Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bateria termostatyczna w Lidlu

Featured Replies

Napisano

Od poniedziałku 9.06 będzie dostępna bateria termostatyczna w wersji prysznicowej bądź wannowej. Jakieś przeciwwskazania do zakupu? Na co zwracać uwagę? Nie mam wielkich wymagań, niech podziała góra pięć lat i będę szczęśliwy smile.gif

Napisano

Nie wiem jak działa ta lidlowa ale mam u siebie baterię termostatyczną ferro zakupioną w podobnej cenie do tej lidlowej i już ze 3 lata działa bez zarzutów.

Napisano

> Jakieś przeciwwskazania do zakupu? Na co zwracać uwagę?

a potrzebne Ci to? masz niewydajny piec, wadliwa instalacje ze spadkami cisnienia czy co Ci tam przeszkadza?

Napisano
  • Autor

> a potrzebne Ci to? masz niewydajny piec, wadliwa instalacje ze spadkami cisnienia czy co Ci tam

> przeszkadza?

Tak, potrzebne i nie ulega wątpliwości. Mam ciepłą wodę z sieci, w lecie letnią (potrafię brać prysznic bez korzystania z zimnej) a w zimie ukrop, tak więc w zależności od pory roku różnie ustawiam wajchę mieszacza. Córka mi się usamodzielnia i ostatnio sama chodzi myć ręce do wanny, przy termostatycznej odkręci sobie przepływ i poleci jej woda o właściwej temperaturze. Zdarza mi się też często podczas prysznica zaczepić o wystającą wajchę i kląć na nagłą zmianę temperatury. A najważniejszy argument jest taki, że nienawidzę jak mi się zmienia temperatura w zależności od działania pralki, zmywarki czy kogoś w kuchni.

Napisano
  • Autor

> taniej kupisz Ferro TEM7 z 5.letnią gwarancją

Może i ciut taniej ale po doliczeniu przesyłki już drożej. I nie jestem pewien, czy w tej cenie też, jak w Lidlu, mogę wybierać pomiędzy prysznicową a wannową

Napisano

> Tak, potrzebne i nie ulega wątpliwości. Mam ciepłą wodę z sieci, w lecie letnią (potrafię brać

> prysznic bez korzystania z zimnej) a w zimie ukrop, tak więc w zależności od pory roku różnie

> ustawiam wajchę mieszacza. Córka mi się usamodzielnia i ostatnio sama chodzi myć ręce do

> wanny, przy termostatycznej odkręci sobie przepływ i poleci jej woda o właściwej temperaturze.

> Zdarza mi się też często podczas prysznica zaczepić o wystającą wajchę i kląć na nagłą zmianę

> temperatury. A najważniejszy argument jest taki, że nienawidzę jak mi się zmienia temperatura

> w zależności od działania pralki, zmywarki czy kogoś w kuchni.

nie będzie tak różowo jak Ci się wydaje.

Przy różnych temp. wejścia ciepłej wody będziesz musiał kalibrować baterie. To nie jest tak, że jak ustawisz 38* to czy wejdzie 55* czy 40* nadal będzie trzymało 38*

> Może i ciut taniej ale po doliczeniu przesyłki już drożej. I nie jestem pewien, czy w tej cenie też,

> jak w Lidlu, mogę wybierać pomiędzy prysznicową a wannową

no nie wybierzesz, TEM7 jest AFAIR tylko prysznicowa.

Napisano
  • Autor

> nie będzie tak różowo jak Ci się wydaje.

> Przy różnych temp. wejścia ciepłej wody będziesz musiał kalibrować baterie. To nie jest tak, że jak

> ustawisz 38* to czy wejdzie 55* czy 40* nadal będzie trzymało 38*

Będzie lepiej niż mam. Nie poparzy mi się przypadkiem dziecko, nie zmienię sobie nogą temperatury i pobieranie wody przez inne urządzenia nie będzie tak bardzo wpływało na zmiany temperatury prysznica. Nie oczekuję cudów za 179zł a jedynie polepszenia komfortu użytkowania.

Napisano

> Od poniedziałku 9.06 będzie dostępna bateria termostatyczna w wersji prysznicowej bądź wannowej.

> Jakieś przeciwwskazania do zakupu?

W wannowych nie znoszę tych dinksów do przełączania na prysznic. Wcześniej czy później świrują.

Napisano

> a potrzebne Ci to? masz niewydajny piec, wadliwa instalacje ze spadkami cisnienia czy co Ci tam

> przeszkadza?

Dla samej wygody użytkowania warto kupić baterie termostatyczne. Mam obecnie w wannie i pod prysznicem, w sumie od 7 lat użytkuję takie rozwiązanie i nigdy więcej nie wrócę do klasycznej baterii.

Napisano

> Dla samej wygody użytkowania warto kupić baterie termostatyczne. Mam obecnie w wannie i pod

> prysznicem, w sumie od 7 lat użytkuję takie rozwiązanie i nigdy więcej nie wrócę do klasycznej

> baterii.

Ja tylko zapytam o jedną rzecz - jak taka bateria działa przy bardzo twardej wodzie (bardzo dużo kamienia w wodzie). Stara bateria wannowa, używana sporadycznie (obok jest prysznicowa, używana dość często) zacina się od zgromadzonego osadu wewnątrz baterii - jaki wpływ może mieć taka sprawa na te baterie termostatyczne? Zatnie się i koniec?

Napisano

> Córka mi się usamodzielnia i ostatnio sama chodzi myć ręce do

> wanny, przy termostatycznej odkręci sobie przepływ i poleci jej woda o właściwej temperaturze.

albo o takiej jak bedzie ustawiona, wiec chyba przesadzasz.

