Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimatyzacja/klimatyzator do domu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako że lato coraz bliżej czas pomyśleć nad czymś co ochłodzi trochę pokój zlosnik.gif

Jako że o klimatyzacji domowej nie mam zielonego pojęcia potrzebuję pomocy.

Czy taki przenośny klimatyzator nadaje się do czegoś? przykładowy klimatyzator

Załóżmy że odprowadzenie ciepła nie będzie problemem ok.gif

do ochłodzenia jest pokój na poddaszu, o powierzchni ok 30m2. Pokój jest na południowy zachód, czyli jak słońce się na nim "oprze" o 11 to grzeje solidnie do 20.

Czy to co pokazałem nada się? a jak nie to co mogą polecić bardziej doświadczeni użytkownicy?

jak wygląda zużycie prądu przez takie urządzenie?

z góry dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Witam,

> Jako że lato coraz bliżej czas pomyśleć nad czymś co ochłodzi trochę pokój

> Jako że o klimatyzacji domowej nie mam zielonego pojęcia potrzebuję pomocy.

> Czy taki przenośny klimatyzator nadaje się do czegoś? przykładowy klimatyzator

> Załóżmy że odprowadzenie ciepła nie będzie problemem

> do ochłodzenia jest pokój na poddaszu, o powierzchni ok 30m2. Pokój jest na południowy zachód,

> czyli jak słońce się na nim "oprze" o 11 to grzeje solidnie do 20.

> Czy to co pokazałem nada się? a jak nie to co mogą polecić bardziej doświadczeni użytkownicy?

> jak wygląda zużycie prądu przez takie urządzenie?

> z góry dzięki za pomoc

Hałas tego urządzenia sprawia że po niedługim czasie wolisz się pocić niż to włączać.

Napisano

> Witam,

> Jako że lato coraz bliżej czas pomyśleć nad czymś co ochłodzi trochę pokój

> Jako że o klimatyzacji domowej nie mam zielonego pojęcia potrzebuję pomocy.

> Czy taki przenośny klimatyzator nadaje się do czegoś?

nie nadaje sie, jest glosny, bierze sporo pradu i jesli nie masz _dedykowanego_ otworu ktory mozesz uszczelnic i obok ktorego mozesz postawic klime to nie ma sensu... mialem taki w biurze, wial niby zimnym powietrzem, ale rura do okna byla goraca, a do tego okno bylo uchylone i ogolnie ludzie sie przeziebiali siedzac w zimnym podmuchu a w pomieszczeniu i tak bylo cieplo. Troche sie poprawilo jak wybili dziure przez sciane i przystawili do niego tego grzomota - mozna bylo zamknac okno i nie bylo zadnej rury dogrzewajacej wink.gif ale potem sie ekipa przeniosla do pomieszczenia z klasycznym splitem i to jest zupelnie inna liga wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie nadaje sie, jest glosny, bierze sporo pradu i jesli

>nie masz _dedykowanego_ otworu ktory mozesz uszczelnic

coś takiego się znajdzie ok.gif

>obok ktorego mozesz postawic klime to nie ma sensu... mialem taki w biurze, wial

> niby zimnym powietrzem, ale rura do okna byla goraca, a do tego okno bylo uchylone i ogolnie

> ludzie sie przeziebiali siedzac w zimnym podmuchu a w pomieszczeniu i tak bylo cieplo. Troche

> sie poprawilo jak wybili dziure przez sciane i przystawili do niego tego grzomota - mozna bylo

> zamknac okno i nie bylo zadnej rury dogrzewajacej ale potem sie ekipa przeniosla do

> pomieszczenia z klasycznym splitem i to jest zupelnie inna liga

Napisano

Mam coś podobnego i w lecie żona używa w pracowni na piętrze ok. 15m2. Hałas nie przeszkadza bo i tak głośniejsza jest stębnówka i nóż elektryczny.

