3 pkt. 7 wspomnianego rozporządzenia stanowi, iż przez maksymalną masę

> całkowitą należy rozumieć największą masę pojazdu obciążonego określoną w zależności od jego

> konstrukcji przez producenta”.

> W dowodzie rejestracyjnym pojazdu mmc jest określone w pkt. F1, dmc w pkt. F2, natomiast mmc dla

> przyczepy w punktach O.1 i O.2. Pierwszy z nich odnosi się do przyczepy z hamulcem, drugi zaś

> do przyczepy bez hamulca.

> Mając powyższe na uwadze należy podkreślić, że pojęcia maksymalnej masy całkowitej i dopuszczalnej

> masy całkowitej nie są tożsame. Maksymalna masa całkowita pojazdu, zwana potocznie

> konstrukcyjną dopuszczalną masą całkowitą, jest określana przez producenta przed właściwą

> homologacją pojazdu dokonywaną przez Instytut Transportu Drogowego i co ważne podlega ona

> dalszej weryfikacji. Drugie pojęcie zwane potocznie administracyjną dopuszczalną masą

> całkowitą jest już wartością określoną po homologacji pojazdu, czyli ostateczną i

> niepodważalną. W chwili obecnej producenci pojazdów samochodowych, tak określają mmc

> – „nie zawyżając jej wartości” – że po homologacji

> takiego pojazdu jego dmc jest najczęściej równe mmc. Należy jednak mieć świadomość, że w

> trakcie policyjnej kontroli funkcjonariusz sprawdzając zapisy w dowodzie rejestracyjnym

> „ciągnika” znajdujące się w polach oznaczonych O.1 bądź O.2 będzie odnosił

> się do dmc przyczepy (pole F2) a nie do jej mmc (pole F1). Wynika to z faktu, iż mmc w żadnym

> razie nie może stanowić odniesienia do sprawdzenia czy dany pojazd może ciągnąć stosowną

> przyczepę czy też nie .

> Odnosząc się do przypadku, przywołanego w treści maila, tj.: pojazd – masa własna=1150

> kg, maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem=800 kg; przyczepa – dmc=900 kg,

> MW=700kg należy stwierdzić, że nie może Pan przedmiotowym pojazdem ciągnąć przyczepy o dmc

> równej 900 kg.

> to jest oficjalne pismo z policji, jak widzisz podczas kontroli będzie sprawdzane DMC przyczepy a

> nie RMC

> pytałem o podobną sytuację, tzn w dowodzie auta jest MMC przyczepy 800kg

> holujemy przyczepę o RMC 800kg, ale z DMC 900kg

> piszę to do Ciebie już po raz kolejny, a Ty dalej wyciągasz wnioski z "mnie się udało"

> kilka lat jeździłem przyczepą 1T z łódką na B (bez hamulca), też mi się udawało, mimo że wszystkie

> zasady były złamane

Dzieki. To troche rozjasnia.

Jednak nadal jest jeden problem (przynajmniej w moim przypadku) - ja w dowodzie rej samochodu nie mam wpisanych zadnych mas dotyczacych przyczep (jest to auto zarejestrowane w Irlandii), wiec policjant w Polsce w razie czego nie bedzie mogl porownywac mas.

Napisano

> No patrz, a ja maluchem ciągnąłem pustą lawetę o MW=400kg z DMC=1100kg i policja, która mnie

> zatrzymała nic nie mówiła (odwoziłem lawetę do wypożyczalni).

a ja jak kiedyś chciałm wypożyczyć lawetę do przewizienia kręgu betonowego to mi do Uno wogóle nie dali

Napisano

> Dzieki. To troche rozjasnia.

> Jednak nadal jest jeden problem (przynajmniej w moim przypadku) - ja w dowodzie rej samochodu nie

> mam wpisanych zadnych mas dotyczacych przyczep (jest to auto zarejestrowane w Irlandii), wiec

> policjant w Polsce w razie czego nie bedzie mogl porownywac mas.

no to w takim razie nie powie Ci że je przekroczyłeś hehe.gif

Napisano

> kilka lat jeździłem przyczepą 1T z łódką na B (bez hamulca),

wiesz, kilka miesiący temu zakładałem wątek właśnie dot. przyczpy z hamulcem - temat był modny po doniesieniach pism motoryzacyjnych, że ITD nie uważa przeczep z hamulcem najazdowym jako przyczep z hamulcem właśnie.

Wówczas pytałem o przykład właśnie takiej przyczepy - i chyba nie istnieje.

Z tymi przyczepami to jest coraz bardzie pochrzanione w tym kraju...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dalej jednak nie mam pewnosci.

Czy ktos moglby poratowac jakims konkretnym przepisem, mowiacym o tym, ze jesli producent auta naklada np ograniczenie 500kg na przeczepe bez hamulca, to dotyczy to DMC tej przyczepy a nie jej masy rzeczywistej.

To poprostu nie do konca ma sens.

Jesli producent dopuszcza, ze moge ciagnac maksylanie 500kg bez hamulca, to co za roznice robi ze przyczepa ma DMC 750kg, skoro powiedzmy sama wazy 300kg a ja wioze na niej 100kg (czyli holuje 400kg), wiec nie przekraczam masy jaka dopuscil producent.