Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokumentacja powykonawcza instalacji kazdego typu

Featured Replies

Napisano

Czego powiniennem wymagac od instalatorow (woda, kanalizacja, CO, kotlownia, prad, gaz) na koniec roboty?

Procz wymogow formalnych interesuje mnie tez, zebym byl w stanie dojsc co i jak (nie tylko na podstawie moich zdjec), jak juz gosci nie bede mogl znalezc.

Napisano

> Czego powiniennem wymagac od instalatorow (woda, kanalizacja, CO, kotlownia, prad, gaz) na koniec

> roboty?

> Procz wymogow formalnych interesuje mnie tez, zebym byl w stanie dojsc co i jak (nie tylko na

> podstawie moich zdjec), jak juz gosci nie bede mogl znalezc.

Formalnie jedynie od instalatora gazu możesz wymagać projektu instalacji gazowej z pozwoleniem na budowę/rozbudowę lub modernizację. Ponadto protokół z głównej z próby szczelności z oświadczeniem kierownika robót instalacyjnych.

Pozostałe instalacje nie wymagają formalnego projektu i pozostaje Ci własna dokumentacja fotograficzna i rysunkowa.

Napisano

> Czego powiniennem wymagac od instalatorow (woda, kanalizacja, CO, kotlownia, prad, gaz) na koniec roboty?

> Procz wymogow formalnych interesuje mnie tez, zebym byl w stanie dojsc co i jak (nie tylko na

Widzisz, w wątku obok napisałem Ci, że robienie projektów przez Wykonawców, to nieszczęście, z którym finalnie pozostaje Inwestor hehe.gif

Właśnie dołączyłeś do klubu.

Napisano
  • Autor

> Formalnie jedynie od instalatora gazu możesz wymagać projektu instalacji gazowej z pozwoleniem na

> budowę/rozbudowę lub modernizację. Ponadto protokół z głównej z próby szczelności z

> oświadczeniem kierownika robót instalacyjnych.

> Pozostałe instalacje nie wymagają formalnego projektu i pozostaje Ci własna dokumentacja

> fotograficzna i rysunkowa.

projekt kanalizy i gazu mam, probe szczelnosci rowniez.

Napisano
  • Autor

> Widzisz, w wątku obok napisałem Ci, że robienie projektów przez Wykonawców, to nieszczęście, z

> którym finalnie pozostaje Inwestor

> Właśnie dołączyłeś do klubu.

ale ja projektu w ogole nie mam - nie zamawialem u wykonawcy projektu instalacji, tylko wskazalem, gdzie ma byc jaki punkt smile.gif Tak, to jest moj blad, ale czlowiek uczy sie na bledach.

Napisano

> ale ja projektu w ogole nie mam - nie zamawialem u wykonawcy projektu instalacji, tylko wskazalem,

> gdzie ma byc jaki punkt Tak, to jest moj blad, ale czlowiek uczy sie na bledach.

Taka rada na przyszłość - nigdy nie zamawiaj projektu u Wykonawcy, pomimo iż twierdzi, że potrafi projektować. Osobiście nie spotkałem Wykonawcy, który potrafi projektować - tak im się tylko wydaje. W dodatku jest im bardzo na rękę, jak w trakcie budowy mogą wyprawiać co chcą, bo projektu i projektanta nie ma.

Na dokumentację powykonawczą od Wykonawcy nie licz. Oni chcą jak najszybciej spadać i iść na kolejną budowę. Ewentualnie dostaniesz na odczepnego kartkę A4 z jakimiś odręcznymi bazgrołami i "będzie Pan zadowolony".

Napisano

Witam.

Przy swoim remoncie, przebieg wszystkich instalacji rysowałem ja w "kadzie". Drukowałem chłopakom każdą instalacje osobno z wytycznymi odnośnie wysokości itd.

A i tak elektrykę pociągnęli przez sufity po swojemu ( po najkrótszej linii) sciana.gif

Napisano

> Pozostałe instalacje nie wymagają formalnego projektu

A czy nie dolacza sie projektu instalacji do projektu w celu uzyskania pozwolenia na budowe?

Napisano

> A czy nie dolacza sie projektu instalacji do projektu w celu uzyskania pozwolenia na budowe?

Kupując gotowy projekt budowlany budynku najczęściej masz komplet projektów niemal wszystkich możliwych instalacji. Możesz z nich skorzystać lub zrobić instalacje elektr.wod.kan.co.według własnego uznania.

