Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do znawcow - dyskwalifikacja

Featured Replies

Napisano

> Jezdzic dalej czy wymieniac

Jeśli masz zapas to zmienić, a tą dać na zapas.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz zapas to zmienić, a tą dać na zapas.

kurde w ubiegłym sezonie załatwiłem tak hankooka s1 evo

teraz ledwo letnie założyłem i już łodzkie kratery mnie dopadły oslabiony.gif kurde, nowa guma 2500km przebiegu

zapas mam ale aż 14" tongue.gif

Napisano

> kurde w ubiegłym sezonie załatwiłem tak hankooka s1 evo

> teraz ledwo letnie założyłem i już łodzkie kratery mnie dopadły

> zapas mam ale aż 14"

Podjedź do gumiarza, bo z fotki ciężko wywnioskować.

Napisano

Trudno ocenić ze zdjęcia. Ja bym chyba wymienił dla spokoju bo miałbym paranoję że mi spadnie lub pęknie spineyes.gif

Napisano

Jeśli na napompowanej nie ma guza a pod gumą nie widać całej albo przerwanej osnowy (druty, siatka lub tkanina) to nic jej nie jest.

Do testu można napompować trochę mocniej, do maksymalnego, dopuszczalnego ciśnienia. Na wyważarce od razu będzie widać czy nie wybrzuszyło?

Napisano
  • Autor

> Jeśli na napompowanej nie ma guza a pod gumą nie widać całej albo przerwanej osnowy (druty, siatka

> lub tkanina) to nic jej nie jest.

> Do testu można napompować trochę mocniej, do maksymalnego, dopuszczalnego ciśnienia. Na wyważarce

> od razu będzie widać czy nie wybrzuszyło?

dorzuciłem jej 2,5psi, pojechałem na zamknięty odcinek pośmigać trochę szybciej, nie ściąga, nie bije, powietrze nie schodzi, zakręty połyka bez problemu, pod tą zdartą gumą nic nie widać, czuć, że jest tam jeszcze kawał "mięcha"

szybko nie jeżdżę, bo i nie mam gdzie, max ~200km/h raz w roku, zazwyczaj do 150km/h licznikowe po a1/a2/a4/s8

dać jej z 3,5 i sprawdzić czy nie wywali bąbla ?

Napisano
  • Autor

> Trudno ocenić ze zdjęcia. Ja bym chyba wymienił dla spokoju bo miałbym paranoję że mi spadnie lub

> pęknie

kuźwa, no ile można razy gumy zmieniać w ciągu roku oink.gifzlosnik.gif

Napisano

Dać max. według opisu na boku i zakręcić na wyważarce. Będzie widać nawet mały garb.

Statycznie małego wybrzuszenia nie zobaczysz a dyskwalifikowałoby ono oponę całkowicie.

Napisano
  • Autor

> Dać max. według opisu na boku i zakręcić na wyważarce. Będzie widać nawet mały garb.

> Statycznie małego wybrzuszenia nie zobaczysz a dyskwalifikowałoby ono oponę całkowicie.

z rańca śmigam do gumiarza mego i do zdit-u

Napisano

Natychmiast wyrzucić. Oczywiście kupić 4 nowe.

Napisano

absolutnie się nie przejmować.

TO tylko nalany kawałek gumy szerzej. Niczemu oprócz ochrony rantu felgi nie służy.

Spełnił jak widać swoje zadanie świetnie ok.gif

Na konstrukcję to zupełnie nie wpływa ale badaj co jakiś czas czy przypadkiem nie wybuli opony w tym miejscu gdzie dostała.

Napisano

> Natychmiast wyrzucić. Oczywiście kupić 4 nowe.

felgi też oczywiście dla bezpieczeństwa. grinser006.gif

A właściwie to samochód już na złom. ok.gif

P.S. przygarnę oponki jakby coś. skromny.gif

Napisano

> Na konstrukcję to zupełnie nie wpływa ale badaj co jakiś czas czy przypadkiem nie wybuli opony w

> tym miejscu gdzie dostała.

Warto natomiast wyważyć koła, bo ten ubytek będzie wyczuwalny.

Napisano

Wyważyć, kontrolować czy bąbla nie ma, dać dla spokoju ducha na tył i heja ok.gif

Kiedyś rok z taką jeździłem. I do tego w KJS. Poddała się dopiero na pewnej dziurze, ale to razem z felgą, drążkiem i przegubem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Więc to nie wina opony hehe.gif

Napisano

Ja taką oponę sprzedałem razem drugą sprawną. Miały jeszcze może z 3 mm, poszły za 60-80 zł jakoś grinser006.gif Ale 17".

Rozważ taką możliwość ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wyważyć, kontrolować czy bąbla nie ma, dać dla spokoju ducha na tył i heja

> Kiedyś rok z taką jeździłem. I do tego w KJS. Poddała się dopiero na pewnej dziurze, ale to razem z

> felgą, drążkiem i przegubem Więc to nie wina opony

Byłem u gumiarza, opona w stanie dobrym oprócz ww. oderwania rantu I złego estetycznego wyglądu. Ciśnienie trzyma, babla na razie nie ma I wg. niego nie będzie profilaktycznie wrzuciłem ją na prawe koło.

Napisano

i co da się

287675368-1800321_735770326445329_1786657636_n.jpg

post-14403-14352523969694_thumb.jpg

Napisano

> Byłem u gumiarza, opona w stanie dobrym oprócz ww. oderwania rantu I złego estetycznego wyglądu.

> Ciśnienie trzyma, babla na razie nie ma I wg. niego nie będzie profilaktycznie wrzuciłem ją na

> prawe koło.

Profilaktycznie, to chyba lepiej na lewe wink.gif

Jest szansa, ze mniej dziur zaliczy grinser006.gif

Napisano

Możesz jeździć dalej - ściąłeś z opony rant ochronny - to tylko dodatkowy pasek gumy, który miał chronić felgę przed obtarciem (niestey na niskich profilach marnie to działa). Warto sprawedzić czy nie wpłynęło to na wyważenie koła i czy przy uderzeniu nie skrzywiła się felga.

Napisano

> Profilaktycznie, to chyba lepiej na lewe

> Jest szansa, ze mniej dziur zaliczy

Taaaa, i jak wybuchnie to go ściągnie pod Tira z naprzeciwka... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Taaaa, i jak wybuchnie to go ściągnie pod Tira z naprzeciwka...

z jakiego względu miałaby wybuchać?

To tak jakby ci ręka odpadła za każdym razem jak sobie naskórek zetniesz.

Napisano

Taaaa, chyba ze prawa wybuchie na lewym pasie autostrady prosto pod wyprzedzanego TIRa hehe.gif

Napisano

> szybko nie jeżdżę, bo i nie mam gdzie, max ~200km/h raz w roku, zazwyczaj do 150km/h licznikowe po

> a1/a2/a4/s8

Eee, to szybko nie jedzisz, więc i stresu tyle, co przy schodzeniu z krawężnika ok.gif

spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Raz jedyny mi strzeliła opona na dodatek w sprinterze. Tylna prawa. Oprócz smrodu i telepania budy i oderwania chlapacza nic się nie stało. A miałem ok 120km/h i 1,5t na pace.

W sumie to już nie wiem. Może się przemoge na następny miesiąc i wez kupię dwie nowe.