Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do budowlańców - ściana na półtorej suporex'u i ocieplenie

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do budowlańców : czy ocieplenie zewnętrzne styropianem 12cm dla ściany wybudowanej "na półtorej" suporexu jest zgodne ze sztuką?

Oglądałem dzisiaj dom na sprzedaż zrobiony właśnie w ten sposób jak opisany powyżej. Budowe "na półtorej" rozumiem jako ścianę trójwarstwową, a tej nie powinno się izolować z zewnątrz styropianem bo zatrzyma wilgoć w ścianie?

Napisano

Napisz dokładniej o jaką ścianę chodzi?

Trójwarstwowa to wewnątrz mur w środku ocieplenie a na zewnątrz mur osłonowy.

Dwuwarstwowa to w środku mur a na zewnątrz ocieplenie.

Z Twojego opisu wywnioskowałem, że pytasz o trójwarstwowa a opisujesz jakąś czterowarstwową?!?

Napisano
  • Autor

> Napisz dokładniej o jaką ścianę chodzi?

> Trójwarstwowa to wewnątrz mur w środku ocieplenie a na zewnątrz mur osłonowy.

> Dwuwarstwowa to w środku mur a na zewnątrz ocieplenie.

> Z Twojego opisu wywnioskowałem, że pytasz o trójwarstwowa a opisujesz jakąś czterowarstwową?!?

Którego słowa nie zrozumiałeś?

Właściciel domu ma ścianę wybudowaną na półtorej pustaka którą dodatkowo ocieplił od zewnątrz styropianem 12cm. Oczywiście z zewnątrz na to przyszedł tynk.

Wszystkie opisy w necie które wyskakują na hasło półtorej pustaka mówią o ścianie trójwarstwowej, czyli wychodzi na to został popełniony błąd w izolacji, ale chciałbym żeby wypowiedział się jakiś praktyk.

Jutro dopytam właściciela o szczegóły, tylko że chciałbym już mieć jakieś podstawy teoretyczne żebym wiedział o co pytać.

Napisano

> Mam pytanie do budowlańców : czy ocieplenie zewnętrzne styropianem 12cm dla ściany wybudowanej "na

> półtorej" suporexu jest zgodne ze sztuką?

> Oglądałem dzisiaj dom na sprzedaż zrobiony właśnie w ten sposób jak opisany powyżej. Budowe "na

> półtorej" rozumiem jako ścianę trójwarstwową, a tej nie powinno się izolować z zewnątrz

> styropianem bo zatrzyma wilgoć w ścianie?

Żadna ściana nie oddycha.

Za wentylację odpowiada wentylacja.

Bardzo dobrze, że jest na zewnątrz styropian. Jest to lepsza sytuacja, niż gdyby go nie było.

Napisano

> Którego słowa nie zrozumiałeś?

Tego zdania: "Budowe "na półtorej" rozumiem jako ścianę trójwarstwową, a tej nie powinno się izolować z zewnątrz styropianem bo zatrzyma wilgoć w ścianie?

"

Skoro to zwykła, dwuwarstwowa to tylko lepiej. Będzie mocniejsza a na właściwości termoizolacyjne ten fakt niemal nie wpłynie.

Napisano

> Którego słowa nie zrozumiałeś?

Nie dziw sie koledze - strasznie zakreciles...

> Właściciel domu ma ścianę wybudowaną na półtorej pustaka którą dodatkowo ocieplił od zewnątrz

> styropianem 12cm. Oczywiście z zewnątrz na to przyszedł tynk.

No to zwykla sciana dwuwarstwowa.

> Wszystkie opisy w necie które wyskakują na hasło półtorej pustaka mówią o ścianie trójwarstwowej,

rotfl.gif

> czyli wychodzi na to został popełniony błąd w izolacji,

A konkretnie to jaki ten blad? Za malo jej, za duzo, nie taka?

> Jutro dopytam właściciela o szczegóły, tylko że chciałbym już mieć jakieś podstawy teoretyczne

> żebym wiedział o co pytać.

Moze faktycznie najpierw zapytaj o przekroj tej sciany zanim zaczniesz wrozyc z fusow ok.gif

Napisano

> Żadna ściana nie oddycha.

> Za wentylację odpowiada wentylacja.

> Bardzo dobrze, że jest na zewnątrz styropian. Jest to lepsza sytuacja, niż gdyby go nie było.

zamien "oddycha" na "wysycha", ale fakt, ze ze styro na wierzchu nie ma na to szans.

