Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana tłoczka hamulcowego a odpowietrzanie.

Featured Replies

Napisano

witam

Właśnie wymieniłem toczek w zacisku prawy tył.

Wcisnąłem hamulec i zaprłem fotel a później odkręciłem zacisk i wymieniłem tłoczek.

Zamontowałem, po naciskaniu hamulca najpierw lecało powietrza a później płyn. Popuszczałem odpowietrznik przynaciskaniu a hamulec jednak tylko już płyn leciał.

Jak jeszcze to poprawnie odpowietrzyć?

Samochod ma pracować?

Napisano

> Jak jeszcze to poprawnie odpowietrzyć?

Jak pedał jest twardy, to się udało. Jak miękki to odpowietrzyć cały układ zgodnie z wytycznymi producenta grinser006.gif.

Napisano

samemu raczej nie odpowietrzysz bez pompy do odpowietrzania. Trzeba mieć drugą osobę do pomocy. Jeden pompuje pedałem drugi kręci odpowietrznikiem. To po pierwsze.

Po drugie odpowietrzyć trzeba co najmniej obwód który był ruszany. Hamulce zwykle są dwuobwodowe.

Jak płyn nie był długo wymieniany to lepiej go wymienić i odpowietrzyć wszystko przy okazji.

Nigdy nie odpowietrzałem hamulców z pompą ABS więc tutaj nie mam doświadczeń.

Na końcu najlepiej test w stacji badań technicznych - nawet i za darmo niektórzy zrobią.

Napisano

> Nigdy nie odpowietrzałem hamulców z pompą ABS więc tutaj nie mam doświadczeń.

Tak samo jak bez ABS.

Napisano

> Tak samo jak bez ABS.

Niekoniecznie. Niektóre marki wymagają trybu serwisowego dla pompy abs.

Napisano

> Niekoniecznie. Niektóre marki wymagają trybu serwisowego dla pompy abs.

Osobiście się jeszcze nie spotkałem - ale tez nie robie tego zawodowo a jedynie hobbystycznie i przez ręce mi wiele nie przechodzi.

Napisano

> samemu raczej nie odpowietrzysz bez pompy do odpowietrzania. Trzeba mieć drugą osobę do pomocy.

> Jeden pompuje pedałem drugi kręci odpowietrznikiem. To po pierwsze.

> Po drugie odpowietrzyć trzeba co najmniej obwód który był ruszany. Hamulce zwykle są dwuobwodowe.

> Jak płyn nie był długo wymieniany to lepiej go wymienić i odpowietrzyć wszystko przy okazji.

> Nigdy nie odpowietrzałem hamulców z pompą ABS więc tutaj nie mam doświadczeń.

> Na końcu najlepiej test w stacji badań technicznych - nawet i za darmo niektórzy zrobią.

odkrecasz odpowietrznik, lekkie nadcisnienie do zbiorniczka plynu hamulcowego i plyn leci

Napisano

> samemu raczej nie odpowietrzysz bez pompy do odpowietrzania.

Można samemu z pełnym sukcesem, bierzemy 5m weżyka podłączamy pod odpowietrznik i odkręcamy go drugi koniec do zbiorniczka płynu hamulcowego i pompujemy. W miare jak się odpowietrza to ciężej idzie wciskanie pedału hamulca. Jeśli płyn stary to oczywiście wymiana płyn kosztuje pare zł, a stary płyn ma w sobie sporo wilgoci i już nie pracuje tak jak nowy.

Napisano

> Można samemu z pełnym sukcesem, bierzemy 5m weżyka podłączamy pod odpowietrznik i odkręcamy go

> drugi koniec do zbiorniczka płynu hamulcowego i pompujemy. W miare jak się odpowietrza to

> ciężej idzie wciskanie pedału hamulca. Jeśli płyn stary to oczywiście wymiana płyn kosztuje

> pare zł, a stary płyn ma w sobie sporo wilgoci i już nie pracuje tak jak nowy.

Brakuje mi w tej metodzie odkręcania i zakręcania odpowietrznika.

Napisano

> Brakuje mi w tej metodzie odkręcania i zakręcania odpowietrznika.

a że niby poco ? confused.gif

Napisano

> Niekoniecznie. Niektóre marki wymagają trybu serwisowego dla pompy abs.

Ale to chyba przy zapowietrzonej pompie. Jak powietrze tylko w zacisku to wystarczy silnik odpalić i odpowietrzyć normalnie.

fakt, ze tak robiłem w starszych samochodach, teraz w tych z komputerowymi klapkami schowka na okulary może być faktycznie potrzebny program serwisowy.

Napisano

> a że niby poco ?

A jak puszcza hamulec i tłoczek się cofa to nie zaciąga z powrotem powietrza z rurki?

Napisano

> Brakuje mi w tej metodzie odkręcania i zakręcania odpowietrznika.

Bo w samochodzie 10+ to się po prostu nie da old.gifgrinser006.gif.

Napisano

> Bo w samochodzie 10+ to się po prostu nie da .

Odkręcić?

Napisano

Założymy się? cfaniaczek.gif

Napisano

Jeśli ktoś w aucie 10+ nie wymieniał płynu hamulcowego od nowości to może tak być.

Napisano

> A jak puszcza hamulec i tłoczek się cofa to nie zaciąga z powrotem powietrza z rurki?

nie

Napisano

> Można samemu z pełnym sukcesem.

Można. Są nawet filmiki w necie, ale wiecej z tym brandzlowania niż tradycyjnie w dwie osoby oink.gif