Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Almera N16

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie (jeśli jakieś są tu) mam pytanie odnośnie tego modelu.

Interesują mnie bolączki, wady i zalety Almery N16 z silnikami - benzyna 1.5l lub diesla 1.5l (82KM)

warto interesować się tym?

Napisano

Cześć sam kiedyś szukałem tego auta.

Z informacji jakie znalazłem w necie wynikało że lepiej kupić 1.8 w benzynie lub diesla 2.2.

Szczegółów nie pamiętam w benzynie 1.8 narzekali na wyciągający się łańcuch rozrządy i branie oleju aczkolwiek ja znam kilka przypadków gdzie silnik nie brał nawet kropli a i łańcuchy nam się nie rozciągły.

Napisano

> Panowie i Panie (jeśli jakieś są tu) mam pytanie odnośnie tego modelu.

> Interesują mnie bolączki, wady i zalety Almery N16 z silnikami - benzyna 1.5l lub diesla 1.5l

> (82KM)

> warto interesować się tym?

auto jakies takie pstrokato nijakie ale to tylko moja opinia

w srodku srednio mi pasowalo

1.5 za slabe, 1,8 ok

diesel 1.5 to wiadomo dci od renault wiec latwo o nim poczytac

a 2.2 to nissana zdazaja sie usterki pompy wtryskowej, malo to nie kosztuje

korozja tez je lubi, nie tak bardzo jak n15 ale nie pogardzi tez n16

osobiscie kiedys myslalem o zakupie, ogladnalem 2 szt i odpuscilem, niczym mnie ten samochod nie urzekł

Napisano

Ja mam 2.2 od 3.5 roku. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem ponad 30tys km i przez ten czas w tym roku w lutym padł sterownik pompy wtryskowej. Poszło w sumie 700zł, ale po tym do tej pory jeździ i nic się nie dzieje. Wcześniej też nic nie było poza standardowym zużyciem. Założyłem dobre audio, zmieniłem wszystkie tarcze hamulcowe na lepsze. Z przodu nacinane i nawiercane, z tyłu nacinane i generalnie jeżdżę bez problemów ok.gif No, w zeszłym tygodniu padł akumulator zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Bezproblemowo jeździłem nad morze i w góry. Niedługo wybieram się kolejny raz w Bieszczady. Jak dla mnie autko jest ok. W tej chwili jestem na etapie zastanawiania się czy dokupić do niej drugie mniejsze auto na zrobienie mocnej zabawki, czy sprzedać i kupić coś dużo mocniejszego, np jakieś V6 i 200KM zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Interesują mnie bolączki, wady i zalety Almery N16 z silnikami - benzyna 1.5l lub diesla 1.5l

> (82KM)

Pogadaj z AstraC - ujeżdżał N16 ale nie pamiętam z jakim silnikiem

Napisano

> (82KM)

benzyna 1,5 do przezycia, zas 1,5 diesel niestety kiepski motor, drogi w naprawach, plusem jest to ze nie ma dwumasy

Napisano

> Oraz DPF/FAP

pierwsze qashqaie nawet nie mialy zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> (82KM)

Jak najbardziej. ok.gif 1.5 98KM miałem, teraz ujeżdżam 90KM - obie benzyny - samochód się nie psuje, jeździ bardzo przyjemnie, przed FL bardziej się lubi z korozją, moja po FL nie rdzewiała nigdzie. ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Szwagierka ma takiego - 1.5 benz. sedana z 2005r. Sam pomagałem sprawdzać przy zakupie. Generalnie bezawaryjne auto i sobie chwalą. Największy problem to reflektory przednie (soczewki), które tylko udają, że świecą.

Tak przy okazji, ktoś wie czy coś się da z tym zrobić? Naprawdę w nocy nic nie widać na światłach mijania, jakbym jechał na postojówkach.

Napisano

> ...Największy problem to reflektory przednie (soczewki), które

> tylko udają, że świecą.