> A najważniejszy argument jest taki, że nienawidzę jak mi się zmienia temperatura

> w zależności od działania pralki, zmywarki czy kogoś w kuchni.

jedyny argument ok.gif

Napisano

> Ja tylko zapytam o jedną rzecz - jak taka bateria działa przy bardzo twardej wodzie (bardzo dużo

> kamienia w wodzie). Stara bateria wannowa, używana sporadycznie (obok jest prysznicowa,

> używana dość często) zacina się od zgromadzonego osadu wewnątrz baterii - jaki wpływ może mieć

> taka sprawa na te baterie termostatyczne? Zatnie się i koniec?

termostatyk należy czyścić po prostu. U mnie w instrukcji jest co 6.mcy czyszczenie sitek i co rok czyszczenie głowicy. Jeżeli występują problemy z trzymaniem temp to trzeba częściej. Tyle teoria z instrukcji.

Praktyka, przy dość twardej wodzie, co jakiś czas trzeba "przepłukać" baterię na skrajnych położeniach głowicy pełnym ciśnieniem.

Od ca 1,5. roku metoda płukania się sprawdza.

Napisano

> Ja tylko zapytam o jedną rzecz - jak taka bateria działa przy bardzo twardej wodzie (bardzo dużo

> kamienia w wodzie)...

Mogę Ci napisać co się dzieje z tanimi KFA, kupionymi 10 lat temu. Takimi:

13d9dc9d42f0.jpg

Były też sprzedawane pod marką Valvex, więc niewykluczone, że to chińczyki?

Wodę mam chyba bardzo twardą bo już po tygodniu od odkamieniania czajnika całe dno jest pokryte nowym, białym kamieniem.

Z bateriami dzieje się nic. Zupełnie nic. Działają od 10 lat tak samo. Nic nie czyszczę, nic nie płuczę.

Napisano
  • Autor

Kupiłem, wygląda całkiem nieźle. Niestety jest już pierwszy problem. Z tyłu posiada rozróżnione kolorami do jakiego przyłącza idzie ciepła i zimna woda. U mnie w ścianie są zamienione bo jakiś idiota skopał montaż instalacji sciana.gif Co mi pozostaje robić? Tylko proszę, nie proponujcie montażu "do góry nogami"

Napisano

> jakiś idiota skopał montaż instalacji

Nie idzie naprawić? Może przy pionach da się przepiąć bez kucia?

Napisano

> Kupiłem, wygląda całkiem nieźle. Niestety jest już pierwszy problem. Z tyłu posiada rozróżnione

> kolorami do jakiego przyłącza idzie ciepła i zimna woda. U mnie w ścianie są zamienione bo

> jakiś idiota skopał montaż instalacji Co mi pozostaje robić? Tylko proszę, nie proponujcie

> montażu "do góry nogami"

a powiedz jak jest w tej baterii właśnie ta kolejność ? bo sam myślę o zakupie, ale obawiam się tego samego problemu co Ty masz frown.gif

Napisano
  • Autor

> Nie idzie naprawić? Może przy pionach da się przepiąć bez kucia?

Jedyna naprawa jaką znam to poprzez kucie właśnie. Zmiana pionu oznacza zasilanie gorącą wodą spłuczki, pralki i zmywarki.

Napisano

> jest już pierwszy problem. Z tyłu posiada rozróżnione

> kolorami do jakiego przyłącza idzie ciepła i zimna woda. U mnie w ścianie są zamienione bo

> jakiś idiota skopał montaż instalacji Co mi pozostaje robić? Tylko proszę, nie proponujcie

Skoro nie chcesz takiej rady, to cóż nam pozostaje? Przykręć to, co pasuje (zimna/ciepła woda), a drugą stronę opędzisz wężykiem... grinser006.gifhehe.gif dobry wężyk nie jest zły biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a powiedz jak jest w tej baterii właśnie ta kolejność ? bo sam myślę o zakupie, ale obawiam się

> tego samego problemu co Ty masz

z prawej ma być zimna

Napisano

> Kupiłem, wygląda całkiem nieźle. Niestety jest już pierwszy problem. Z tyłu posiada rozróżnione

Do markowych baterii są dostępne zamienne głowice dla odwrotnego przyłączenia ciepłej wody. Możesz spróbować wyjąć głowicę z tej co masz i przejrzeć w internecie, może da się kupić pasującą "odwrotną".

Napisano
  • Autor

> Do markowych baterii są dostępne zamienne głowice dla odwrotnego przyłączenia ciepłej wody. Możesz

> spróbować wyjąć głowicę z tej co masz i przejrzeć w internecie, może da się kupić pasującą

> "odwrotną".

masz jakiś przykład jak tego szukać, jak to się nazywa?

Napisano

Właściwie pozostaje ci sprzedaż lub oddanie do sklepu.

Są głowice odwrotne do takich baterii ale są strasznie drogie.

A jak podłączysz niezgodnie z oznaczeniami to nie będzie działała.

Napisano

> Właściwie pozostaje ci sprzedaż lub oddanie do sklepu.

Tym bardziej, że akurat w L przyjmują do 7 dni bez łaski.

Napisano

> z prawej ma być zimna

no to niestety mam tak jak Ty frown.gif

z prawej ciepła.... sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Właściwie pozostaje ci sprzedaż lub oddanie do sklepu.

> Są głowice odwrotne do takich baterii ale są strasznie drogie.

> A jak podłączysz niezgodnie z oznaczeniami to nie będzie działała.

Miałem plan, żeby rozkuć przyłącze i tam przemienić ale za dużo roboty. Przyłącze zostanie, za to rozkuję jedną płytkę nad baterią, z pół metra wyżej, gdzie idące poziomo rurki mają kolanka i zawijają w dół, tam będzie najłatwiej o przeróbkę.