Napisano

> Mam pytanie do budowlańców : czy ocieplenie zewnętrzne styropianem 12cm dla ściany wybudowanej "na

> półtorej" suporexu jest zgodne ze sztuką?

> Oglądałem dzisiaj dom na sprzedaż zrobiony właśnie w ten sposób jak opisany powyżej. Budowe "na

> półtorej" rozumiem jako ścianę trójwarstwową, a tej nie powinno się izolować z zewnątrz

> styropianem bo zatrzyma wilgoć w ścianie?

spytaj/sprawdz przekroj. Jesli poltora oznacza po prostu 36cm suporeksu, to calkowita przenikalnosc masz ponizej 0.2 W/(m2*K), czyli b. dobrze.

Napisano

> zamien "oddycha" na "wysycha", ale fakt, ze ze styro na wierzchu nie ma na to szans.

Aby wysychać, musi zamoknąć.

Napisano

> Aby wysychać, musi zamoknąć.

dlatego to tez nie jest idealne slowo - potrzebny jest dluzszy opis. W powietrzu jest wilgoc - jej ilosc zalezy od temperatury. Jesli sciany nie sa odizolowane idealnie paroizolacyjna powloka, to ta wilgoc wnika w sciany. Im blizej zewnetrznej strony sciany, tym temperatura nizsza i tym mniej wilgoci w postaci pary sie miesci. W przypadku niewystarczajacej grubosci izolacji termicznej na scianie, jej nieciaglosci (mostki termiczne) lub zwiekszonej wilgotnosci wewnatrz (slaba wentylacja), nastepuje skraplanie wilgoci, co ma znacznie gorsze skutki, gdy na zewnatrz mamy paroizolujacy styropian, niz paroprzepuszczalna welne.

Napisano

> dlatego to tez nie jest idealne slowo - potrzebny jest dluzszy opis. W powietrzu jest wilgoc - jej

> ilosc zalezy od temperatury. Jesli sciany nie sa odizolowane idealnie paroizolacyjna powloka,

> to ta wilgoc wnika w sciany. Im blizej zewnetrznej strony sciany, tym temperatura nizsza i tym

> mniej wilgoci w postaci pary sie miesci. W przypadku niewystarczajacej grubosci izolacji

> termicznej na scianie, jej nieciaglosci (mostki termiczne) lub zwiekszonej wilgotnosci

> wewnatrz (slaba wentylacja), nastepuje skraplanie wilgoci, co ma znacznie gorsze skutki, gdy

> na zewnatrz mamy paroizolujacy styropian, niz paroprzepuszczalna welne.

Jak masz paroizolacyjny styropian, to wilgoć wnika tylko od środka.

Jak pomieszczenie nie jest zawilgocone, to wytwarza się równowaga termodynamiczna.

Poza tym, jak masz dodatkowo 12 cm styro i ogrzewane pomieszczenie, to punkt rosy wychodzi gdzieś w styropianie.

Zastanów się też, czy lepiej aby punkt rosy był w styropianie, czy w wełnie.

Napisano

> Jak masz paroizolacyjny styropian, to wilgoć wnika tylko od środka.

> Jak pomieszczenie nie jest zawilgocone, to wytwarza się równowaga termodynamiczna.

> Poza tym, jak masz dodatkowo 12 cm styro i ogrzewane pomieszczenie, to punkt rosy wychodzi gdzieś w

> styropianie.

> Zastanów się też, czy lepiej aby punkt rosy był w styropianie, czy w wełnie.

wszystko pieknie, poki nie masz mostkow, a pokaz mi dom bez mostkow cieplnych.

Napisano

> wszystko pieknie, poki nie masz mostkow, a pokaz mi dom bez mostkow cieplnych.

A nawet jak masz mostek, to co się stanie?

Zrobi się wilgotno, ale bez dopływu pary z zewnątrz będzie to chwilowe.

Napisano

> A nawet jak masz mostek, to co się stanie?

> Zrobi się wilgotno, ale bez dopływu pary z zewnątrz będzie to chwilowe.

para non stop naplywa z wewnatrz - tam wilgoci jest zawsze wiecej. Bez mozliwosci wyjscia na zewnatrz sciana bedzie sie nasycac, a w okolicach mostkow wilgotniec. Znam pare naocznych przypadkow grzyba na scianie i "dziwnym" trafem zawsze to dotyczy styro i tynku akrylowego, a nie spotkalem grzyba przy welnie i tynku mineralnym/silikonowym.