> Tak przy okazji, ktoś wie czy coś się da z tym zrobić? Naprawdę w nocy nic nie widać na światłach

> mijania, jakbym jechał na postojówkach.

Coś mi siedzi w pamięci, że N16 miał wadę fabryczną odbłyśników. Sreberko im nietrwałe wyszło. Nawet była akcja serwisowa z ich wymianą.

Napisano

> Tak przy okazji, ktoś wie czy coś się da z tym zrobić?

Zregenerujesz za grosze.

Napisano

> Coś mi siedzi w pamięci, że N16 miał wadę fabryczną odbłyśników. Sreberko im nietrwałe wyszło.

> Nawet była akcja serwisowa z ich wymianą.

Ale tam sa soczewki, więc co ma odbłyśnik do tego?

Napisano

> Ale tam sa soczewki, więc co ma odbłyśnik do tego?

Odbłysnik jest w środku, a z wierzchu jest soczewka.

Napisano

Almera 1.8, po odkręceniu korka oleju przy pracującym silniku w mgnieniu oka wszystko pokrywa się rozchlapanym olejem i czuć rytmiczne uderzenia powietrza...

Jeżeli miałbym się sugerować tym:

http://blog.otomoto.pl/trudny-wybor/

Quote:

3. Przy pracującym motorze odkręćmy korek wlewu oleju. Jeżeli z otworu wydobywać się będą spaliny, oznacza to że silnik najprawdopodobniej kończy już swój żywot, a pierścienie tłokowe z całą pewnością znikły dawno temu

to pierścienie?

Odkręcenie korka oleju w Xsarze 1.6 16V Duśki nie powoduje żadnego efektu smile.gif

Napisano

> Almera 1.8, po odkręceniu korka oleju przy pracującym silniku w mgnieniu oka wszystko pokrywa się

> rozchlapanym olejem i czuć rytmiczne uderzenia powietrza...

> Jeżeli miałbym się sugerować tym:

> http://blog.otomoto.pl/trudny-wybor/

> Quote:

> 3. Przy pracującym motorze odkręćmy korek wlewu oleju. Jeżeli z otworu wydobywać się będą spaliny,

> oznacza to że silnik najprawdopodobniej kończy już swój żywot, a pierścienie tłokowe z całą

> pewnością znikły dawno temu

> to pierścienie?

> Odkręcenie korka oleju w Xsarze 1.6 16V Duśki nie powoduje żadnego efektu

1,8 ma bardzo sławne (i słabe) pierścienie zlosnik.gif

Napisano

> Szwagierka ma takiego - 1.5 benz. sedana z 2005r. Sam pomagałem sprawdzać przy zakupie. Generalnie

> bezawaryjne auto i sobie chwalą. Największy problem to reflektory przednie (soczewki), które

> tylko udają, że świecą.

> Tak przy okazji, ktoś wie czy coś się da z tym zrobić? Naprawdę w nocy nic nie widać na światłach

> mijania, jakbym jechał na postojówkach.

zamienniki TYC albo Depo - przyzwoite ceny, aso 1,8kzł zlosnik.gif

Napisano

> zamienniki TYC albo Depo - przyzwoite ceny, aso 1,8kzł

Właśnie patrzyłem - nowe zamienniki trochę ponad 200zł/szt. Chyba gorzej nie będą świecić niż obecne... Przy tej cenie nie wiem czy jest sens bawić się w regenerację.

• 1 rok później...
Napisano

A ja mam pytanko: czy ten kabel a właściwie przejściówka będzie pasowała do Almery N16 1.5 2003 ?

Ten moduł bluetooth również?

Proszę o odpowiedź

post-178452-0-84099700-1449861045_thumb.png

post-178452-0-63525900-1449861247_thumb.png

Napisano

nie "odgrzewaj kotletów" tylko założ nowy wątek :skromny: