Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brać stare opony?

Featured Replies

Napisano

Czy opony nieużywane, ale np. 3-letnie, są warte uwagi? niewiem.gif

Szukałem na MK odpowiedzi, ale nie znalazłem. A mam okazję kupić takie cuś razem z fajnymi aluskami, więc... cfaniaczek.gif

Napisano

3 lata (zwlaszcza dla letnich) to nic

jeszcze zalezy jak były przechowywane , ale ja bym brał jak okazyjna cena ok.gif

Napisano

Kiedyś również kupiłem nowe/stare opony P6000 - niestety po 2 sezonach na śmietnik. Dużo zależy w jakich warunkach i jak były przechowywane .

Napisano
  • Autor

> 3 lata (zwlaszcza dla letnich) to nic

> jeszcze zalezy jak były przechowywane

Leżały sobie na alusach w magazynie ASO AFAIK...

Napisano

Sprawdz czy z felgami wszytsko ok. Jak wiesz w jakich warunkach (np.wilgoć , czy na "kancie" nie lezały) przechowywane były to śmiało - może być cikawa propozycja..

Napisano

bierz jesli okazyjna cena to nawet jak przelatasz na nich 1-2 sezony to i tak luzik... ludziska jezdza na jeszcze starszych...

Napisano
waytogo.gifbierz jak cena atrakcyjna razem z alumami waytogo.gif
Napisano

Chyba, że komplet opon wystarcza Ci na 10 lat - wtedy brałbym "świeże"

Napisano

Generalnie każdy producent przewiduje że opona w magazynie może leżeć określony okres czasu (np Continental i Pirelli chyba do 5 lat, Dunlop tylko 3 lata) i jest cały czas pełnowartościowym produktem. Jeśli zjeździsz je zanim osiągną 6 lat to brać ok.gif

Napisano

Różnie można trafić, zależy też od marki. ja kupiłem kiedyś 3 letnie debice Frigo Dir i okazało się że biją pow. 80 km/h, i to tak że na łuku można było wyjechać z własnego pasa-bardzo niebezpiecznie. na szczeście po 3 kkm same się wyprostowały ale na wszelki wypadek jeżdża na tyle. Z drugiej strony kupiłem też 3 letnie Micheliny Alpin 2 i nie ma żadnych negatywnych objawów-zachowuję siętak jakby dopiero co wyszły z fabryki. Gdzieś czytałem że w Michelinach guma trzyma parametry nawet 10 lat! Mój wniosek jest taki-jak chcesz gumy przeleżane, to tylko te najlepsze.

Napisano

mieszanka gumy z kórej robi sie opony spełnia swoje własności do 5 lat ... generalnie napompuj i jak jest już sparciała na bokach to możesz sobie darować ... bez pompowania też bym nie brał bo nie wiadomo czy jakieś jajo albo balon nie wyjdzie

dużo jeździłem na starych oponach ale w końcu siłą wyrzeczeń zakupiłem komplecik nowych zimówek i letnich ...

dużo zależy jeszcze jaka to opona ... mnie sie najlepiej jeździ na Michelin / BfGoodrich na lato i dębica frigo dir 1 i 2 na zmie

mam/miałem oprócz tego conti contakt sport (moim zdaniem porażka) i pirelli (przy hamowaniu robiły sie takie małe kuleczki, bardzo śliska)

kiedyś good yeary eagle .. przez 4 sezony miodzio w 5 sie przerobiły na vivo, szczególnie na wodzie

Napisano

> Czy opony nieużywane, ale np. 3-letnie, są warte uwagi?

> Szukałem na MK odpowiedzi, ale nie znalazłem. A mam okazję kupić

> takie cuś razem z fajnymi aluskami, więc...

jesli nie jest uszkodzona mechanicznie od lezenia

i nie lezala na sloncu a raczej nie to ze dwa sezony pojezdzisz ok.gif

a w tym czasie mozna nowki pozbyc bieznika wiec sie chyba oplaca zlosnik.gif

Napisano

Bierz śmiało

Napisano

Bierz. W najgorszym razie do utylizacji biorą teraz za darmo. biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.