Rurę z ciepłym wywalam przez uchylone drzwi balkonowe a w tym roku zrobię dedykowany otwór w kominie wentylacyjnym

Napisano

> Czy taki przenośny klimatyzator nadaje się do czegoś? przykładowy klimatyzator

Ja masz fajną mężatkę w pokoju, i chcesz zrobić na złość jej mężowi, to nadaje się do generowania bólów głowy.

Splita raz miałem w pracy. I w upały był trudny dylemat, czy znosić upał, czy hałas.

Tylko split. W drugim już mieszkaniu mam splita, tani (2k zł z montażem) i w następnym zrobię tak samo.

Wątek o spitach

Napisano

Mój dobry kumpel miał coś podobnego , zrobione profi, wylot gorącego powietrza rura przez ścianę , dawało rade w dużym salonie, ale było tak głośne , ze ani TV ani normalna rozmowa nie wchodziła w rachubę - w twoim przypadku prawie 12 godzin w huku - zapomnij

Po pierwszym lecie sprzedał to i kupił normalnego splita

Zużycie energii - te urządzenia maja sprawność nawet do 350% ( tego z linku jest ok 250 %), w Twoim przypadku kiedy słonce operuje non stop , trzeba przyjąć że agregat będzie pracował co najmniej 90% czasu, (jeśli jest to urzadzenie on-off a nie inwertorowe)więc możesz sobie policzyć

Generalnie ja odradzam, jeśli jest chociaż minimalna możliwość montażu splita - to jak najbardziej split, zwłaszcza że są

także do samodzielnego montażu (co i ja uczyniłem smile.gif )

Napisano

Urządzenie o tej mocy styknie na jedno pomieszczenie ok. 20 - 25 m2. Powietrze jednak staje się suche a zapobiega to poceniu się. W nocy wydajność wzrasta i trzeba ograniczać pracę klimy.

Będzie nieco hałasować, kiedy kompresor będzie pracował. Wiatraki można przeżyć.

Jednak na zdecydowany chłód (18-19st) nie licz. Ponad 350 m3/h schłodzonego powietrza wyleci na zewnątrz pomieszczenie i w jego miejsce wleci zassane ciepłe z zewnątrz. Mnie udaje się uzyskać max. 22-23 st przy duzych upałach 30 stopniowych.

Jak pomieszczenie uszczelnisz to wydajność klimy spadnie. Dobrze jak w takim sprzęcie jest pompka i węzyk do odprowadzania skroplin na zewnątrz pomieszczenia. Opróżnianie reczne pojemnika jest upierdliwe. W nocy musiałem wstawać zlosnik.gif kiedy miałem stary klimatyzator. Wygodny jest pilot do sterowania.

Zuzycie energii średnie max to ok 1 kWh. Nocą na economy 0,6 kWh. Obroty wiatraka spadają, kompresor rzadziej się włącza.

Ogólnie ok.

Napisano

Miałem taki przez kilka miesiecy i niestety potwierdzam to co koledzy wyżej - z przodu chłodzi, z tylu grzeje icon_rolleyes.gif

Wydajnością też nie powala, a miejsce na podlodze zajmuje no.gif

Najlepszym rozwiazaniem, bylby jakiś split - trochę doplacisz, a bedzie "na lata" wink.gif

W podpisie masz link do firmy brata - zadzwoń/napisz, coś doradzi i powie jakie koszty np. splita. ok.gif mozesz powiedzieć, ze z forum masz kontakt wink.gif

Napisano
  • Autor

to załóżmy że klimatyzator odpada, także skupmy się na splicie zlosnik.gif

Mógłby ktoś polecić jakiś zestaw do samodzielnego montażu?

Czy podczas instalacji występują jakieś problemy?

Napisano

> Mógłby ktoś polecić jakiś zestaw do samodzielnego montażu?