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie do budowlańców :

Panowie, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jak widzę bez dokładnego opisu przekroju ściany nie da się nic powiedzieć - ustalę to z właścicielem i wrócę do Was po radę.

Mam jeszcze jedną zagwozdkę : dom posiada podpiwniczenie pod całą powierzchnią wraz z garażem podziemnym. Po wejściu do tych pomieszczeń z domu czuć było wyraźną wilgoć a na posadzce było widać parę wodną (jak po umyciu podłogi mopem). Dom stoi nieużywany od 2 lat, do tego właściciel tylko zagląda tam tylko na moment co dwa dni więc całość stoi praktycznie zamknięta non-stop.

Kolega który posiada podobną konfigurację budynku twierdzi że nie ma czego się obawiać bo

-w takim podpiwniczeniu zawsze czuć wilgoć, żeby ją usunąć trzeba albo zrobić porządną wentylację mechaniczną lub mieć włączone CO przez cały rok.

-para wodna na podłodze to norma przy dzisiejszych temperaturach (ponad 30 stopni na zewnątrz)

Obejrzałem wszystkie ściany, nie widać praktycznie żadnych oznak grzyba etc, jedynie na jednej ze ścian, położonej w najdalszym pomieszczeniu od drzwi garażowych coś tam wyłazi.

Czy rzeczywiście taka wilgoć w nieużywanym garażu/podpiwniczeniu to normalna sprawa?

Co i jak sprawdzić żeby nie władować się na minę?

Napisano

Kolega ma rację. Para skrapla się tam, gdzie jest zimno. Wilgotność powietrza wbrew pozorom jest całkiem duża.

Nawet nie trzeba piwnicy. Wystarczy zajrzeć pod podwieszany WC. Pod niektórymi kałuża stoi latem, tak się woda skrapla na zewnętrznych ściankach syfonu.

Napisano
  • Autor

> Kolega ma rację. Para skrapla się tam, gdzie jest zimno. Wilgotność powietrza wbrew pozorom jest

> całkiem duża.

> Nawet nie trzeba piwnicy. Wystarczy zajrzeć pod podwieszany WC. Pod niektórymi kałuża stoi latem,

> tak się woda skrapla na zewnętrznych ściankach syfonu.

Tak sobie myślę, że przydałoby się odkopać trochę fundament i zobaczyć jak wygląda jego izolacja.

Do tego chyba można zmierzyć zawilgocenie muru jakimś przyrządem?

Martwi mnie że ten zaduch czuć było naprawdę ostro...

Napisano

> Tak sobie myślę, że przydałoby się odkopać trochę fundament i zobaczyć jak wygląda jego izolacja.

Należałoby to zrobić wiosną, podczas roztopów. Jeśli wody gruntowe nigdy nie sięgają fundamentów to sama izolacja jest mało istotna. Wtedy ważniejsze byłoby ocieplenie fundamentów. Zrobione pianką z zamkniętymi porami może być w takim układzie wcale nie izolowane przeciwwilgociowo.

> Do tego chyba można zmierzyć zawilgocenie muru jakimś przyrządem?

> Martwi mnie że ten zaduch czuć było naprawdę ostro...

Jeśli woda nie stoi na podłodze (najlepiej sprawdzić wiosną) to raczej nie ma się co przejmować.

Najlepiej aby obejrzał to ktoś doświadczony na miejscu.

Napisano

> -para wodna na podłodze to norma przy dzisiejszych temperaturach (ponad 30 stopni na zewnątrz)

sprawdz temperature w piwnicy przy podlodze. U mnie jest teraz 14°C i sucha jak pieprz. Jak jest powyzej 10, to az takiego efektu nie powinno byc. Woda zimna z rurociagu ma jakies 8-10° i dlatego sie skrapla para na syfonie i spluczce, a do tego jest wieksza wilgotnosc w lazience.

Napisano

> Panowie, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jak widzę bez dokładnego opisu przekroju ściany

> nie da się nic powiedzieć - ustalę to z właścicielem i wrócę do Was po radę.

Odnośnie poprzedniego pytania to tj przedmówcy piszą oddychanie ściany to mit i wcale nie musi ona oddychać, od odprowadzania wilgoci/wymiany pow jest wentylacja. Moi rodzice mają ścianę nawet czterowarstwową z 2x styro i przy wentylacji graw. nic się nie dzieje.