Tak naprawdę pozwolenia na budowę wymaga tylko projekt instalacji gazowej, pod warunkiem że będziesz miał gaz.

Napisano

> Kupując gotowy projekt budowlany budynku najczęściej masz komplet projektów niemal wszystkich

> możliwych instalacji. Możesz z nich skorzystać lub zrobić instalacje elektr.wod.kan.co.według

> własnego uznania.

> Tak naprawdę pozwolenia na budowę wymaga tylko projekt instalacji gazowej, pod warunkiem że

> będziesz miał gaz.

Karfa! Nie dopilnowalem tematu i wraz z projektem indywidualnym kupilem projekty instalacji, ktore moge sobie w tylek wlozyc - 'wielcy' projektanci wszystko na odpierdziel mimo tego, ze probowalem marudzic i wymagac...a tak bym powiedzial, ze nie chce i wolal zaplacic komus komu sie chce...

Tyle, ze o ile pamietam w tych projektach byly tez projekty przylaczy (woda, kanaliza, prad) - to juz jest chyba wymagane, co?

Napisano
  • Autor

> A czy nie dolacza sie projektu instalacji do projektu w celu uzyskania pozwolenia na budowe?

w 83r. sie nie dolaczalo widocznie.

Napisano

> A i tak elektrykę pociągnęli przez sufity po swojemu ( po najkrótszej linii)

Wiesz, nie chcieli narażać Cię na koszty... i zaoszczędzili na przewodach grinser006.gifbiglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Taka rada na przyszłość - nigdy nie zamawiaj projektu u Wykonawcy, pomiumo iż twierdzi, że potrafi

> projektować. Osobiście nie spotkałeum Wykonawcy, który potrafi projektować - tak im się tylko

> wydaje. W dodatku jest im bardzo na rękę, jak w trakcie budowy mogą wyprawiać co chcą, bo

> projektu i projektanta nie ma.

> Na dokumentację powykonawczą od Wykonawcy nie licz. Oni chcą jak najszybciej spadać i iść na

> kolejną budowę. Ewentualnie dostaniesz na odczepnego kartkę A4 z jakimiś odręcznymi bazgrołami

> i "będzie Pan zadowolony".

A możesz dać jakiś przykład - bo wiesz, ja np. jestem na etapie kończenia instalacji elektrycznej dla klienta i właśnie robię mu a'la dok. powykonawczą ale tylko samej rozdzielni - trasy kablowej nie robię bo klient indywidualny zawsze chce tylko jak najtaniej, byleby zarowka świeciła, natomiast nie wyobrażam sobie robić dokumentacji połączeń w puszkach, bo żeby to wogóle miało jakiś sens to należałoby jeszcze na przewody zakładać oznaczniki.

Wiesz wszystko można, tylko czy czasem nie jest to przerost formy nad treścią bo jak coś się popsuje to elektryk sobie znajdzie który przewód gdzie leci a w ogólnym rozrachunku to wychodzi taniej niż płacić za pełną dokumentacje, z której i tak nic nie zrozumie

Napisano

> jestem na etapie kończenia instalacji elektrycznej

> dla klienta i właśnie robię mu a'la dok. powykonawczą ale tylko samej rozdzielni - trasy

> kablowej nie robię

> natomiast nie wyobrażam sobie robić dokumentacji połączeń w puszkach, bo żeby to

> wogóle miało jakiś sens to należałoby jeszcze na przewody zakładać oznaczniki.

> Wiesz wszystko można, tylko czy czasem nie jest to przerost formy nad treścią bo jak coś się

> popsuje to elektryk sobie znajdzie który przewód gdzie leci a w ogólnym rozrachunku to

> wychodzi taniej niż płacić za pełną dokumentacje, z której i tak nic nie zrozumie

Nie robisz schematu ideowego? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie robisz schematu ideowego?

Ideowego czego?

Całej instalacji czy rozdzielni?

Napisano

> Tyle, ze o ile pamietam w tych projektach byly tez projekty przylaczy (woda, kanaliza, prad) - to

> juz jest chyba wymagane, co?

Tak. Projekty przyłączy są wymagane.

Napisano

> ale ja projektu w ogole nie mam - nie zamawialem u wykonawcy projektu instalacji, tylko wskazalem,

> gdzie ma byc jaki punkt Tak, to jest moj blad, ale czlowiek uczy sie na bledach.

Sam sobie schematy zrób. Projekty by Ci nic nie dały bo przecież i tak nikt nie robi zgodnie z projektem.