Nie opłaca się. Płacisz 23% VAT. A z montażem masz 8%. Więc już z samego VATu pokrywasz znaczną część kosztów montażu. Jak do tego dołożysz brak gwarancji przy samodzielnym montażu, to nawet jak masz narzędzia, to IMO traci to sens.

Uwagi masz w wątku o splitach do którego podawałem linka.

> Czy podczas instalacji występują jakieś problemy?

Jak masz w zestawie zarobione rurki na odpowiednią długość, i narzędzia do przebicia się, odpowiednią drabinę (zależy jeszcze gdzie jednostka zewnętrzna), kołki żeby przebić się przez styropian i dobrze zakotwić, to nie ma większego problemu. Kwestie formalne w bloku trzeba załatwić wcześniej. Bywa, że wspólnota/spółdzielnia wyraża zgodę pod warunkiem montażu przez profesjonalny (cokolwiek to znaczy) serwis. Często jest problem ze skroplinami i trzeba z baniaczkiem biegać, bo nie wyrażają zgody na wpięcie się w rynny czy puszczenie wody luzem na glebę.

Co do rzeczy technicznych, to kilka manuali znajdziesz w necie

Napisano
  • Autor

> Nie opłaca się. Płacisz 23% VAT. A z montażem masz 8%. Więc już z samego VATu pokrywasz znaczną

> część kosztów montażu. Jak do tego dołożysz brak gwarancji przy samodzielnym montażu, to nawet

> jak masz narzędzia, to IMO traci to sens.

waytogo.gif

> Uwagi masz w wątku o splitach do którego podawałem linka.

> Jak masz w zestawie zarobione rurki na odpowiednią długość, i narzędzia do przebicia się,

> odpowiednią drabinę (zależy jeszcze gdzie jednostka zewnętrzna), kołki żeby przebić się przez

> styropian i dobrze zakotwić, to nie ma większego problemu. Kwestie formalne w bloku trzeba

> załatwić wcześniej. Bywa, że wspólnota/spółdzielnia wyraża zgodę pod warunkiem montażu przez

> profesjonalny (cokolwiek to znaczy) serwis. Często jest problem ze skroplinami i trzeba z

> baniaczkiem biegać, bo nie wyrażają zgody na wpięcie się w rynny czy puszczenie wody luzem na

> glebę.

> Co do rzeczy technicznych, to kilka manuali znajdziesz w necie

dom prywatny, także akurat te problemy to nie był by problem ok.gif

Napisano

Przede wszystkim , czy masz pompę próżniową ? itp. Zleć to komuś ok.gif

Napisano

odradzam z uwagi na powierzchnie, kubature pokoju, halas i poddasze, ktore zazwyczaj duzo bardziej sie nagrzewa i dluzej stygnie.

mialem cos takiego na poddaszu w podobnym pokoju i raczej musialo pracowac caly dzien zeby byl efekt. halas nawet na najnizszym biegu powodowal, ze w nocy ciezko zostawic wlaczone. halasuje glownie sprezarka. po wylaczeniu momentalnie wzrasta wilgotnosc powietrza.

urzadzenie bylo porzadne, electrolux.

teraz jest pelna klima inwerterowa. zuzycie pradu jest znosne, chlodzi lepiej, szumi tylko powietrze. klima chodzi na auto i spokojnie bez napinki zrzuci temperature do komfortowej.

Napisano

> to załóżmy że klimatyzator odpada, także skupmy się na splicie

Ja kupiłem taką , tylko troszkę taniej bo jeszcze nie było sezonu.

Oczywiście na gwarancji fabrycznej, nawet przy samodzielnym montażu.

