Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy silnik kolizyjny jest w pII

Featured Replies

Napisano

Pacjent p II clasic 2010 r 1,2 60 kM

sprawę opisałem na motoryzacyjnym o wycieku oleju spod filtra i możliwym zapaćkaniu paska.

i pytanie czy silnik jest kolizyjny tj po zerwaniu lub przeskoczeniu paska będzie kabum i silnik do remontu??

pozdr

Napisano

> Pacjent p II clasic 2010 r 1,2 60 kM

> sprawę opisałem na motoryzacyjnym o wycieku oleju spod filtra i możliwym zapaćkaniu paska.

> i pytanie czy silnik jest kolizyjny tj po zerwaniu lub przeskoczeniu paska będzie kabum i silnik do

> remontu??

> pozdr

Ten juz jest kolizyjny.

Napisano
  • Autor

Hmm no to lipa crazy.gif

Napisano

> A które silniki FIRE Fiata nie są kolizyjne?

Jesli chodzi o 1.2 8V to chyba w 2005r staly sie kolizyjne hmm.gif.

Jak bylo z 1.1 to nie wiem, moze do konca pozostal niekolizyjny niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No to chyba wymiana paska mnie czeka crazy.gif

Napisano

> A które silniki FIRE Fiata nie są kolizyjne?

1.1 SPI , 1.2 SPI i MPI przez cały okres produkcji

1.1 MPI, 1.2 MPI do chyba 2004 albo 2005 roku. W obu były zmiany puszki filtra i świec (to te najbardziej charakterystyczne) i od tej pory są kolizyjne.

Napisano
  • Autor

Od nowości czyli 4 lata przelatane 45 tyś km

Napisano

> Od nowości czyli 4 lata przelatane 45 tyś km

To w ostatecznosci zmienic sam pasek i jezdzic dalej. Na poczatek i tak bym popatrzyl pod oslone rozrzadu, moze olej tam nie poszedl. W wersjach kolizyjnych jest szerszy pasek niz we wczesniejszych odmianach tego silnikach, inna tez jest rolka napinajaca, juz z automatem i niestety sporo drozsza.

Napisano

Na szczęście nie są to duże koszty.

> No to chyba wymiana paska mnie czeka

Napisano

> Od nowości czyli 4 lata przelatane 45 tyś km

Cena gratów śmiesznie niska, wymiana chyba jeszcze pod blokiem bez kanału i fachowych blokad, na kropki, jak w P2fl przy 1,2 8v ok.gif

Godzina roboty i po strachu - bez pompy wody, bo z pompą troszkę dłużej wink.gif

Napisano

jak poznac czy moj silnik jest kolizyjny czy nie (bez zdejmowania paska i krecenia wałem) - moj kropek z 1.2 jest z 2003 roku wiec teoretycznie powinien byc bezkolizyjny...ale jak to sprawdzic?

tzn jak wizualnie - koledzy pisali o zmienionym filtrze oleju oraz o swiecach

Napisano

> jak poznac czy moj silnik jest kolizyjny czy nie (bez zdejmowania paska i krecenia wałem) - moj

> kropek z 1.2 jest z 2003 roku wiec teoretycznie powinien byc bezkolizyjny...ale jak to

> sprawdzic?

> tzn jak wizualnie - koledzy pisali o zmienionym filtrze oleju oraz o swiecach

filtr oleju ten co w 16v, pasek rozrządu gruby, świece cienkie jak w 16v, podobno zlosnik.gif

ja mam z kwietnia 2005r, jak powyżej specyfikacja, rozrząd zmieniłem w 6 roku i po 150kkm, zero zużycia gumy crazy.gif

Według wszelkich prawideł powinieneś mieć stary typ ok.gif

Napisano

> filtr oleju ten co w 16v, pasek rozrządu gruby, świece cienkie jak w 16v, podobno

> ja mam z kwietnia 2005r, jak powyżej specyfikacja, rozrząd zmieniłem w 6 roku i po 150kkm, zero

> zużycia gumy

> Według wszelkich prawideł powinieneś mieć stary typ

to dobrze bo uczylem sie na starym punciaka zakladania rozrzadu i robilem wiele poprawek zanim dobrze ustawilem. w tym nie chce zlecac tego komus tylkotez ustawiac bo to prosta sprawa jest:)

Napisano

A jaki masz wlew oleju okrągły czy kwadratowy? zlosnik.gif

Napisano

> A jaki masz wlew oleju okrągły czy kwadratowy?

Podobno wlew oleju w tym przypadku nie zawsze swiadczy o kolizyjnosci silnika, a przynajmniej w pierwszych seriach z okraglym korkiem.

Napisano

> Podobno wlew oleju w tym przypadku nie zawsze swiadczy o kolizyjnosci silnika, a przynajmniej w

> pierwszych seriach z okraglym korkiem.

zgadza się, bardziej grubość paska rozrządu i średnica świec wink.gif

dodatkowo jeszcze w głowicy inne chyba są płytki do regulacji luzu zaworowego crazy.gif

i chyba jakiś dodatkowy czujnik w okolicach rozrządu ok.gif

Napisano

> No to chyba wymiana paska mnie czeka

dobrze ze nie remont głowicy - chyba bym wolał zmieniac rozrząd na czas niż robić głowice w wypadku jego uszkodzenia (do tego dochodza koszty holowania/lawetowania) oraz strary czasu (niedaj Bóg jakby sie to stało daleko od domu lu urlopie...).

Napisano
  • Autor

Macie w wawie jakis warsztat ktory zrobi wymiane paska. Zaprzyjazniony dobry :-) by nie isc do pierwszego lepszego :-)

Napisano

> Macie w wawie jakis warsztat ktory zrobi wymiane paska. Zaprzyjazniony dobry :-) by nie isc do

> pierwszego lepszego :-)

sam wymien jak masz bezkolizyjny:)

klucz 13 i bodaj 17 jest potrzebny do obrocenia wału.

po kilku razach wymienialem pasek i ustawialem w 5 minut wliczajac w to czas na uruchomienie testowe silnika:)

a co do mojego nowego-starego punto to mam glowice zywcem wzieta z punto 1 1.2 75 (mialem kropka w kropke wlacznie z korkiem od oleju).

To znaczy ze mam bezkolizyjny?

Napisano

Witam!

Marzec 2005 już na szerokim pasku i ze świecami z 16V.

Napisano

> Witam!

> Marzec 2005 już na szerokim pasku i ze świecami z 16V.

rozmiarem świece z fefnastki, bo ciepłota/model i odstęp elektrody inny 20.GIF