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Sam sobie schematy zrób. Projekty by Ci nic nie dały bo przecież i tak nikt nie robi zgodnie z

> projektem.

Nie potrzebuje schematow calej instalacji, bo, jak wspomnialem wyzej, zdjecia porobilem przed tynkowaniem. Bardziej mnie interesuje rozpiska w rozdzielni, newralgiczne miejsca (czesc przelacznikow swiatel bede mial na przerzutnikach w rozdzielni, bo np. jednym swiatlem steruja 3 przelaczniki) oraz kable jeszcze niewykorzystane (nadmiarowe). A pytam, bo moze o czyms nie pomyslalem, co warto byloby dostac od instalatora.

Napisano

> Czego powiniennem wymagac od instalatorow (woda, kanalizacja, CO, kotlownia, prad, gaz) na koniec

> roboty?

Dokumentacja po wykonawcza elektryka to jest przede wszystkim protokół pomiarowy instalacji, który to jego samego obliguje do odpowiedzialności za prawidłowo wykonaną instalację, i właśnie tym się różni "elektryk" od elektryka. ok.gif

Napisano

> Ideowego czego?

> Całej instalacji czy rozdzielni?

Całości ofkors grinser006.gif na której będzie też rozdzielnica biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dokumentacja po wykonawcza elektryka to jest przede wszystkim protokół pomiarowy instalacji, który

> to jego samego obliguje do odpowiedzialności za prawidłowo wykonaną instalację, i właśnie tym

> się różni "elektryk" od elektryka.

a to bede mial

Napisano

> Całości ofkors na której będzie też rozdzielnica

Za całość to klient musiaby z tysiaka dołożyć

Napisano

> Taka rada na przyszłość - nigdy nie zamawiaj projektu u Wykonawcy, pomimo iż twierdzi, że potrafi

> projektować. Osobiście nie spotkałem Wykonawcy, który potrafi projektować - tak im się tylko

> wydaje. W dodatku jest im bardzo na rękę, jak w trakcie budowy mogą wyprawiać co chcą, bo

> projektu i projektanta nie ma.

> Na dokumentację powykonawczą od Wykonawcy nie licz. Oni chcą jak najszybciej spadać i iść na

> kolejną budowę. Ewentualnie dostaniesz na odczepnego kartkę A4 z jakimiś odręcznymi bazgrołami

> i "będzie Pan zadowolony".

Dlaczego mam nie umiec projektowac majac uprawnienia projektowe i wykonawcze? Zreszta sporo robot w systemie projekt i wykonanie sie robi, tylko dla ogarnietego Inwestora, ktory wie co chce.

Owszem mozna isc na latwizne, ale nie o to chodzi w pracy na pewnym poziomie.

Chodzi o to, ze klient chce tanio, a zeby wszystko bylo jak nalezy nigdy nie bedzie wystarczajaco tanio dla indywidualnego klienta.

Napisano

> Dlaczego mam nie umiec projektowac majac uprawnienia projektowe i wykonawcze?

Nie wiem, czemu masz nie umieć projektować niewiem.gif

Napisano

A jak to sobie wyobrażasz ? Rozpisana co do cm trasa kablowa ? Gniazda można od wewnątrz opisać markerem, odpowiednio zabezpieczenia w rozdzielnicy. Aczkolwiek przy obiekcie wielkości domu ustalenie "co od czego" przy poprawnie wykonanej instalacji nie zajmuje wiele czasu. Jak masz paprunów to i tak papier nic nie da.

Co do c.o. / wody, to IMHO zawór powinien być opisany w jakikolwiek sposób, np. w kotłowni, gdzie jest ich kilka(naście).

Napisano

> Nie wiem, czemu masz nie umieć projektować

Quote:

Taka rada na przyszłość - nigdy nie zamawiaj projektu u Wykonawcy, pomimo iż twierdzi, że potrafi

> projektować. Osobiście nie spotkałem Wykonawcy, który potrafi projektować - tak im się tylko

> wydaje.

Skoro jestem wykonawca i projektantem w 1 osobie, bo mam oba papiery, to na podstawie powyzszego doszedlem do wniosku, ze nie umiem projektowac.

Powiem wiecej, projektowac umie ten co zna sie tez na wykonawstwie, a nie ten co praktyke wykonawcza na papierze odbebnil.

Napisano

> Skoro jestem wykonawca i projektantem w 1 osobie, bo mam oba papiery, to na podstawie powyzszego

> doszedlem do wniosku, ze nie umiem projektowac.