Podłączanie- podpinasz jeden kabelek, spinasz ręcznie ze sobą złącze czynnika, wkładasz wtyczkę do gniazdka i cieszysz się przyjemnym chłodem i ciszą smile.gif

Masz bardzo dokładna instrukcję montażu i obsługi (oczywiście po polsku) , największym problemem jest przewiercenie ściany - otwór musi być co najmniej fi 85

Napisano
  • Autor

to teraz jeszcze jedno pytanie, jednostka zewnętrzna powinna być w cieniu czy jest to obojętne? zlosnik.gif

Napisano

> to teraz jeszcze jedno pytanie, jednostka zewnętrzna powinna być w cieniu czy jest to obojętne?

Nigdzie nie ma jasnych wytycznych , ale lepiej jak jest w cieniu, ewentualnie sztucznie zacieniona.

U siebie w pracy tak miałem -jednostka na południe, duże okna i po południu klima przestawała chłodzić - ale to było w koszmarne 36 stopniowe upały- pomogło położenie na jednostce zewnętrznej dużego arkusza blachy ocynk

Napisano

> Oczywiście na gwarancji fabrycznej, nawet przy samodzielnym montażu.

Możesz wrzucić skan warunków tej gwarancji?

W sklepach piszą (pdfa nie znalazłem) że warunkiem gwarancji jest:

1. montaż przez autoryzowanego przedstawiciela Zibro

2. przegląd klimy co pół roku wykonany przez autoryzowanego przedstawiciela Zibro. Płatny oczywiście.

I to standardowe rozwiązanie przy splitach. Chyba wszyscy producenci konsumenckich klim mają takie warunki.

Napisano

> Możesz wrzucić skan warunków tej gwarancji?

> W sklepach piszą (pdfa nie znalazłem) że warunkiem gwarancji jest:

> 1. montaż przez autoryzowanego przedstawiciela Zibro

> 2. przegląd klimy co pół roku wykonany przez autoryzowanego przedstawiciela Zibro. Płatny

> oczywiście.

> I to standardowe rozwiązanie przy splitach. Chyba wszyscy producenci konsumenckich klim mają takie

> warunki.

bo patrzysz na 'zwykle' splity, a sa jeszcze wersje do samodzielnego montazu. Te drugie maja dodatkowe 'zworki' na przylaczach, wstepnie zrobiona "proznie" po jednej stronie i nabity uklad po drugiej stronie. Wtedy wystarczy tylko wpiac zlaczki w odpowiednie gniazda i wlaczyc do pradu, nie trzeba miec sprzetu do prozni i nie trzeba nabijac ukladu z osobnej butli.

edyta:

jakiś tekst

Quote:

Modele typu split składają się z jednostki wewnętrznej i zewnętrznej. 4-metrowa elastyczna rura jest trwale podłączona do jednostki wewnętrznej, umożliwiając w ten sposób samodzielny montaż klimatyzatora przez użytkownika bez dodatkowej pomocy ze strony firmy specjalizującej się w instalacji urządzeń chłodniczych. Radzimy przeprowadzić instalację, korzystając ze szczegółowej instrukcji obsługi urządzenia. Oferujemy jednostki wewnętrzne o różnych wymiarach i wydajnościach.

Napisano

> bo patrzysz na 'zwykle' splity, a sa jeszcze wersje do samodzielnego montazu.

Teksty marketingowe czytałem. Chyba każda klima jest fabrycznie nabita w dzisiejszych czasach. Gwaranci chętnie jednak wypną się w przypadku awarii gdy nie będą spełnione warunki gwarancji. Dlatego ciekawi mnie, jak to jest zapisane w dokumencie gwarancyjnym którego nie mogę wygooglać.

Napisano
  • Autor

no to jeszcze jedno proste/głupie pytanie zlosnik.gif

czy jednostka wewnętrzna może wisieć nad telewizorem?

Czy z czasem nie będzie ona miała jakiegoś negatywnego wpływu na tv? grinser006.gif

Napisano

> czy jednostka wewnętrzna może wisieć nad telewizorem?

Pamiętaj, że tam skrapla się woda. I w razie awarii może się polać. Bałbym się wieszać to nad urządzeniem elektrycznym.

