Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z19DT temperatura robocza

Featured Replies

Napisano

jaka ma być? bo ostatnio przy staniu w korku wylazi na ciut ponad 90, przy jezdzie trzyma 85-86 stopni

zlosnik.gif

Napisano

> jaka ma być? bo ostatnio przy staniu w korku wylazi na ciut ponad 90, przy jezdzie trzyma 85-86

> stopni

zazdraszczam zlosnik.gif

Lekko poniżej parametrów ale jest git ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jest dobrze, to nie benzyna że wskazane jest aby trzymała równo 90'C.

przesiadlem sie wlasnie z benzyny i bacznie obserwuje wskazowke zlosnik.gif

tak samo zima zdziwko mialem bo wskazowka idzie do gory dopiero od okolo 70 stopni hehe.gif

dla dociekliwych mozna podejrzec aktualna temperature cieczy w menu serwisowym

dla CD70/DVD90 (w reszcie nie testowalem) wychodzimy ze wszystkiego (guzik MAIN), wciskamy na okolo 5-10s guzik SETTINGS az wyswietli sie Test Mode switched on i potem klikajac guzik BC przelaczamy sie pomiedzy poszczegolnymi ekranami zlosnik.gif Pozycja ktora nas interesuje to Coolant ok.gif

Napisano

> dla dociekliwych mozna podejrzec aktualna temperature cieczy w menu serwisowym

> dla CD70/DVD90 (w reszcie nie testowalem) wychodzimy ze wszystkiego (guzik MAIN), wciskamy na okolo

> 5-10s guzik SETTINGS az wyswietli sie Test Mode switched on i potem klikajac guzik BC

> przelaczamy sie pomiedzy poszczegolnymi ekranami Pozycja ktora nas interesuje to Coolant

No toś Pan teraz pojechał zlosnik.gif

Napisano

Nowy, szczęśliwy posiadacz padających dwumas, egr-ów, klap wirowych i co tam jeszcze łopel wymyślił hehe.gif

Napisano

> Nowy, szczęśliwy posiadacz padających dwumas, egr-ów, klap wirowych i co tam jeszcze łopel wymyślił

Od marca 2009 roku eksploatuje Z19DTH i naprawdę nie wiem o czym piszesz niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> No toś Pan teraz pojechał

tez to znalazlem na forum, dla starych wyjadaczy nie nowosc ale nowym sie przyda jak trafia na ten watek ok.gif

Napisano

> Od marca 2009 roku eksploatuje Z19DTH i naprawdę nie wiem o czym piszesz

To widocznie twój egzemplarz jest idealny. Pozazdrościć smile.gif

Napisano

> To widocznie twój egzemplarz jest idealny. Pozazdrościć

Jakoś nie czytałem, żebyś pytał o coś w temacie Z19DTH, więc Twój chyba też się nie sypie zlosnik.gif

Napisano

> Jakoś nie czytałem, żebyś pytał o coś w temacie Z19DTH, więc Twój chyba też się nie sypie

Po prostu nie ma się czym chwalić, niestety.

Od ubiegłych wakacji wymiana egr, dwa razy rozruszanie klap, wymiana pompy podciśnienia, dwie uwalone świece zlosnik.gif

A jeszcze wymiana przedniej lampy. Urwały się zaczepy od plastikowego pierścienia wokół żarówki światła drogowego. Nie bardzo wiadomo dlaczego. Naprawić się nie dało, lampa nierozbieralna.

Co nie znaczy, że nie jestem zadowolony. Naprawia się i dalej jeździ smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oby ci się dobrze powoziło

wymiana swiec mnie czeka, niesetty w z19dt jest slabszy dostep, macherzy probowali ale skrzypia wiec istnieje ryzyko ze bedzie 4szt ukrecone oslabiony.gif

Napisano

> wymiana swiec mnie czeka, niesetty w z19dt jest slabszy dostep, macherzy probowali ale skrzypia

> wiec istnieje ryzyko ze bedzie 4szt ukrecone

Dobrze odmoczyć i puszczą. Co prawda wiele osób się boi samemu wymieniać, ale da radę.

Napisano

> To widocznie twój egzemplarz jest idealny. Pozazdrościć

Bez przesady ideały nie istnieją zlosnik.gif ze spraw awaryjnych to wymieniłem termostat, dwa czujniki parkowania, pęknięte sprężyny z przodu, dwa mostki prostownicze w alternatorze i jedna świeca żarowa. Pozostałe to czysto eksploatacyjne sprawy jak rozrząd czy hamulce. DPF wypala się regularnie co około 600-700 km i wiem kiedy to następuje przez co staram się tego procesu nie przerywać. Zresztą też nie ma problemów......a zauważyłem ostatnio jedno ognisko "rudej" na prawym tylnym nadkolu furious.gif ale mam nadzieję że uda się to bezproblemowo powstrzymać.

Napisano

Eksploatacyjnych też nie liczę, normalna rzecz. Nie tragizuję z awariami, wszystkie auta takie dzisiaj są, przynajmniej te napakowane technologią.

Ja też nie mam kłopotów z DPF ( aczkolwiek sam DPF to kłopot). Jeżdżąc na co dzień, te same trasy, wypalanie przewiduje +/- 10-15km.

Napisano

>....a zauważyłem ostatnio jedno ognisko "rudej" na

> prawym tylnym nadkolu ale mam nadzieję że uda się to bezproblemowo powstrzymać.

U córki w Vectrze rdza wyłazi nad przednią szybą ... szyba była niezbyt fachowo wymieniona, czy ten typ tak ma?

Napisano
  • Autor

> Dobrze odmoczyć i puszczą. Co prawda wiele osób się boi samemu wymieniać, ale da radę.

jakies patenty znasz na odkrecanie? :-) jest jakis typ klucza polecany do DT?

Napisano

> U córki w Vectrze rdza wyłazi nad przednią szybą ... szyba była niezbyt fachowo wymieniona, czy ten

> typ tak ma?

To raczej nie wina auta, tylko właśnie niewłaściwego montażu, a raczej demontażu starej szyby.

Napisano

> jakies patenty znasz na odkrecanie? :-) jest jakis typ klucza polecany do DT?

no napisał, że dobrze "odmoczyć" wink.gif

tzn. polewać miejsce wkrecenia świecy środkiem penetrującym lub mokrą szmatkę - namoczoną w owym srodku- owinąć wokół tego miejsca - tak przez 2 dni grinser006.gif

Napisano

> Naftą można pomoczyć

jak najbardziej jest to dobry środek penetrujący

aczkolwiek nie polecam jazdy z mokrą szmatką na świecach czy to zamoczonej w nafcie czy innym srodku grinser006.gif

Napisano

> jakies patenty znasz na odkrecanie? :-)

Najpierw lałem wd-40, albo nafta, raz nawet olej napędowy. Po kilka godzin, tak przez dwa, trzy dni. I zawsze poszło. Oczywiście odkręcaj z wyczuciem, nic na siłę.

Ważne też jest jest późniejsze dokręcanie nowych. U ciebie chyba będzie klucz 10 i 25Nm. O ile dobrze pamiętam. Za mocno dokręcisz, to potem jest problem.

Napisano

A autko nie jest po przetoczeni, dachowaniu ?

Jeżeli nie to stawiam na odklejenie uszczelki szyby, albo niewłaściwie założoną uszczelkę np. za mało kleju. bbq.gif