> Powiem wiecej, projektowac umie ten co zna sie tez na wykonawstwie, a nie ten co praktyke

> wykonawcza na papierze odbebnil.

Ale przestań mi jakimiś papierami wymachiwać. Masz Uprawnienia Budowlane do projektowania i kierowania robotami, to gratuluję. Jesteś też pierwszą osobą z UB, o której słyszę, iż sama wykonuje instalacje, czy co tam jeszcze.

BTW, strzelasz trochę do niewłaściwej osoby. Również posiadam UB do projektowania i kierowania robotami bez ograniczeń, a praktyki nie odbębniałem. Uczciwie zdobyta w kraju i za granicą.

Zarzucasz mi brak doświadczenia w wykonastwie shocked.gifhehe.gif OK, zajmuję się głównie projektowaniem. Ale grubo się mylisz, jeśli sądzisz, że nie uczestniczę w procesie budowy. Na budowach bywam choćby z racji nadzorów autorskich. Ale bywam wynajmowany też do pełnienia funkcji Inspektora Nadzoru Inwestorskiego. I bynajmniej nie do inwestycji typu: budowa jakiegoś domku, czy galerii handlowej - choć też nie pogardzę zlosnik.gifok.gif

Tak więc... miłego wieczoru smirk.gif

EDIT

Wciąż twierdzę, że Wykonawcy nie potrafią projektować, a jedynie im się wydaje smirk.gif

Napisano

> Wciąż twierdzę, że Wykonawcy nie potrafią projektować, a >jedynie im się wydaje

rotfl.gifbeksa.gif

No to Projektanci nie mają pojęcia o wykonawstwie. grinser006.gif

Napisano

> No to Projektanci nie mają pojęcia o wykonawstwie.

I tutaj się mylisz skromny.gif

Część projektantów bywa oczywiście odrealniona (podobnie, jak wykonawców), ale... poczytaj, jak zdobywa się UB do projektowania, a jak do kierowania robotami.

Napisano

> I tutaj się mylisz

> Część projektantów bywa oczywiście odrealniona (podobnie, jak wykonawców), ale... poczytaj, jak

> zdobywa się UB do projektowania, a jak do kierowania robotami.

Właśnie przypomniałem sobie, jak mi kiedyś Pan Projektant wykonał projekt dotyczący remontu instalacji WLZ w budynku mieszkalnym, gdzie większość mieszkań miało ogrzewanie akumulacyjne , a na projekcie jako zabezpieczenie główne WLZ wskazane były gniazda sbi. Ja się upierałem że takie nie mogą istnieć bo mają małą powierzchnię styku i proponowałem LP 00 lub ostatecznie UZ- 63, ale mądry Pan Projektant twierdził że prądowo jest ok, więc nie wie po co zmieniać, no i prikaz z góry i tyle. Wykonałem z bólem i co? Po dwóch miesiącach grzania gniazda spłynęły, a ja i tak musiałem zamontować LP 00. Oczywiście trzeba było zamontować nową większą skrzynkę. Dodatkowe koszty itd. Tak więc teoria teorią, a praktyka praktyką. Dobrze jak obie się uzupełniają grinser006.gif

Napisano

> Właśnie przypomniałem sobie, jak mi kiedyś Pan Projektant wykonał projekt dotyczący remontu

> instalacji WLZ w budynku mieszkalnym, gdzie większość mieszkań miało ogrzewanie akumulacyjne ,

> a na projekcie jako zabezpieczenie główne WLZ wskazane były gniazda sbi. Ja się upierałem że

> takie nie mogą istnieć bo mają małą powierzchnię styku i proponowałem LP 00 lub ostatecznie

> UZ- 63, ale mądry Pan Projektant twierdził że prądowo jest ok, więc nie wie po co zmieniać, no

> i prikaz z góry i tyle. Wykonałem z bólem i co? Po dwóch miesiącach grzania gniazda spłynęły,

> a ja i tak musiałem zamontować LP 00. Oczywiście trzeba było zamontować nową większą skrzynkę.

> Dodatkowe koszty itd. Tak więc teoria teorią, a praktyka praktyką. Dobrze jak obie się

> uzupełniają

Nie znam sytuacji, Twoje skróty nic mi nie mówią, ale głupcy zdarzają się po jednej, jak i drugiej stronie.

Większość Wykonawców narzeka na Projektantów i odwrotnie.

Oczekujesz, że będziemy się licytować, kto więcej ich wymieni? Jeśli tak, to miłej nocy 30.GIF

Napisano

> Twoje skróty nic mi nie mówią,

No to jaki z Ciebie elektryk?

Napisano

> No to jaki z Ciebie elektryk?

Widocznie kiepski, skoro nie znam na pamięć oznaczeń jakiegoś osprzętu instalacyjnego nN za kilka złotych.

Obawiam się, że z inną miarką podchodzimy do tematu.

Dla Ciebie szczytem możliwości jest wykonanie WLZ, podczas gdy dla mnie WLZ, to jedynie przyłożenie pieczątki.

Napisano

> Widocznie kiepski, skoro nie znam na pamięć oznaczeń jakiegoś osprzętu instalacyjnego nN za kilka

> złotych.

> Obawiam się, że z inną miarką podchodzimy do tematu.

> Dla Ciebie szczytem możliwości jest wykonanie WLZ, podczas gdy dla mnie WLZ, to jedynie przyłożenie

> pieczątki.

Wiesz co? Wykonać instalacje może murarz, fliziarz, co często robią ale chyba wiesz że nie o to chodzi, odpowiedzialności za to nie wezmą a nad elektrykiem niestety cały czas ciąży "łapa" prokuratora. Zresztą gorąco zapraszam wszystkich elektryków i "elektryków" na forum ise.pl.

Napisano

no, kolego PROJEKTANCIE blagam.gif

miałeś podać przykład dokumentacji powykonawczej w branży elektrycznej dla domku jednorodzinnego?

No śmiało, czekamy

A jak już się poddasz, to chociaż pokaż takową dla np. centrum handlowego - wiesz, z Twoich wypowiedzi jasno wynika, że praktykę na UB to conajwyżej odbywałeś nie wychodząc z baraku na budowie. A wiesz, skąd to wiem?

Otóż nawet jak już masz trasy kablowe zanzaczone na dok. powykonawczej (to już jest coś rzadko spotykanego) - no do tego jeszcze kilka słów jak elektromonter ma poskręcać korytka ze sobą hehe.gif

Jesteś naprawdę zabawny

Co innego ZUBERTO, on chociaż fizycznie był (robił) na budowie instalacje, to wie o czym pisze, a Ty?

Dno no.gif

Napisano

> Jesteś też pierwszą osobą z UB, o której słyszę, iż sama

> wykonuje instalacje, czy co tam jeszcze.

no i właśnie dlatego ON wie co pisze, a Ty jeszcze myślisz, że On jest gorszy od ciebie bo się hańbi pracą fizyczną

> Również posiadam UB do projektowania i kierowania

> robotami bez ograniczeń, a praktyki nie odbębniałem. Uczciwie zdobyta w kraju i za granicą.

tak, w baraku bo za dużo błota było, to się nie wychodziło

Napisano

> no, kolego PROJEKTANCIE

> miałeś podać przykład dokumentacji powykonawczej w branży elektrycznej dla domku jednorodzinnego?

> No śmiało, czekamy

> A jak już się poddasz, to chociaż pokaż takową dla np. centrum handlowego - wiesz, z Twoich

> wypowiedzi jasno wynika, że praktykę na UB to conajwyżej odbywałeś nie wychodząc z baraku na

> budowie. A wiesz, skąd to wiem?

> Otóż nawet jak już masz trasy kablowe zanzaczone na dok. powykonawczej (to już jest coś rzadko

> spotykanego) - no do tego jeszcze kilka słów jak elektromonter ma poskręcać korytka ze sobą

> Jesteś naprawdę zabawny

> Co innego ZUBERTO, on chociaż fizycznie był (robił) na budowie instalacje, to wie o czym pisze, a

> Ty?

> Dno

Chłopcze, ujadaj, karawana jedzie dalej.

Leczysz tutaj jakieś swoje kompleksy, czy co niewiem.gif

Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że dla Ciebie szczytem inżynierii elektrycznej jest skręcanie koryt kablowych, tudzież montaż gniazdka... a słyszał o obwodach okrężnych rozdzielnic (MCC), o IRC, o DCS, o ESD? Pewnie nawet nie, ale ujadać jak kundel w internecie potrafisz i obrzucać błotem innych.

Zajmij się swoim rozwojem, bo do końca życia będziesz co najwyżej kable w rowach układał.

Napisano

> a nad elektrykiem niestety cały czas ciąży "łapa"

> prokuratora. Zresztą gorąco zapraszam wszystkich elektryków i "elektryków" na forum ise.pl.