Ale jest większy problem - jak powiesisz nad telewizorem, to znaczy, że będzie dmuchać bezpośrednio na tych, co siedzą przed telewizorem. Dlatego to słaby pomysł. Trzeba poszukać miejsca, gdzie nie będzie wiało bezpośrednio na ludzi, najlepiej jeszcze jakby robiło za kurtynę powietrzną przy oknie.

Napisano
  • Autor

zrobiłem orientację w lokalnych firmach montujących klimatyzacje, i w większości polecają taki zestaw LG

cena z montażem ok 2900-3000zł.

Dobra cena?

Chyba że jest ktoś w śród nas co się tym zajmuje? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie, ma ktoś urządzenie firmy SINCLAIR ?

jeżeli tak, to jakie opinie o nim?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie, ma ktoś urządzenie firmy SINCLAIR ?

> jeżeli tak, to jakie opinie o nim?

Mam w firmie Chigo, Sinclair i jeszcze jakiś innej marki. Używane są około 6 lat i zauważyłem że Sinclair najgorzej chłodzi i raz udało mu się zamarznąć. Jeśli chciałbyś się dowiedzieć o konkretny typ jaki u mnie wisi to pisz to zerknę. Poza tym, nikt nigdy nie uzupełniał czynnika tylko filtry są czyszczone chyba dwa razy do roku. Nawet baterie w pilotach są jeszcze oryginalne, ale to już ich ostatni sezon grinser006.gif

Napisano
  • Autor

możesz zerknąć ok.gif

tego Sinclair`a miałbym ok 200-250zł taniej niż LG, także zastanawiam się nad nim, ale nie chciał bym się później denerwować że coś nie działa tak jak powinno grinser006.gif

Napisano

> możesz zerknąć

> tego Sinclair`a miałbym ok 200-250zł taniej niż LG, także zastanawiam się nad nim, ale nie chciał

> bym się później denerwować że coś nie działa tak jak powinno

Przepraszam, ale pomyliły mi się nazwy. Ten gorzej działający to IDI a z Sinclairem nie miałem żadnych problemów i mam wrażenie, że jest najwydajniejszy. Wisi już 5 lub 6 lat a naprawdę czasem lekko nie ma zlosnik.gif.

edit. Model to ASH-24AQ o mocy chłodzenia 7000W i grzania 7600W.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i klima zamontowana,

na pokład wleciał split Sinclair`a ok.gif

Z tego miejsca polecam firmę brata naszego kącikowego kolegi http://www.dawent.pl/

Wsio szybko i sprawnie zamontowane waytogo.gif

Napisano

> No i klima zamontowana,

> na pokład wleciał split Sinclair`a

Będziesz zadowolony ok.gif, u mnie robi naprawdę dobrą robotę zlosnik.gif.

Napisano

...

> Z tego miejsca polecam firmę...

Może warto wstrzymać się z tym do pierwszej reklamacji?

wink.gif

Napisano

> ...

> Może warto wstrzymać się z tym do pierwszej reklamacji?

A dlaczego uważasz, że od razu będzie reklamował? To są dobre klimatyzatory i jeśli nie było wady fabrycznej lub rażącej wady montażowej to powinno działać kilka lat bez serwisu 270751858-jezyk.gif.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego uważasz, że od razu będzie reklamował? To są dobre klimatyzatory i jeśli nie było wady

> fabrycznej lub rażącej wady montażowej to powinno działać kilka lat bez serwisu .

dlatego też właśnie wziąłem Sinclaira. W pracy mamy je już 3 lata zamontowane, ale zwykłe ON/OFF`y (jakiś najniższy model) i chodzą cały czas bez problemowo, a lekko nie mają, bo śmigają 24h/dobę przez 5-6 dni w tygodniu zlosnik.gif

Napisano

FTXV25AB / RXV25AB – 2,5 / 2,8 kW

takie coś zamówilem... będe zadowolony?