Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju pompką

Featured Replies

Napisano

trochę pogorszyła mi się sytuacja z dostępem do kanału/najazdu, a jako że olej zmieniam 2x do roku w swoim, dodatkowo w dwóch innych autach pomyślałem o tym starym wynalazku:

http://allegro.pl/pompa-pompka-do-spuszczania-paliwa-ropy-oleju-12v-i4665335516.html

DSC03824.jpg

dziś widziałem w TV, jak to działa no i z ...wagena 5 litrów oleju wyciągnęło.

zastawiam się tylko czy da radę tym wyciągnąć powiedzmy 99% oleju, bo wiadomo - co korek spustowy to korek, wykapie prawie wszystko.

bawi się ktoś z Was tym cackiem?

P.S. za odpowiedzi w stylu "na warstacie zmienią olej za 10 PLN i nie trzeba się brudzić" - dziękuję grinser006.gif

Napisano

> trochę pogorszyła mi się sytuacja z dostępem do kanału/najazdu, a jako że olej zmieniam 2x do roku

> w swoim, dodatkowo w dwóch innych autach pomyślałem o tym starym wynalazku:

> http://allegro.pl/pompa-pompka-do-spuszczania-paliwa-ropy-oleju-12v-i4665335516.html

> dziś widziałem w TV, jak to działa no i z ...wagena 5 litrów oleju wyciągnęło.

> zastawiam się tylko czy da radę tym wyciągnąć powiedzmy 99% oleju, bo wiadomo - co korek spustowy

> to korek, wykapie prawie wszystko.

> bawi się ktoś z Was tym cackiem?

> P.S. za odpowiedzi w stylu "na warstacie zmienią olej za 10 PLN i nie trzeba się brudzić" -

> dziękuję

Zmieniasz olej na zimnym silniku? Bo ja zawsze na co najmniej gorącym a to ustrojstwo:

Quote:

olej silnikowy o temperaturze 40-50 stopni C

Jak widzisz to wysysania oleju podczas normalnej wymiany to to się nie nadaje clown.gif

Napisano
  • Autor

no ten parametr akurat nie mówi nic o tym, że oleju w wyższej temperaturze nie wolno zaciągać

Napisano

> no ten parametr akurat nie mówi nic o tym, że oleju w wyższej temperaturze nie wolno zaciągać

Masz rację, sprzedawca podał, że taka jest jej wydajność przy takiej temperaturze oleju. Zapytaj zatem sprzedawcę czy ten chiński wynalazek jest w stanie wyciągnąć olej o temp. np. 100'C i na ile daje gwarancje na takie użytkowanie. Jak Ci się nie chce to ja zapytam chipsy.gif

Napisano
  • Autor

domyślam się, co Tobie/mnie odpowie smile.gif

chyba zaryzykuję i podzielę się doświadczeniem na AK...

Napisano

> pomyślałem o tym starym wynalazku:

A co daje Ci sama wymiana oleju bez wymiany filtra? cfaniaczek.gif Przecież większość brudów i tak jest w filtrze i jak go nie wymienisz, to się koniec końców zapcha (ma przecież skończoną pojemność) i nawet najlepszy olej wymieniany często nic w efekcie nie da... crazy.gif

Napisano

> A co daje Ci sama wymiana oleju bez wymiany filtra?

Przecież nie wiemy (to tajne hehe.gif), o jaki bolid chodzi. Wyobraź sobie, że są takie konstrukcje, w których dostęp do filtra oleju masz od góry waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A co daje Ci sama wymiana oleju bez wymiany filtra?

nie napisałem, że filtra nie wymienię

akurat to robię "z góry" zlosnik.gif

Napisano

Spoko daje rade. Tak sie wymienia zgodnie z procedurą w ASO w moim Audi . Sam tez tak robię i to chyba dokładnie takim samym sprzętem co ten z alledrogo.. Rozgrzewam auto do temperatury pracy, czekam 10 minut i wio smile.gif. Filtr też mam od góry. Nie zastanawiałem sie czy wyciągnę 99% oleju czy 90%. Skoro sonda dotyka do dna miski to oleju raczej tam dużo nie zostanie. Pewnie wiecej jest w przewodach i pompie oleju.

Napisano
  • Autor

czyli daje radę z olejem, który ma z 85*C ok.gif

Napisano

Ja wymieniam taką pompką bez problemu.

Tylko dorobiłem sondę z rurki aluminiowej, bo te wężyki się zawijały i nie chciały dochodzić do dna.

Napisano
  • Autor

a no jak masz prosty schowek na bagnet to ok.gif

ja mam lekko pokręcony

Napisano

> czyli daje radę z olejem, który ma z 85*C

Nie wiem jaką ma ten olej temperaturę , nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie po tych 10 minutach jest niższa bo bym sie poparzył trzymając sondę

Napisano

> A porównywam ktoś tak na oko ile oleju zleci tradycyjnie, a ile taką pompką w tym samym silniku?

W moim Oplu Astra 1.9 różnice są niemierzalne. Ale i tak wymieniam od dołu bo tylko z kanału mam dostęp do filtra.Nie ma sensu kombinować z pompką skoro szybciej jest odkręcić korek w misce. .

Napisano

> A porównywam ktoś tak na oko ile oleju zleci tradycyjnie, a ile taką pompką w tym samym silniku?