Dziękuję za przypomnienie o odpowiedzialności zawodowej. Codziennie się z tym stykam, więc przywykłem już ok.gif

Dziękuje również za linka, ale mam nienajlepszą opinię o ich forum.

Napisano

> Chłopcze,

Chłopcy to u szewca kołki prostują hehe.gif

> a słyszał o obwodach okrężnych rozdzielnic (MCC),

> o IRC, o DCS, o ESD?

Jak byś nie wiedział to my tu piszemy o instalacjach elektrycznych obiektów mieszkaniowych, a nie o instalacjach zasilających, zabezpieczeniach czy sterowaniach przemysłowych.

Aha, i jeszcze jedno, WLZ w skrócie znaczy wewnętrzna linia zasilająca, i jest to instalacja od złącza kablowego do licznika en.el.

Jak coś jeszcze nie wiesz, to śmiało pytaj. ok.gif

Napisano

> Dziękuje również za linka, ale mam nienajlepszą opinię o ich forum.

Podziel się. ok.gif

Napisano

> Aha, jak byś nie wiedział, WLZ w skrócie znaczy wewnętrzna linia zasilająca, i jest to instalacja

> od złącza kablowego do licznika en.el.

To akurat wiedziałem, jednak bardzo dziękuję. Ile to człowiek może się tutaj nauczyć ok.gif

> Jak coś jeszcze nie wiesz, to śmiało pytaj.

Jak nie będę wiedział, co znaczy oznaczenie osprzętu za 5zł w markecie, to na pewno się do Ciebie zgłoszę, bo niewątpliwie jesteś kompetentny w tym zakresie ok.gif

Napisano

> To akurat wiedziałem, jednak bardzo dziękuję. Ile to człowiek może się tutaj nauczyć

> Jak nie będę wiedział, co znaczy oznaczenie osprzętu za 5zł w markecie, to na pewno się do Ciebie

> zgłoszę, bo niewątpliwie jesteś kompetentny w tym zakresie

Nie montuję osprzętu z marketu, a gdyby, to nawet wyłącznika nadprądowego typu S-301 za taką cenę tam nie dostaniesz. Przy okazji, wyluzuj trochę. ziew.gif

Napisano

> Chłopcze, ujadaj, karawana jedzie dalej.

> Leczysz tutaj jakieś swoje kompleksy, czy co

> Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że dla Ciebie szczytem inżynierii elektrycznej jest skręcanie

> koryt kablowych, tudzież montaż gniazdka... a słyszał o obwodach okrężnych rozdzielnic (MCC),

> o IRC, o DCS, o ESD? Pewnie nawet nie, ale ujadać jak kundel w internecie potrafisz i obrzucać

> błotem innych.

> Zajmij się swoim rozwojem, bo do końca życia będziesz co najwyżej kable w rowach układał.

hahaha.gifhahaha.gif

No to reasumując, przykładu dok. powykonawczej nie będzie, a w zamian tego z racji wspomnianych wyżej kompleksów jest drwina z innych, którzy wiedzą o czym piszą

Podtrzymuje jak wyżej - dno no.gif

offtopic.gif

Napisano

> Dziękuję za przypomnienie o odpowiedzialności zawodowej. Codziennie się z tym stykam, więc

> przywykłem już

> Dziękuje również za linka, ale mam nienajlepszą opinię o ich forum.

Nie denerwuj sie juz tak.

Przynajmniej ja nie mialem na mysli udowadnianie komus czegos, a jedynie napisanie, ze jest wielu ludzi laczacych z powodzeniem w zyciu oba typy UB.

Sam siedze bardziej w sieciach (czyli to co glownie dla ZE idzie), instalacje to marginalna sprawa dla mnie obecnie (raczej z musu niz wyboru).

Glownym mym zajeciem jest projektowanie, ale ze pracuje w firmie z glownym profilem wykonawstwa to mam czesto stycznosc i z ta dzialalnoscia.

To, ze projektanci z wykonawcami nawzajem wieszaja na sobie psy nie ulega watpliwosci (u mnie np. czesto wlasciel zmieni zdanie i "grzecznie wyprasza" wykonawce z dzialki "bo projektant go oszukal", "bo mu sie zapomnialo, ze podpisal" itp., itd), bo w samych prostych jak drut sieciach bledow za wiele naczynic sie nie da.

Wykonawca ma wtedy ewidentna strate, bo brygada, sprzet gotowy, wylaczenie zamowione, a tu taka wtopa, wiec wiadomo do kogo ma pretensje.