> Mam jeszcze jedną zagwozdkę : dom posiada podpiwniczenie pod całą powierzchnią wraz z garażem

> podziemnym. Po wejściu do tych pomieszczeń z domu czuć było wyraźną wilgoć a na posadzce było

> widać parę wodną (jak po umyciu podłogi mopem). Dom stoi nieużywany od 2 lat, do tego

> właściciel tylko zagląda tam tylko na moment co dwa dni więc całość stoi praktycznie zamknięta

> non-stop.

To kwestia wentylacji, czasem zdarza się jak piszesz, że po wejściu do piwnicy czuć wilgoć, ale tak nie powinno być, byłem w wielu domach, nawet nie używanych i nie było czuć wilgoci. Nadmiar wilgoci w dłuższym okresie to nic dobrego. Trudno to ocenić przez net wink.gif

Tak czy inaczej przed finalną decyzją lepiej weź jakiegoś budowlańca typu insp nadzoru, czy kier budowy, aby dokładnie obejrzał z tobą wszystko. On może zobaczyć rzeczy które ty nie widzisz grinser006.gif

Napisano

> Panowie, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jak widzę bez dokładnego opisu przekroju ściany

> nie da się nic powiedzieć - ustalę to z właścicielem i wrócę do Was po radę.

> Mam jeszcze jedną zagwozdkę : dom posiada podpiwniczenie pod całą powierzchnią wraz z garażem

> podziemnym. Po wejściu do tych pomieszczeń z domu czuć było wyraźną wilgoć a na posadzce było

> widać parę wodną (jak po umyciu podłogi mopem). Dom stoi nieużywany od 2 lat, do tego

> właściciel tylko zagląda tam tylko na moment co dwa dni więc całość stoi praktycznie zamknięta

> non-stop.

> Kolega który posiada podobną konfigurację budynku twierdzi że nie ma czego się obawiać bo

> -w takim podpiwniczeniu zawsze czuć wilgoć, żeby ją usunąć trzeba albo zrobić porządną wentylację

> mechaniczną lub mieć włączone CO przez cały rok.

> -para wodna na podłodze to norma przy dzisiejszych temperaturach (ponad 30 stopni na zewnątrz)

> Obejrzałem wszystkie ściany, nie widać praktycznie żadnych oznak grzyba etc, jedynie na jednej ze

> ścian, położonej w najdalszym pomieszczeniu od drzwi garażowych coś tam wyłazi.

> Czy rzeczywiście taka wilgoć w nieużywanym garażu/podpiwniczeniu to normalna sprawa?

> Co i jak sprawdzić żeby nie władować się na minę?

U mnie w domu woda na zbiornikach hydroforowych i na rurze z wodą skrapla się litrami woda.

Postawiłem w tym pomieszczeniu osuszacz ustawiony na 30% i jest sucho.

Codziennie z osuszacza wylewam ponad litr wody.

Co do wilgoci na podłodze - proponuję aby kolega jak kupi ten dom skuł wylewkę, bo jest zapewne na gruncie, dał nawet kilka cm styro i zrobił nową wylewkę - wtedy nie będzie się skraplać, ale też podniesie się temperatura .

Można też umyć beton i pomalować - nadal będzie się skraplać ale nie będzie śmierdziało.

Może też się okazać, ze jak będzie przewiew to podłoga się ogrzeje od powietrza i problem zniknie.

Napisano

...

> Co do wilgoci na podłodze - proponuję aby kolega jak kupi ten dom skuł wylewkę, bo jest zapewne na

> gruncie, dał nawet kilka cm styro...

Zgadza się. Bardzo możliwe, że tam w ogóle nie ma ocieplenia ani fundamentów ani posadzki stąd to skraplanie bardziej niż u innych?

Napisano

> ...

> Zgadza się. Bardzo możliwe, że tam w ogóle nie ma ocieplenia ani fundamentów ani posadzki stąd to

> skraplanie bardziej niż u innych?

U mnie nie ma ocieplenia posadzki na gruncie w piwnicy i sie nie skrapla, ale pytanie, czy we wzmiankowanym domu temp. w piwnicy jest w okolicach 10 stopni, czy wiecej. Sporo zalezy od wentylacji. Wbrew pozorom zbyt dobra wcale nie polepszy tu sytuacji, tylko pogorszy - cieple i wilgotne powietrze dociera do piwnicy, gdzie sie schladza i wykrapla wode.