Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf Plus - problem po wymianie klocków tył

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pacjent to Golf Plus TDI, rok 2005 (szwagrowóz).

Dzisiaj dostałem zlecenie grinser006.gif na wymianę klocków z tyłu, bo "coś dziwnie hałasuje przy hamowaniu"... hmm.gif

Cóż, jak miało nie hałasować, skoro z klocków zostały same blachy... icon_eek.giffacepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Do rzeczy: lewa strona stawiała zacięty opór. Wciskając tłoczek wkręcałem go jednocześnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W końcu tłoczek się schował i OK - nowe klocki założone.

Prawa strona zaskoczyła mnie tym, że tłoczek - mimo lustrzanego odbicia zacisku - również wkręcał się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ale jego schowanie było zdecydowanie łatwiejsze.

Niestety, dostałem info, że prawy tył się grzeje i to mocno.

Coś zrobiłem źle? Jest jakiś myk, o którym nie wiem?

Jednocześnie - podobno, bo nie macałem osobiście - wajcha ręcznego tuż po wymianie szła do góry normalnie, a teraz unosi się zdecydowanie niżej... hmm.gifniewiem.gif

Pomocy! ! blagam.gif W sobotę poprawka, spróbujemy uruchomić tłoczek, chociaż nie wyglądał na "stojący na dębowo" grinser006.gif

Panzervagen kupiony od Helmuta, historia nieznana, sądzę, że to były pierwsze klocki, kto ich tam wie... a dodatkowo szwagier jedzie tak długo, dopóki "koło nie wylata"... facepalm%5B1%5D.gif

Pozdrawiam - romano11 30.GIF

Napisano
  • Autor

> A prowadnice w jakim stanie?

Doskonałym! grinser006.gif Chodzą luźno, nasmarowane, bez grama korozji...

Tłoczek wysunięty i wciśnięty 3x, wciskanie szło dość lekko oink.gif

Mam jeszcze 3 pytania:

- tarcza tylna o grubości 8mm to już kwalifikuje się do wymiany?

- jaki jest patent na zamocowanie osłony przeciwpyłowej tłoczka? Już mnie przy tym (cenzura) klnie.gifklnie.gifklnie.gif brała, a gumka tak w lewym, jak i w prawym zacisku jest w rowku "od frontu", a od tyłu są w powietrzu...

- w zacisku jest jeszcze jakiś element pośredni, który działa na tłoczek przy użyciu ręcznego? Znajdę gdzieś jakiś rysunek techniczny, "rentgenowski" zacisku?

Co dziwne - zacisk wyraźnie mocniej zaczął trzeć, kiedy po cofnięciu tłoczka szwagier pociągnął ręczny... co to za goovno? Linka luźna... niewiem.gif

Napisano

Wg. mnie mechanizm recznego sie zatarl albo linka.

Tu opisuja podobny problem.

Napisano

> Zeby oslone (gume) zalozyc w zacisk trzeba tloczek wyjac

potwierdzam tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Zeby oslone (gume) zalozyc w zacisk trzeba tloczek wyjac

Też postawiłem taką hipotezę, ale wydała mi się ona tak niedorzeczna, że aż niewiarygodna... a jednak screwy.gif matko i córko: kto to wymyślił? facepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Napisano
  • Autor

> Wg. mnie mechanizm recznego sie zatarl albo linka.

Szwagier operował hamulcami, ja obserwowałem zacisk i tak:

- tłoczek przy wysuwaniu hamulcem zasadniczym bardzo ładnie odbijał, że tak powiem, gołym okiem było widać ten minimalny ruch powrotny, który jest potrzebny do odsunięcia klocków od tarczy;

- dźwignia ręcznego przy zacisku poruszała się w całym zakresie i wracała w położenie spoczynkowe;

- linka również nie miała oznak zastanej.

Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że auto jest potrzebne na dojazdy do roboty, ponadto zostało "trochę" zaniedbane na zasadzie: jedziemy, aż koło wylata... brak kultury technicznej się kłania. zolta.gif

Napisano

Mialem podobne objawy do Twoich, a ze auto bylo mi potrzebne na juz i nie bylo czasu rozbierac zacisku, kupilem zacisk z TRW i problem ustal.

Napisano
  • Autor

> Mialem podobne objawy do Twoich, kupilem zacisk z TRW i problem ustal.

Wątpię, by to było realne.

Ktoś, kto zdarł klocki do blachy, zaszalał przy nowych klockach i kupił Hart-y grinser006.gifhehe.gif

Jest bardzo mało prawdopodobne, że panzervagen dostanie choćby i regenerowane zaciski, a Ty wspominasz o TRW... szwagier nie ma kiedy podjechać do gumiarza oponę załatać, woli dopompowywać co i rusz, olej w silniku drugi rok jeździ, a wlany jest nie Long Life, tylko GM 5W30, generalnie nie ma kasy na nic... pad.gif

Napisano

Ja jestem zdania, ze jesli stac mnie na dany model auta to musi mnie stac na jego eksploatacje, a z tego co piszesz to wlasciciel tego auta chyba sie przecenil sick.gif

Zacisk kosztowal mnie 230zl.

Napisano
  • Autor

> Ja jestem zdania, ze jesli stac mnie na dany model auta to musi mnie stac na jego eksploatacje, a z

> tego co piszesz to wlasciciel tego auta chyba sie przecenil

Sugerowałem nieco mniejsze/tańsze auto, by mieć choć trochę kasy w odwodzie, ale nie...

Pasek rozrządu też czeka na swoje "pięć minut" i oby to były minuty chwały, a nie spektakularne kabooooooooooom... hehe.gif

Napisano

> Pasek rozrządu też czeka na swoje "pięć minut" i oby to były minuty chwały, a nie spektakularne

> kabooooooooooom...

Wcześniej zagotuje płyn i zrobi kaboom całym autem sick.gif

Napisano

> Wątpię, by to było realne.

> Ktoś, kto zdarł klocki do blachy, zaszalał przy nowych klockach i kupił Hart-y

> Jest bardzo mało prawdopodobne, że panzervagen dostanie choćby i regenerowane zaciski, a Ty

> wspominasz o TRW... szwagier nie ma kiedy podjechać do gumiarza oponę załatać, woli

> dopompowywać co i rusz, olej w silniku drugi rok jeździ, a wlany jest nie Long Life, tylko GM

> 5W30, generalnie nie ma kasy na nic...

Ale fałwej jest grinser006.gif

Aż dziw bierze, że nie Passat zlosnik.gif

Przykra sprawa oslabiony.gif