Kiedyś po tym jak mechanik wyciągnął mi olej taką maszynką, poprosiłem o odkręcenie korka spustowego w celu sprawdzenia czy jeszcze coś nakapie. No i okazało się, że nawet kropla nie wykapała. ok.gif

Napisano

> Kiedyś po tym jak mechanik wyciągnął mi olej taką maszynką, poprosiłem o odkręcenie korka

> spustowego w celu sprawdzenia czy jeszcze coś nakapie. No i okazało się, że nawet kropla nie

> wykapała.

Kilka razy zdejmowałem miskę (opel i renault) i korek był wyżej niż najniższy poziom w misce.

Napisano

> Kilka razy zdejmowałem miskę (opel i renault) i korek był wyżej niż najniższy poziom w misce.

Czyli teoretycznie taką pompką jest się w stanie wyssać więcej oleju niż przez korek spustowy smile.gif

Napisano

Przy wymianie tzw. metodą tradycyjną - grawitacyjną grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

cenie sobie niezmiernie możliwość stwierdzenia braków opiłków na magnetycznej śrubie spustowej. skromny.gif

Napisano
  • Autor

to nie zaprzeczalne ok.gif

ale - jak pisałem teraz mam utrudniony dostęp do budowli inżynierskich, a olej zmieniać trzeba smile.gif

a przy okazji - nie trzeba osłony odkręcać ok.gif

Napisano

> a przy okazji - nie trzeba osłony odkręcać

Dokładnie o tym samym pomyślałem smile.gif Zamiast jezdzic na kanał i silowac sie z osloną to można zrobic myk w garazu.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

i tak też dziś zrobiłem. okazało się, że:

1) wężyk zasysający od pompki owszem wchodzi do rurki na bagnet, ALE wchodzi do miejsca zaznaczonego na czerwono i dalej jest mosiężna rurka, która średnicą jest węższa od wężyka 963077facepalm_1_.gif

9282034745467215.jpg

na szczęście - jak widać z foto - odłączenie rurki od skrzyni korbowej to jedna nakrętka na klucz 13 i rurka w górę. zostaje otwór, przez który wkłada się wężyk zasysający

7182322014_11_10_wymiana_ole.jpg

2) po podłączeniu wszystkiego pompka wyciągnęła olej w ciągu 5-7 minut. rewelacja 403527bigok.gif

całość ustrojstwa wyglądała mniej więcej tak:

6905542014_11_10_wymiana_ole.jpg

oleju w silniku spodziewałem się ok. 4,5 litra, może nawet kapkę mniej (na wyświetlaczu pokazywało 2 kółka, do tego jeszcze olej w filtrze), a wyciągnęło tyle:

8344452014_11_10_wymiana_ole.jpg

nie mam miary na tym opakowaniu 5-cio litrowym, ale jak świeżego oleju wlewałem zawsze równe 5 litrów, to dziś weszło jakieś 4,9 l czyli jakieś pół szklanki gdzieś się straciło...

pomimo przymusu demontażu rurki na bagnet uważam taką wymianę ogólnie za udaną 224705palec_w_gore.gif

Napisano

Dzieki za foto relacje, u mnie tez kiedys wyciagałem cały bagnet, to potem sie troche pociło wkoło niego. Niemniej jednak fajna sprawa i bedzie trzeba sobie sprawic, napewno szybciej pojdzie jak z odkrecaniem calej osłony silnika.

Napisano
  • Autor

1) wyssanie 4,5 litra gorącego oleju to lekko ponad 5 minut ok.gif

2) u mnie na rurce jest oring uszczelniający ok.gif

Napisano

Pamiętaj tylko, żeby co jakiś czas wymienić olej formą do jakiego auto jest dostosowane (śruba w misce olejowej, oczywiście są auta w których wyciągamy jedynie pompką). Taką formą wymiany oleju jaką zastosowałeś nie jesteś w stanie wyciągnąć całego oleju na dodatek wszystkie zabrudzenia zostają na dnie miski.

Napisano
  • Autor

masz rację ok.gif

chwilowo nie mam innej alternatywy.

jak wyżej opisałem - zawsze wlewam świeżego 5 litrów. teraz wlałem jakieś 4,9 litra, więc teoretycznie zostało jakieś pół szklanki starego.

olej zmieniam co 10 kkm, więc może nie będzie tak źle z tymi 100 ml smile.gif

Napisano

Podoba mi się to. Chyba też się skuszę na zakup smile.gif

Napisano
  • Autor

gorący olej pompka ciągnie jak szalona, ale sprawdź najpierw możliwość włożenia wężyka ssącego

Napisano

> trochę pogorszyła mi się sytuacja z dostępem do kanału/najazdu, a jako że olej zmieniam 2x do roku

> w swoim, dodatkowo w dwóch innych autach pomyślałem o tym starym wynalazku:

> http://allegro.pl/pompa-pompka-do-spuszczania-paliwa-ropy-oleju-12v-i4665335516.html

> dziś widziałem w TV, jak to działa no i z ...wagena 5 litrów oleju wyciągnęło.

> zastawiam się tylko czy da radę tym wyciągnąć powiedzmy 99% oleju, bo wiadomo - co korek spustowy

> to korek, wykapie prawie wszystko.

> bawi się ktoś z Was tym cackiem?

> P.S. za odpowiedzi w stylu "na warstacie zmienią olej za 10 PLN i nie trzeba się brudzić" -

> dziękuję

A podjechać do warsztatu na wymianę to nie lepiej. Majątku nie stracisz.

Napisano
  • Autor

> A podjechać do warsztatu na wymianę to nie lepiej. Majątku nie stracisz.

tu nie chodzi o majątek.

to zupełnie inna płaszczyzna działania, niezrozumiała dla tych, co do warsztatu jeżdżą smile.gif